Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

O ceartă în familie


Când a fost ultima ceartă în familie?

Dacă nu ne mai amintim când a fost, atunci e bine! 🙂

Nici unul din noi nu suntem imuni la crize în căsnicie. Astfel de crâcniri pot apărea periodic sau pot fi surprinzătoare. Sub forma unei tăceri stoice sau vulcanice. Subiectele care le declanşează sunt şi ele diverse: banii ( number I ), concediile, copiii, socrii, biserica, pasta de dinţi, colacul de la toaletă, televizorul, sexul, …… Mai spuneţi şi voi dacă mai sunt…

Apropo, voi credeţi că există vreun cuplu care să nu se fi certat vreodată? Niciodată?

Un bătrânel povestea unor cupluri tinere că el şi soţia lui nu au avut în cei 50 de ani de căsnicie decât un singur conflict. Doar unul. Cum aşa? – au întrebat tinereii. Păi, conflictul a început în luna de miere şi ….încă aştept să se termine. 🙂

Vă amintiţi criza dintre Avram şi Sarai?

Geneza 16:1-6.

Agar este subiectul de ceartă. Avram o face pe soţul cuminţel şi obedient care execută tot ce îi spune Sarai. Sarai nervoasă tot pe Avram dar se răzbună pe Agar. Avram pasiv. „Să faci cum doreşti tu dragă”. Plâns. Nervi. Disperare.

Oare de ce apar crizele în familie? Din păţania lui Avraam învăţ două chestiuni vitale pentru căsniciile noastre:

 • mentalitatea lumii pune o presiune uriaşă pe cuplul credincios. Presiunea este să nu asculte de Cuvântul lui Dumnezeu. Cum să nu ai copii? În vremea lui Avram şi Sarai, să nu ai copii era o mare ocară. Păi toată lumea are cel puţin vreo doi copii. Trebuie să facem ceva. Ce să facem? Hai să-i întrebăm pe ei. Şi au şi găsit soluţia: Agar! Oricât de atractivă este soluţia, ea nu este soluţia lui Dumnezeu. Este soluţia lumii. Când o accepţi, accepţi probleme şi crize în viaţă şi căsnicie.
  • interesant că unele din cele mai mari ispite vin de la cei dragi, apropiaţi nouă. Suntem influenţaţi emoţional. Diavolul a ştiut asta când s-a dus la Eva mai întâi. Ştia că Adam nu putea să o refuze pe soţioara lui. Cum să refuze? Şi uita aşa….am pierdut raiul. 😦
 • Presiunea lumii + pasivitatea soţului = criză familiară. Revin la subiectul soţului pasiv. Atunci când soţul nu-şi trăieşte rolul de lider, familia lui este năpădită de crize şi probleme.

Atenţie bărbaţi! Asta nu înseamnă că este greşit să îţi asculţi soţia. Nuu! Uneori este cel mai înţelept lucru pe care soţul ar trebui să îl facă. Dar nu abdica de la rolul de conducător spiritual. Pune repede mâna pe Biblie şi explică-i soţiei tale cum stă treaba cu soluţia „Agar”.

Cred că Avraam ştia foarte bine că este o mare eroare ce face. Dar i-a „plăcut” soluţia nevestei. Şi cred că s-a gândit el că dacă va fi luat la rost cumva de Dumnezeu, îi va spune că nu a fost ideea lui!
Atenţie soţioarelor! Gândiţi-vă de două ori dacă ce aveţi de gând să propuneţi soţilor este în acord cu Cuvântul Domnului. Şi veţi avea pace în casă!

Single Post Navigation

4 thoughts on “O ceartă în familie

 1. truechristian on said:

  a fost super povestioara….asa e poate si in unele familii din ziua de azi.Ma corectez: nu poate, sigur asa e!!!

 2. Am citit de 2 batrani de 95 el ,respectiv ea de 94 de ani ca in casnicia lor de peste 70 de ani nu s-au certat niciodata ! Cum ? El a fost sofer de TIR tot timpul plecat de acasa , banii erau pe mana sotiei iar cand statea o zi doua acasa era luna de miere . La pensionare el s-a invatat cu tacutul si asa ca sotia nu avea cu cine sa se certe . Eu consider dupa 25 de casnicie ca noi avem un mare avantaj : prezenta Duhului Sfant care ne ajuta sa rezolvam conflictele ,sa ne cerem iertare si sa restabilim dragostea ca la inceput .

 3. ambasadorul on said:

  Wes,

  Pentru ca o căsnicie să reziste e nevoie de un lipici special: Duhul Sfânt.
  Avem conflicte în căsniciile noastre? Sigur că da! Dar cum le manageriem este lucrarea Duhului din noi!

 4. nakicofelia on said:

  deci eu cred asa ; ca o casnicie sa reziste este nevoie de; 1 dragoste ,intelegere ,uneori multa rabdare.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: