Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Din seria „cea mai…”


Ştiţi acum care este cea mai bună prăjitură?

Iat-o:

p3120145.jpg

Baclavaua.

Făcută aşa nu foarte dulce…ca să poţi mânca până nu mai poţi 🙂 Un adevărat exerciţiu de „înfrânare a poftelor”.

Eiii, astăzi, schimbăm registrul şi vă dezvălui „cea mai” bună băutură a copilăriei mele.

Cico? Nu! Citronada? Nu! Pepsi? Nu! Sifonul? Nu!

BRAGA!

Era o vorbă în Constanţa: „ieftină ca braga”. Întotdeauna când ieşeam în oraş mâncam o plăcintă cu brânză şi un pahar de bragă rece. Este o bautura racoritoare, raspandita mai ales in zona de sud-est a tarii.

Iată cum arăta un bragagiu turc. Bragagiu = vânzător de bragă.

bragagiu-turc-1880okjpg.jpg

Cea mai ieftina bautura racoritoare, braga, este pe cale de disparitie in Romania, traditia fabricării ei pastrindu-se numai in câteva orase din sudul tarii unde inca mai traiesc mici comunitati de etnie turca. Braga este o bautura racoritoare naturala cu gust acrisor produsa din malai, faina intermediara, miere de albine si zahar, cunoscuta in tara noastra din perioada Imperiului Otoman.

braga.jpg

Toate cofetăriile din Constanţa aveau bragă.

Pentru cei curioşi:

Tehnologia de obtinere: Braga se obtine prin fierberea cu apa a meiului macinat. Lichidul tulbure sau amestecul obtinut dupa racire, din care aproape nimic nu se indeparteaza reprezinta braga proaspata sau dulce. La scurt timp dupa preparare, braga trece in fermentatie lactica sau se inacreste, obtinandu-se braga acra. Braga este tulbure, mucilaginoasa, cu substante coloidale in suspensie, datorita continutului mare de extract cu substante hranitoare, si de produse de fermentatie acida. Daca este preparata corect, in conditii bune si depozitata corespunzator, braga poate fi considerata ca o bautura igienica.

Braga se prepara astfel: intr-un rezervor cilindric si vertical, fabricat din otel inox alimentar, prevazut cu serpentina interioara de incalzire si cu agitator mecanic, ambele fabricate tot din otel inox alimentar, se introduc : – 35 kg miei sfaramat; – circa 375 litri de apa potabila. Amestecul rezultat se fierbe timp de 3 ore, dupa care se lasa in repaos 1 ora. Se adauga apoi, o noua cantitate de apa potabila, pentru compensarea apei evaporate, se porneste amestecarea si se mai fierbe inca 10 ore. Dupa cea de a doua fierbere, amestecul se raceste complet. Pentru ca racirea sa se faca in timp cat mai scurt, masa vascoasa, ramasa in vasul de preparare, se scoate si se intinde la aer, pe scanduri curate si uscate. Masa racita se amesteca apoi cu apa si se lasa circa 8 ore, timp in care incepe fermentatia. Se mai adauga o cantitate de apa potabila, astfel calculata incat sa asigure realizarea parametrilor de calitate, se strecoara prin sita, pentru retinerea impuritatilor vegetale grosiere, provenite din miei. Filtratul reprezinta braga proaspata sau dulce.

braga1.jpg

Plătesc triplu pentru un pahar de bragă!!!!

Single Post Navigation

6 thoughts on “Din seria „cea mai…”

  1. Andrey A on said:

    Observ ca va cam plac lucrurile turcesti…Sharorma/Kebabul nu va place;))

  2. Andrey A on said:

    Ar fi tare o iesire la constanta..o baclava…o braga…baie in mare:-)

  3. ambasadorul on said:

    Andrey A,

    Am copilărit în Constanţa unde sunt mulţi turci.

    Dar nu îmi plac toate turcismele. De exemplu, nu îmi place carnea de miel, cafeaua turcească, bairamul, ciubucul, etc 🙂

    Da, îmi place kebab-ul, pilaful şi halvaua. Shaorma este grecească.

    O ieşire la Constanţa….da, ar fi o idee poate pentru la anul. Până atunci lucrăm la legământul făcut cu ochii.

  4. Bogdan on said:

    Oare cand vom avea noi copii, o sa le spunem despre Cola si Pepsi?

  5. ambasadorul on said:

    Bogdan,

    sper să aveţi aceeaşi nostalgie pe care o am eu când mă gândesc la copilărie…

  6. Două specialităţi, într-adevăr! Baclavaua există şi prin alte părţi ale ţării, chiar dacă nu o fi reţeta chiar originală. Dar… e una dintre slăbiciunile mele! 😀

    Braga am gustat-o când am fost în tabere la mare! Nu e de găsit. 😦 Rămâne nostalgia!

    Văd că îi pasionează şi pe bărbaţi gastronomia! Nu-i rău! 😛

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: