Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Ortopedie în biserică – 1


Cine conduce biserica?

Aceasta este şi preocuparea apostolului Pavel.  Nu cum se conduce? Ci, cine o conduce?

„Te-am lăsat în Creta ca să pui în rânduială ce mai rămâne de rânduit şi să aşezi prezbiteri în fiecare cetate, după cumţi-am poruncit” ( Tit 1:5 ).

Expresia „să pui în rânduială” vine de la grecesul „epidiorto” care înseamnă „a îndrepta oasele rupte”. De aici ne vine cuvântul românesc „ortopedie”.

Rânduiala din biserică este aşezarea de prezbiteri. Bătrâni. Episcopi. Priveghetori. Termenii descriu pe aceeaşi bărbaţi.

Ce nu este un prezbiter?

Prezbiterul nu este un patron care îşi ia în primire buticul. Biserica nu-i propietarea lui. Nu-i SRL-ul lui. Prezbiterul este chemat să păstorească turma nu ca şi cu ar „stăpâni” peste ea. Prezbiterul nu este un şef. Prezbiterul nu este un politician. Nu aleargă după voturi. Turma care trebuie păstorită nu i-a „căzut la împărţire”. Nu caută propriul interes. Nu caută locul cel mai sigur şi călduţ. Nu face aranjamente ca să fie votat.Prezbiterul ştie că Dumnezeu este Suveran!

Single Post Navigation

18 thoughts on “Ortopedie în biserică – 1

 1. Remus din Germania on said:

  Fr. Ambasador ,

  Sant total de acord cu tine . Daca ar intelege unii Pastori ceea ce ai scris tu , bine ar mai fi prin Bisericile lui Dumnezeu .

  Remus

 2. ambasadorul on said:

  Dragă Remus din Germania,
  Biblia spune că prezbiterii sunt „aşezaţi” în biserică. Ei nu se pot aşeza singuri în poziţia asta. Deci, fiecare membru este responsabil pentru prezbiterii şi păstorii pe care îi alege.

 3. ascultareacredintei on said:

  Si eu cred ca fiecare credincios din biserici trebuie sa inteleaga aceste lucruri si nu doar pastorii. E usor sa tot dam vina pe pastori, in timp ce noi de fapt suntem responsabili. Sunt si pastorii, dar sa nu ne ingrijim noi de treburile lor, ci, daca putem, sa-i incurajam, ca multa povara duc uneori.

  E grav ca cineva spune „daca ar intelege unii pastori”… Pai atunci, inseamna ca nu inteleg. Am o intrebare pentru Ambasador – ce trebuie facut intr-o astfel de situatie?

 4. ambasadorul on said:

  Ascultarea,

  la ce situaţie de referi?

 5. ascultareacredintei on said:

  Situatia la care se refera Remus, cand isi doreste ca unii pastori sa inteleaga lucrurile exprimate prin acest articol. Din moment ce spune „daca ar intelege unii pastori”, inseamna ca se refera la situatii concrete.

  Sa presupunem ca exista undeva un astfel de pastor (pastori) intr-o biserica locala, care nu intelege aceste lucruri, cum zicea Remus. Acum, ce e de facut intr-o astfel de situatie?

 6. ambasadorul on said:

  Cred că dacă sunt „păstori” care nu se califică pentru această slujbă din perspectiva Scripturii atunci biserica locală are menirea să corecteze acest lucru. Dacă biserica vrea acest lucru dar nu poate pentru că „păstorul” este „înfipt” puternic acolo, poate cere ajutorul comunităţii care are autoritate asupra păstorilor. Dacă biserica acceptă şi tolerează un astfel de „păstor”, atunci acea biserică îşi merită păstorul. Aşa păstor – aşa biserică!

 7. Remus din Germania on said:

  Ascultarea ,

  Exista unii pastori , care au dereglari de comportament serioase , pe anumite laturi . O dereglare de comportament este abuzul de putere si abuzul in slujba . Si ca sa intelegi , suna cam asa : faci cum zic eu sau te execut . Asta se numeste abuz , in conditiile in care acel pastor nu are dreptate . Alti conducatori de adunare au impresia ca ei tot ce stiu si gindesc in mintea lor , este bine si asa este cum zic ei . Mare inselaciune .
  Uneori unii pastori se comporta cu atitudine de sef vizavi de membrii din Biserica .
  Ce a spus Fr. Ambasador la 1:57 pm functioneaza ca teorie , insa in practica greu de realizat .
  Vreti sa va dau un exemplu in care un pastor de biserica accepta sa cinte in corul Bisericii doi oameni sot si sotie , care de mai bine de 10 ani au vindut alcool si tigari in chioscurile lor , iar in prezent mai au un singur chiosc din cite stiu eu si in acel chiosc se gasesc tigari si alcool la ora actuala , in conditiile in care consiliul bisericesc , este total impotriva acestor lucruri si masurile pe care pastorul si comitetul ar trebui sa le ia impotriva acestor oameni sint clar scrise in directivele Consiliului Bisericesc . Vreti dovezi ? Raspundeti si va trimit .

  remus

 8. ascultareacredintei on said:

  Eu nu vreau dovezi, ci am pus intrebarea tocmai pentru ca am observat o mahnire a ta, dl. Remus, in primul comentariu.

  In legatura cu raspunsul. Daca Biserica locala intelege ca pastorul nu e biblic, atunci, cand se valideaza slujirea lui de pastor, el ar trebui sa nu fie „ales”. Daca „infipt” inseamna ca are suficient de multi votanti, atunci Biserica locala nu intelege si va fi reales. Atunci, poate sunt unii care observa aceste lucruri, dar numarul voturilor nu le este favorabil. Deci, bazandu-se pe democratie, sau alegeri dupa ureche, pe manipularea fratilor, pastorul va ramane ales.

  Apeland cativa frati la comunitate se vor lovi de raspunsul – a fost ales statutar – deci ramane. Sau, in marturia a mai multi, se va face o „judecata” si, dupa multe intalniri, se va face o „intelegere”, pastorul va schimba modul de a fi o vreme, ca apoi sa-si reimprospateze naravul.

  Se poate ca si unii sa doreasca sa „dea jos” un pastor. Nu au argumente biblice, dar au, sunt galagiosi etc.

  Ar fi frumos sa fie asa cum s-a raspuns. Numai ca, in practica, teoria nu se mai aplica, fiindca nu e cunoscuta la acelasi nivel si nici preferata de toti, unii avand o agenda proprie.

  In practica se fac multe… ele nu se merita sa fie mentionate, dar este o realitate care ii face pe multi sa strige la Dumnezeu.

  Singura solutie pe care o vad eu este o biserica locala biblica, in majoritatea ei. Cand spun majoritate nu ma refer la sensul demografic al teoriilor pe care se bazeaza politica de astazi, ci la o majoritate suficient de mare a celor „buni”, pentru a face fata celor „rai”. Altfel, Dumnezeu cu mila…

 9. ambasadorul on said:

  O biserică poate vota fireşte. Din păcate şi asta este posibil!
  Dar „teoria” trebuie învăţată şi aplicată spre binele şi mărturia Cuvântului. De aceea, una din cele mai importante preocupări a bisericii este „străruinţa în învăţătura apostolilor”. Lipsa slujitorilor integri din bisericile noastre este rezultatul slujbelor făcute de dragul oamenilor. Acum culegem ceea ce am semănat. Păstori după preferinţa poporului şi popor după inima păstorului.
  Dar sunt şi biserici care au rămas lângă Cuvânt chiar dacă păstorul a trebuit să fie „invitat” să plece. Sunt şi cazuri când Comunitatea a ridicat autorizaţia de funcţionare pentru că o biserică a stat şi a permis unui pastor să continue să slujească chiar dacă nu mai era demn pentru o astfel de slujbă!

 10. ambasadorul on said:

  Remus din Germania,

  iniţial, am dat drumul la comentariul tău intenţionând să-ţi răspund cu o mustrare. Dar cred că am făcut o greşeală chiar nemoderând acel comentariu scris de tine. Iată că este adevărat proverbul danez care zice că „noaptea este un sfetnic bun”.
  Îmi cer iertare pentru toţi cei care au apucat să citească comentariul tău. Promit să fiu mai atent la moderare pe viitor!

  Remus, nu cunosc situaţia pe care ai prezentat-o. Nici nu îi cunosc personal pe fraţii de care ai scris.
  Cred că putem discuta principii, situaţii sau idei dar fără să acuzăm persoane. Dacă faci parte din acea biserică şi eşti implicat activ şi personal acolo, te invit să te rogi pentru conducătorii tăi şi să aplici Matei 18.
  Apoi, fiecare biserică locală este responsabilă de mersul ei şi de conducătorii pe care îi are. Armele noastre nu sunt cele omeneşti. Armele noastre sunt: adevărul Scripturii, postul şi rugăciunea. Apelează mai întâi la ele şi apoi, hai să vedem cum lucrează Dumnezeu.

 11. Remus din Germania on said:

  Fr. Ambasador ,

  Recunosc ca am gresit ca am dat numele pastorului , insa ceea ce am spus este adevarat si daca vrei sint dispus sa-ti trimit fotografii si video vizavi de ceea ce am afirmat . In principiu nu fac afirmatii care nu sint adevarate .
  Dar acum te intreb eu pe tine, daca tu ai face asemenea lucru in biserica pe care o pastoresti crezi ca ar trebui sa postesc pentru tine cind tu sfidezi o Biserica intreaga pe fata , oare este gresit sa-ti spun direct in fata ca ceea ce faci nu este bine ? Sa ma mustri ca i-am dat numele , da , dar sa ma mustri pentru ca am spus adevarul , nu prea cred ca este de la Dumnezeu mustrarea . Acum te intreb eu pe tine : dupa Biblie ai voie sa mustri pe un om din biserica in timpul predicii fata de toata biserica daca acel om pacatuieste, fie el chiar si Pastorul bisericii ?????

  Astept raspuns . Remus

 12. ambasadorul on said:

  Remus,
  nu am spus că nu spui adevărul. Nu este nevoie să-mi trimiţi fotografii pentru că nu este menirea mea să analizez astfel de situaţii.
  Dar pot să-ţi răspund la întrebarea ta, „după Biblie”.
  Citeşte, te rog, 1 Timotei 5:19-20.
  Deci, avem posibilitatea ca un prezbiter să păcătuiască. Nici ei nu au imunitatea faţă de păcat. Dar învinuirea trebuie să fie susţinută de doi sau trei martori. Martori serioşi! Martori care sunt dispuşi să vorbească. Martori care pot sta lîngă mărturia lor. Din gura lor trebuie să auzi învinuirea. Nu din bârfe sau zvonuri. Iar dacă se dovedeşte că prezbiterul a păcătuit, mustrarea este publică, pentru că şi slujirea lui este publică.
  Să-l mustri în timpul predicii faţă de toată biserica? Ce spune Matei 18 ?

 13. Remus din Germania on said:

  Fr. Ambasador ,

  Lucrurile sint clare atit la Matei 18 cit si la 1 Timotei 5:19-20 . Orice vorba trebuie sustinuta de 2 sau 3 martori . Dar tu ai uitat pentru moment ca noi traim in era tehnologiei , care nu era in vremea scrierii Noului Testament , si ca in ziua de azi se pot dovedi lucruri intr-un mod mai credibil decit marturia a doi sau trei martori , cu imagini foto , video si cu inregistrari audio care nu mai au nevoie de marturia nimanui.
  Apoi mustrarea pe fata in adunare este biblica in conditiile daca ea este bazata pe lucruri adevarate care se pot dovedi fie cu martori, fie cu dovezile enumerate mai sus. Si apoi problema ca si prezbiterul poate sa greseasca este clar ca si el este om .

  Remus

 14. ati auzit de imagini foto,video si inregistrari trucate??!!!!!!

 15. Remus din Germania on said:

  Nu m-am referit la domeniul acesta , de informatii trucate. Stiu ca ele se pot realiza, doar , ca noi nu umblam cu asa ceva , caci noi nu sintem de la CIA , sau de la fosta Securitate .

 16. Remus din Germania on said:

  Fr. Ambasdador ,

  Hai sa-ti mai dau un exemplu , sa vezi o alta dereglare grava de comportament al unui pastor . Cam prin 1996 un pastor de biserica a botezat in apa un barbat in virsta de 30 si ceva de ani , foarte grav bolnav psihic si locomotor . Acest barbat este in ingrijirea mamei lui si este pensionat de boala . El are un anumit grad de inteligenta si intelege anumite lucruri atunci cind vorbesti cu el , dar el nu stie ce este pocainta fiindca este bolnav , nu s-a pocait niciodata ,nu citeste Biblia , are comportamentul unui copil , si pe deasupra tuturor acestor lucruri are si probleme cu masturbarea de pe vremea pe cind era copil . Acest om bolnav si care se masturbeaza a fost lasat in Biserica sa ia Cina Domnului ,si ia in continuare acasa Cina care este dusa de catre cineva la domiciliul lor , deoarece de o vreme nu mai vin la Biserica deoarece si mama lui este bolnava si uneori nu se poate deplasa ,macar ca el nu stie ce inseamna Cina Domnului , si macar ca mama lui , pastorul bisericii si alti oameni din Biserica stiu de problema masturbarii si nimeni nu ia atitudine vizavii de aceasta situatie . Acest om a fost de multe ori bolnav , Domnul fiind nevoit sa-l curete prin suferinta , pentru pacatul lui , a mamei lui care impreuna cu pastorul Bisericii il lasa sa ia Cina .
  Acuma te intreb eu pe tine cum a fost posibil ca sa fie botezat in apa un om grav bolnav , care nu stie ce inseamna botezul ??? Si te mai intreb eu pe tine cum a fost posibil ca un om care se masturbeaza sa fie lasat sa ia Cina Domnului in conditiile in care pastorul bisericii stie de acest lucru .
  Vreau sa te atentionez ca eu nu vorbesc minciuni si tot ce am afirmat este adevarat si cine doreste confirmare vizavi de cele ce am afirmat poate sa o primeasca . Pot da nr. de telefon de la aceasta familie pe care o cunosc si la care am fost in casa . Pot da nr. de telefon a pastorului care raspunde de acest suflet , sau de la diacon din biserica respectiva .
  Vai,vai si iar vai ce lucruri se intimpla prin adunari sub nasul tuturor si lumea tace . Strigator la cer.
  Ce raspunzi frate Ambasador ???

  Remus

 17. ambasadorul on said:

  Frate Remus,

  dumneata ce ai făcut pentru a nu se întâmpla astfel de lucruri „strigătoare la cer”?

 18. Remus din Germania on said:

  1 – Am discutat cu mama lui despre aceasta situatie si i-am spus ca nu a facut bine ca ea , ca mama a fost deacord sa fie botezat .Ea a recunoscut ca s-a facut o greseala si asta din cauza ca la acea vreme era noua la credinta , se pocaise doar cu un an inainte se pare . Apoi i-am spus ca sa nu il mai lase sa ia cina si sa vorbeasca cu pastorul sa-i anuleze botezul . 2 -I-am spus pastorului bisericii despre faptul ca la botezat fiind bolnav , dar raspunsul lui a fost ca el a stat de vorba cu el inainte de botez , si a rezultat ca el n-a facut nici o greseala .
  3 – Am stat de vorba cu diaconul bisericii despre acest caz despre care el stie in totalitate . Raspunsul ?? Ignoranta . Nu se amesteca si nu ia atitudine ca nu este treaba lui , ci a pastorului . Comitetul bisericii ?? Este cam pe nicaieri . Greu de crezut !! Asa-i ? Dar este adevarat .
  Gasim in Scriptura urmatoarele : Blestemat este omul care face lucrarea lui Dumnezeu cu nebagare de seama .
  Un pastor adevarat isi iubeste turma si ia seama cum lucreaza , mingaie acolo unde este de mingiat , ajuta acolo unde este de ajutat , mustra unde este de mustrat si taie deasemenea acolo unde este de taiat , indiferent cit l-ar costa faptul ca este drept in judecata .
  Asta am facut .

  Remus

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: