Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Anabaptiștii și carismaticii (1)


A existat în rândul quakerilor, un personaj carismatic, James Nylor.
El este promotorul „marşurilor de laudă” prin oraşe. În anul 1656 el a chemat oamenii să se alăture „războiului mieilor”. A mărşăluit pe un măgar prin oraşul Bristol, în timp ce alţii fluturau ramuri de finic pe marginea drumului. Evenimentul era menit să ilustreze „venirea spirituală a lui Cristos în inimă.” Simbolismul lui Naylor a fost neînţeles de către populaţia oraşului Bristol, care a considerat gestul lui o blasfemie. L-au biciuit, au scris pe fruntea lui litera „B”, iau găurit limba şi l-au aruncat în temniţă.

În încercarea de a demonstra că „semnele şi minunile” nu sunt un fenomen nou, promotorii mişcării carismatice fac adesea referire la un grup din istorie numit „shakers”.

Grupul a fost iniţiat prin anul 1758 de o femeie, Ann Lee. Secta era caracterizată de practicarea căderilor în stări de transă şi extaz din timpul închinării şi de un stil de viaţă extrem de pietist.
Este interesant că shakerii aveau o legătură spirituală strânsă cu montaniştii, considerându-i ca fiind „înaintaşii unei noi dispensaţii.”

Iată o descriere a modului lor de închinare:

În întâlnirile lor, shakerii nu erau implicaţi în predicare, rugăciune sau alte forme cunoscute de închinare. Ci, fiecare făcea ce dorea, adeseori neţinându-se seama de ceilalţi: unul stătea cu mâinile ridicate, altul stătea în poziţii ciudate, pe care ei le numeau semne, altul dansa, iar câteodată săreau de pe un picior pe celălalt. Alţii se învârteau pe loc atât de tare încât dacă era femeie hainele erau ridicate de curentul de aer. Altul stătea întins pe podea, alţii gemeau; alţii tremurau puternic: alţii se purtau ca şi când toţi nervii au intrat în colvulsii, alţii îşi învârteau mâinile atât de tare încât ai fi crezut că îşi iau zborul, etc.

(Edward Deming Andrews, The people called shakers, (Oxford University Press, 1953 ), pag.28

Întâlnirile lor nu erau caracterizate doar de cântare şi dans, dar şi de tremurături şi strigături. Ei pretindeau că vorbesc şi în limbi, profeţesc şi folosesc toate darurile folosite în Biserica primară.

Întâlnirile au devenit atât de intense încât Anee Lee a fost încarcerată pentru profanarea zilei de Sabat. În timp ce era în închisoare, ea a avut o serie de viziuni în care pretindea că a avut câteva conversaţii cu Isus.

Ca urmare a acestor „conversaţii” cu Cristos, ea a aflat că ea „reprezintă aspectul feminin al naturii duale al lui Dumnezeu. Ea este a doua încarnare a lui Cristos.”

Datorită persecuţiei din Anglia, Ann Lee şi un mic grup de shakeri au emigrat în America în 1774. S-au aşezat într-un sat izolat, „departe de răutăţile lumii” şi au stabilit „Legile Mileniului” care cerea o separare extremă a sexelor. Bărbaţii, femeile şi copiii locuiau separat iar bărbaţii şi femeile ieşeau din clădiri prin uşi diferite.

O aşa numită „trezire” în anul 1780 a făcut ca această comunitate de shakeri să crească. Populaţia sectei a ajuns să numere cel mai mult în timpul celei de a “Doua mare trezire sprituală”, când existau 18-21 de sate de shakeri şi între 4.000 şi 6.000 de membrii. Secta s-a dizolvat ca şi rezultat al practicării celibatului. În final au mai rămas doar nouă shakeri în două micuţe sate din Noua Anglie.

Single Post Navigation

7 thoughts on “Anabaptiștii și carismaticii (1)

 1. remoremo on said:

  Pentru ce ai postat asemenea articol ? Au treaba adunarile penticostale din ziua de azi unde exista o inchinare sanatoasa cu ceea ce au facut acesti oameni in trecut ? Ori vrei sa denigrezi prin aceasta ceea ce este de la Dumnezeu in vremea noastra . Adunari cu asemenea manifestari exista si in ziua de astazi pe pamant , insa Dumnezeu nu are nimic a face cu asemenea manifestari .
  Noi nu putem amesteca adunarile ratacite cu cele sanatoase . Asa va pot da si eu un exemplu despre Benny Hinn care este penticostal , un om demonizat care aduce blasfemie la adresa lui Dumnezeu prin ceea ce face rau pe scenele din intreaga lume . Acest om ratacit pretinde ca Dumnezeu vindeca si face minuni prin el , insa Dumnezeu nu are numic a face cu lucrari demonice pe care le face acest om. Un aspect trist in legatura cu ceea ce face acest om este faptul ca mii de oameni participa la cruciadele organizate de el si ei cred ca ceea ce face acest om este de la Dumnezeu si in aceasta multime de oameni care participa la cruciadele lui sint si crestini botezati in apa . Insa a fi crestin nascut din nou nu te scuteste de anumite rataciri in conditiile in care cineva nu ia seama la umblarea lui pe calea lui Dumnezeu.
  Ambasadorule acum hai sa-ti dau un exemplu si de la voi de la baptisti ? Vizavi de fenomenul Stigmata mai de mult am vazut un reportaj despre o persoana din America care facea parte dintr-o adunare baptista numita Biserica Baptista Noua Lumina , in care era filmata o persoana membra in adunare care avea rani la maini si la picioare si mi se pare ca si la frunte , rani care singerau chiar si in adunare , fenomen pe care pastorul adunarii il lua ca de la Dumnezeu , ca femeia aceea a primit semnele Domnului Isu pe trupul ei . Nu este asta o ratacire ? Nu sint rataciri in adunarile baptiste , mai ales in cele din tarile occidentale ? Ba da si inca cite .
  Ambasadorule las-o mai moale cu carismaticii , caci daca vrei sa afli rataciri din rindul baptistilor contemporani , pot sa ma interesez si sa-ti fac un raport pe care nu stiu daca l-ai posta pe blogul tau , ce zici ?
  Rataciri sint in ziua de astazi pretutindeni , important este sa te feresti de ele . Dar ca sa te feresti de ele trebuie sa le cunosti, si a le cunoaste inseamna a verifica cu Biblia tot ce auzi si vezi in jurul tau .

  Sanatate .

 2. ambasadorul on said:

  Remoremo,

  rătăciri sunt peste tot. Nu uita că Seymour a fost pastor baptist.
  Da, rătăciri pot fi peste tot, dar precum ai zis, verificăm cu Biblia ca să ne putem feri de ele.

 3. remoremo; Esti chiar foarte ridicol.Chiar faci niste afirmatii de tot risul.Credeam ca cunosti mult mai multbiblia. Sa fii bine cuvintat.

 4. ambasadorul on said:

  Marcus,

  cred că ar fi mult mai creștinesc să „atacăm” idelile și cuvintele decât persoanele.

  pace ție!

 5. Ar fi bine ca in numele bunei intelegeri dintre semeni sa nu judecam pe nimeni atita timp cit persoana (persoanele) nu ne deranjeaza traiul de zi cu zi.

 6. In America Mike Bickle Casa de rugaciune 24/7
  Eu cred ca lucrarea asta este Ce face Dumezeu in Biserica Carismatica in AMerica …
  Voi ce credeti?

  http://www.ihop.org/

  http://mikebickle.org/resources/resource/2914

 7. Eu vad ca satana da de lucru la cei fara lucru, care stau in piata si nu lucreaza. Lumea piere in pacat, societatea aluneca tot mai mult in imoralitate, valorile biblice sunt pe cale de disparitie, tanara generatie supusa la presiuni tot mai mari de destrabalare, mediul devine tot mai toxic din punct de vedere religios, copii sunt omorati din pantece, cei ce se nasc sunt tot mai atacati de boli incurabile si malformatii, iar noi ne tot punem in cantarul egoului nostru sa vedem cine este sau nu acceptat de Dumnezeu. Judecata de la tronul lui Hristos va surprinde pe multi, ea va fi personala si nu ca si comunitate. Cum am trait eu, cat din Hristos a fost in viata mea, cat rod am adus spre slava Celui vesnic sfant, cum L-am slavit cat am fost pe pamant. Sigur nu ma va intreba ce parere am avut despre carismatici, penticostali, ortodoxi. Mireasa Lui este cea ce are viata de comuniune, de relatie continua cu Domnul Mirele ei. Ei sunt acei pe care El i-a cunoscut cat au trait si au lucrat pentru El, nu cat de perfecta era comunitatea din care facea parte. Daca vrem sa facem ceva pentru ei, sa smulgem pe unii dintre ei ca din foc, urand haina manjita de sange si sa avam grija sa nu ne manjim si noi.
  Fratilor sa ne trezim, vine Domnul, sa nu ne gaseasca cu un ochi la vecinul si cu un ochi la cer, inima impartita este adultera.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: