Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Păstori și Securitate


Sunt păstor. Am fost păstorit și eu în anii comunismului de alți păstori. Tata este păstor. Am rude păstori. Subiectul colaborării păstorilor cu securitatea mă interesează. Când a început acest proces de deschidere a dosarelor securității, l-am rugat pe tata să se uite în ochii mei și să-mi spună sincer dacă a colaborat cu ei sau nu! Pentru liniștea conștiinței mele. Dar și a lui! Am răsuflat ușurat când mi-a spus că NU a colaborat.

Am aflat de la el mai târziu că i-au cerut să colaboreze, dar cu toate riscurile a refuzat categoric. Altădată mai multe despre asta.

Nu toți păstorii care au slujit în timpul comunismului au fost colaboratori sau agenți ai Securității. Îl slăvesc pe Domnul pentru ei!

Fratele Marius Cruceru pune o întrebare la acest subiect fratelui Paul Negruț, rectorul Universității Creștine „Emanuel” din Oradea.

Vă invit să citiți răspunsul aici.

Reclame

Single Post Navigation

25 thoughts on “Păstori și Securitate

 1. Si daca unii nu au semnat si i-au vindut pe frati , nu tot au pacatuit ?

 2. Draga Ambasadorule,
  Ca intotdeauna, chestiunea este simpla numai pentru cei care opereaza in alb si negru. Viata insa, din pacate pentru ei, este facuta din griuri. Si de aceea, pentru interpretarea ei este nevoie de oameni cu discernamint. Si plini de har. Nu de ‘talibani’.

 3. Draga Ambasadorule, chiar ieri am avut o discuţie legată de acest subiect pornind de la blogul meu.
  Mai nou. comic şi interesant lucru, cînd mă întîlnesc cu cineva îmi spune … vă citesc şi eu blogul (lăsaţi-mă să mă laud şi eu puţin 🙂 ).
  „Am citit şi aia cu colaborarea… da să ştiţi… TOŢI au colaborat, frate, TOŢI, altfel nu se putea”.
  Am fost revoltat peste măsură şi am purtat o lungă discuţie în care la un moment dat am afirmat:
  „DAcă cineva ar spune TOATE femeile din lume sînt nişte stricate? Nu-i aşa că mama şi sora şi soţia ar fi implicate în acestă afirmaţie? Dar ele nu sînt stricate, nu-i aşa? Pentru că vă sînt aproape? Pentru că le cunoaşteţi mai bine? Tot aşa, daţi-mi voie, sînt pastori pe care îi cunosc şi care au stat sub ameninţări şi care nu s-au compromis. Nu se putea pleca în străinătate fără… păi ce TOŢI pastorii au plecat? Nu se putea carnet pastoral fără? Toţi pastorii au avut carnet pastoral vizat de inspectoratul pentru culte?”

  Să ne imaginăm că sînt doar trei pastori în toată ţara care nu au colaborat, care nu au semnat niciun document, care nu au lăsat nicio urmă în arhivele securităţii.. uite pntru asta a meritat pusă întrebarea! În special pentru cei prea dumiriţi că TOŢI SÎNT o apă şi un pămînt!

 4. ambasadorul on said:

  Frate Danuț M,

  chestiunea nu este simplă deloc nici când operezi în alb și negru. Ce să mai zicem când avem zeci de nuanțe de griuri.
  Cred că uneori nuanțele de gri le inventăm noi din varii motive. Alteori sunt consecințele unui stil de viață în care se amestecă cu măiestrie albul și negrul.

  Prefer să vorbim nu despre „talibanii” la care faceți referire și nu aș vrea să pierd vremea bănuind la cine v-a zburat gândul.
  Ci aș prefera să vorbim despre UCENICI. Sunt diferiți de cei din gloata care aleargă după Domnul. Mult norod mergea după Domnul. Dar UCENICII sunt prietenii Domnului.

  Mântuitorul a spus în Luca 14:
  „Dacă vine cineva la Mine, și nu urăște pe tatăl său, pe mama sa, pe nevasta sa, pe copiii săi, pe frații săi, pe surorile sale, ba chiar însăși viața sa, nu poate fi ucenicul Meu….ȘI oricine nu-și poartă crucea și nu vine după Mine, nu poate fi ucenicul Meu”.

  Cred că prețul uceniciei este mare și greu. Dar unii l-au plătit, frate Dănuț M.
  Alții nu! Pentru că au preferat să se joace cu nuanțele de griuri dintre frați + surori + mamă + copii +nevastă + servici + etc.

  Unii au rămas ucenicii Mântuitorului, chiar fără să călătorească în străinătate și fără carnetul vizat de împuternicit! Îl slăvesc pe Domnul pentru ei și mă rog ca Domnul să le dea har în continuare.
  Alții, au rămas în griuri și grijuri! Ei merg cu norodul, dar nu sunt UCENICI. Mă rog și pentru ei ca Domnul să le dea harul pocăinței.

  mult har și discernământ îmi doresc!

 5. ambasadorul on said:

  Frate Marius,

  cred că a meritat pusă întrebarea.
  ȘI mai cred că merită pusă întrebarea asta și mâine. Și poimâine. Și luna viitoarea.
  Până când?
  Până vor dispărea „griurile”.

 6. draga Danut,
  1. Există ŞI chestiuni simple.
  2. Nu orice chestiune tratata simplu inseamna o tratare talibanesca
  3. Aceasta este o chestiune extrem dee simpla, adica afirmatia: EXISTA SI PASTORI CARE NU AU SEMNAT-COLABORAT-VINDUT!
  Ti se pare chiar asa de complexa problema acceptarii ca adevarata a acestui enunt?
  Mie nu! Este o chestiune de bun simţ să contrazicem afirmaţia că toate femeile sînt nişte stricate şi toţi bărbaţii nişte porci.
  Problema atacata în întrebarea mea a fost tocmai acestă generalizare a vinovăţiei, păpuşoi în care se ascund şi tac adevăraţii vinovaţi.

 7. draga Ambasadorule,
  sigur că astfel de întrebări incomode merită puse.
  Uneori trebuie să plăteşti şi preţul de înjurături şi porcăieli pentru asta.
  Welcome in my world 🙂

  Ce înţelegi prin dispariţia griurilor?

 8. ambasadorul on said:

  Mă refeream la griurile de care vorbea fratele DănuțM.

 9. Cred ca trebuie sa discutam despre transparenta si integritate, deoarece acestea sunt calitatiile urmasilor lui Cristos. Nu stiu cat de profitabil sunt astfel de discutii, in mod special atunci cand dilema arzatoare a trecutului este considerata ca a fiind o perioada ne relevanta pentru conducerea Uniunii Baptiste.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 10. Dragilor,
  Cind am vorbit de griuri si de complexitatea problemei, nu m-am legat legitimitatea intrebarii lui Marius. Eu stiu, din experienta ca exista pastori care au colaborat si pastori care n-am colaborat. Ca si simplii membri ai bisericii.
  Problema este ca discernamintul cu privire la aceasta chestiune nu este simplu:
  1. nu poate fi realizat de cei care au interese politice in aceasta dezbatere, pentruca, asa cum s-a vazut deja, acestea ii orbesc si rezultatul este monstruos;
  2. nu poate fi realizat de cei care au avut sansa de a face ceva in legatura cu asta si n-au facutr nimic, iar acum se descopera critici viteji in razboiul altora;
  3. nu poate fi realizat nici de cei care n-au avut experienta trairii in sistemul comunist sau n-au studiat suficient problema ca sa devina competenti in intelegerea ei;
  4. nu poate fi realizat de cei care judeca simplist – „a semnat sau nu angajament?”; fara intelegerea faptului ca exista grade de colaborare si grade de viunovatie, deconspirarea se transforma intr-un act de nedreptate mai mare decit colarorarea insasi;
  5. nu poate fi realizat de cei care n-am perspectiva biblica si istorica cu privire la felul in care Biserica a abordat asemenea probleme de-a l;ungul istoriei ei.
  6. nu poate fi realizat oricind si oricum; ma hazardez sa afirm ca dupa campania resentimentara initiata de cartea ‘Uriasi si pigmei’, sansa reconcilierii s-a indepartat la ani lumina de noi;
  7. este aproape imposibil de realizat in absenta unor lideri cu autoritate morala incontestabila (precum Desmond Tutu in Africa de sud), ori, din pacate, noi nu mai avem asemenea lideri providentiali, de cind a murit Wurmbrand.

  Cu alte cuvinte, povestea asta este pentru oameni seriosi, competemti si lucizi, nu pentru activisti ignoranti, plini de fumuri si doritori de singe.

 11. draga Danut,

  Sigur, exista vinovatii diferite, exista chiar mai multe tipuri de angajamente in cadrul colaborarii cu securitatea, a fost informatorul de ocazie, a fost informatorul perseverent, dar lipsit de entuziasm, a fost informatorul entuziast si care facea exces de zel, apoi categoriile pot fi subdivizate si taxonomia este mai fina si impartita mai mult decit intr-un insectar, cind ajungem de la informatori la colaboratori platiti, apoi la agenti cu grade.
  Numai o simpla enmerre a acestora si deja ai un evantai intreg.

  Cred ca a fost foarte clar la ce m-am referit eu si de la asta nu dau inapoi.
  Dincolo de aceasta enumerare IN INTERIORUL MULTUMII CELOER CARE AU COLABORAT intr-ujn fel sau altul, mai mult saau mai putin, facind cu ochiul, flirtind sau aruncindu-se în pat cu SEcuritatea… MAI EXISTA si o alta multime a celor NEATINSi.

  Aceasta distinctie poate fi facuta cu putina bunavointa de orice om cu bunavointa si bun simt.
  Am luptat in intrebarea mea si comentariul dr. Negrut impotriva acestui amestec al tuturor intr-o singura multime.

  Crezi ca putem cadea la invoiala asupra necesitatii acestei clarificari?
  Este util sa spunem macar atit, asa ingnoranti, afumati, si sangvinofagi… CA EXISTA SI OAMENI CARE NU AU CURVIT CU SECURITATEA? Ok, daca asta putem admite tot este un cistig.

  Stiu ca tu admiti asta, dar partenerii mei de discutie de duminica pareau sa nu admita.
  Pentru ei am intrebat.

 12. Referitor la a adoua parte a comentariului tau!

  simplu:
  1. in orice „administratie” vor fi si interese politice de un fel sau altul. Cei care sint acum la Uniune nu sint mai putin interesati politic decit cei care au fost si nici mai delasatori de cit cei care vor veni. Daca este asa… nu mai sperati, nu-i nadejde.
  2. Sansa de a face ceva, dupa cum stii foarte bine a fost intirziata de punerea la punct a sistemului, de birocratia care a facut posibil accesul decent la dosare abia dupa 2003-2004. Foarte tirziu dupa parerea mea. Razboiul altora? Al cui este pina la urma razboiul acesta?;
  3. deci nimeni sub 40 de ani nu se paote ocupa de asta? Ce facem atunci cu oameni ca Cristi Zaharia si cei care ii urmeaza? Eu cred ca tinerii cercetatori poate au mai multa seninatate si obiectiivitate stiintifica, mai putin Thymos si resentimente ca sa poata face aceasta operatie mai bine.
  4. de acord şi totuşi o astfel de întrebare este destul de simplă şi necesită un DA sau nu NU, care poate însemna multe lucruri. Adi a rezolvat cu tatăl său în aceste fel, un răspuns scurt la o întrebare complicată.
  Aici cred că este o exagerare: tu însuţi ai suferit de pe urma securităţii, ai fost dat afară din serviciu, ţi-ai pierdut pîinea.
  Aici ai exagerat: pune acum în cumpănă pierderea slujbei, a vieţii, emigrarea forţată, copiii daţi afară din şcoli, alături de cele mai rele nedreptăţi care s-ar fi putut face celor colaboraţionişti printr-o deconspirare stîngace ca cea din Pigmei şi Uriaşi.
  Să vedem ce suferinţe vor fi avut cei de acolo.
  Cu toată exagerarea presei putem pune o victimă, un infarct, nu-i aşa?
  Să fim serioşi! Fraza suna bine, dar nu cred că este o bună candidată la adevăr.
  „nu poate fi realizat de cei care judeca simplist – “a semnat sau nu angajament?”; fara intelegerea faptului ca exista grade de colaborare si grade de viunovatie, deconspirarea se transforma intr-un act de nedreptate mai mare decit colarorarea insasi;”

  5. Aici perfect de acord. Augustin ne oferă un exemplu bun.
  6. si aici cred că este exagerat. Cred că eforturile care se fac acum pentru a scoate cărţi de istorie, coleţcţii de documente sub supravegherea unor oameni ca Dorin Dobrincu şi alţii ar putea răscumpăra cele mai teribile greşeli din Pigmei şi Uriaşi. Exagerezi impactul cărţii.
  7. Aici de acord în parte. Oameni ca Iosif Ţon şi alţii de vîrsta şi de categoria lui ar fi fost ideali pentru o asemenea slujbă. Din păcate nu şi-o mai pot asuma, din motivele pe care le ştim.
  Sigur, pînă vor apare oamenii serioşi. competenţi, lucizi şi vor dispare toţi activiştii ignoranţi, înfumuraţi şi sangvinofagi, mai avem voie să punem întrebări?
  Sînt chestiuni mult mai simple ca cea descrisă mai sus, care nu necesită doctorat în istoria recentă pentru a fi lămurită. Cu riscul de a mă repeta pentru a fi înţeles cum se cuvine: afirm ritos EXISTĂ ŞI PASTORI CARE NU AU SEMNAT, CARE NU AU COLABORAT!!!

  Cu alte cuvinte, povestea asta este pentru oameni seriosi, competemti si lucizi, nu pentru activisti ignoranti, plini de fumuri si doritori de singe.

 13. Slava Domnului pentru cei care au platit pretul uceniciei reale,…si astfel nefacand compromis…au trecut testul integritatii spirituale.

  Doamne ajuta ne sa il trecem si noi in ispitele si tentatiile oferite de diavol.

 14. Draga Marius,
  Spun asta si pentru tine, dar mai ales pentru ceilalti care citesc acest blog.
  Din cite stiu, in afara de evaluarea operei ‘memorabile’ a lui Mitrofan si de presupusa buna credinta a fosret conduceri a Uniunii in chestiunea deconspirarii, cred ca gindim aproximativ la fel in aceasta chestiune.
  Si inca o precizare. Eu cred ca, din motive oarecum diferite, vointa politica nu a exista nici cu foste conducere a Uniunii si nu exista nici cu cea actuala.
  Solutia, deci, nu este nici cu generatia expirata (a mea), nici cu cea ratata (a ta), ci, poate, cu cea asteptata (nepotii mei si copiii tai).
  Dumnezeu cu mila!

 15. Draga Danut M.,

  Daca nu putem investiga contextul si evenimentele precedente anilor 1990, atunci nu cred ca mai are rost sa mai continuam in a dezbate acest subiect. Orice discutie este inutila si fara rost.

  Nu cred ca prin ignora incidentele trecutului vom reusi sa astupam adevarul. Daca alegem sa investigam adevarul, cu grija si smerenie, cred ca putem continua (precum sustine si Marius C.) in a adresa intrebarile necesare, cu ajutorul carora, speram sa dobandim o discutie constructiva, atat pentru biserica cat si pentru liderii acesteia.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 16. Draga marius si Cormin,
  Nu pricep de unde ati tras concluzia ca eu as pleda pentru inghetarea discutiilor pe aceasta tema. Eu pledez pentru ca nechematii, incompetentii si resentimentarii, ca si cei cu einterese politice evidente, de ambele parti, sa ne lasa in pace cu pretentiile lor stupide de obiectivitate si cautare a dreptatii.
  Repet, pledez pentru tradarea cimpetenta, rational si lucina a chestiunii. Aceasta o popate face oricine are bun simt, cinste intelectuala si competenta necesara, indiferent de viorsta sau ‘tabara’ din care face parte.
  De asemenea, Ambasadorule, sunt gata sa discutam viguros despre ucenicia, pe care aproape nimeni n-o mai face in Romania, mai ales pastorii, dar haide sa nu incurcam subiectele.

 17. ambasadorul on said:

  Frate DănuțM,

  ne rugăm pentru ochi deschiși și inimi curate pentru a putea vedea oamenii cu bun simț, cinste intelectuală și competență.
  Ca și pastor tânăr îmi doresc ca mentorii mei să fie integrii și cu inimă plăcută Domnului. Și asta înseamnă și să fie destul de curajoși să recunoască când greșesc. David a fost un om după inima lui Dumnezeu. David nu a fost perfect, dar a avut bărbăția să spună: „Da, am păcătuit, am greșit”. Aceasta ar fi un exemplu superb de ucenicie pentru noi cei mai tineri!

 18. Draga Danut,

  Multumesc pentru clarificarea mentionata mai sus.

  In discutia despre ucenicie sunt de acrod cu dumneavoastra si cred ca trebuie sa dezbatem cat mai mult aceasta lucrare. Pe bisericata.com continuam sa dezvoltam o mentalitate de slujire in domeniul uceniciei biblice. Ucenicia Relationala este un prim document prezentat pentru liderii Biserici lui Cristos cat si pentru membrii Acesteia.

  http://www.bisericata.com/ro1/?p=5015

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 19. ambasadorul on said:

  Mulțumim Cosmin și pentru link!

 20. David a avut bărbăție?

  NATAN a avut bărbăție.

 21. ambasadorul on said:

  Amândoi au avut nevoie de curaj frate Alin,

  Natan a avut curajul confruntării.
  David a avut curajul recunoașterii.

 22. Jeremy Necredinciosu on said:

  Urmaresc cu nedisimulat interes comentariile de tip „ping-pong” generate de anumite postari si nu pot sa ma intreb (pe jumatate retoric) daca cei ce discuta au cea mai mica speranta ca deconspirarea iudelor baptiste (in cazul nostru) mai inseamna ceva. Englezii au o expresie pe care, cu riscul de a fi considerat un snob vreau sa o folosesc in sprijinul presimtirilor mele funeste: „nobody bats an eyelid!”. Ma tem ca o turnatorie de acum cateva decenii paleste in comparatie cu grotestile preocupari contemporane ale unor slujitori ce defileaza tantos (in penumbra istoriei, e adevarat) fara teama si fara rusine. Daca marea masa a credinciosilor de rand nu mai falfaie din pleoape la magarii crase cine mai da doi bani pe deconspirari tardive ale unor slujitori de mult banuiti? Intreb si eu, asa din pura curiozitate…

 23. Parerea mea e ca una este mustrarea si pocainta unora facuta in urma unei interventii facute cu dragoste in Domnul,iar alta e rautatea patimasa cu care ne dorim sa-i denigram pe altii.

  „Coada de topor”de sorginte oradeana,autorul cartii cu pricina,de capul lui asa cum il cunosc nu era in stare sa duca la bun sfirsit”capodopera”fara o supervizare si cenzura atenta din partea lui…

  Imi aduc aminte,pe vremea ailalta cum in balcon la Basarab,persoane ca autorul cartii”Pig…”isi lua notite la predicile fr.Tunea,Poplaceanu,Gheorghita,Duculescu etc.(poate ca se pregatea de atunci,pentru scrierea capodoperei,avind vreun fler profetic???}

  Am incercat acum vreo 2 ani sa aduc la biserica un intelectual din Iasi la o evanghelizare tinuta de fr.Duculescu(omul,un tip cu gura mare a avut de suferit pe vremea lui Ceausescu,retrogradat,mutat disciplinar etc.).Persoana a inceput sa se apropie de Domnul,si „colac peste pupaza”Duculescu-informator,omul citea bloguri crestine,studii etc.
  Eu de atunci nu am mai avut partasie cu acest om,el s-a scirbit de tot,si de ce?Multumim vidanjelor baptiste de sorginte vestica,care au smintit mintile unora care erau in drum spre Hristos.

  Daca incerci sa spui ceva ,sa comentezi ceva pe blogul maretului Centru de Apologetica(sic)esti „bannat”cu o viteza ametitoare,se tem de ceva,ca doar limbajul e in limita bunului simt crestin.Revin!

  Sa fiti cu El in toate!

 24. ambasadorul on said:

  Tytan,

  cred că Dumnezeu ne oferă timp suficient pentru a ne pocăi și a ne repara greșelile. Sunt oportunități care nu trebuiesc pierdute.
  Este oare Natan vinovat că a expus păcatul lui David? Dar în timpul celor 9 luni de sarcină, David ce a așteptat?
  Au trecut atâția ani de la revoluție, câți s-au pocăit cerându-și iertare? Toți acești ani eu îi consider o exprimare a dragostei și răbdării lui Dumnezeu.

  Încă ceva: este fr. DUGULESCU, nu Duculescu!

 25. Da ai dreptate Ambasadorule,era timp destul de marturisire,dar sint unii care intradevar s-au izbavit de pacatele lor,spunindu-le altor prezbiteri(asa cum spune Iacov)despre pacatul lor si nefacindu-o public pentru a nu deveni pricini de poticnire pentru cei „mai slabi”,pentru ca,poate voia lui Dumnezeu era ca unii dintre ei sa mai slujeasca.Oricum sa nu crezi ca ma erijez in postura de avocat al acestora.

  Dar poate ca mai bine s-ar cauta sio lista a celor ce au suferit si au fost interogati si batuti pe vremea ailalta?

  Dar,eu cu riscul de a ma repeta,cred ca lucrarile astea cu caracter inchizitorial,imputernicirile si acreditarile la CNSAS sint semnate de o singura persoana,ghoco cine e?Hai sa platim polite(cine erau unii din cei mai iubiti pastori ai anilor „80 Gheorghita si N…)Unul e blamat,iar celalalt un evanghelist de succes.

  Mai vorbim

  Ramineti cu Domnul

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: