Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Ce este greşit cu vorbirea în limbi?


Am postat cu multă vreme în urmă un document preluat de pe internet despre mişcarea carismatică. Documentul este intitulat „Mişcarea carismatică.”

Iată cum începe acest articol:

Pe la începutul secolului 20 a luat fiinţă Mişcarea penticostală, care pune accentul pe „vorbirea în limbi“ şi pe „vindecarea miraculoasă“. Nereuşita lor de a împărţi drept Cuvîntul adevărului a dus la multe învăţături false referitoare la lucrarea Spiritului Sfînt şi a produs confuzie în mintea multor credincioşi şi necredincioşi.

Eu cred că afirmaţia este corectă.

Din 1997 am intrat în lucrarea pastorală şi nu mi-am imaginat atunci că voi ajunge să văd felul atât de persuasiv al mişcării carismatice de a pătrunde în rândurile noastre. La insistenţele unor fraţi din biserică am fost de acord să găzduim o conferinţă de „post şi rugăciune” în biserica noastră. Am realizat apoi că postul şi rugăciunea erau doar pretexte pentru a chema oamenii la întâlniri unde vor avea loc aşa zise vindecări, minuni, profeţii şi alte semne miraculoase. În săptămânile care au urmat acestei conferinţe, o parte din membrii bisericii au fost derutaţi şi debusolaţi. O avalanşă de întrebări au năpădit în mintea lor:
Oare de ce în bisericile noastre nu se practică astfel de lucruri?
De ce pastorii noştri nu ne încurajează la a căuta semne şi minuni cu Domnul? De ce nu vedem în fiecare zi câte o minune din partea lui Dumnezeu?
De ce noi nu vorbim în alte limbi? De ce nouă Dumnezeu nu ne mai vorbeşte aşa cum a vorbit în vechime proorocilor?

Cu toate că am predicat în următoarele duminici despre aceste lucruri, arătând clar ce spune Scriptura despre profeţi, vindecări, evanghelizarea prin semne şi minuni, vorbirea în limbi, unii au înţeles aceste mesaje ca fiind o lovitură fraţilor noştri pe care ar trebui să-i iubim. Am înţeles repede că suntem în pericolul de a sacrifica adevărul de dragul acceptării altora şi a unei înţelegeri superficiale. Cineva spunea despre mesajele predicate de mine în biserică că „ele sunt biblice, dar le lipseşte duhul.” O astfel de gândire este gata să renunţe la discernământul spiritual de care suntem datori şi să accepte orice învăţătură de dragul unităţii.

Aşa s-a şi întâmplat. Unii au plecat din biserică deranjaţi de lipsa noastră de toleranţă faţă de astfel de „învăţături noi” căutând un loc în care să continue să caute o „putere proaspătă” de la Dumnezeu.

Stăteam de vorbă cu unul din aceşti fraţi în biroul pastoral şi după ce mi-a povestit toată experienţa lui şi toate simţămintele pe care le-a trăit în aceste întâlniri, m-am întins după Biblia de pe birou dorind să-i explic ce spune Scriptura despre aceste experienţe. Reacţia fratelui a fost: „frate Adi, lasă Scriptura că nu vorbim acum din ea.”

O astfel de atitudine a pătruns din păcate în sânul bisericii lui Cristos. Nu mai vorbim din Biblia, ci din experienţă. Nu mai avem nevoie de principii biblice, ci de trăiri înalte. Atunci când cineva se „încăpăţânează” să stea lângă adevărul Biblie, este imediat etichetat ca fiind duşmănos, lipsit de dragoste, având un spirit de dezbinare.

De aceea, cred că este o datorie a noastră să analizăm diferenţele doctrinale în lumina Scripturilor. Nu sunt condus de un spirit de dezbinare atunci când exprim dezacordul cu învăţătura altcuiva. Chemarea noastră nu este de a evita adevărul care este controversat, ci să vorbim adevărul în dragoste ( Efes.4:15 ).

Cred că una din cele mai mari şi mai subtile provocări ale Bisericii de azi este mişcarea carismatică.

Învăţătura acestei mişcări, numită şi neo-penticostalism, nu este propagată doar de bisericile declarate carismatice. Vom întâlni învăţuri carismatice chiar în sânul celorlalte biserici evanghelice. De aceea, cred că este imperios necesar să ne dezvoltăm discernământul spiritual în faţa tuturor învăţăturilor străine de cuvântul Scripturilor.

Vreau să declar foarte clar că am convingerea că în bisericile carismatice sunt mulţi credincioşi sinceri şi devotaţi lui Dumnezeu. La fel cred că şi în bisericile penticostale sunt credincioşi care iubesc pe Domnul şi sunt pasionaţi de trăirea conform Cuvântului lui Dumnezeu. Şi chiar dacă suntem în dezacord în anumite doctrine fundamentale îi consider fraţii mei în Domnul Isus.

Biblia trebuie însă să rămână „firul cu plumb” cu care ne măsurăm trăirea de zi cu zi şi învăţătura pe care o dăm altora.

Reclame

Single Post Navigation

23 thoughts on “Ce este greşit cu vorbirea în limbi?

 1. mitica on said:

  nu sunt sigur daca acest comentariu se incadreaza aici [in cazul in care nu este potrivit -veti decide]
  -Un om venit de peste ocean face aici mare valva …
  …..zice ca i-ar fi vorbit domnul sa mearga sa vesteasca Evanghelia si sa vindece bolnavii .Auzind ca intr-o localitate este o tanara bolnava a venit …s-o vindece .Martorii oculari spun ca s-a interesat de cand este bolnava ..daca a mai fost pe la ea predicatori …si cine anume…si apoi ,,povestea cu trimiterea ”si ca sa fie credibil avea cu el o tanara care afirma sus si tare ca a fost paralizata de la gat in jos si ca acum este vindecata complect.
  Suportul biblic pentru vindecare si-l ia din Matei cap 10[trimiterea celor 12] si apoi argumentul ca si-a lasat casa si sotia cu 4 copii si l-a luat din Marcu 10;29…
  [tanara nu afost vindecata ..din lipsa de credinta]
  Curios de o astfel de argumentare ma uit si vad cu surprindere ca doar in trad. Cornilescu apare [,,care sa fie lasat…nevasta….].
  Chiar si cu aceasta [sa-i zicem adaugire la Cuvant–daca este adaugire . ]argumentul lui este de departe de a fi acceptat de un cititor al Scripturilor.
  Apostolii calatoareau cu sotiile lor [cei casatoriti ]{1Cor 9}
  -Ap Pavel ii scrie lui Timotei ca ;
  ,, Dacă însă cineva nu poartă grijă de ai săi şi mai ales de casnicii săi, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios. ”
  –este vremea ,,sa fim in alerta”

 2. remoremo on said:

  Ambasadorule ,

  nu este nimic gresit cu ” vorbirea in limbi ” decit doar ca aceasta vorbire in limbi sa fie de la Dumnezeu .
  Apoi faptul ca spui ca afirmatia articolului este corecta , vreau sa-ti spun ca te inseli . Apoi in continuare vizavi de intrebarile pe care le-au pus fratii si pe care tu nu ai facut altceva decit sa le stingi prin invataturi gresite de la amvon , ele au cit se poate de reale . In Corinteni 13 scrie : Proorociile se vor sfirsi , limbile vor inceta si cunostinta va avea sfirsit . Dar cind vor inceta ? Ele vor inceta cind va veni Domnul pe norii cerului . Dupa judecata care va avea loc atunci , tot pamantul va ajunge sa fie plin de cunostinta Domnului ca fundul marii de apele care-l acopar . Intelegi ?
  Ambasadorule , este trist ca trebuie sa-ti spun , dar te ratacesti cu Biblia in mina cu privire la anumite lucruri din Scripturi .
  Apoi voi lepadati si alte lucrari ale Duhului Sfint cum ar fi : vindecarea divina , minunile , vorbire prin vise de noapte , botezul cu Duhul Sfint , macar ca despre aceste lucrari nu scrie nimic la Corinteni 13 . Si ca sa fim intelesi bine de la inceput eu ma refer la lucrari autentice de la Duhul lui Dumnezeu si nu la lucrari straine .
  La Corinteni 12 scrie : Si Dumnezeu a randuit in Biserica : intai apostoli , al doilea prooroci , al treilea invatatori , apoi pe cei ce au darul minunilor , apoi pe cei ce au darul tamaduirilor , ajutorarilor , cirmuirilor , si vorbirii in felurite limbi . Toate aceste lucruri enumerate la Corinteni 12 , trebuie sa existe in Biserica pe toata perioada cit Biserica va fi pe pamant .
  La Efeseni scrie ca : Si el a dat pe unii ” apostoli , pe altii prooroci , pe altii evanghelisti pe altii pastori si invatatori , pentru desavirsirea sfintilor in vederea Lucrarii de slujire , pentru Zidirea trupului lui Hristos ( Bisericii ) . Te intreb eu pe tine , s-a incheiat lucrarea de Zidire a trupului lui Hristos ( Bisericii ) ? Nicidecum . Cind se va incheia lucrarea de Zidire a trupului lui Hristos ( Bisericii ) , atunci vor inceta si slujbele acestor lucratori .
  Si sa-ti mai spun ceva . Biserica lui Dumnezeu nu este ” Miscare Carismatica ” . Eu am mai scris sa nu mai numiti Biserica lui Dumnezeu , ” miscare ” , ori ai vrea sa spui ca numai adunarile Baptiste reprezinta Biserica lui Dumnezeu pe pamant ?
  Apoi un ultim cuvint vizavi de prooroci si de proorocii , in Apocalipsa 13 oare nu scrie ca in acea vreme in care Biserica va fi pe pamant , Dumnezeu va trimite doi prooroci pe pamant care vor proorocii 1260 de zile ? Si proorocii aceia unde vor proorocii ? Nu vor proorocii ei in Biserica lui Dumnezeu in acea vreme ? Nu este proorocia un semn pentru cei credinciosi ? Cine prooroceste ( de la Dumnezeu ) nu zideste sufleteste Biserica ? Ba da . Si daca voi ziceti ca proorocii si proorocia au incetat de multa vreme , nu contraziceti voi Scriptura care vorbeste ca pe linga cei care vor fi in vremea din Apocalipsa 13 , Dumnezeu va mai trimite pe pamant inca doi prooroci care vor proorocii 3,5 ani ?
  Ambasadorule vino-ti in fire , caci aceste lucruri se pot intelege cu descoperire de la Duhul lui Dumnezeu si asta daca Il lasi pe Dumnezeu sa te invete Scripturile .

  Apoi pentru Domnul Mitica ,

  de ce ai adus dumneata acest exemplu ( discutabil ) in conditiile in care o multime de oameni atit credinciosi cit si necredinciosi la nivel mondial au fost vindecati in mod divin de Dumnezeu , vindecari care nu pot fi anulate de nici o alta teorie , ori voi vreti sa va dati mai destepti .
  Ce o sa faca copiii vostri Baptistilor in perioada Apocalipsa 13 , cind nu or sa mai aiba acces la medic si la medicamente cind va fi instituit noul sistem economic mondial ( semnul fiarei ) ? Ce o sa faca pastorasii care au sa aiba copii bolnavi in vremea aceea ? Au sa le moara copiii in brate din cauza ca ei nu cred in vindecari divine ? Nu cumva Baptistii din vremea aceea au sa se trezeasca la realitate ?
  Vremea sa fim in alerta ? Sint de acord . Dar incepe sa fi in alerta tot timpul atunci cind cineva vorbeste din Scripturi sa vezi daca iti spune adevarul .
  Oameni buni trezitiva la realitate in ce priveste invatatura si nu mai dati atitea nume , ca eu sint Baptist , ca altul este Penticostal ca altii sint nu stiu ce , ca alti pun baza pe vorbire in limbi , caci toti oamenii care sau pocait sincer si au capatat iertarea pacatelor si mantuirea sufletului sint , copii a lui Dumnezeu . Mai lasati lucrurile acestea stabilite de oameni , care la Dumnezeu nu sint valabile .

  Sanatate .

 3. remoremo on said:

  Ambasadorule ,

  m-ar interesa un raspuns vizavi de ceea ce am scris . Totusi se remarca ca esti un artist in a combate anumite invataturi drepte din Biblie .
  Si auzi , hai sa-ti dau un sfat : nu fi mai Baptist decit vrea Dumnezeu sa fi .

  Sanatate.

 4. mitica on said:

  domnule -remoremo-
  -mai intai scuze ca ma adresez asa –eu asi fi preferat sa zic frate dar acest[remoremo]nu stiu sa fie nume…. o fi un pseudonim ???
  As dori sa avem un dialog civilizat ca si intre crestini ,ca intre frati ,bazat pe Scriptura.[pana atunci …fii binecuvantat]
  sanatate .

 5. remoremo on said:

  Frate Mitica ,

  aici nu s-a discutat despre ce nume isi dau unii ca identitate , aici este un alt subiect . Afla ca ma cheama Remus si cred ca am vorbit civilizat in mesajele mele . Eu ti-am transmis un mesaj , iar tu daca vrei sa raspunzi ai dreptul la replica , insa vorbeste despre subiectul postat .

  Sanatate

 6. ambasadorul on said:

  Remoremo,

  te rog să să nu te „înfierbânți”. Roada Duhului este: „dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor”. Împotriva acestor lucruri nu există moderare 🙂

 7. mitica on said:

  Frate Remus,
  …nu sunt prea priceput in acest spatiu de comuncare .Am primit un mesaj cu toate blogurile crestine si nu-i cunosc personal pe cei care administreaza aceste bloguri .

  ,,Pentru ca suntem raspanditi pe diferite retele de Internet, „Rom_Blog_Digest” se ofera sa fie un punct de convergenta care sa adune intr-un loc contributiile multora la lucrarea Imparatiei. In felul acesta vom putea invata mai usor si mai repede unii de la altii.”

  …Timpul meu in fata computerului este limitat si mi-as dori sa-mi fie de folos .
  Imi place sa ciesc si –sunt convins ca aici ,in aceste bloguri este ,,spuma gandurilor sanatoase”. de ce???pentru ca aici scriu oamenii lui Dumnezeu .
  Suntem diferiti ,pentru ca provenim din medii diferite ,am crescut sub influente diferite si asta ne-a lasat amprente si asupra caracterului nostru .
  Suntem [fac referire in primul rand la mine ,inca in formare –adica nu inca desavarsiti]
  –Mesajul meu nu s-a indreptat spre oameni cu alte convingeri decat cele pe care le am [azi]..[vezi introducerea –am lasat ca proprietarul blogului sa decida daca este sau nu locul aici]
  Ceea ce am scris a fost descrierea unui fapt asa cum l-am auzit de la martori oculari [demni de crezare ]
  Mi se cere sa nu judec –dar pot sa -mi folosesc discernamantul spiritual ,si trebuie sa mi-l folosesc.
  Cum??
  Dupa lumina pe care o am , prin prezenta Duhului Sfant din mine care ma face sa verific –bazat pe Cuvant –asa cum il inteleg {azi]–si sunt deschis sa invat –sa ma las invatat.
  Daca vei privi atent la locurile din scriptura la care am facut trimitere,vei vedea ca ;
  –sunt unul care nu exclude Lucrarea de vindecare in sine ci ,precautia in legatura cu instrumentul prin care vine vindecarea .
  Referirea mea a fost la baza biblica a acelui om care pretinde ca are chemare la lucrarea de a vesti Evanghelia si a vindeca –lasandu-si acasa-[a se citi abandonand sotia cu 4 copii]argumentand cu Biblia [Marcu;10]
  Ceea ce ar mai fi de adaugat –si n-am scris –este ca acest om este insotit acum de o tanara care marturiseste ca a fost vindecata de acest om .
  De aici si ideea de a fi in alerta .Nu se asociaza de niciuna din bisericile cunoscute aici .
  Atat am de spus .
  Har si binecuvantare .

 8. remoremo on said:

  Ambasadorule ,

  uite , ca sa nu ziceti ca sint taran imi cer iertare pentru felul de exprimare , insa raspundeti la subiect . Se observa ca domnia ta esti ” tare infierbantat ” vizavi de vorbirea in limbi .

 9. remoremo on said:

  Fr. Mitica ,

  sint de acord cu modul tau de gindire din ultimul mesaj . Uite imi cer iertare pentru ce consideri ca am gresit . Nu am obiceiul sa jignesc oamenii , fiindca eu sint unul care am fost jignit si stiu ce inseamna asta . Insa atunci cind cineva strimba invatatura Biblica , nu fac prietenie cu nimeni indiferent cine este el .

 10. mitica on said:

  Frate Remus ,
  Este in ordine .
  Astepatam o discutie constructiva .
  Domnul sa ne dea Calauzire prin Duhul Sfant .
  Har si Pace.

 11. remoremo scuzama, dar dai dovada de un foarte mare orgoliu.Aduti aminte ,ca din toate cele postate aici,in special de tine vo ramine ;nadejdea,credinta si dragostea,dar cea mai mare dintre toate este dragostea.sa fii binecuvintat.

 12. remoremo Aduti aminte, ca am mai discutat subiectul acesta ,si in alta parte ,cu laurentu balcan. Iar tu ,dealtfel ca si mine ,cunosti foarte bine,practicile parabiblice care se folosesc la noi la penticostali: in romania. pace.

 13. remoremo Din nefericire,si in foarte multe biserici romanesti,din diaspora.

 14. remoremo on said:

  Marcus ,

  la Cuvintul lui Dumnezeu nu fac tirg cu nimeni , asta e toata problema . Oricum fratii ” baptisti ” raspindesc destule invataturi neadevarate . Acesta este adevarul , fie ca place cuiva fie ca nu .

  Sanatate.

 15. remoremo Cum poti critica greselile altora,cind stii foarte bine cite invataturi si practici parabiblice se folosesc la noi in bisericile penticostale?Dai inpresia, ca vorbesti in postura celui nesavirsit,si nu esti ,de asta sint cinvis.Imi aduc aminte, de unele practici si invatturi,criticate chiar de tine, ce se folsesc chiar, si in biserica de unde faci parte. Te crezi prea stiutor. Sa fii binecuvintat, in special cu modestie.

 16. remoremo on said:

  Marcus ,

  cind are sa fie gata blogul pe care l-am facut care se numeste ” Hanul Calatorului ” , esti invitat sa vi sa faci un popas si sa citesti posturi si despre greseli de invatatura din rindul penticostalilor .

  Sanatate.

 17. nu vreau sa intru in clinciuri cu nimeni care a postat comentarii referitoare la acest subiect, dar tin sa mentionez cateva lucruri..pe langa faptul ca sunt baptist, cred ca unele biserici baptiste sunt private de multe binecuvantari ale Duhului Sfant pentru ca nu este ridicat la rang de cinste cum se face in biserica penticostala, totusi exista si extreme (din pacate destul de des intalnite in randurile fr penticostali) si anume: dc nu ai vorbirea in limbi sau dc nu ai botezul cu Duhul Sfant nu esti mantuit ?!?!..mi se pare foarte periculoasa aceasta extrema (va rog sa nu imi spuneti ca nu este asa pt ca de cele mai multe ori nu ti se spun de la prima, a doua, a treia intalnire aceste lucruri)…
  in rest Domnul sa ne lumineze pe fiecare si sa nu fim surprinsi ca in cer vom sta langa multi pe care i-am blamat sau criticat pe cei care au avut o alta incredintare fata de noi

 18. remoremo; Iti multumesc pentru invitatie.Vreau sa-ti amintesc,ca eu sint penticostal,de cind mau dus la binecuvintare.Siu din nefericire,destule practici si invataturi parabiblice, di bisericile penticostale romanesti.Din nefericire,nici astea din diasporasau lasat de ele. Sa fii binecuvintat.

 19. din nefericire, nici astea din diaspora, nu sau lasat de ele. scuzama.

 20. Ben ,

  este adevarat ce spui si iti dau dreptate . Treaba asta are legatura cu cresterea si maturitatea . Orice om are obligatia sa verifice cu Biblia orice invataura pe care o aude si daca nu este dupa Biblie sa o considere ” anatema ” , indiferent prin cine vine .

 21. remorem; Vreau sa te intrebare, vazind ca acuzi fratii baptisti de invataturi false,cum ne scuzam de invataturile noastre false?(penticostale)

  Vreau un raspuns (biblic posibil)

 22. Marcus ,

  sint impotriva oricarei invataturi false indiferent din ce adunare vine , fie chiar si penticostala .

 23. Darul limbilor va inceta (1 cor. 13-8)… Este cu totul exclus ca vorbirea in limbi prin darul Sfantului Duh sa insemne o bolborosire de vorbe intr-o limba inexistenta si nepriceputa de nimeni, pt, ca atunci nu s-ar mai vorbi de „limbi„ si de limbi „noi„ (marcu 16, 17). Iar mai presus de toate, ar fi de neinlaturat contrazicerea cu textul atat de limpede al capitolului 2 din Faptele Apostolior.
  De ce a fost luat acest dar???
  Nu pt. motivul ca Dumnezeu nu ne cinsteste, ci pt. ca ne cinsteste foarte mult.
  Oamenii erau atunci mai fara minte, deoarece erau de curand izbaviti de idoli si mintea lor era inca neascutita si erau atrasi si incantati de toate cele trupesti, nu aveau inca nici o idee de darurile netrupesti si nici nu stiau ce este harul spiritual, care se contempla numai prin credinta. Pentru aceea se faceau atunci semne. Cei de atunci nu credeau daca nu primeau un semn.
  Sfanta Scriptura spune ca este un sg. botez (Efes.4,5; I cor. 12,13). Iar botezul cu Duh Sfant si cu foc, de la Cinzecime, este altceva decat botezul crestin pe care il vestise atat Ioan Botezatorul (Matei 3, 11: marcu 1,8; luca 3,16;ioan1;33) cat si Mantuitorul (Fapte 1,5).Si despre care Mantuitorul a spus ca va fi cu apa si cu duh (IOAN 3,5);nu numai cu apa, ca al lui ioan, dar nici ,numai cu Duh.
  Chiar daca uneori, in legatura cu practica acestei Taine se vorbeste fie numai de apa (Fapte 18, 36-39), fie numai de Duh (Fpate 1,5; Matei 3,11). Botezul crestin este unul singur si nedespartit (Ioan 3,5).
  Apostolii l-au prmit la Cinzecime numai prin varsarea Sfantului Duh, fara apa, dar acest fel de impartasire a fost numai o exceptie , ca inceput al Botezului crestin. Incolo insa, chiar ei insisi cand l-au impartasit cuiva, l-au impartasit deodata cu apa si Duh si numai in acest sens vorbesc ei despre Botez. Asa a botezat Diaconul Filip pe famenul etiopian (Fapte 8, 26-38), Apostolul Pavel pe ucenicii din Efes (Fapte 19, 1-6), Apostolul Petru pe paganii din casa sutasului Corneliu (Fapte 10, 47-48), adica exact asa cum ii spusese Mantuitorul lui Nicodim (Ioan 3, 5). Apostolul Pavel zice textual: Este un Domn, o credinta, un botez (Efes. 4, 5). Daca in crestinism ar exista doua botezuri, apostolul n-ar fi putut spune ca este unul, ci ca sunt doua si ca unul fara celalalt nu este indestulator, sau nu este complet.
  Vorbirea in limbi prin darul Sfantului Duh nu este o simpla bolborosire, ci este vorbirea intr-o alta limba, straina, pe care strainii o inteleg perfect, cum a fost cazul in Ierusalim, la Cincizecime (Fapte 2, 8-12) si numai localnicii nerecunoscatori ai altor limbi n-o intelegeau fara talmacire, cum a fost cazul tot atunci la Ierusalim (Fapte 2, 13) si mai ales mai apoi in Corint (I Cor . 14, 2 s.a.). Iata deci ca limbile vorbite prin darul deosebit al Sfantului Duh pot fi intelese de ascultatori si ca nu totdeauna este nevoie de darul talmacirii, ele nefiind nedeslusite si incalcite, ci limbi cu inteles si existente ale unui popor strain.
  Noi trebuie sa-i aducem lui Dumnezeu inchinare inteleapta (Rom. 12, 1), folosind nu numai duhul nostru, ci si mintea (I Cor. 14, 15), spre a ne fi si noua insine si altora de folos (I Cor. 14, 16-17).

  2
  Daca s-ar aduna toti si ati vorbi in limbi, si ar intra nestiutori sau necredinciosi, nu vor zice oare ca sunteti nebuni? ( 1 cor 14-23). Sunteti ca niste oameni ce vorbesc in vant.: Daca prin limba nu veti da cuvant lesne de inteles, cum se va cunoaste ce ati grait? Veti fi ca niste oameni care vorbesc in vant ( cor 14, 9.) Sunt multe feluri de limbi în lume, totuşi nici una din ele nu este fără sunete înţelese (1 Cor 14 10)
  Nu Duhul LUI Dumnezeu va poarta pe voi atunci cand vi se pare voa ca vorbiti in limbi straine, ci duhul satanei, care gasind la voi minte slaba si nelamurita, voieste prin voi sa falsifice adevarata lucrare a Duhului Sfant.
  Daca vorbirea in limbi de la Cinzecime ar fi o bolborosire, atunci tot atat de neinteleasa ar fi fost si pt. altii. Dar noi vedem ca la Pogorarea Sfantului Duh, nu a fost asa.
  Miscarile trupului in timpul presupusei „vorbiri„, sunt clar, semen ale prezentei duhului cel viclean. Manifestari asemanatoare se intamplau si in vremea grecilor pagani, care, rugandu-se zeului lor Dionisis, tremurau, cadeau in transa (extaz), se tavaleau pe jos, la fel ca indracitii ( ca cei posedati de diavol). Apoi se sculau si cantau cantece, scotand exclamatii de bucurie draceasca.
  Penticostalii se intrec care mai de care sa vorbeasca in limbi, si nu pt. straini necredinciosi, ci chiar pt. credinciosii lor, iar limbile sunt pt. necredinciosi ( I cor. 14-22).
  In Ierusalim la Cinzecime, a fost deplina randuiala. Nu ni se spune si nu rezulta din nimik ca ar fi fost neoranduiala, pt. ca astfel nu s-ar fi inteles nimik din ceea ce se predica acolo.
  In Corint insa prin vb. In limbi era neoranduiala si de aceea ap. Pavel cere sa se inlature harmalaia care facea ca rugaciunea sa se faca in chip necuviincios, pt. ca Dumnezeu nu este al neoranduirii(I Cor 14-33).
  La penticostali este ceva mult mai mult decat cum trebuie sa fi fost in Corint pana la momentul cand a intervenit apostolul. Voi vb in „limbi„ mai multi deodata si nu numai ca nimeni nu intelege, dar in harmalaia asta, unii sar in sus, ridica mainile, striga, plang tremura, cad in genunchi…..fiind o atmosfera mai mult de balci, decat una de rugaciune.
  In adunarile penticostale, predicatorii gasesc prilejul ( inainte sau dupa vb in limbi), de a adresa cuvinte de batjocura, la adresa altor religii, si oameni, dupa care cad iarasi si vb in limbi. Oare este cu putinta ca intr-o astfel de atmosfera sa fie de fatza Duhul Sfant, Care in astfel de oameni sa-si risipeasca darurile Sale? Oare Duhul este la indemana batjocoritorilor, care se fac judecatori trufasi ai altora, in locul singurului Judecator, Dumnezeu.
  Asemenea comportament este de natura demonica, pe care voi penticostalii o aveti de la „filosofii iadului`, si de la dracii numiti arhiconi, care stiind scripturile, duc in ratacire pe cei nestiutori, si inselati de ei, chiar cu cuvinte luate din Sfanta Scriptura.

  In Scriptura citim ca exista un dar special al Sfnatului Duh, prin care cineva poate deosebi duhurile (I cor 12, 10), deoarece, nu numai Duhul Lui Dumnezeu insufla pe oameni, ci si duhul satanei (I cor 12, 3), si chiar duhul omului.
  Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci incercati, daca duhuriule sunt, sau nu , da la Dumnezeu, fiindca multi prooroci mincinosi au iesit in lume (I Ioan 4, 1). Dar sa nu uitam ca duh diavolesc poate fi uneori si cel ce marturiseste pe Hristos, deoarece insusi satana se preface in inger al luminii. Nu este deci lucru mare daca si demonii iau chip de slujitori ai dreptatii, al caror sfarsit va fi dupa faptele lor (II cor. 11, 14-15).

  Fraţilor, nu fiţi copii la minte; ci, la răutate, fiţi prunci; iar la minte, fiţi oameni mari. ( 1 cor 14-20)
  Să nu ispitim pe Domnul, cum L-au ispitit unii din ei, care au pierit prin şerpi. ( 1 cor 10-9)
  Marcu 13 21-23
  21Dacă vă va zice cineva atunci: „Iată, Hristosul este aici” sau: „Iată-L, acolo”, să nu-l credeţi.
  22Căci se vor scula Hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi. Ei vor face semne şi minuni, ca să înşele, dacă ar fi cu putinţă, şi pe cei aleşi.
  23Păziţi-vă; iată că vi le-am spus toate dinainte.
  Fereste-te si deprinde-te cu dreapta credinta (I Timotei 4, 7), ca toti sa se hraneasca cu cuvintele credintei si ale bunei invataturi (I Timotei 4, 6).

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: