Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

De ce practic abstinenţa de la alcool?


Cred în abstinenţa de la alcool. Această înţelegere a mea poate crea controverse. Unii mă pot acuza de fariseism, legalism, tradiţionalism sau ne-biblicitate. Unii pot spune că nu înţeleg libertatea în Cristos. Cu toată consideraţia doresc să-mi exprim poziţia mea în această problemă atât de gravă. Nu scriu cu răutate despre acest subiect, ci dimpotrivă, vreau să-L onorez pe Domnul prin toată slujirea mea şi să-i încurajez pe cât mai mulţi să fugă de alcoolul care destramă atât de multe vieţi astăzi.

Nu beau băuturi alcoolice din mai multe motive. Încerc să le enumăr:

Am un motiv personal. Mă gândesc la familia în care am fost crescut. La noi în familie nu s-a băut alcool. Sunt mulţumitor Domnului pentru asta şi ştiu că a fost doar Harul Lui. Doresc la rândul meu să le ofer băieţilor mei un bun exemplu.

Am un motiv istoric. Sunt un credincios baptist. Baptiştii au avut câteva caracteristici. Pe lângă aprinsul lor zel misionar, baptiştii au urmat codul „puritan” de vieţuire, evitând cu desăvârşire tutunul şi alcoolul, interzicând purtarea de podoabe şi respectând cu stricteţe Duminica drept zi „a Domnului”. Sunt mândru şi mulţumitor lui Dumnezeu pentru moştenirea care mi-a fost dată. Doresc să o transmit mai departe aşa cum am primit-o.

Am motive morale. Alcoolul îţi ia mintea. Nu mai poţi judeca corect şi vigilent. Alcoolul creează dependenţă. Îmi pun câteva întrebări:

– Mă ajută să devin un mai bun pocăit?

– Mă ajută să devin mai credincios Domnului?

– Mă face o persoană mai bună?

– Ne ajută alcoolul să alergăm „cu stăruinţă în alergarea care ne stă înainte”?

Răspunsul pentru mine la aceste întrebări este: NU! Atunci nu vreau să am de a face cu alcoolul!

Unii spun: „Eu nu mă îmbăt. Eu practic moderaţia şi cumpăratea. Este la fel ca şi cu mâncarea şi sexul. Trebuie să fim moderaţi”. Analogia nu este corectă şi nu funcţionează. Pentru că e o mare diferenţă între mâncat şi alcool. Mâncăm ca să trăim. Dacă vrem urmaşi asta se întâmplă prin actul intim. Alcoolul nu este necesar. Putem trăi, avea copii şi fără băutura alcoolică.

Adrian Rogers obişnuia să spună şi bine spunea: „Soluţia pentru alcool nu este moderaţia. Moderaţia este tocmai sursa acestei probleme”. Şi are perfectă dreptate. Cine devine dependent de alcool recunoaşte că totul a început cu un singur păhărel. Este un proverb care sună cam aşa: „şarpele care te muşcă este cel cu care te-ai jucat”.

Am motive biblice.

1 Corinteni 6:12Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine„. Iată că avem deja două principii: principiul edificării ( dacă nu mă ajută, nu am nevoie) şi principiul stăpânirii ( dacă creează dependenţă, fug cât văd cu ochii de acel lucru/practică )

1 Corinteni 8:13 dacă o mâncare face pe fratele meu să păcătuiască, nu voi mânca niciodată carne, ca să nu fac pe fratele meu să păcătuiască„. ( 1 Cor.9:19-22; 10:32-33 ) Iată principiul dragostei faţă de credincioşi şi faţă de cei din lume. Vreau să fiu un exemplu clar pentru fraţii mei din biserică şi pentru cei din afara bisericii. Nu vreau să ştiu că cineva a alunecat pe panta aceasta teribilă a alcoolului, pentru că m-a văzut pe mine, Adi Condrea, consumând doar un micuţ pahar de alcool. Refuz să fiu o pricină de poticnire pentru cineva.

Ps.4:7-8Tu-mi dai mai multă bucurie în inima mea decât au ei când li se înmulţeşte rodul grâului şi al vinului. Eu mă culc şi adorm în pace, căci numai Tu, Doamne, îmi dai linişte deplină în locuinţa mea„. Vreau să-mi caut împlinirea şi bucuria în plinătatea Duhului Sfânt şi nu în băuturile alcoolice. Vreau ca eu, soţia mea şi cei dragi ai mei să poată dormi liniştiţi şi să fie pace deplină în casa mea, pentru că Domnul este prezent cu noi.

Proverbe 31:4-5Nu se cade împăraţilor, Lemuele, nu se cade împăraţilor să bea vin, nici voievozilor să umble după băuturi tari; ca nu cumva bând, să uite legea şi să calce drepturile tututor celor nenorociţi”. Cred că este esenţial pentru un lider, prezbiter sau pastor să practice abstinenţa de la orice băutută alcoolică. Noi trebuie să fim pildă şi exemplu pentru cei din „turma” pe care o avem de păstorit.

Cred cu toată convingerea că abstinenţa de la băuturile alcoolice este un stil de viaţă care îl onorează pe Dumnezeu.

Dacă am reuşit până acum să stau departe de acest duşman, alcoolul, a fost şi este doar meritul lui Dumnezeu. Prin Har sunt ceea ce sunt! Pot totul prin Cristos care mă întăreşte.

Single Post Navigation

6 thoughts on “De ce practic abstinenţa de la alcool?

 1. Bune argumente! Despre vin ce parere ai?

 2. ambasadorul on said:

  Anaayana,

  Mulţumesc.

  Şi vinul întră în categoria băuturilor alcoolice. Tot ce am scris se referă şi la vin. Vinul este la fel de periculos ca orice altă băutură alcoolică.

  Romani 14:21″ Bine este să nu mănânci carne, să nu bei vin şi să te fereşti de orice lucru care poate fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire”.

  Ca lider spiritual nu vreau să ofer nici un prilej de cădere sau de slăbire celor care se uită la mine. Sunt unele persoane care au fost chinuite de patima alcoolului şi doar prin Harul Domnului au fost salvate. Cum ar fi ca aceste persoane să mă vadă pe mine bând fără nici o jenă din vinul care pe ei i-a torturat şi le-a distrus viaţa, sănătatea, familia, cariera ? Iar alţii care m-ar vedea ar spune: „Pentru că el bea, atunci şi eu pot să beau”. Iar această decizie poate să-i ducă pe drumul tragic al alcoolismului.” Am hotărât să practic abstinenţa şi este parte din lepădarea de sine. Este un act de închinare din partea mea pentru Dumnezeu.

  O menţiune importantă: vinul din Noul Testament nu este acelaşi cu cel pe care îl avem astăzi.
  Iar vinul făcut de Domnul Isus în Cana este singurul vin pe care l-aş bea şi eu: făcut din apă 🙂 . Deci a fost minune divină.

 3. Admir taria cu care reusesti sa stai drept. Eu am incercat sa tin post si abia reusesc miercurea si vinerea. Candva puteam mai mult…(dar cred ca nu era la fel de sincer)

 4. ambasadorul on said:

  Anaayana,

  mulţumesc de încurajare dar admiraţia mea merge spre Dumnezeu prin care suntem ceeace suntem. Fiecare trebuie să avem non-negociabile în viaţă. Nu negociez când vine vorba despre băutură. Punct. Este legământul meu cu Dumnezeu.

  Post Miercurea şi Vinerea?
  Nu ştiu la ce fel de post te referi dar eu cred că nu foarte multă lume ţine două zile de post pe săptămână.

 5. Pingback: Ortopedie în biserică - 6 « Ambasadorul

 6. Pingback: Într-o mână Biblia, în alta șampania? | Ambasadorul

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: