Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

De ce avem ipocriţi?


E dificil să crezi în creştinism când eşti înconjurat de oameni care trăiesc duplicitar şi în contradicţie. Aşa-i? Avem ipocriţi în bisericile noastre? Unii spun că de aia nu vin în biserică, că suntem nişte ipocriţi!

O persoană a venit la pastor şi i-a spus că nu merge la biserică pentru că acolo sunt mulţi ipocriţi. Pastorul i-a răspuns: „Ooo, te rog să nu te jenezi de asta. Vino, mai avem loc pentru unul. 🙂 Iată un răspuns potrivit.

Cuvântul ipocrit vine din greaca veche , ὑπόκρισις (hypokrisis) şi face referire la persoanele care jucau teatru. Unii actori jucau roluri duble. Când replica era comică, actorul purta o mască veselă. Când juca o parte tragică, purta o mască tristă. Un ipocrit este cel care poartă o mască sau chiar două, trei.

Un motiv pentru care sunt ipocriţi în biserică este că nu toţi din biserică sunt creştini veritabili. Faptul că cineva merge la biserică nu va schimba involuntar şi automat comportamentul acelei persoane. Oamenii vin la biserică din diferite motive. Unii vin din obişnuinţă. Alţii din singurătate. Alţii caută adevărul. Pentru unii este un ritual.A fi doar prezent în biserică nu te transformă în creştin. La fel cum dacă stai în garaj trei ore nu te vei transforma în maşină.

Biserica este percepută uneori ca fiind plină de ipocriţi pentru că se face o greşeală de identitate. Unii din biserică nu sunt creştini, la fel cum eu nu sunt chinez chiar dacă îmi place mâncarea chinezească.

Atunci, de ce se creează uneori impresia că adevăraţii credincioşi sunt nişte ipocriţi?

Din cauza unor confuzii.

Dacă înţelegem cum arată un adevărat credincios atunci vei afla şi cum arată un ipocrit.

Adevăraţii creştini sunt nişte păcătoşi iertaţi. Nu sunt perfecţi. Nu au ajuns desăvârşiţi. Dar sunt iertaţi.

Este o diferenţă între a fi păcătos şi a fi ipocrit.

Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi.” 1 Ioan 1:8

Un ipocrit este cel care pretinde că este fără greşeală. Este cel care susţine că nu a greşit, nu a minţit, nu a furat.

Ştiţi cum e vorba: „a mâncat urdă cu usturoi şi cere să-i miroase gura a lapte”.

Un credincios este cel care recunoaşte că este păcătos. Recunoaşte că a greşit. Iar diferenţa dintre un ipocrit şi un păcătos este următoarea: „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire.” 1 Ioan 1:9

Un păcătos iertat este în mod constant în căutare după iertare şi curăţire a păcatului.

A te uita în biserică şi a vedea păcătoşi, este corect.

A te uita în biserică şi a vedea o grămadă de ipocriţi, este cu totul greşit.

Unul din cei mai mari creştini pe care i-a cunoscut omenirea a fost apostolul Pavel. Crezi că el a crezut că este un invincibil spiritual? Nu. Iată ce a spus el: „O, adevărat şi cu totul vrednic de primit este cuvântul, care zice: „Cristos Isus a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi”, dintre care cel dintâi sunt eu„. ( nu a spus „am fost”, ci „sunt” )

Biserica este plină de oameni imperfecţi, dar iertaţi.

Şi iertarea Lui este încă valabilă!

Single Post Navigation

17 thoughts on “De ce avem ipocriţi?

 1. Atunci singura soluţie a ipocritului este să îşi dea silinţa să iasă din starea asta, mereu conştient că nu e atât de uşor şi că totuşi până nu încerci nu schimbi nimic, nu?

 2. ambasadorul on said:

  Anaayana, cam aşa ceva. În Matei 23:23-28 găsim vreo două medicamente pentru această cumplită boală.

  Primul este să avem grijă la lucrurile importante. De obicei, ipocriţii sunt preocupaţi de lucruri ieftine şi neesenţiale. Fariseiilor dacă le pica un ţânţar în paharul de apă îl scoteau repede ca să nu se înnece şi să trebuiască să îl scoată ca apoi să fie declaraţi necuraţi pentru că s-au atins de ceva mort. 🙂 Dar ar fi fost în stare să înghesuie o cămilă în pahar şi să o bea.

  Al doilea, este curăţenia şi prin interior. Matei 23:25-26. Nu numai exteriorizarea credinţei. Poţi arăta foarte bine la exterior dar în interior să fie putregai şi miros de hoit.

 3. truechristian on said:

  ceva de genu asta……da intr-adevar……

 4. Un ipocrit vorbeste frumos dar traieste urat. Problema lui este cum traieste, ma gandesc eu.

  Cred ca ai subliniat bine, ipocritii ii cunosti de obicei dupa aceasta, ca ei se plang de alti ipocriti.. Prin asta sperand ca macar ei insisi sa nu para.

  Nevrednicia cred ca trebuie sa ne-o recunoastem si sa o infruntam, nu sa o ascundem prin diverse cai. Asa cred ca ne mai scapam un pic, un pic de ea.

 5. Cred că ar mai fi ceva! Biserica trebuie privită nu doar ca o clădire în care ne rugăm ci să fie o stare interioară. Teoretic ştim multe dar practic nu ştiu câte ne reuşesc… 😐

 6. ambasadorul on said:

  Romoflorin,
  Ai dreptate.
  Trebuie să vorbim frumos dar să şi să trăim conform mărturisirii noastre. Vorba americanului: „Walk the talk”.

  Anaayana,
  Există în fiecare o disonanţă între ceea ce suntem şi ceea ce ar trebui să fim. Toţi ştim ce este drept dar trăim altfel. Dar vestea ce bună este că Dumnezeu lucrează în noi ca să micşoreze această diferenţă. Filipeni 1:6

 7. Dragul meu Ambasador,cea mai mare nedumerire a mea este incercarea disperata a biericilor neoprotestante de a deveni pline de ipocriti la superlativ.Ma intreb care mai este rostul mutarii lor din bisericile traditionale,indiferent de denumire,atat timp cat acolo sunt deja obisnuiti cu aceste fenomene,in care bâjbâie ca niste incepatori cei ce se prezinta
  ca fiind mai crescuti sa zicem spiritual….si sunt deschis oricarui dialog

 8. ambasadorul on said:

  Florin,
  explică-te un pic mai clar.
  Deci, care îţi este nedumerirea?

 9. Florin: noi nu incercam sa aducem pe oameni la o alt fel de biserica, ci la credinta adevarata in Hristos Iisus pentru ca sa fie mantuiti.

  Ca sa fiu mai explicit noi suntem scapati de nevrednicie un pic, cate un pic, din felul cum ne vede Dumnezeu. Pavel se vedea pacatos, acum nu trebuie sa ne gandim ca era curvar, fura, sau era plin de ura, ci era pacatos in comparatie cu perfectiunea lui Hristos. Tot asa este si cu cel ce se pocaieste cu adevarat. In el se vede o schimbarea radicala. El se mai lupta cu pacate, dar nivelul este altul, in general la nivel de atitudine, interior, cuvinte.

  Nu vorbesc aici de crestinii falsi doar cu numele, aceia sunt la fel ca cei necredinciosi.

  Sper sa fi fost putin mai clar.

 10. ascultareacredintei on said:

  Q: Poti sa fii ipocrit la un moment dat (doua, trei, patru situatii), dar sa fii totusi un crestin real?

 11. ambasadorul on said:

  Sandu,
  este totşi o diferenţă între ipocrizie şi ipocrit.
  Poţi trăi un moment de ipocrizie şi să nu te transformi în ipocrit automat. Când spui că cineva a spus o minciună este una. Dar când spui că cineva este un mincinos este altceva. Înseamnă că minciuna îi caracterizează viaţa.
  Aşa este şi cu ipocrizia.
  Da, poţi fi ipocrit la un moment dat ( sau la două momente date 🙂 ) şi în urma pocăinţei sincere să scapi de eticheta „ipocrit”.

  Uite un exemplu:

  Fariseii. Oriunde îi întâlnim în Biblie sunt caracterizaţi de acte de ipocrizie. Nu este doar un moment al ipocriziei. Este vorba de o viaţă, de o mentalitate. „Vai de voi, vai de voi, vai de voi” sunt cuvintele Domnului adresate lor. ( Matei 23 )
  Barnaba în Antiohia. A fost el ipocrit? Nu. Dar, a fost „prins în laţul făţărniciei”. ( Galateni 2 ) Aici e cu totul altceva.

  Dar, când ai de a face cu momente repetate de ipocrizie….atunci cred că ai în faţă un pui de fariseu şi sfatul este „fereşte-te de aluatul” lor.

 12. si totusi exista crestini ipocriti. cei care incearca sa traiasca o viata crestina prin propriile puteri si ascund sub aparente esecul.
  ne impinge la asta si presiunea „fratilor perfecti” care nu isi recunosc greselile si vulnerabilitatile precum si ideea sadita prea adanc in mintea crestinului ca el trebuie sa fie perfect ca sa aiba o marturie buna.

 13. Iulia A on said:

  Drag scriitor de mai sus, nu mi-e usor sa-ti spun ce iti voi spune, dar trebuie. Anonim, „joshmcdowell”, atat timp cat nu iti dai numele real, nu esti in masura sa vorbesti despre ipocrizie. De ce? Pentru ca porti o masca. De aceea, mesajul tau nici nu ar trebui luat in seama. 😦 Totusi, vreau sa mentionez niste neadevaruri ce compun mesajul tau, pe care le voi si argumenta, si anume:
  -„totusi exista crestini ipocriti”- fals! nu exista crestini ipocriti, ci oameni ipocriti. Daca tu spui „crestini ipocriti” te contrazici, pentru ca ipocritii si crestinii nu au nimic in comun. Daca esti crestin, nu poti fi si ipocrit. Daca esti ipocrit, poti sa-ti iei o masca de crestin.
  -De alltfel, si „cei care incearca sa traiasca o viata crestina prin propriile puteri si ascund sub aparente esecul.” nu sunt crestini, ci ipocriti, iar in acest context ai explicat foarte bine ce inseamna asta: „incearca sa traiasca o viata crestina prin propriile puteri si ascund sub aparente esecul.”
  -Daca acei „frati perfecti” sunt asa cum ii descri tu, adica „care nu isi recunosc greselile si vulnerabilitatile”, ei sunt tot ipocriti.
  -” ideea sadita prea adanc in mintea crestinului ca el trebuie sa fie perfect ca sa aiba o marturie buna.”- Ideia nu e intocmai cum o spui (si daca e, adu argumente,cu privire la cine ti-a sadit-o, si de ce e o idee rea), ai cam rastalmacit-o. Ideea e ca el,crestinul, trebuie sa tinda mereu spre perfectiune, spre perfectiunea Domnului Isus, si DA, sa aiba o marturie buna!!! Si ceea ce spun nu sunt parerile mele, asa spune Dumnezeu in Cuvantul Sau. „Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre, adica la Isus”(Evrei12:2a) -asemanarea crestinului tot mai mult cu Isus, aici pe pamant, pana cand va fi ca El, adica in cer. Cat despre a avea o marturie buna, e plina Biblia: Matei 5:16, 1Timotei 4:12, 1 Petru 2:12, 1Corinteni4:17, 1Tesaloniceni 2:10, 2Timotei 3:10, Evrei11:2, Romani 12:17, Filipeni 2:15, Tit 2:7-8, 1 Pertru 3:15-16,etc.
  – Daca totusi la aceasta idee te refereai, la ideea biblica, in mesajul tau, atunci ea nu poate impinge la ipocrizie,cum ai spus: „ne impinge la asta… si ideea sadita prea adanc in mintea crestinului ca el trebuie sa fie perfect ca sa aiba o marturie buna.”, ci la pocainta.

  Inca ceva !!! Ai spus acolo „si totusi exista crestini ipocriti. cei care incearca sa traiasca o viata crestina prin propriile puteri si ascund sub aparente esecul. NE IMPINGE la asta si…”
  Ce-i cu „ne impinge”? Sa inteleg ca si tu faci parte din aceiasi categorie de persoane? (contextul e clar si nu prea am ce sa inteleg altceva)…

  Dar e har, si slava Domnului mai exista o solutie: POCAINTA.

 14. ambasadorul on said:

  Josh MacDowell, nu vom fi perfecţi aici jos. Dar suntem într-un proces. Şi chiar dacă mai avem de mers, nu mai suntem ce am fost.
  Iulia,
  excelent ce ai scris. Creştinii veritabili sunt perfecţi în devenire. Apostolul Pavel spune ” Sunt încredinţat că Acela care a început în voi această bună lucrare, o va isprăvi isprăvi până în ziua lui Isus Cristos.”
  Da, suntem chemaţi să dăm măştile jos. Să devenim autentici. Şi asta este posibil doar sub cercetarea Duhului Sfânt.
  John Stott spunea: „Ipocrizia este hidoasă. Ce face cancerul pentru trup, face ipocrizia pentru biserică. Este un virus fatal. Din nefericire, ipocrizia creează dependenţă.”
  Iulia, din fericire şi trăirea în plinătatea Duhului creează dependenţă. Odată ce ai gustat ce bun e Domnul….nu mai poţi fără acest gust. Nu?
  Domnul cu tine.

 15. truechristian on said:

  FOARTE FRUMOS CE AI SCRIS IULIA…..

 16. Am intalnit oameni care veneau la Adunare ca sa bage mereu de vina ,nici daca era perfecta tot gaseau ceva . Le-am spus sa fie ei insisi cum pretind de la altii. Ranjeau si ridicau din umeri ca nu pot . Cine vrea sa fie mantiut priveste la Domnul Isus ca israelitii in pustie la sarpele de arama . Satana le da un duh de judecata rau ca sa vada Adunarea plina de ipocriti . Bine ca Domnul Isus ne-a dat dragostea Sa sa vedem frati si surori in drum spre desavarsire !

 17. carmen on said:

  Cand am ajuns pe genunchi cu lacrim si am constientizat ce drum sa aleg, si mi-am daruit inima Domnului Isus si cu tot cugetul meu am dorit sa fiu ca el in naivitatea mea si iubirea ce imi inunda inima am crezut ca de a doua zi voi fi alt om doar eram spalata si CURATITA PRIN JERTA DOMNULUI ISUS. Ce dezamagire ce framantari ce disperare am trait saptamanile urmatoare cand din obisnuinta vechile obiceiuri stateau lipite de mine si cu eforturi disperate incercam sa duc prin propriile puteri o viata cum citisem in Cuvantul lui Dumnezeu. A trecut ceva timp pana sa inteleg puterea harului si cum Duhul Sfant ne modeleaza zi de zi si cum trebuie vegheat clipa de clipa . Au trecut ani si Domnul a reusit csa ma schimbe cate un pic dar mai este enorm de lucru si in continuare cu mine . Am auzit candva intr-o predica ceva tare fain : asemanarea intre un crestin si un necresti consta in faptul ca amandoi sunt pacatosi; deosebirea consta in faptu ca cel crestin care l-a primit pe Domnul Isus in inima sa e un pacatos iertat prin jerta Domnului Isus. In timp ce necredinciosul cand greseste nu-i pasa si merge mai departe crestinul cand greseste, arde de durere si-i pare rau. Asta nu inseamna ca credinciosi nu-i bai daca gresesc, dar din neveghere pot cadea destul de des. Solutia ar fi ca sa gresim mai rar sa priveghem si sa ne rugam intruna vorba unei cantari….dupa umila mea parere ca sa nu fi ipocrit e bine sa exersezi tot mai mult sa nu-i judeci pe altii si sa te judeci si sa corectezi propriul tau caracter, cum ne invata Invatatorul in Cuvantul Sau. Sa ne straduim sa fim niste elevi silitori si sa practicam ceea ce invatam…Har si putere ni s-a dat, Domnul ne-a dat si vointa si infapuirea noi doar trebuie sa aplicam tot mai des in vietile noastre aceste principii divine .Sa fim dar fecioare intelepte si sa vegehem..Nu suntem perfecti dar slava Domnului ca suntem in curs de schimbare si cand va veni El vom fi ca El. E o promisiune biblica.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: