Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Câţi copii să avem?


Dialog purtat între doi credincioşi:

– Câţi copii ar trebui să am?

– Câţi vrea Domnul!

– Păi, eu nu am nimic de spus aici?

– Nu! Că El a poruncit să ne înmulţim şi să umplem pământul!

– Da, dar nu mi-a poruncit numai mie asta!!!!! 🙂

Opreşte Biblia planificarea familială?

Psalmul 127:3-4 „Iată, fiii sunt o moştenire de la Domnul, rodul pântecelui este o răsplată dată de El. Ca săgeţile în mâna unui războinic, aşa sunt fiii făcuţi la tinereţe.

Cum se împacă planificarea copiilor cu faptul că Biblia spune că ai noştri copii sunt un cadou, un dar de la El?

Copiii sunt o binecuvântare dată de Dumnezeu! Înseamnă asta că nu pot să-mi planific câţi copii să am?

Putem spune că şi soţia este un dar de la Dumnezeu ( Prov.18:22 ) , dar asta nu înseamnă că e păcat să rămân necăsătorit ( 1 Corinteni 7:8 ).

Faptul că ceva este un cadou nu înseamnă să nu fiu un bun ispravnic al acelui dar şi să nu înţeleg timpul şi cantitatea în care îl voi obţine. Faptul că ceva este un cadou nu înseamnă că trebuie să mă străduiesc să primesc din el cât mai mult posibil.

Geneza 1:28 spune: „Dumnezeu i-a binecuvântat, şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul, şi supuneţi-l; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.

Întrebare: Cât pământ să cultiv?

Răspuns corect: Atâta cât pot să lucrez.

Aş vrea să observăm că porunca şi chemarea principală nu este să ne înmulţim, ci să creştem!!!!

Deci, voi avea atâţia copii cât pot să-i cresc în maniera în care Dumnezeu va fi onorat prin viaţa lor.

O altă întrebare: Nu ar trebui Dumnezeu să decidă mărimea familiei?

Cu alte cuvinte, unii cred că dacă laşi lucrurile să meargă natural, Dumnezeu lucrează mai bine decât atunci când eşti un bun ispravnic şi planifici lucrurile.

Dumnezeu lucrează la fel. El nu este intimidat de nici un artificiul de-al nostru. Am întâlnit cazuri când oamenii au planificat riguros şi totuşi „s-a întâmplat”! Alteori, nici o planificare şi „nimic”. Un cuplu va avea copii când vrea Dumnezeu. Asta indiferent ce vor face ei. Ipoteza că tot ce este „natural”, „firesc” reflectă tot ce are Dumnezeu mai bun este greşită.

Aş putea continua argumentaţia întrebând: de ce nu lăsăm pământul în voia naturii lui? De ce nu lăsăm buruienile de pe câmp să crească în mod natural? Pentru că ştim că nu cade mâncare din cer şi că este esenţială ispravnicia şi înţelepciunea noastră.

Observaţi că în Geneza 1:28, omul este lăsat să ia decizii. Să supună pământul hotărârilor lui. Acesta este un privilegiu lăsat de Dumnezeu.

Este asta o lipsă a credinţei?

Unii, atunci când vine vorba despre copii, spun cam aşa: „lasă frate, că Domnul va purta de grijă. Se îngrijeşte Dumnezeu!” Interesant că nu la fel vorbesc şi când e vorba de dărnicia financiară. Nu dăruiesc dublu pentru misiune, că şi-au făcut nişte „calcule” şi mai au şi alte „cheltuieli”. Acolo, nu mai poartă Dumnezeu de grijă?

Iată în ce context apare necredinţa: 1 Timotei 5:8.

„Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă, şi este mai rău decât un necredincios.”

   
 

Nu cred că Biblia opreşte planificarea. Dar mai cred, că este o binecuvântare să avem copii. Nu este uşor să-i creşti pentru Domnul într-o atât de păgânizată societate. Dar cred că avem la dispoziţie toate resursele divine să putem duce la bun sfârşit misiunea încredinţată de Domnul. Misiunea noastră: ispravnici credincioşi! Atenţie: copiii nu sunt ai noştri, ci ai Domnului! Noi i-am primit în administrare. Cred că este nevoie de multă disciplină din partea noastră a părinţilor ca să fim buni ispravnici în creşterea şi educarea lor.

Uneori vin acasă şi când văd cum arată biroul şi sufrageria, am impresia foarte fermă că aş avea vreo 12 copii. Dar soţia îmi aminteşte repede că avem doar 2 cu o energie cât pentru 12. Este minunat şi slăvesc pe Domnul! Nu ştiu cum este să ai fete. Dar cred că în economia Domnului, unde observ că o zi în Curţile Domnului face mai mult decât o mie în altă parte, tind să cred că 2 băieţi fac mai mult decât….multe fete… 🙂

Iată o tolbă plină cu săgeţi! Este familia Green.

Domnul să fie cu ei şi să-i ţină tot aşa de „green” ca în poză 🙂

green-family.jpg

Single Post Navigation

75 thoughts on “Câţi copii să avem?

 1. CORNELIA on said:

  Am incercat sa imi imaginez in locul parintilor Green, pe Adrian si Cora !
  Sa zic o urare in acest sens?

 2. Problema aceasta este stringenta astazi datorita presiunii aspectului sexualitatii pe care societatea o exercita puternic. Impresia pe care o au unii este ca daca te faci mare te casatoresti si esti liber sa faci ce vrei.

  Astfel ca, unii uita ca orice tolba are fund, iar altii se indoapa cu artificial pentru a impiedica naturalul. Dumnezeu a creat lucrurile cu intelepciune si ne cere si noua intelepciune. Daca ne pasa de ea, o vom gasi, daca vrem sa facem voia Domnului.

  Orice lucru lucreaza inspre binele celor ce sunt chemati dupa planul lui Dumnezeu. Nu sunt de acord ca si in alte cazuri. Si, uneori, planificare familiala poate fi un dezastru cu implicatii adanci (greseala lui Avraam cu Agar), sau poate sa nu aiba nici un efect (incapacitatea de a avea copii a Rahelei).

  Aceste chestiuni trebuie pastrate in cadrul lor. Fiecare familie trebuie sa stie cum sa se comporte, in frica Domnului. Sa nu ne grabim sa avem o familie, ci sa ne grabim sa putem sa formam o familie. Toate sunt la timpul lor. Desigur, subiectul are multe implicatii. Responsabilitatea familiei este una uriasa, avand in vedere ca arata spre Cristos si Biserica. Eu nu-mi voi permite sa am copii pe care sa nu am timp sa-i cresc. Dar, dupa cum ziceam, fiecare cu familia lui… fiecare cu responsabilitatea lui… fiecare cu raspunderea lui inaintea lui Dumnezeu, intr-o zi.

  In zilele noastre apar tot mai multe ciuperci de lideri, care se cred mentori si modele. Roadele – o lume crestina tot mai confuza, mai infometata si mai labila. A fi parinte (spiritual sau nu) este o chestiune de mare responsabilitate. Sa nu ne jucam cu viata… Viata e in mana lui Dumnezeu!

 3. ambasadorul on said:

  Cornelia,

  eu nu am reuşit să-mi imaginez aşa ceva.
  Am încercat..dar m-am speriat foarte rău 🙂

  🙂

 4. ambasadorul on said:

  Alexandru,

  una din întrebările pe care le pun la întâlnirile de consiliere pramaritală este şi aceasta: câţi copii vreţi să aveţi? Surprinzător, majoritatea nici nu au discutat despre asta. 😦

  A fi părinte este o chestiune de mare responsabilitate. Da, viaţa e în mâna Domnului, dar ne-o împrumută nouă….pentru o vreme!

  Ce facem cu ea? E decizia noastră.

 5. impresiiblonde on said:

  trebuie sa ai atatia copii cati iti permiti sa cresti (financiar, din punct de vedere al timpului, etc). pentru ca daca de facut ii faci… cu voia domnului, de crescut nu ii poti lasa doar in voia domnului.

 6. ambasadorul on said:

  impresiiblonde,

  corect!

 7. draguta familia Green; adorabila. totusi e de remarcat replica celui ce purta dialogul din primele randuri ale articolului:”Da, dar nu mi-a poruncit numai mie asta(sa ma inmultesc si sa umplu panantul)!!!!” 🙂

 8. Intersant subiect deschizi.

  Ar trebui sa discutam si care sunt acele metode de „administrare”. Sunt foarte multe persoane care isi pun astfel de intrebari si nu primesc totdeauna cele mai bune sfaturi.

 9. Vorba lu’ dom’ ministru, „good point”! Buna argumentatie si de bun simt. De fapt, cred ca multi gandesc si actioneaza asta, drept dovada faptul ca azi intalnesti extrem de rar familii cu mai mult de 4 copii, ca pe vremuri. Si e normal sa fie asa… Intotdeauna am fost revoltat impotriva celor care toarna la copii, dar nu lucreaza decat el, castoga 4-5 milioane pe luna si stau toti intr-o garsoniera… Mi se pare bataie de joc, sincer, si o administrare extrem de proasta a „darurilor” de care vorbeai.

 10. truechristian on said:

  trebuie sa fim foarte bucurosi daca avem cat mai multi copii caci altii ar vrea sa aiba dar nu au.Domnul stie de ce e asa…datoria noastra de parinti este sa ii ingrijim sa ii iubim si sa nu invinovatim niciodata pe Domnul ca ne-a dat prea multi:)

 11. Trifan Ioan on said:

  imi pare rau ca asemenea subiecte nu sunt discutate in biserica sa ai multi copi si cand sunt mari sa nu urmeze pe domnu la ce folos sunt multi si nu tepoti ocupa de iei unde ajung dar numai vorbesc de sanatatea sotiei care spui ca o iubesti dar din contra ea nustiu cum va sta cu nervii ca barbatu toata ziua este plecat la lucru ea enste o eroina cu unu in brate unu de fusta si unu incealalta mana pentru sot care este mai tot timpu plecat casa aduca bani in casa imi pare rau ca am dat tirziu de acest sait sica am intrat tarziu pe iel

 12. remus on said:

  Cred ca va cam agitati cu copiii.Problema este ca oamenii nu inteleg acest aspect legat de copii. Dumnezeu are controlul absolut al nasterilor. Intelegeti ca Dumnezeu decide citi copii trebuie sa vina intr-o familie. Invatati din Biblie. Uitati-va in Genesa 29 la familia lui Iacov si veti vedea cum Dumnezeu intrerupe nasterea lui Lea si dupa un timp i-o reda iarasi. Lea naste 4 copii si apoi inceteaza sa mai nasca. Credeti ca intentionat? Nicidecum . Caci Biblia spune ca : cind a vazut Lea ca nu mai naste ,a luat pe roaba sa Zilpa si a dat-o de nevasta lui Iacov . Ce inseamna aceasta? Inseamna ca Lea avea o relatie sexuala cu Iacov normala , fara restrictii in ce priveste procreatia ,caci ea in tot acest timp dorea sa mai nasca dar ea a remarcat ca nasterea a incetat. Apoi se nasc in continuare alti 4 copii si daca punem o durata de 1.5 ani intre copii sata inseamna 6 ani, vedem ca dupa 6 ani Dumnezeu daruieste din nou nasterea de copii lui Lea si asta in urma rugaciunii pentru acest lucru. Deci ce intelegem noi de aici ? Ca Dumnezeu inchide si deschide pintecele unei femei in ce priveste nasterea de copii !Haideti sa luam alt exemplu din Biblie in ce priveste numarul de copii. De ce Iov a avut 10 copii ? De ce nu a avut 9 sau 11. Credeti este la voia intimplarii? 7 baieti si trei fete. Cind primeste din nou alti copii de la Dumnezeu, primeste tot 10 si in aceasi configuratie 7 baieti si trei fete , intimplare ? Sau planificare ? Nu cred. Un alt exemplu parintii lui David. Ei au avut 7 copii . Dar de ce 7 . De ce nu 5 sau 8 ? Pentru ca atiti a stabilit Dumnezeu si David se naste ultimul. Oameni buni intelegeti voia lui Dumnezeu si nu va lasati influientati de cultura moderna , in ce priveste acest subiect. Nu va mai framintati de copii ci mai bine framintativa cum e pocainta. Barbatilor feritiva sa varsati saminta in pat caci aceasta va spurca patul si daca veti trai mereu in acest pacat veti merge in iad. Ca voi nu va incredeti in Dumnezeu in acest subiect asta e o alta problema. Incolo fiti sanatosi. Nu va lasati influientati de presiunea sotiilor din ziua de astazi, temetiva de Dumnezeu si cautati sa faceti voia lui.

 13. impresiiblonde on said:

  remus… esti real? si traiesti printre noi? LOL… pai atunci ar trebui sa lasam selectia naturala sa isi faca treaba, ca din 10 sa ramana 2-3…ca parca sunt prea multi pt planeta asta limitata. esti PERICULOS!

 14. remus on said:

  Nu te supara, selectii naturale nu sint. Totusi nu inteleg ca din 10 sa ramina 2 sau 3. ce vrei sa spui cu asta? Cit despre loc, fi cuminte ca este loc pentru toata lumea.Este loc pentru 6 miliarde si este loc si daca ar fi 15 miliarde. Totusi as vrea sa stiu citi ani ai, esti barbat sau femeie, si citi ai ai la credinta si cam pe la ce adunare mergi ca sa stiu cu cine vorbesc. Data viitoare vorbeste din Biblie da !!!! Si sa-ti mai spun ceva: impresiiblonde nu sint, impresii bune sau rele , da , asa ca te sfatuiesc schimbati numele , ok. Vorbiti din Biblie si orice invatatura dati dovediti cu Biblia, ok !!!!! Daca lumea sa modernizat , Biblia nu s-a modernizat. In mesajul urmator am sa va spun eu ceva periculos ce am gasit scris intr-o carte numita Ghidul Familiei Crestine sub antetul Fr. Daniel Brinzei , ca sa vedeti pina unde poate sa-i duca ratacirea pe unii copii ai lui Dumnezeu , egal cine este el in Biserica lui Dumnezeu ,atunci cind nu stau pe stinca , adica pe invatatura Bibliei. Incolo fiti sanatosi. Totusi am sa va mai dau si alte exemple din Biblie legate de copii. Pa

 15. ambasadorul on said:

  Remus,

  apreciez „pasiunea” cu care aşterni cuvintele pe blogul meu, dar să fim atenţi pe ce motivaţii îi trimitem pe unii bărbaţi în iad. Oricum, aruncatul altora în iad nu este „jobul” nostru.

  Planificarea familială nu este un subiect pe care să îl tranşăm în fugă şi brutal. Hai să păstrăm un ton de dialog şi să ascultăm şi alte „încredinţări”.

  Oare problema lui Onan nu era de motivaţie a inimii? Oare nu asta l-a supărat pe Dumnezeu aşa de tare?

  Copiii sunt o binecuvântare. Categoric! Ei trebuie doriţi şi avuţi!
  Dar unde ni se porunceşte în Biblie să avem mai mulţi de doi?

 16. ambasadorul on said:

  Impresiiblonde,

  sper din toată inima că prin selecţie naturală nu înţelegi avortul (întreruperea de sarcină).
  Eu cred că este loc pentru fiecare copil pe planeta noastră. Mă bucur că pentru ai mei a fost loc şi cred că este şi pentru alţii.

  Dumnezeu este Creatorul lor şi dacă a decis să-i aducă pe lume, atunci EL are şi un plan cu fiecare dintre ei.

 17. remus on said:

  Am vrut sa-ti multumesc ca ai dat dovada de intelepciune si nu mi-ai incalcat dreptul la libera exprimare, acceptind mesajele mele. Eu am vorbit pe fata si asa este corect. Domnul ISUS intodeauna a vorbit pe fata si fara retinere , a dat intodeauna dreptul la libera exprimare la toti care au vrut sa spuna ceva. Au trecut o multime de ani de la revolutie si inca multi romani nu sau vindecat de comunism . In Bisericile romanesti se incalca dreptul la libera exprimare si cu toate ca comunismul a cazut de mult , dictatura se vede in Biserici. Hai sa trecem , la mesajele tale. Problema cu iadul ai inteles-o gresit. Eu nu arunc pe nimeni in iad, asta apartine lui Dumnezeu. Iti dau un exemplu ca sa intelegi. Daca spun unui om care are problema furatului sau a minciunii , omule nu mai fura sau nu mai mintii ca daca faci mereu asa si mori furind sau mintind tu ai sa mergi in iad. Asta nu inseamna ca l-am aruncat in iad, eu ii spun consecinta pacatului in care el traieste, da !!!!! Apoi problema Planificarii Familiale nu sint de acord deloc cu ea , caci ea nu este in Biblie . Daca a gasit-o cineva sa-mi spuna si mie unde se afla. Problema lui Onan. Onan comitea 2 pacate prin comportamentul lui vizavi de ridicarea unui urmas fratelui sau : 1 el calca Legea lui Moise prin faptul ca nu dorea sa ridice un urmas fratelui sau si 2 el varsa saminta pe pamint ceea ce este contrar regulii stabilite de Dumnezeu cu privire la actul sexual. Asadar saminta nu se varsa nici pe pamint sau in pat si nici in prezervativ ,ci ea trebuie sa ajunga acolo unde ii este locul, ca apoi Dumnezeu sa decida daca se va face conceptie sau nu. In ultima propozitie ai vorbit corect ca, Dumnezeu este creatorul lor ca daca a decis sa-i aduca pe lume, El are si un plan cu fiecare. Clar ca are un plan cu fiecare, aici pe pamint si in vesnicie. Si daca EL decide cu privire la venirea unui copil pe pamint inseamna ca nu noi decidem. Ai mai spus ca, unde , ni se porunceste in Biblie sa avem mai multi de doi? Dar eu te intreb : unde porunceste Biblia sa ai numai doi? Sau sa te mai intreb inca o data : unde porunceste Biblia sa ai 1 sau 2 sau 5 sau 7 sau deloc. Iti spun eu: Niciunde . Pentru ca cu privire la lucrul acesta nu este un numar prestabilit de Dumnezeu. Asta este o problema care apartine in mod absolut lui Dumnezeu. Credinciosii nu trebuie sa faca altceva decit sa stea la dispozitia lui Dumnezeu ca El sa-si poata duce la indeplinire planul cu privire la un copil care este de fapt o fiinta umana. Si apoi sa-ti mai spun ca Dumnezeu nu va intreba niciodata o familie daca sa mai trimita un copil sau mai multi si sti de ce ? Pentru ca El este STAPINUL . Mi se pare ca am atins un pacat, care se pare ca se comite. Oare nu cumva poate Dumnezeu a vrut sa vorbeasca cuiva, ca sa-l scape de ceva rau si sa-l trezeasca? Am dat exemplu din Genesa , din Iov si despre familia lui David de ce nu ati vorbit nimic despre aceste exemple. cred ca am fost destul de clar. Hai sa vorbim din Biblie si nu din incredintari , caci acolo unde este Lege nu este loc de incredintari , ok !!!!! Haidem sa intelegem ca Cuvintul lui Dumnezeu nu-l poate schimba nimeni, el este acelasi ieri,azi si maine va fi la fel. Deci daca ce vorbim, corespunde cu Scriptura este bine, daca nu atunci sa invatam asa cum trebuie din ea, caci altfel ratacirea este pe noi si nu prea vad sa ajungem bine daca ne ratacim in Scripturi. Fiti sanatosi . Pace

 18. remus on said:

  Catre AMBASADOR ,

  Hai sa-ti dau un exemplu din cartea Ghidul Familiei Crestine care este sub antetul lui Daniel Brinzei. In carte sint scrise mai multe subiecte, printre care este si avortul. Si se dau doua exemple : 1- se presupune ca o fata de 16 este violata si ramine insarcinata ,asadar din cauza sarcinii ea risca sa fie data afara din scoala , ramine cu un copil din flori si poate sa fie data afara din casa de catre parintii ei . In carte scrie asa : s-ar putea ca in astfel de caz AVORTUL SA FIE RECOMANDABIL . Ce zici oare chiar asa sa fie ? Sa omori un copil ca sa elimini niste probleme care daca chiar daca s-ar intimpla asa cum s-a scris in carte , unele consecinte trebuie acceptate i-ar la alte probleme se pot gasi solutii pt. a fi evitat Avortul . Si acum hai sa vedem . Oare este o asa mare problema ca o tinara de 16 ani sa intrerupa studiile timp de 2 ani, ca ele sa fie reluate apoi din nou, din cauza unui eveniment nefericit care s-a intimplat in viata ei ? Apoi daca ea nu are posibilitate frinanciara sa intretina acest copil din lipsa de venit , aceasta nu este o problema rezolvabila ? Sau lipsa unui camin , nu este si asta o problema rezolvabila ? Sa omori un copil ,ca sa nu fi data afara din casa parintilor ? Asemenea recomandare m-i se pare ca incalca grav Cuvintul lui Dumnezeu in conditiile in care ,problemele care apar in urma unui astfel de eveniment nefericit exista posibilitate de rezolvare a problemelor. 2 tot asa in cazul unei femei care risca sa-si piarda viata in efortul nasterii sau in cazul in care prin nastere se procreaza un copil cu o boala netratabila. Adica si in astfel de caz AVORTUL s-ar putea sa fie rcomandabil. Strigator la cer. Sa se omoare un copil ca sa traiasca mama ? Nu ca eu as dori sa moara mama , dar daca s-ar ajunge in aceasta situatie inseamna ca poate a sosit timpul plecarii mamei !!!! Sau sa omori un copil ca el se va naste cu o boala netratabila ? Si asta numai din punct de vedere medical , caci la Dumnezeu orice boala ar avea un om El o poate vindeca. Si de unde stim noi ce plan are Dumnezeu pt. viata unui om care se naste cu o astfel de boala , caci o astfel de boala poate fi ingaduita ca se arate in ea Lucrarea lui Dumnezeu , ca si in cazul Orbului nascut din nastere pe care Domnul Isus l-a vindecat, caci El a marturisit ca s-a nascut orb ca se arate in aceasta boala Lucrarea lui Dumnezeu . Nu-i asa ? Si daca-i asa, putem noi sa facem ce vrem ? Avem noi drepul sa interzicem dreptul la viata unui om pentru faptul ca el se va naste cu o boala netratabila sau cu o malformatie sau handicapat ? Eu cred ca nu .Dumnezeu da dreptul la viata indiferent de circumstante , chiar daca acel copil va trai o zi de la nastere sau un an sau va trebui sa traiasca toata viata lui pe pamint handicapat . Mie asa m-i se pare corect inaintea lui Dumnezeu. Tu ce zici ? As vrea sa stiu parerea pt. ultimele doua mesaje. Incolo fiti sanatosi si ramineti pe temelia adevarului. Pace

 19. remus on said:

  vreau sa fac o rectificare. am vrut sa scriu ca : Dumnezeu da dreptul la viata indiferent de circumstante. Nu stiu cum a aparut acel Nu inainte. Afost o eroare.

 20. ambasadorul on said:

  Remus,

  Îmi cer iertare că nu ţi-am răspuns până acum, dar Duminica nu obişnuiesc să răspund la comentariile de pe blog, iar Lunea este o zi pe care o petrec cât pot cu familia şi copiii.

  Vezi, ai spus foarte bine că nu găseşti în Biblie despre planificarea familială. Nu găsim niciunde o învăţătură clară şi concretă asupra acestei probleme. Nu ni se spune că ar fi păcat să ne planificăm mărimea familiei. Biblia nu spune asta. Însă Biblia spune foarte clar că este păcat să furi sau să minţi! Iar consecinţele sunt clare.

  De aceea, această problemă trebuie să o privim prin prisma principiilor pe care le găsim în Biblie şi să le aplicăm şi în acest aspect al vieţii.

  În primul rând trebuie să recunoaştem că Dumnezeu este SUVERAN. El face tot ce vrea. Iar noi suntem făcuţi după chipul lui Dumnezeu. Să nu uităm că mandatul nostru nu este doar să umplem pământul ci şi să îl stăpânim! Geneza 1:28
  Adică Dumnezeu este Suveranul, Creatorul, iar noi suntem stăpânii, administratorii creaţiei lui Dumnezeu. Avem o putere limitată asupra creaţiei. Nu suntem nişte creaturi pasive care aşteaptă ca această creaţie să-şi urmeze cursul firesc, natural.
  Apoi este foarte clară porunca de a avea copii. Copiii sunt o binecuvântare. Şi un imperativ. E adevărat că trăim într-o societate tot mai egoistă care aruncă peste bord tot ce i se pare ca fiind un balast: copii, căsătorie, părinţi, regulamente.

  Dar eu cred că este greşit să vedem căsnicia doar ca un mijloc de a produce copii. Familia are şi alte scopuri divine: completare reciprocă, împlinirea nevoilor, oglindirea chipului lui Dumnezeu.

  Ne uităm în 1 Corinteni 7:2-5 şi vedem clar că scopul căsniciei este şi să împlinească nevoile soţului şi ale soţiei. Soţul nu este stăpân pe trupul femeii. Sexul este o exprimare a dragostei. Copiii trebuie să vină dintr-o relaţie de dragoste dintre soţ şi soţie. Atunci când soţia spune: Dragul meu, nu mai rezist, nu mai pot cu atâţia copii, nu mai pot! Şi soţul spune: “Ba da, trebuie să fim credincioşi lui Dumnezeu”, eu cred că acolo este o încălcare a principiului lăsat de Dumnezeu în căsnicie.
  Dar în acelaşi timp, trebuie să fim foarte atenţi la motivaţiile inimii. Care este motivul pentru care cineva nu vrea copii sau vrea mai mulţi copii? Poate fi egoism şi comoditate sau mândrie şi iresponsabilitate.

  Citim 1 Corinteni 7:26 “Iată, dar, ce cred eu că este bine, având în vedere strâmtorarea de acum: este bine pentru fiecare să rămână aşa cum este.” Iată că este permis să te abţii de la unele binecuvântări din cauza unor constrângeri sau circumstanţe dificile. Poţi să-ţi limitezi numărul de copii pentru a putea slujii pe Dumnezeu mai bine. 1 Cor.7:32,34,35

  Un cuplu tânăr şi sănătos poate avea şi 20 de copii. Câte un copil pe an. Se poate aplica 1 Timotei 5:8 în cazul lor? Pot ei avea grijă de toţi aceşti copii? Unii vor spune: “Dumnezeu va purta de grijă!”
  Atunci de ce ne tăiem unghiile? De ce ne bărbierim? De ce luăm medicamente? De ce mergem la muncă? Oare nu ne rugăm pentru pâinea noastră cea de toate zilele? De ce nu o aşteptăm să cadă la uşa de la intrare? De ce suntem înscrişi în sistemul de sănătate naţional? De ce ne facem operaţii şi ne scoatem măselele puse de Domnul acolo?

  Trebuie să recunoaştem că este o diferenţă între încredere în Dumnezeu şi lipsa responsabilităţilor pentru acţiunile noastre.

  Numărul de copii nu reprezintă măsura spirtualităţii.

  Nu putem face normă de trăire creştină din relatările istorice ale Genezei. Unii din bărbaţii cărţii Geneza au avut nu numai mulţi copii dar şi mai mult de 1 nevastă! Să învăţăm de la ei şi asta? Doamne fereşte!

  Normativ pentru noi sunt acele învăţături pe care le regăsim şi în Noul Testament. Iar în N.T. nu găsim învăţătură clară despre mărimea familiei.

  Controlul naşterilor este o problemă de “zonă gri”. Fiecare familie trebuie să stea înaintea Domnului în rugăciune şi post şi să afle care este voia lui Dumnezeu cu privire la ei. NU pentru a afla dacă să aibe copii! Copiii sunt o poruncă!
  Câţi copii? O familie numeroasă pare a fi în Scriptură o bucurie. Dar nu e o poruncă. Numărul copiilor este o problemă care ţine de decizia luată în urma rugăciunii de către soţ şi soţie. Este şi o problemă de credinţă şi de încredinţare ( Rom.14:23 )

  Cât priveşte cartea menţionată, nu o am şi nu pot confirma ceea ce spuneţi. Oricum, nu sunt de acord cu avortul deşi recunosc că te poţi întâlni în viaţă cu situaţii extrem de delicate şi complicate. Doamne fereşte! Dar cred că viaţa începe în momentul concepţiei şi are nevoie de protecţie. Dumnezeu ne ştie din pântec şi are un plan cu fiecare.

  Apropo, câţi copii aveţi? 🙂

 21. remus on said:

  Ambasador ,

  Hai sa-ti spun c-am ce parere mi-am format despre tine. Mi se pare ca esti un om blind si linistit, mi se pare ca esti intelectual , ca slujba faci parte din conducerea Bisericii daca nu cumva esti Pastor. As vrea sa stiu din ce Adunare faci parte ? Si mi se mai pare ca traiesti in afara Romaniei.Si s-ar putea sa fi Baptist sau Crestin dupa Evanghelie. Am 2 copii minunati. Daca vrei sa-mi raspunzi la intrebare. Pace

 22. ambasadorul on said:

  Remus,

  sunt pastorul Adi Condrea din Haţeg. Am 34 de ani.
  Slujesc prin harul Domnului împreună cu alţi doi colegi în Biserica Baptistă „Betleem” Haţeg din anul 1997.

  Acum e rândul tău..:)

  adresa de e-mail este: adicondrea@gmail.com

 23. Ambasador ,

  Multumesc pt. raspuns. Totusi traiesti in Romania . E ok. Apreciez oamenii care au dragoste egal ce pozitie au ei in Biserica, ce statut social au sau cit de inteligenti sint. Ma cheama Pohace Remus Cornel , am 39 de ani . Locuiesc in Germania, si merg la Biserica Penticostala din Freiburg. Am crezut ca locuiesti in strainatate , datorita modului tau de a te comporta . Am sa ma rog lui Dumnezeu sa vad de ce ne-am intilnit noi aici pe net. Adresa mea este :

  remus_pohace@yahoo.com

 24. ambasadorul on said:

  Remus,

  sper să ne reîntâlnim ( chiar şi pe net ).

  Domnul cu tine şi familia ta.

 25. Am dat intamplator de blog-ul acesta, si de subiectul acesta. Este interesant si de marea actualitate.
  Am o intrebare pentru ambasadorul si remus: care este parerea voastra despre metodele mai moderne de conceptie, ca insamantarea artificiala, bineinteles folosind samanta sotului, nu a altuia? Este bine pentru o familie crestina sa apeleze la ea?

 26. ambasadorul on said:

  Gaby,

  îmi pare rău că nu ţi-am răspuns la întrebare până acum!
  Am fost super ocupat în ultima vreme dar nu am uitat întrebarea ta şi voi reveni la ea în curând!

  Domnul cu tine!

 27. remus on said:

  Gaby ,

  Eu nu sint de acord deloc cu nici o forma moderna de conceptie. Hai sa-ti dau exemplu ca sa intelegi cum stau lucrurile. Ca sa obtii saminta de la sotul tau exista doua posibilitati : 1 – stabiliti sa aveti contact sexual si el varsa saminta in prezervativ (ceea ce nu stiu daca din punct de vedere al igienii si sterilitatii este acceptat de unitatea medicala care efectueaza insamintarea ) , 2- sotul tau ar trebui sa recurga la masturbare ca sa obtina saminta intr-un recipient steril. Prin ambele variante se incalca cuvintul lui Dumnezeu . Si cum se intimpla asta? Exista un singur loc stabilit de Dumnezeu in care sotul trebuie sa verse saminta . si acel loc este ” in sotia lui . Acum hai sa spunem ca in urma unui contact sexual saminta se colecteaza in prezervativ , cu scopul de insamintare a sotiei lui ,desi nu stiu daca din punct de vedere steril este acceptata aceasta forma si SA ZICEM ca acceptam aceasta varianta ( dar asta nu inseamna ca este acceptata de Dumnezeu ). Asupra acestei variante nu pot sa ma pronunt definitiv . Insa cu cea de-a doua varianta situatia este foarte clara pentru mine . Si hai sa-ti spun ca sa intelegi . Daca la unitatea medicala care se ocupa de insamintare i se spune sotului tau : Domnule noi avem nevoie de saminta de la dumneavoastra direct intr-un recipient steril , asa ca singura posibilitate de a realiza lucrul acesta este masturbarea , atunci vreau sa-ti spun ca situatia este foarte grava . MASTURBAREA se numeste de fapt CURVIE , fie ca este insotita de orgasm sau nu , fie ca acea persoana este casatorita sau nu . Dar poate vei zice cum MASTURBAREA este CURVIE ? Foarte clar persoana respectiva face sex cu el insusi si asta se numeste CURVIE . Ai inteles ? Despre intrebuintare de saminta de alta persoana decit sotul ,nici nu poate fi vorba , asta se numeste CURVIE deasemenea care este condamnata de Cuvintul lui Dumnezeu . De fapt orice forma de excitatie in afara casatoriei este CURVIE. Asa ca stimata sora aveti grija la ce intentii, aveti sa nu cumva sa va treziti ca pacatuiti impotriva lui Dumnezeu . Totusi nu inteleg ce problema aveti de va ginditi voi la insamintare artificiala . Eu nu sint atotstiutor si sint un om care pot sa gresesc , dar in afara de prima varianta la care inca nu pot sa ma pronunt inca definitiv , sint foarte incredintat ca ceea ce ti-am spus este corect fara nici o greseala . Te salut . Dumnezeu sa va ajute sa faceti cum este bine inaintea lui.

 28. Remus, atentie la generalizari. Nu orice forma de excitatie in afara casatoriei este CURVIE. Un barbat poate sa verse samanta in timpul somnului, daca ar fi sa ne uitam la un contraexemplu din Vechiul Testament.

  Nu trebuie sa generalizam pentru a ne sustine principiile. Si nici nu trebuie sa fortzam o generalizare pentru a sustine un adevar biblic. Acesta este doar un sfat pe care l-am cules din scurta mea experienta.

  Exista un laborator care nu starneste polemici la nivel de etica, unde se pot primi raspunsuri concrete la problemele celor care isi doresc un copil si nu au. Rugaciunea, trairea prin credinta… Intrebarea mea ar fi – poate Dumnezeu sa faca in asa fel incat un cuplu steril in ce priveste fecundatia sa aiba copii? Moral este ceva corect, bun. Apoi, ar fi o minune reala, o interventie efectiva a lui Dumnezeu in viata oamenilor. Desigur, acestea toate implica o lupta. Discutam aici despre aspecte mult mai adanci, care tin de credinta omului si providenta lui Dumnezeu.

  Nu cred ca Dumnezeu face minuni la cerere, fiindca are un plan. Dar, daca le are in plan, cred ca le va indeplini intr-o relatie cu omul pe care-l vizeaza in planul Sau (adica omul trebuie sa se roage si sa traiasca prin credinta, iar aceasta intr-un mod personal, nu neaparat inaintea altora; altii ar putea sa nu stie nimic despre aceastea toate). Aceasta intelegere exprimata aici este provizorie, nu am inteles inca clar cum stau lucrurile in aceasta privinta. Mai invatam… Dar, oricum, sa cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea pe care o da El.

 29. ambasadorul on said:

  Remus,

  ultimul comentariul al tău nu l-am postat pentru că am considerat că are detalii care nu ajută găsirii unui răspuns la întrebarea postării mele.
  am trimis comentariul lui Alexandru, pentru că lui îi era adresat şi adresa ta de email. Puteţi continua „dezbaterea” pe privat.

 30. Multumesc pentru raspunsuri. Inca astept pe cel al Ambasadorului.

 31. salut
  Trebuie sa spun ca problema asta cu copii ma framanta la cel mai inalt grad.
  Eu urmeaz sa ma casatoresc si sincera sa fiu nu tin neaparat sa am copii, cel putin deocamdata chiar deloc nu tin sa am . Cu cateva luni in urma poate chiar un an am inceput sa caut care e perspectiva Biblica cu privire la cati copii sa avem. Am gasit o gramada de opinii fiecare argumentate cu exemple sau versete din Biblie. Sincer vorbind fiecare gaseste ceva in Biblie care sa-i sustina parerea. La un moment dat ma gandeam sa nu ma mai marit daca intr-adevar trebuie sa fac atatia copii „cati da Domnul”. Pentru ca sunt sincera si stiu ca nu vreau copii multi( pt mine multi inseamna mai mult de 2). Ma gandeam ce o sa spuna logodnicul meu.
  Dar vreau sa va spun ce am descoperit in cautarea mea. Am vorbit cu 2 surori mai in varsta care fiecare au facut 8 copii si sunt de la tara . Cel mai mult am vorbit una din ele pe care o s-o numesc „Ioana”. Ea este penticostala, dupa „cea mai ingusta partida” a penticostalilor. Ea s-a maritat la 17 ani. A ramas insarcinata imediat. Si cum veneau copiii si tot veneau o apucato disperarea. Mi-a spus ca In satul ei erau „controlati” de catre biserica ca nu cumva sa Nu aiba copii in fiecare an. Daca nu aveau copii in fiecare an erau luati deoparte si intrebati ca de nu cumva au facut ceva?
  La un moment dat a ajunsa la captul puterilor- saraci abea aveau din ce trai, de multe ori abea daca aveau paine in casa– a mers la pastorul bisericii (un frate batran) si l-a intrebat ca ce sa faca, ca nu mai poate, ca nu mai rezista. Copiii tot vin si tot vin. SI ce credti ca i-a spus :”apoi sti ce sora, pacatul asta toata lumea il are”. Deci cu alte cuvinte dintre cei care invata pe altii „cati da Domnul” nu stiu cati chiar fac asa. Probabil ca ei sunt dintre aceia care „pun poveri grele pe spatele oamenilor si ei insisi nu le poarta”. Pt ca si ei sunt doar oameni si nu toti rezista sa faca anul si copilu. Cand am auzit ce mi-a povestit mi s-a facut o sila de mi-a venit sa vomez, bine ca eram si ff nervoasa. Eu care-i vedeam pe astia cu copii multi chiar credeam ca atatia copii o facut Dumnezeu ca ei sa aiba, cand colo…. Si bineintles ca daca ii intrebi o sa-ti spuna ca atatia o facut „cati le-o dat Domnul”. SI acuma sa vedem…sora asta a fost sincera ea nu mai putea, de ce nu a spus Dumnezeu gata STOP. Nu mai!!! I placea sa o chinuie? Tinea neaparat ca sa-i mai dea si sa-i mai dea!!!
  Acuma cealalta sora. Bineinteles ca nici ea la un moment dat nu mai putea. N-am putut sa aflu prea multe detalii ca nu s-a deschis fata de mine complet. Mi-a dat de intles ca a mai avut grija ea sa nu tot ramana insarcinata. Sotul ei crede ca atatia a facut „cati a dat Domnul”. Cine stie unde s-ar fi oprit.
  Am mai vorbit cu o sora din Sudul tarii ea e mai tanara-33- are 5 copii. Doua fete mai mari facute cand nu era inca pocaita si altii 3 unul dupa altul in fiecare an dupa ce s-a pocait. E o epava sora. Nu mai rezista, problemele cu banii groaza de a ramane din nou insarcinata au facut-o sa se gandeasca la un moment dat sa-si puna capat zilelor. Mi se rupe sulfetul pt ea. Ma gandesc ce Dumnezeu crud „ii tot da copii” cand vede ca pur si simplu nu mai poate. Scuza-ma, nu te gandesti sa-ti pui capat zilelor sa cu una cu doua cand sti ca raman dupa tine 5 copii. O fi ajuns intr-o situatie cumplita. Cand te uiti la corpul ei, te gandesti ca trebuie sa aiba vreo 55 de ani iti dai seama dupa atatea sarcini una dupa alta nici nu apuci sa-ti mai revii. Ma cu ce chef mai face dragoste cu sotul ei? Cred ca e un calvar. Sa te gandesti de fiecare cu groaza la actul sexual, pai ce viata e aia? Ma rog nu stiu daca ea se gandea sau nu, dar eu asa m-as gandi.
  A si mai este o pb cu vasele de lucru. O sora batrana i-a spus ca daca nu se mai plange atata Dumnezeu o zis ca nu-i mai da copii. Deci in cazul ei copii erau o pedeapsa pt ca se plagea ca nu mai rezista cu atatia copii si ca nu mai vrea altii. Si ea a mers la pastorul ei impreuna cu sotul ei si raspunsul a fost ca asta e darul ei. Facutul de copii multi.
  Oare asta sa fi Dumnezeul in care ma incred?
  Vorbind cu surorile astea 3 mi-am dat seama ca e multa falsitate si ipocrizie intre cei care iti spun sa faci atatia copii „cati da Domnul”. Odata ca nu sti sigur daca ei chiar fac asa, pt ca pt numele lui Dumnezeu o femeie e si ea un om!!! Si sotiile respectivilor au o limita. Adica o femeie nu e o fabrica, ai si tu dorinte ai vointa , chestii de astea care te deosebesc cat de cat de animale. Pe mine nu m-ar deraja ca Dumnezeu sa imi stearga creierul si sa nu am nici o treaba sa ma pun pe facut copii in fiecare an fara sa-mi fac nici o grija. La ce bun ca Dumnezeu sa iti dea creier daca nu ai voie sa-l folosesti, sa-ti dea vointa daca tot ce vrei tu pana la urma e pacat, sa-ti dea dorinte daca nu ai la ce le folosi pentru ca doreste Domnezeu in locul tau? Daca Dumnezeu mi-a dat minte si vointa si dorinta si constiinta… eu zis ca mi le-a dat ca sa le folosesc. Si nu ma refer aici la pacate, stiti ff bine. Daca eu una nu-mi doresc sa am copii sau sa mai am copii asta e adevarul oricat l-as masca si l-as ascude dupa idei nobile si frumoase de parca Dumnezeu ar fi un fraier si nu mi-ar cunoaste inima de parca mi-as putea asunde adevaratele intentii fata de El.
  Din toata treaba asta am primit asa o sila fata de relatiile sexuale- din cadul casatoriei bineintles ca nu ma intereseaza altele- ca ma gandesc cu groaza si scarba la ele. Si nu ma pot abtine desi ma stradui ca atunci cand vad o familie numeroasa sa nu-mi fie sila si de sotii respectivi. Stiu ca e gresit. Dar nu o fac ii urasc sau ceva de genul ci pt ca ma uit la femeia aia si ma gandesc ca nu valoreaza mai mult ca un animal si ma uit la barbatul ala si ma gandesc ba la ala chiar nu-i e sila de ea? Adica se mai poate uita la ea si sa …o doreasca. Am ajuns sa-mi fie greta de barbatii de genul. Acuma stiu ca toata lumea o sa ma condamne, da oricum nu prea imi pasa. Ce mi-ar placea e ca cineva sa ma lamureasca in treba asta.
  Nu ma intereseaza de femeile din vechiul testament ca au avut multi copii. Ma bucur pt ele pt ca i-au dorit ff mult pe copii aia. Si li s-a implnit dorinta pana la urma. Dar eu pur si simplu nu vreau copii multi. Si daca cineva prin faptul ca face copii multi vrea sa-mi arate ca nu-i egoist i-as sugera sa treaca pe la ceva case de copii. Pe langa aia care-i face el mai poate lua cativa.
  Toate surorile despre care am vorbit sunt penticostale , de ce mentionez asta? Pt ca stiu ca penticostalii desconsidera pe toti ceilalti ca traind cu adevarat dupa Biblie. Dar uite ce sa gaseste.
  Astept cu nerabadare un raspuns.

 32. Remus din Germania on said:

  Ambasador , ce ai facut ? De ce nu mi-ai postat mesajul?

 33. ambasadorul on said:

  Remus,

  îmi pare rău că nu am avut timp să-ţi răspund.
  Ţi-am şters mesajul pentru că am considerat că ai fost dur faţă de Dana care a avut curajul să-şi spună una din marile ei frământări. Mai mult decât atât, nu ai adus nici un argument la dojana adusă.

  Aş vrea să-mi fac timp şi să-i răspund Danei şi te invit şi pe tine să participi dacă ai un sfat, o încurajare sau oargumentaţie biblică pentru atitudinea ei.

  mult har!

 34. Remus din Germania on said:

  Catre fr. Ambasador.Nu te supara ca iti spun, dar, nu iti sta tie in drept sa hotarasti tu cu cine sa vorbesc eu si ce sa vorbesc eu cu persoana respectiva. Ti-ai dat seama de aceasta fata ca este de la voi de la baptisti si ce ai zis tu cum sa las eu sa o induca in eroare Remus cu invatatura lui contrara Bibliei ,asa-i?Vezi ca Dumnezeu m-a binecuvintat si pe mine sa dobindesc o masura de psihologie ca sa pot sa analizez un comportament.
  Tu vrei sa fi finut in comportament probabil sa ai trecere inaintea oamenilor si pe undeva este ok. Dar daca ai fi sincer si ai analiza corect atitudinea acestei fete in mesajul ei,care contine rebeliune,rautate,iubire de sine,tu personal ar fi trebuit sa o mustri ca sa-si schimbe atitudinea care nu este dupa voia lui Dumnezeu. Frate pastor eu stiu ca voi Baptistii invatati pe oamneni unele lucruri strimb care nu sint dupa Biblie printre care si acest subiect cu copiii.Ea tot o da nu vrea copii si ca daca se marita sa nu aiba mai multi de 2. Eu vreau sa-ti spun ca o societate cu un plan de 2 copii este falimentara.Asa cum a devenit falimentara Canada cu o virsta intre 50-60 de ani la nivelul intregii tari. Si Germania este pe urmele ei, cu o natalitate in continua scadere.Apoi ea sta de vorba cu oameni de la tara poate nu asa de dezvoltati intelectual, apoi probabil ca acea adunare unde mergea sora , era dintre cele extremiste la unele lucruri.Apoi ea spune ca a ajuns sa se gindeasca cu sila si scirba la actul sexual. Nu este acesta un pacat in fata lui Dumnezeu, care a creat actul sexual, una din binecuvintarile casatoriei.Apoi ea spune ca ca ii este sila de fratii barbati care au mai multi copii. S-ar parea ca fata asta ar avea ceva probleme la cap, si tu o periezi crezindui ca-i faci bine. Eu te-as sfatui sa-ti faci datoria curat fata de oameni si ii inveti dupa Biblie, ca tu ai sa dai mare socoteala in fata lui Dumnezeu. Incolo fi sanatos si te rog pe viitor nu mai imi incalca dreptul la libera exprimare si dreptul la comunicare cu alte persoane. OK ?

 35. Remus din Germania on said:

  Multumesc.

 36. Remus din Germania on said:

  Si acuma stimata sora Dana.

  De ce ai ales sa stai tu de vorba cu oameni incompetenti in a te lamuri cu privire la acest subiect. Mai dai exemplu pe acea sora care a dat loc in mintea ei la un gind demonic de sincidere. Ea nu a ajuns in acea situatie din cauza copiilor. Starea ei se datoreaza pacatului din viata ei si a principiilor gresite pe care le are cu privire la derularea vietii pe pamint, mai ales in calitate de copil a lui Dumnezeu.Daca privesti copiii de linga tine ca o binecuvintare, vei trece mai usor vizavi de munca pe care trebuie sa o depui pentru cresterea lor, dar cu asta nu spun ca este usor sa cresti copii.Dar o femeie care investeste cu dragoste,responsabilitate si intelepciune,in cresterea copiilor care i-au fost incredintati de Dumnezeu pe acest pamint va fi rasplatita de Dumnezeu.In 1 Timotei 2:15 spune asa: Totusi ea(femeia) va fi mintuita,prin nasterea de fii,daca staruiesc cu smerenie in credinta, in dragoste si in sfintenie. Aici se gasesc citeva din lucrurile pe care femeia trebuie sa le implineasca ca sa fie mintuite bininteles dupa ce sa pocait si a primit nasterea din nou. Acuma vreau sa-ti spun ca chestiile alea cu sila ,cu scirba despre ce ai scris tu in mesajul tau nu sint de la Dumnezeu.Ai grija.Acum vreau sa-ti dau un exemplu care poate te va ajuta sa intelegi de ce Dumezeu trimite la unii mai multi copii decit la altii.Acest exemplu nu reprezinta absolutul. Acum citiva ani daca iti mai aduci aminte au fost acele catastrofe de inundatii provocate de Tsunami in care au murit sute de mii de oameni intr-o singura zi. Sa zicem ca ar fi murit 200000. Acei 200000 de oameni ca sa fie recuperati din nou pe pamint la numar, ar insemna ca 200000 de femei sa ramina insarcinate in acelasi an si abia dupa noua luni ei se completeaza la numar.Daca ar ramine insarcinate doar 100000 intrun an ei se completeaza intrun an si 8 luni.Daca 50000 ar ramine insrcinate intrun an, ei se completeaza la numar in 3,6 ani. Daca 20000 ramin insarcinate intrun an cu un singur copil ei se completeaza la numar in 7,5 ani, adica este nevoie de un ciclu de 9 luni de dezvoltare a sarcinii inmultit cu 10, ca sa ajunga sa se nasca din nou pe pamint 200000 de oameni. Acum ai inteles? Eu cred ca conceptul tau cu privire la numarul de copii este total gresit.In al doilea razboi mondial au murit foarte multi barbati, si dupa razboi, pe pamint o anumita perioada de timp natalitatea a fost mai mare in rindul barbatilor decit a femeilor pentru ca datorita razboiului sa creat un dezechilibru pe planeta si Dumnezeu a fost nevoit sa intervina si sa refaca acel dezechilibru cauzat de razboi. Spre exemplu Germania a pierdut in jur de 2000000 de barbati, si dupa razboi Germania sa confruntat cu o problema destu de serioasa in ce priveste forta de munca la barbati.Daca raportul Barbati-Femei nu este echilibrat atunci acest aspect are consecinte multiple si destul de serioase. Noi ca oameni privim problema numarului de copii numai din perpectiva de interes personal insa la Dumnezeu lucrurile, nu stau chiar asa. Acum fr. Ambasador intelegi si tu cum sta problema cu copiii , cu 1 copil,cu 2 copii?Citeste in vechiul testament sa vezi citi barbati mureau in razboaie si uitate si natiunea Israel.Acei barbati trebuiau completati si eu nu cred ca conceptul de 2 copii este valabil pentru asemenea situatii.
  Astept un raspuns si putem continua. Fiti sanatosi Remus

 37. Remus din Germania on said:

  Stimata sora Dana!

  Parca te interesa un raspuns la problema ta? Sau nu iti place pentru ca nu este dupa cum vrei tu ? Daca nu vrei copii , atunci nu te casatori. Caci daca s-ar intimpla ca Dumnezeu sa-ti doua nasteri cu cite 2 gemeni sau cu cite 3 gemeni atunci vei ajunge sa ai 4 copii sau 6 copii din doar doua nasteri. Si eu te intreb ce ai sa faci atunci? Ai sa dai vina pe sotul tau ca el este de vina sau s-ar naste in inima ta lucruri mai rele decit a da vina pe sotul tau. M-ar interesa un raspuns de la tine.

 38. ONISIM_7 on said:

  HAR SI PACE! DRAGA FRATE REMUS SUNT CURIOS SA STIU DACA TOT AI ADUS VORBA,DE CE AI NUMAI 2 COPII SI AS FII CURIOS DACA AI FII FEMEIE TOT ASA AI GANDI???

 39. Remus din Germania on said:

  Sti de ce am numai doi copii? Pentru ca numai atitia mi-a dat Dumnezeu.Am un baiat nascut in 1996 si o fetita nascuta in 2002. Mie Dumnezeu mi-a dat saminta pentru procreere, dar nu mi-a dat si putere sa fac sa ia fiinta un om, atunci cind se uneste saminta mea cu cea a sotiei. Acesta putere o detine EL
  si eu nu stiu sa o mai fi dat si la altcineva!! Tu cind ai primit-o.

  Pace

 40. ONISIM_7 on said:

  PACE! FRATE REMUS! NCA NU MI-AI RASPUNS LA A DOUA INTREBARE!CAT DESPRE PRIMA INTREBARE ERA DOAR DIN CURIOZITATE!SI CA SA FIM BINE INTELESI, EU NU FAC ASTA IN DUH DE CEARTA.SI NICI CA SA TE JIGNESC.ORICUM UN OM CA DUMNEATA IMI ESTE DE UN REAL FOLOS AICI IN COSTINESTI SA PROPAVADUIM IMPREUNA EVANGHELIA LA ROKERII SATANISTI CA VAD CA AI MARE RAVNA PENTRU DOMNUL SI MAI SUNT SI AI LUI BIVOLARU(YOGHINII) .DECI DACA VREI MI-AR FACE MARE PLACERE SA VA AM CA OASPETE AICI PE LITORALUL MARII NEGRE IN COSTINESTI LA VARA SA PROPAVADUIM EVANGHELIA .EI CE ZICETI? MULTE BINECUVANTARI DE AICI DIN REALITATE!

 41. Remus din Germania on said:

  Cred ca la a doua intrebare nu pot sa-ti raspund, fiindca eu sint barbat si nu cred ca am voie sa ma transpun cu mintea mea sa gindesc ca si cum as fi femeie.Oricum o femeie care iubeste pe Dumnezeu,crescuta spiritual, si cu o invatatura sanatoasa, ar gindi dupa voia lui Dumnezeu cu privire la nasterea de copii. Dar daca te uiti in vechiul testament, poti vedea femei care au nascut copii, mai multi de doi si nu s-au vaitat, asa cum fac multe din stimatele surori din ziua de astazi, care sufera de emancipare, care nu isi incredinteaza nasterea de copii in bratul Domnului si isi acuza barbatii ca ei sint de vina de numarul mare de copii, pentru ca ei nu le protejeaza.Si sa nu mai vorbim de conditiile care sint acum la nastere si care erau in trecut. Totusi nevasta lui IOV a nascut 20 de copii. De doua ori cite 10 nasteri, si in aceasi configuratie, 7 baieti si 3 fete.
  Daca crezi ca te-a chemat Domnul sa vestesti Evanghelia si daca stai bine cu pocainta, fa lucrul acesta. Dar daca nu stai bine cu pocainta, cauta sa repari mai intai ce este de reparat si vesteste dupa aceea Evanghelia. Totusi cine esti si pe la ce adunare mergi ?

  Pace

 42. ascultareacredintei on said:

  Draga Remus din Germania, eu sunt Sandu din Romania. In primul rand, dreptul la libera exprimare este si el, ca orice altceva pe pamant, o libertate cu limitele ei. Cred ca ar trebui sa intelegi aceasta si sa vorbesti cu putin mai mult respect si liniste in tonul indus. Apoi, femeia care si-a exprimat gandurile in mod sincer aici cauta raspunsuri si are framantari reale. Ce repede ai judecat, ai cantarit, ai impartit…

  Draga Dana, de curand m-am casatorit. M-am gandit si ma gandesc la ceea ce inseamna un copil. Si aceasta din perspectiva lui Dumnezeu. Intrebarile tale sunt reale si este normal sa ti le pui. Era anormal sa nu ti le pui, in contextul in care vrei sa te casatoresti.

  In cel mai profund sens in care ma pot gandi, cel mai important cadru pentru a face un copil este voia lui Dumnezeu. Cunoasterea acestei vointe tine foarte mult de doua aspecte – intelegerea reala a nevoii unei relatii cu Dumnezeu, precum si intelegerea a ceea ce inseamna suveranitatea lui Dumnezeu (dupa cum ne exprimam noi oamenii).

  A avea un copil nu este doar o chestiune de consecinta de act sexual. Se poate si asa si sunt cazuri, chiar foarte multe. A avea un copil inseamna si presupune enorm de mult.

  In momentul in care cea mai mica celula din corpul uman se intalneste cu cea mai mare celula, are loc un act de creatie, in a carui control este Dumnezeu. Apare o noua celula, cu o informatie genetica unica in istorie! Ceva nou se intampla, ceva ce nu a mai fost si nu va mai fii! De aici incepe totul. Apoi, in chip tainic si ascuns, ca in adancimile pamantului, Dumnezeu tese acest copil pas cu pas, dupa informatia pusa in codul ADN (dupa denumirea noastra) tot de El. Unii vad aici procese chimice, altii nici nu se uita. Eu vad maretia suveranitatii si atotputerniciei Sfantului Dumnezeu.

  Dar mai este ceva. Mai este ceva trist. Omul a cazut in pacat si, cu exceptia Domnului Isus, toti oamenii care s-au nascut vreodata pe Pamantul nostru s-au nascut dintr-o samanta infestata cu virusul pacatului. Eroarea este acolo. Acel copil, tesut in pantecul mamei de Dumnezeul suveran si Creator, atent format si realizat cu finete de Maestru… acel copil are in el samburele pacatului.

  Pe acest copil, daca Dumnezeu care-i stie toate zilele inainte sa fi fost vreuna din ele, ii permite sa se nasca si sa creasca, parintii trebuie sa-l invete cu mare atentie si grija tot ceea ce tine de realitatea lumii in care traim.

  E real ca Dumnezeu exista. E real ca pacatul exista. E real ca Dumnezeu are o solutie pentru pacat. Toate acestea trebuie stiute de copil. Daca privim in Genesa, la Cain si Abel, intelegem ca Adam si Eva i-a invatat pe acesti doi copii ai lor aceste trei adevaruri, cel putin. Intelegem aceasta din jertfele pe care le aduceau lui Dumnezeu ei singuri, atunci cand au ajuns sa fie mari. Abel a inteles si aduce o jertfa intr-o atitudine si realitate primita de Dumnezeu. Cain nu corespunde modelului divin, nu intelege profunzimea insemnatatii jertfei, arderii de tot. Sunt multe lectii frumoase de invatat de aici, dar ma opresc la subiect.

  Copiii trebuie crescuti, invatati, indrumati pe calea lui Dumnezeu. Ei sunt niste sageti pe care parintii trebuie sa le puna in arc si sa le traga spre o tinta clara, determinata si concreta. Aceasta implica atat cunoasterea tintei, cat si indeletnicirea pentru a trage cu un astfel de arc, dar si forta pentru a da drumul sagetilor in drumul vietii lor.

  Iata ce zice Dumnezeu despre Avraam, tatal tuturor credinciosilor, text pe care-l gasiti in Genesa 18:

  „Căci Avraam va ajunge negreşit un neam mare şi puternic, şi în el vor fi binecuvîntate toate neamurile pămîntului. Căci Eu îl cunosc şi ştiu că are să poruncească fiilor lui şi casei lui după el să ţină Calea Domnului, făcînd ce este drept şi bine, pentruca astfel Domnul să împlinească faţă de Avraam ce i-a făgăduit”

  Scriu comentariul acesta pentru ca tocmai studiam despre cresterea copiilor si am vazut discutia de aici. Va impartasesc cateva observatii doar, fara sa intru in detalii. Va rog sa observati principiile pe care le arat fara a avea pretentia ca acest comentariu va fi exhaustiv.

  Deci, voi face observatia IMPORTANTA ca Dumnezeu NU ne-a poruncit noua, oamenilor, sa avem copiii!!! Iata, in realitate, ce porunceste El primilor doi oameni:

  „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pămîntul, şi supuneţi-l; şi stăpîniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pămînt.”

  Este esential ca in momentul in care vrei sa ai copii, sa fi crescut deja! Da? Intai este „cresteti” si apoi este „inmultiti-va”. E nevoie sa cresti (sa te maturizezi) pentru a intelege ce inseamna „inmultiti-va”. Sugestia mea este ca cei care cu adevarat vor sa inteleaga despre ce este vorba sa studieze cu atentie Scripturile, intr-un cadrul potrivit. Scripturile pot da intelepciunea care duce la mantuire, deci pot da si intelepciunea cu privire la acest subiect mai putin important ca mantuirea, dar totusi foarte important.

  Este, apoi, evident faptul ca exista un scop pentru oameni. Scriptura ne completeaza imaginea intreaga cu privire la scopul lui Dumnezeu cu noi, oamenii. Scopul nu este doar umplerea pamantului si supunerea lui. Dar este si acesta. Oamenii si sistemele omenesti se lupta sa nu asculte de aceasta porunca. Vezi intamplarea cu Turnul Babel si cum incearca oamenii de atunci sa ocoleasca aceasta simpla porunca divina. Exemplele ar fi nenumarate pentru a le prezenta in continuare.

  Este deci voia lui Dumnezeu sa ai copii? Nu. Voia Lui este complexa. Intai trebuie sa o intelegem. Sa ne pregatim. In timp ce crestem, vom ajunge sa intelegem ce inseamna copiii si cresterea copiilor.

  Copilul e un cadou de la Dumnezeu. Cand Eva l-a nascut pe primul ei copil, a spus ca a primit un om de la Dumnezeu. Si, asa si este. Adam cu Eva l-au crescut, l-au invatat despre Dumnezeu, despre pacat si nevoia unei jertfe. Pe atunci exista o proto-Evanghelie, acum lucrurile sunt mai clare. E o intreaga investitie in a preda copilului adevarul. Parintii nu trebuie sa se joace deloc cu aceste aspecte esentiale!

  Cain alege insa un drum al rasvratirii, ajunge un criminal si ucigas de frate, un fugar pe pamant, de Fata lui Dumnezeu. Scriptura ne arata ca acest Cain a fost de la cel rau. Numai ca, Scriptura ne arata ca Abel era de la Dumnezeu si Set i-a luat locul, continuand samanta lui Dumnezeu printre oameni. Si aici e un intreg studiu de urmarit prin Scripturi.

  Acum, as mai vrea sa fac doua observatii.

  1. Lumea are politica ei si cei care sunt in controlul sistemului de aici vor sa controleze populatia. De aici controlul sarcinii si al numarului copiilor in sensul lumii; veti urmari in aceslasi sens si depopularea satelor si conglomerare populatiei in orase tot mai mari, avand aceeasi idee ca formarea turnului Babel… din nou un intreg studiu, merita facut, pentru cine e interesat;

  2. Dumnezeu a facut femeia in asa fel incat sa exista zile in care ea nu poate sa ramana fertila, ceea ce inseamna ca exista zile in care o femeie poate sa ramana insarcinata, in care nu poate sa ramana insarcinata si zile in care, datorita perioadei de „necuratie” (menstruatie) actul sexual este interzis de Scripturi. Aceasta realitate, coroborata cu faptul ca omul nu e animal si ca gandeste si alege, plus faptul ca un crestin nu e condus de poftele firii pamantesti, ne face sa intelegem ca omul a primit si aici un anumit grad de alegere.

  Toate acestea trebuiesc intelese si luate in considerare. Precum si multe altele. De aceea, sfatul meu este sa nu sarim cu pareri prea ingamfate, chiar venind aceasta si din Germania, ci sa cautam sa intelegem subiectul si sa fim intelepti si deosebit de atenti. Vorbim deja de vieti omenesti, altele decat noi si nu ne putem permite sa ne purtam flecar si superficial.

  Dumnezeu sa ne dea intelepciune.

 43. Remus din Germania on said:

  Fr. Ambasador ,

  In baza carui verset din biblie te porti asa ? Vrei sa fi barbat si sa-mi dai un raspuns? Poti sa-mi trimiti un e-mail, deasemenea.

 44. ambasadorul on said:

  Frate Remus,

  sper că ai primit e-mailul meu!

  Mult har ţie şi familie!

 45. florina on said:

  Femeia se va mantui prin binecuvantarea Domnului,adica prin nastera de prunci.Copii sunt un dar de la Dumnezeu:si atunci” de ce sa nu ne dorim daruri marete care ne aduc fericirea vesnica?”Recomand cu drag,iubitorilor de carte sfanta,cartea „ADEVARUL SI FRUMUSETEA CASATORIEI”( 2 volume) scise de Parintele Profesor Doctor Ilie Moldovan.Sfanta Felicitas,sarbatorita de crestini pe 1 februarie,e o mama exemplu.Domnul sa ne binecuvinteze!

 46. Sunt un frate ca si voi.Subiectul cu” copii”este un caz usor care,tot Dumnezeu la rezolvat de cand la creat pe Adam si pe Eva.Femeia de azi are aceiasi stuctura care a avuto femeia lui Adam.Ea are tipul iei cind e fertila,cand nui fertila si cand are scurgerile ei,deci cand isi doresc un copil femeia ai spune perioada de fertilitate barbatului si vor cauta sa conceapa un copil iar daca Dumnezeu ingadui sa aiba atunci vor avea.Insa pentru barbat poate sasi satisfaca poftele trupului lui in perioada de nefertilitate fara sa pacatuiasca lasandusi samanta in femeia lui.Caci daca ia fost dat sa aiba 10 copi si barbatu nu vrea,femeia lui ii va naste fara sa se fi culcat cu vrun barbat.Cum este o gaina in fata omului,cand o alunga ea fuge,cand vrea so prinda o prinde,cand vrea sai ieie viata ii io ia.Ia nu poate gandi ca tine,vedeti voi ce diferenta mare este intre gandirea ei si gandirea noastra,intre planurile omului si planurile minti gaini.Dragi mei in aceiasi situatie suntem noi cu Dumnezeu.Fratilor masturbarea este un pacat,avortul un pacat, insamintarea in vitro este un pacat,caci de la inceput am fost incapatinati ,unde cladea Dumnezeu noi daramam si ucideam si unde a daramat Dumnezeu noi am cladi si am cautat sa dam viata.Vati pus intrebari de ce facem toate acestea?Daca Dumnezeu din pamant a facut omul,din stanca afacut sa iasa apa,oare tie barbat ipotent,tu femeie sterila nu va va da el un fiu? Daca esti sterila sau ipotent esti pntru ca vrei tu?,sau ca asa vrea Dumnezeu.Cercetai si vedeti in Biblie unde sau dus schiopi ,olgi, femeile steile,leprosi,orbi oare la oameni?,sau la profeti trimisi de Dumnezeu?Cati oameni a vindecat Isus ,si cati au vindecat oameni?Daca va doriti copi cereti ajutor de la Dumnezeu,daca veti primi sa stiti ca va iubeste,iar daca nu sa stiti ca sunteti in pacat si iati cerut numai cu buzele nu din toata inma.Iar de veti merge la oameni sa obtineti un copil prin tratamente si il veti obtine, sa nu credeti ca omul cu stinta lui este mai mare decat Dumnezu,ci sa intamplat si se intampla pentru maretia satanei si slava lui.Am insa sa va spun ca nu bolile si dorinta de a avea copi este ceia ce ne frananta pe noi,ci diavolul si planurile lui;care sunt ele si unde duc ele?Acest lucru trbui sa ne framante cel mai mult.La ce iar folosi unei famili cu cas plina de copii daca face parte din planul diavolului sau un trup sanatos slujind diavolului.Asi vre sa spun mai multe dar am de in vata pentru un examen.Daca asi spune tot ce stiu ar fi ca si cum ias da intr-o zi un stog de fan unei vaci sa manince pentru tot anu si apoi nui mai dau nimc.Legile lui DUMNEZEU nus poiezi ci ele se rezuma la adevar”iar adevarul este cuvantul urmat de fapte”deci ascultati-le si inplinitile.

 47. symona on said:

  frate REmus,
  am urmarit cu interes comentariile d-voastra si nu numai…Am inteles ca sunteti cu totul impotriva oricarei metode de contraceptie…Insa e ceva ce vreau cu tot dinadinsul sa va spun..va este usor sa va sustineti parerea, pt. ca aveti doar 2 copii.Sincer, f rar(sau poate chiar niciodata) am auzit de vreun cuplu care nu se protejeaza deloc, sa aiba doar 2 copii in 6 ani, nu? Asa ar placea oricui , cred…Lasati, va rog, ca la capitolul asta cu nasterea de copii sa comenteze cei care intr-adevar stiu ce inseamna asta, femeile care au trecut prin 7, 8, 9 sau chiar mai multe nasteri.Si inca o chestie:NIMENI, dar nimeni, nu poate fi mantuit decat prin ISUS HRISTOS- asta e un lucru clar..multa pace!

 48. Remus on said:

  Symona ,

  vezi ca eu nu am obiceiul sa vorbesc minciuni . Am doi copii fiindca atatia mi-a dat Dumnezeu pe pamant . Puteam fain frumos sa am 4 sau 6 copii din doua nasteri prin sotia mea , insa asta hotaraste Stapinul . Si mai da-mi voie sa-ti spun ca sint o multime de cupluri crestine pe pamant care nu folosesc nici o masura de protectie in ce priveste conceptia copiilor , ci incredinteaza problema aceasta 100% in mana lui Dumnezeu .
  Acum ca tu vei intelege aceasta sau vei crede , este problema ta si daca nu intelegi si nu crezi , deasemenea este problema ta .

 49. symona on said:

  eu nu v-am acuzat de minciuna, ci am spus ca nu am intalnit vreo familie, care nu se protejeaza, sa aiba 2 copii in 6 ani. Ma bucur, sincer, pt d-voastra….Ideea e urmatoarea..noi avem un baietel de 2 ani si 8 luni pe care l-am nascut prin cezariana(din cauza unor probleme de sanatate), si nu ne puteam permite imediat un alt copil din cauza operatiei.nu puteam face asta decat protejandu-ne.Parerea mea sincera e ca fiecare decide in dreptul lui cati copii sa aiba.Sunt multe de discutat aici si de aceea cred ca nici Dumnezeu nu a lasat o porunca clara cu privire la asta.In ziua de azi trebuie sa investesti f mult in cresterea unui copil, atat financiar cat mai ales spiritual si moral. Dumnezeu sa va binecuvinteze… cu multi copii…!!

 50. Symona ,

  eu am gasit in Biblie ca Dumnezeu inchide si deschide pintecele femeii ca sa nasca dupa cum doreste El , fara ca omul sa intervina cu masuri de protectie pentru conceptia copiilor . Si ca dovada pot sa-ti dau doua trimiteri in Biblie unde se dovedeste clar ceea ce afirm . Vezi Genesa 29:31-35 si cap. 30:1-24 si cap. 35:16-18 si mai citeste Genesa cap. 20:17,18 . Daca vei intelege invatatura inseamna ca ai studiat bine . Daca nu , inseamna ca va trebui sa-ti explic textul .

  Sanatate .

 51. symona on said:

  exemplele date de d-voastra mi se par irelevante..Eu cred ca trebuie sa privim in intregul context. Femeile de-acolo aveau un scop:acela de a da cati mai multi copii sotului, caci asa era obiceiul in vremea aceea.Ori, acum lucrurile stau altfel pt ca o femeie care nu poate avea copii nu-si trimite sotul sa se culce cu alta femeie, nu? Ori luam toata invatatura, ori nu..
  Si inca o chestie: nu-mi place faptul ca va sustineti propria intelegere deplina a textelor pe care le-ati enumerat…dar…

 52. Symona ,

  tu nu ai inteles ce trebuie . Eu nu am vorbit ca trebuie sa avem copii multi . Am sa-ti explic acel text cu un comentariu urmator si daca nici atunci nu-l vei intelege , mai mult de atit nu pot sa fac pentru tine .

 53. costel HR, on said:

  fiti intelepti si faceti copii ca cum sa nascut sau facut si bani pentru el sa poata creste

 54. lucian on said:

  iubitii mei,Domnul sa va binecuvinteze,m-am oprit un moment sa citesc ale voastre randuri si am ramas uimit cat de numeroase „intelegeri” ale Scripturilor avem,ma bucur ca aveti libertatea de a vorbii despre un subiect atat de „rar predicat de la amvoane” as vrea sa specific un singur lucru referitor la apartenenta de orice denominatiune: Galateni 3;28,nici baptist nici penticostal (nu stiu daca trebuia scris cu litere mari)in Biblia mea (traducere Cornilescu)nu am gasit nicu un fel de denominatiune ci doar „crestini” totdata stiu ca imi veti atrage atentia ca aici se vorbeste despre copii si libertatea sau „nu” de a face,de a nu face,si cati?sunt sigur ca Dumnezeu ne a dat intelepciune sa putem privii „adanc” in Cuvantul pentru a intelege ca este o decizie ce trebuie luata de fiecare cuplu in lumina Scripturilor,prin rugaciune,post,pentru revelarea planului lui Dumnezeu in viata fiecarui cuplu.
  Ma opresc aici,va aduc inaintea Domnului,Remus,Dana,Symona,toti ceilalti si nu in ultimul rand Adi,cerand ca dragostea Lui sa va insoteasca.
  Maranatha.

 55. ambasadorul on said:

  Mulțumim fr. Lucian pentru rugăciuni și pentru încurajări.
  Mult har vă doresc!

 56. Anonim on said:

  fratele remus din germania -este despartit de nevasta sta singur in freiburg iar sotia si copii locuiesc in ro hunedoara

 57. Fr. Adi ,

  ti-am trimis un e-mail de doua ori . Ce se intimpla ?

 58. domnule Remus, leaga-ti o piatra de git si arunca-te-n apa!! esti total pe dinafara!! daca ai fi femeie….n-ai mai gindi asa!!

 59. cine vrea sa discute si cu mine unele probleme care ma faraminta, va las adresa de e,mail, aidil1_t@yahoo.com si deasemenea id-ul meu aidil1_t , multa pace si binecuvintare!!

 60. Adina ,

  Domnul sa mustre duhul acela necurat care iti da tircoale si te face uneori sa vorbesti prostii mai mari ca tine .

 61. Este interesant! cum se face ca un Pastor Penticostal, are 1 sau 2 copii, iar enoriasii au cate 5,6,8,10, sa-mi spuna si mie acel Pastor cu se culca cu nevasta sa, de nu ramana insarcinata? Iar altele raman Interesant!

 62. Draga Ambasadorule ,

  de ce esti partinitor in comentarii ? Adica Adina are dreptul sa vorbeasca prostii , dar eu nu am dreptul sa o mustru !!!!!
  Tot asa ai facut si cu comentariul acela defaimator la adresa mea pe care l-ai lasat postat si eu cind am replicat pe al meu nu l-ai postat , ci ai dat castig de cauza acelui pastor care a trait in preacurvie . S sti ca acel comentariu a venit din Germania . Ba chiar m-ar interesa ID-ul acelui om care defaimeaza pe frati cu nerusinare ca sa-i arat in fata ca el l-a trimis , macar ca oricum il voi da pe fata in Biserica ca defaimator de oameni .
  Sti ce spun eu ? Fi corect si fara partinire .

 63. cum au ajuns fratii nostri..: sa se acuze unul pe altul de curvie…in public…RUSINE….!!!

 64. Un Baiat.. on said:

  Adina M-as bucura daca ai putea sa vorbesti mai frumos si sa ai respect. Numai bine:)

 65. Frate Remus imi cer iertare pentru comentariul facut la adresa d-stra! Daca ma puteti ierta, iertati-ma va rog!

 66. Adina ,

  te iert .

 67. Frate Remus,cred ca nu prea sunteti in masura sa dati sfaturi,in privinta numarului de copii,atata timp cat dumneavoastra,nu sunteti in postura de titic a multor copii,sa numai spunem si divortat,dar Dumnezeu va cunoaste,nu ma bag.Eu as dori foarte mult ca cineva cu multi copii,sa spuna exact realitatea si sa ne dea sfaturi in lumina Bibliei,dar si in cunostinta de cauza.Personal cred ca copiii sunt o binecuvantare de la Domnul,daca ii si primesti ca atare,nu ca o povoara.Mai cred ca fiecare familie,sot-sotie trebuie sa inteleaga clar ce plan are Dumnezeu cu ei,sa stea in post si rugaciune si sa faca totul cu reala convingere,nu din obligatie,sau ca asa se predica,sau din alte convingeri.Acest subiect este foarte delicat,Dumnezeu sa ne dea lumina clara ,sa fim in voia Lui.Eu sunt mama de 5 copii,pe care imi doresc din inima sa-i pot educa in frica de Domnul,sa stiu ca nu am realizat nimic doar facandu-i,daca acesti copii,nu raman pe Calea Lui!

 68. Dana, tu spui:
  „… ma uit la femeia aia si ma gandesc ca nu valoreaza mai mult ca un animal, si ma uit la barbatul ala si ma gandesc: ba, la ala chiar nu-i e sila de ea? Adica se mai poate uita la ea si sa …o doreasca?”
  Raspuns: da, se poate. Te asigur ca sotia mea, dupa 3 copii, imi pare mai frumoasa ca inainte de nastere. Pana acum nu am vazut nici o mamica care sa arate „ca un animal”. Dimpotriva! Femeile care nu au nascut se „ofilesc” mai rau decat celelalte. Barbatii care nu-si mai apreciaza – fizic – sotiile nu o fac datorita nr. de nasteri, ci datorita nemultumirii. Pentru astfel de oameni orice floare care astazi ii pare splendida, maine ii va parea trecuta. „Fericirea nu inseamna sa ai ce iti place, ci sa iti placa ce ai …”.
  Sunt de acord cu faptul ca sotul nu trebuie sa treaca peste dorinta sotiei in ceea ce priveste nasterea de copii (insa invoiala trebuie sa fie … buna invoiala!).
  Femeia e intr-adevar „salvata (mantuita) prin nasterea de copii”. Cum?
  1. fizic: nu mai are acele dureri premenstruale atroce, de dinainte (o spun din experienta sotiei). Nu mai spun de pilulele anticonceptionale… nu le folositi, ca va distrug organismul!
  2. emotional: viata ei are un sens, nebanuit pana atunci. Sotia imi spune despre al 3-lea copil, venit „pe neasteptate”: daca nu-l aveam, nici nu stiam ce pierd.
  3. familial: stiu soti care au sotii „imposibile”, dar carora le trec multe cu vederea tocmai pentru faptul pentru ca le-au daruit copii.
  4. financiar: fr. Vasile Mihoc, vicepresedintele Oastei Domnului si prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu (care are 13 copii!!) spunea: „Dumnezeu nu ne da noua, parintilor, painea cea de toate zilele, ci copiilor nostri; si mancam si noi, parintii, pe langa ei …”
  5. spiritual: primul pas pentru a „lasa copiii sa vina” la Hristos este sa … ii aducem pe lume
  Daca nu v-au convins aceste argumente, Domnul va va convinge cu siguranta! Mult har!

 69. Victoria on said:

  Am dat peste blogul asta din intamplare si ma bucur ca se vorbeste despre subiectul asta sensibil cu toate ca patorii ar trebui sa predice mai mult despre acest subiect in biserici.
  Fac parte dintr-o familie numeroasa, penticostala si cand a fost timpul sa ma casatoresc am avut aceleasi intrebari si framantari ca si Dana. E numai normal sa le ai daca esti penticostala si daca cineva spune ca nu le are este un ipocrit. M-am rugat si am postit si am vorbit cu logodnicul meu despre asta si ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-a dat intelepciune si dupa 17 ani de casatorie am pace in inima.
  Cu mama insarcinata in fiecare an si un tata care era la lucru de dimineata pana seara pot spune ca am avut o copilarie pe care nu o doresc nimanui. Binenteles ca am amintiri placute din copilarie dar nu as vrea ca copii mei sa creasca intr-o atmosfera in care parintii nu au energia si timpul de a petrece si darui timp si dragoste fiecarui copil asa cum s-ar cuveni pt o binecuvantare. Penticostalii spun ca copii sunt binecuvintari dar ei se comporta cu copiii ca si cum ar fi poveri si sunt poveri pt societate, biserica, scoala, vecini si pt toata lumea in general.
  Remus, sa ai numai doi copii si sa spui ca nu folosesti absolut nimic pt a preveni sarcina nu e realistic. Poate tu nu folosesti dar poate sotia foloseste. Daca intradevar esti divortat si vorbesti cu asa mare har despre a avea o multime de copii atunci cred ca ar fi cazul sa nu mai dai atatea sfaturi ci sa petreci mai mult timp in rugaciune. Nu mai pune poveri pt altii cand nu stii despre ce vorbesti.
  Cati copii ar trebui cineva sa aibe este intre sot si sotie si Dumnezeu. Nu scrie nici unde in Biblie ca cineva sa judece si sa numere cati copii are familia cutare sau cutare.
  May God bless us all.

 70. ambasadorul on said:

  Victoria,

  mulțumesc pentru contribuție.
  Avem nevoie de discernământ de sus și călăuzire în toate aspectele vieții și familiei.
  Mult har și te mai aștept prin „ambasadă”.

 71. Liliana Corbu on said:

  Bărbaților le place să vorbească despre Planificare familiară sau să predice despre ce este bine si despre ceea ce Nu este bine. Ar trebui să lăsați și femeile să predice despre cele nouă luni de sarcină apoi despre naștere și să continuie cu alăptarea și creșterea copiilor. Ar trebui să lăsați femeile să vă dea lecții despre sexualitate.
  Dăacă la capitolul sexualitate, și contracepție ar predica femeile, acest articol scris de Adi Condrea ar căpăta o nouă înțelegere în mintea bărbaților și probabil …ar fi inbunătățit.

 72. Liliana Corbu on said:

  *** familială***

 73. subiectul acesta chiar ma intereseaza si nimeni nu vorbeste deschis despre aceasta, nu ca nu mai vreau copii dar nu ii vreau toti deodata si nu stiu ce sa fac.multumesc

 74. Va inteleg. Eu cred ca este nevoie de o planificare sub calauzirea Domnului.

 75. danut - londra on said:

  am citit toate comentariile voastre si am ramas putin surprins la unele. Am 27 ani casatorit de 3 ani si am si 3 fetite minunate pt care multumesc DOMNULUI.problema asta a inceput sa ma framinte si pe mine dupa ultima nastere a sotiei. Dar finca mie frica sa pacatuiesc mam hotarat sa ma rog si sa postesc pana o sa primesc raspuns la ceea ce ma doare.si finca stiu ca DOMNUL MEU TRAIESTE o sa ami raspunda. Mentionez ca provin dintr-o familie numeroasa atat eu cat si sotia.(8-9 copii.) parerea mea e ka in vechiul testament erau alte obiceiuri. Iar copii trebuie primiti ca binecuvantari nu ca poveri. Mult har si pace la toti si fieva frica de pacat .pace

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: