Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Pui de fanfarişti


Am avut bucuria de a fi însoţit ieri la înmormântare de fanfara bisericii noastre.

O fanfară tânără. O fanfară cu un viitor frumos, cred eu.

A fost prima lor ieşire în public la o înmormântare.

Au cântat minunat.

Well done, frate Florin!

Mulţumim Domnului pentru ei şi mulţumim şi celor care au venit să le dea o mână de ajutor.

Iată-i:

Single Post Navigation

26 thoughts on “Pui de fanfarişti

 1. Foarte frumos! Bravo lor! Iata cum pot sluji cei mici alaturi de cei mari in lucrare.
  Domnul sa-i binecuvinteze!

 2. micile talente intotdeauna vor spune mai mult…

 3. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (24.10.2008) « România Evanghelică

 4. Am mai trimis un mesaj in legatura cu aceasta postare dar se pare ca nu a ajuns unde trebuie. Vroiam doar sa spun ca e putin trist cand vedem ca bisericile noastre in ceea ce priveste inchinare in loc sa mearga inainte merg inapoi. Fanfara era si pe vremea bunicilor mei, fanfara e acuma si se pare ca fanfara va fi si in viitor. Trist. E trist ca in loc sa ne ocupam de probleme reale, biserici goale, incercam sa le umplem cu acest sunet strident de fanfara. E chiar trist ce se intimpla.

 5. Ciprian
  As indrazni sa te rog sa ne dai cateva exemple de cum am putea umple bisericile cu oameni si nu cu aceste „sunete stridente”?

 6. CORNELIA on said:

  Ciprian, as completa intrebarea Simonei:cum explici, ca in vremea” bunicilor”, cu o inchinare „invechita” ,cu fanfara, adunarile erau pline si numeric si de foc spiritual, evlavia si smerenia erau la ele acasa, iar cei ce se pocaiau ramaneau la credinta pana la sfarsitul vietii? Situatia s-a repetat si in vremea comunismului, sub prigoana severa.Adunarile nu s-au rupt, invocandu-se nevoia de contemporaneitate, la servicii se participa adesea cu „uniforma” simpla de pe camp sau din atelier, caci de acolo se venea direct,fara „praful cosmetic lumesc”, dandu-se in exterior o reala marturie .

 7. @Simona
  Nu trebuie sa fii foarte indrazneata ca sa ma rogi in legatura cu exemplele… Vreau sa precizez ca scopul nostru nu ar trebui sa fie acela de a „umple” bisericile. Scopul pastorilor trebuie sa fie de a pastori bisericile lasndu-l pe Dumnezeu sa le umple. Plecand de la aceasta premisa cred ca pastorii ar trebui in primul rand sa „pastoreasca” biserica prin predicarea curata a Cuvantului lui Dumnezeu. Cred ca asta trebuie sa stea la baza unei inchinari adevarate. Dincolo de orice forma de inchinare Cuvantul spune despre Cuvant ca este viu si lucrator. Cred ca din pacate Cuvantul a fost foarte mult „subtiat” pana la o superficialitate iesita din comun.
  In al doilea rand biserica trebuie pastorita printr-o identificare a pastorului cu membrii bisericii. Vizite, intelegerea nevoilor, trairea in mijlocul comunitatii. Noi azi avem pastori de oras care merg o data pe luna la tara sa dea cina. Cine a mai pomenit asa ceva vreodata in istoria bisericii?
  In ceea ce priveste forma inchinarii aici cred ca lucrurile treubuie tinute in echilibru. Insa noi baptistii cred ca am dus-o intro extrema in sensul in care facem din anumite cantari si anumite instrumente un fel de canon care nu are voie sa mai fie schimbat. Cartile rosii, pianul, orga chitara, fanfara sunt instrumentele „canonice si infailibile” care au voie sa fie folosite in bisericile noastre.

  @Corneila
  Nici in vremea bunicilor lucrurile nu au stat chiar as de roz cum le descrii tu astazi. E adevarat ca vremurile au fost mai grele si greul ii uneste pe oameni. Dar eu am auzit si intimplari de pe vremea bunicilor cu dirijori de fanfara care s-au spanzurat, am auzti intimplari despre frati din biserica care „s-au usurat” in intrumentul la care cantau in timpul serviciului „divin”. Am auzit de certuri, am auzit foarte multe lucruri (dragoste fatarnica, lipsa de dragoste, indiferenta, etc) care le regasim si in biserica primara (vezi biserica din Corint, cele sapte biserici din Apocalipsa). O si crede-ma ca au fost si biserici care ar fi vrut sa se rupa dar nu le-au dat comunistii autorizatie pentru a „planta” o noua biserica.
  Sora Cornelia, nu cred ca ii corect sa fim exclusivisti si sa spunem ca doar bisericile din timpul comunismului sau din vremea bunicilor au fost vii si pline de foc. De exemplu eu am fost in biserici din vremea noastra unde nu canta fanfaa si unde predicile nu erau alcatuite doar din ilustratii si povesti (ci predicile chiar erau pe textul biblic si il explicau), asadar am fost in biserici din vremea noastra care erau pline de foc si in care Dumnezeu era glorificat.
  Eu personal nu cred ca problema este fanfara. Problema este asa cum aminteam mai sus faptul ca noi baptistii ne-am facut un fel de „canon” al nostru in ceea ce priveste atit cantarile cat si instrumentele. Ne este greu sa fiim echilibrati.
  IN ceea ce priveste pocainta eu cred ca si in vremea noastra cei care sunt odata mantuiti raman mereu mantuiti. Dumnezeu este cel care ii mantuieste pe oameni, nu noi si daca Dumnezeu are puterea sa ii mantuiasca pe oameni pe cei care ii mantuieste eu cred ca are si puterea sa ii tina mantuiti nu?
  In ce priveste serviciile contemporane cum am zi cred ca trebuie sa fim echilibrati. Nu cred ca bisericile noastre au nevoie sa arunce la gunoi tot ceea ce este vechi dar nu cred ca trebuie nici sa dam la o parte orice este nou doar pentru ca este nou. Cred ca este bine sa nu te abati nici la dreapta nici la stanga…..ECHILIBRU!!!!

 8. CORNELIA on said:

  Ciprian,
  am inteles ca nu esti din aceeasi localitate cu Ambasadorul. De aceea , cred, nu aveai dreptul sa faci remarci despre un teren necunoscut (local), la care s-a referit el . Mai sant si copiii, care, cu sudoare ,sunt incurajati sa faca un lucru frumos pentru Domnul .Tonul tau era total defavorabil, chiar categoric impotriva fanfarei, nu are rost sa o indulcesti . Fiecare comunitate crestina , dupa incredintare si calauzire, isi alege modul de slujire.
  M-as bucura sa stiu cum pui tu, umarul efectiv in adunarea din care faci parte, cum contribui la zidirea ei spirituala,cum ii incurajezi pe pastori. Eu sunt implicata de cativa ani intr-o forma de lucrare, si, iti pot spune ,ca nu este usor, dar merita. Am vazut si la pastori multe lucruri bune, straduinta si, mi-am vazut, mai ales, propriile scadente. Este foarte simplu sa stai pe margine si sa judeci. Mulumesc Domnului , ca avem in adunare si Cuvant sub ungere , din belsug . si inca ceva: oile nasc oi , nu pastorii !

 9. @Cornelia

  Eu am vorbit la modul general despre biserici. Nu m-am referit in mod specific la lucrarea pe care o face Ambasadorul in locul in care El slujeste. In ceea ce priveste fanfara iti spun si acum ca personal mie NUUU imi place. Dar daca o biserica este zidita prin fanfara foarte bine, nu am nimic impotriva si nu cred ca in biserica trebuie sa se intimple ceea ce imi place mie ci ceea ce il glorifica pe Dumnezeu si ii zideste pe oameni.
  In ce priveste lucrarea mea de slujire fac si eu cat pot…. credeti-ma nu stau pe margine.
  Ati afirmat ca „oile nasc oi”. Din ce verset ati luat aceastsa idee? Sau din care predica pe care ati auzit-o? Ultima data cand am verificat in Biblia pe care eu o citesc scria ca DUmnezeu este singurul care poate naste din nou. Deci nici pastorul nici „oile” nu cred ca pot naste o „oaie” nu pot naste din nou pe cineva. Eu cred ca DUmnezeu este singurul care poate sa mantuiasca nu? Sau tu ai mantuit pe cineva in lucrarea in care esti implicata?

 10. ambasadorul on said:

  Ciprian,

  De ce mă bucur pentru aceşti copii?

  – copiii se adună împreună. Râd împreună. Se joacă împreună. Cântă împreună. Nu cred că este greu să ghiceşti unde i-am găsi dacă nu ar veni la repetiţie de fanfară, aşa-i?
  – învaţă muzică. Învaţă notele. Învaţă să citească muzica! Mai târziu când vor vrea să cânte şi la alte instrumente, vor aprecia enorm aceste lecţii. Câţi din „lăutarii” de astăzi pot să citească nişte note?
  – sunt învăţaţi să aibe o disciplină şi un program. Repetiţii. Întâlniri. Exerciţiu.
  – slujesc. Câţi din copiii noştri se pot lăuda că au fost în slujire alături de păstorii şi părinţii lor la înmormântări sau evanghelizări? Nu e neapărat să fie fanfara, dar ceva trebuie să fie!

 11. Ciprian, nu rastalmaci in favoarea ta frazele ca sa iesi” biruitor”, firesc. Bineinteles ca lucrarea este a Duhului Sfant, iar turma are un rol major, nu numai pastorul , in lucrarea de mantuire,prin Duhul Sfant. A’propos, totusi, in turma cine naste oi ?
  Multumesc ca ai fost sincer in legatura cu fanfara. Poate spui ceva frumos si copiilor care se uita pe blog. Si cu lucrarea ta totusi ?

 12. @ Anonim

  Nu incerc sa rastalmacesc absolut nimic ci din nou sustin ceea ce am afirmat mai sus: NU imi place fanfara DELOC, dar daca intr-un anumit loc fanfara il glorifica pe DUmnezeu si ii zideste pe oameni foarte bine.
  Dar vezi tu draga Anonim, problema ta este ca esti una dintre acele oite carora le este greu sa mai accepte si un alt punct de vedere. Cu totate ca mie nu imi place fanfara daca in biserica Ambasadorului aduce slava lui Dumnezeu foarte bine. Si ca sa spun ceva frumos copiilor, vreau sa le urez SUCCES!!! Dar tu sari repede sa „musti” pentru ca ti-e greu sa accepeti si un alt punct de vedere. Tu esti una dintre acele oite care se ghideaza dupa principiul Sola Fanfara!!!!
  Referitor la intrebarea pe care ai ridicat-o in legatura cu cine naste oile ma simt nevoit sa amintesc doua lucruri importante pe care le afirma Scriptura. 1. Dumnezeu naste din nou!!!!! Ti-e chiar asa de greu sa accepti acest principiu? 2. Cu privire la deosebirea pe care tu o faci intre pastor si oaie vreau sa iti amintesc ca noi baptistii pe baza Sfintei Scripturi credem in preotia tuturor credinciosilor??? Sau nu? Deci in acest context intrebarea ta cred ca este nepotrivita, sau ma rog comparatia pe care ai vrut sa o faci. Dar totusi ca sa iti raspund la intrebare cred din cate stiu in turma oaia (femeie) naste oi, nu? Doar n-o fi berbecul… 🙂
  Si cu lucrarea me ce? Ce-ai vrea sa stii in mod deosebit? Daca sunt dirijor de fanfara? Daca in biserica in care sunt eu este fanfara? Deocamdata nu. Ce atlceva te-ar interesa????

 13. CORNELIA on said:

  Ciprian,

  evident, doar Dumnezeu e autorul nasterilor din nou, asa cum Pastorul Unic pastoreste turma. Dar , aici e vorba despre slujirea noastra. Ca slujire, pastorul pastoreste turma, o ridica pe cea cazuta, o duce pe umeri pe cea slaba…Se subintelege ,ca nu-L substituie pe Pastor. Sunt lucruri privite din unghiuri diferite. Oile slujesc la nasterea de mielusei…prin marturia si marturisirea de la om la om, in familie, la serviciu, pe strada, in spitale prin Duhul Sfant…samanta semanata cu lacrimi va rodi in inimi. Vor apare mieluseii…asta e sarcina oilor…nu a pastorului.

 14. Cornelia,

  Ai si nu ai dreptate. Ai dreptate cu privire la faptul ca trebuie sa semanam samanta, prin Cuvant, marturie etc. Corect. Dar numai Dumnezeu poate face sa creasca samanta.
  Nu cred ca ai dreptate cand atribui slujba de semanare doar „oilor”. Da pastorul ce are? De ce e doar sarcina oilor si nu a pastorului? Cum am afirmat mai sus noi credem in preotia tuturor credinciosilor nu? Asta inseamna ca in ochii lui Dumnezeu toti suntem egali. Da ca si om pus de-o parte de Dumnezeu si chemat la o slujire speciala sljuba pastorului trebuie sa fie de Predicare a Cuvantului (asta automat implica semanarea semintei), pastorire, dar si de evanghelizare (atit publica cat mai ales personala de la om la om). Sau dupa tine pastorul n-ar trebui sa faca asta? Doar oile?

 15. CORNELIA on said:

  Ciprian,
  ai raspuns Anonimului intr-un mod foarte firesc, indecent, care te descalifica de la pretentia de spiritualitate. Pana nu iti schimbi atitudinea si limbajul ,nu iti mai raspund .

 16. Ciprian, vreau sa scriu pentru folosul nostru si fara intentia de a fi de o parte sau de alta. Caci important este ca, in tot ce facem, sa facem voia Lui si sa placa Lui.
  In foarte multe locuri bisericile sunt goale…Paul Washer spune ca „Dumnezeu este un Dumnezeu Sfant…multe din lucrurile care ne place sa le facem, Dumnezeu le uraste…inainte de a veni la Biserica urmarim programme de la televizor, pe care Dumnezeu le detesta…apoi ne miram de ce Duhul Sfant nu se coboara in acel loc unde ne strangem, ne miram ca trebuie creat foc neadevarat si emotie falsa”. Dumnezeu e sfant…multe din lucrurile care le facem Dumnezeu le uraste…
  Daca pocaitii ne vom pocai…nu tehnicile „contemporane” lipsesc, nici un alt „canon” …ci trairea in sfintenie, si Duhul Sfant va lucra.
  Legat de ceea ce ai scris cu privire la afirmatia ca „oile nasc oi”: „Ultima data cand am verificat in Biblia pe care eu o citesc scria ca DUmnezeu este singurul care poate naste din nou”, sunt de acord cu parerea ca sunt lucruri care le poti spune din unghiuri diferite: apostolul Pavel spune in I Corinteni 4.15:”…pentru ca eu v-am nascut din nou prin Evanghelie”. Evident, e clar, Pavel a slujit, Evanghelia a rodit…
  Iar legat de slujba pastorului, evident, si el poate „naste mielusei”,pentru ca si el este, ca si copil al lui Dumnezeu, o oaie, dar slujirea sa speciala este sa pastoreasca turma. In Biserica, nu pastorului i s-a dat sa faca totul, iar oile sa consume, sa se ingrase, ci ele multiplica turma, evident nu ele, ci Duhul Sfant, prin ele.

 17. Gabi,

  Sunt de-acord cu absolut TOT ce ai spus. Cu privire la afirmatia pe care am facut-o ca Dumnezeu este acela care mantuieste am spus acest lucru in contextul in care Cornelia afirma ca oile nasc oi… Din nou cred ca Dumnezeu este singurlul care are puterea sa nasca pe cineva din nou insa desigur lucrul acesta nu trebuie sa ne determine pe noi sa fim pasivi. Noi trebuie sa semanam… in 1 Cor. 4:15 – cred ca nu e cea mai fericita traducere din original…anyway ideea pe care Pavel o transmite nu este aceea ca el a produs nasterea din nou ci ca el este parintele spiritual al Corintenilor.
  Nici eu nu cred ca bisericile noastre au nevoie de mai mult contemporaneitate…. dar nu cred ca au nevoie nici de mai mult legalism si traditie….. Dar sunt de-acord cu tine, cred ca au nevoie de mai multa pocainta. Domnul sa ne ajute pe toti sa facem asta….si toti blogerii sa spuna „AMMIN” 🙂

  Cornelia
  Nu consider ca am raspuns intr-un mod firesc. Nu am folosit cuvinte care nu se gasesc in Biblie 🙂 In ceea ce priveste hotararea de a-mi raspunde sau nu, este alegerea ta….

 18. Ciprian,

  Daca tie nu iti place fanfara si mie nu imi place de ex corul, ce facem? Venim pe blog si ne dam cu parerea si aduce argumente pro si contra fanfara sau cor? La ce ar ajuta lucru asta? Sa aratam care ii mai meserias in vorbire sau in argumente? Noi ca si crestini suntem insarcinati cu inaintarea evanghelie nu cu certurile de vorbe pe blog. Daca aici se discuta contradictoriu si un necretin intra pe blog si vede ce vorbesc pocaitii l-ar ajuta pe el sa il cunoasca pe Domnul Isus? nu cred. Draga Ciprian si te rog gandeste la copii care canta in acea fanfara si citesc ce scri tu aici…cred ca nu se simt prea ok. Sa fim atenti la felul nostru de traire si sa ne gandim intai la foloasele sau la binele altora si dupa aceea la ce ne place sau ne-ar placea noua. Mult HAr!!

 19. Iulian,

  Da ce mai sariti toti sa atacati omul fiindca si-a spus umila parere in legatura cu fanfara…. Pacat ca ati decupat din comentariile mele doar ceea ce ati vrut voi sa auziti…
  In legatura cu necrestinii care citesc pe-aici nu cred nicidecum ca au asistat la discutii care sa ii intoarca de la pocainta. Doar fiindca suntem pocaiti nu inseamna ca nu putem sa avem si pareri diferite intre noi nu? Sau ar trebui sa ne prefacem ca toti gandim la fel, ca suntem toti in armonie intotdeauna si sa ii lasam sa vada ca lucrurile nu sunt chiar asa doar dupa ce au iesit din apa? Cred si eu ca sunt multe bloguri care din acest punct de vedere depasesc limita dar in „curtea” Ambasadorului eu nu am vazut asa ceva pana acum si pentru asta merita felicitat.
  Cu privire la copii care canta in fanfara si citesc ce scrie aici, eu le-am urat si inainte si le urez si acum succes in ceea ce fac, si sa cante la fanfara din toata inima ca pentru Domnul… Doar pentru ca sunt si oameni care nu prefera fanfara nu inseamna ca nu mai trebuie sa cante nu? Sunt multi altii la care le place. Asa ca inca o data eu le urez succes!!!!!!!

 20. Ciprian,

  E normal ca atunci cand iti exprimi liber parerea sa vina argumente pro sau contra, depinde de fiecare cum percepe lucrurile.
  Acum eu intentionat te-am rugat sa imi dai cateva exemple in acest sens, si intr-un fel anticipam raspunsul tau.
  Nu o sa incerc acum sa te conving sa iti placa fanfara, probabil tie iti place muzica corala (mie nu), ideea e sa stim sa ne acceptam unii pe alti cu gusturile noastre, cu opiniile noastre, atata timp cat ramanem in VOIA DOMNULUI.
  Eu sunt sigura ca in cer se va canta si muzica corala, si va canta si fanfara … si stiu sigur ca atunci nici macar nu o sa ne mai contrazicem pe blog ;)… dar pana atunci ma rog sa ne dea Domnul intelepciunea de a face distinctia intre ceea ce este bine si ce nu. Si mai ales ma rog ca la sfarsitul alergarii sa ne spuna TATA:”Good job” !

 21. CORNELIA on said:

  Ciprian, mai citeste , te rog odata ce ai scris:
  „In legatura cu necrestinii care citesc pe-aici nu cred nicidecum ca au asistat la discutii care sa ii intoarca de la pocainta …Dar eu am auzit si intimplari de pe vremea bunicilor cu dirijori de fanfara care s-au spanzurat, am auzti intimplari despre frati din biserica care “s-au usurat” in intrumentul la care cantau in timpul serviciului “divin”. Am auzit de certuri, am auzit foarte multe lucruri (dragoste fatarnica, lipsa de dragoste, indiferenta, etc…. Dar totusi ca sa iti raspund la intrebare cred din cate stiu in turma oaia (femeie) naste oi, nu? Doar n-o fi berbecul…
  Si cu lucrarea me ce? Ce-ai vrea sa stii in mod deosebit? Daca sunt dirijor de fanfara? Daca in biserica in care sunt eu este fanfara? Deocamdata nu. Ce atlceva te-ar interesa????
  Nu consider ca am raspuns intr-un mod firesc. Nu am folosit cuvinte care nu se gasesc in Biblie ” ???

 22. Simona,

  SIncer, nu-mi prea place nici muzica corala. Dar pentru asta nu am desfiintat pana acum nici cor nici fanfara. Ca si preferinta muzicala in biserica imi place cel mai mult cantarea in comun. De ce? Fiindca toti au posibilitatea sa il slaveasca pe Dumnezeu nu doar o anumita „elita”.

 23. ambasadorul on said:

  Ciprian,

  am apreciat foarte mult afirmaţia ta că bisericile nu au nevoie nici de mai multă contemporaneitate şi nici de mai mult legalism! Ci de mai multă pocăinţă! Corect şi spun şi eu un AMIN hotărât.

  Nu despre gusturi este vorba aici. Şi nici despre sola fanfara. Doamne fereşte!
  Ci despre slujire şi închinarea noastră înaintea Domnului.

  Ai menţionat „cântarea în comun”! Evrika!
  Cred că aici este un element esenţial în bisericile noastre. Chiar şi atunci când avem fanfara în biserică, am insistat să avem şi cuvintele pe videoproiector pentru ca toţi să putem cânta şi să ne închinăm înaintea Domnului.

  Domnul cu tine!

 24. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (01.11.2008) « România Evanghelică

 25. Ambasadorule,

  Apreciez comentariile care le-ai facut pe marginea comentariilor mele…. Ma bucur ca sa vad ca cel putin o persoana a inteles esenta a ceea ce am vrut eu sa spun chiar daca uneori poate ca nu am fost suficient de explicit.
  Apropo, cu cateva zile inainte ti-am trimis un comentariu legat de primul comentariu pe care l-ai facut tu. Nu stiu care este cauza pentru care s-a ratacit pe drum… Oricum vreau doar sa iti spun ca eu personal, desi nu imi place fanfara ii apreciez pe acesti copii care se aduna sa cante la fanfara. Sunt 100% de-acord cu tot ceea ce ai spus in primul tau comentariu referitor la motivele pentru care acesti copii se aduna sa cante la fanfara. Domnul sa ne ajute sa putem sa il slujim pe El cat mai bine cu sau fara fanfara!!!!!!

  P.S. In caz ca in cer va canta fanfara eu o sa stau la proiector sa afisez cuvintele ca sa putem canta in comun 🙂

 26. fanfara-un mod minunat de slujire on said:

  Eu consider ca ceea ce facem noi la fanfara este un mod foarte bun pt a ne inchina Domnului si a-I slavi Numele.Luam din timpul nostru si mergem la repetitii chiar de mai multe ori pe saptamana, si eu consider ca lui Dumnezeu ii place ceea ce facem.Nu cred ca era necesara o dezbatere pe tema asta.

  Dumnezeu iubeste orice inchinare spre slava lui: fanfara,orchestra,cor,grup de inchinare etc.

  Dumnezeu sa fie slavit in toate! Amin

  Multa pace!

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: