Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Întrebare dilematică


Am călătorit sute de km în ultimele zile. Un prieten din Anglia mi-a pus o întrebare în timp ce conduceam pe dumurile României:

De ce pomii de pe marginea șoselelor voastre sunt văruiți în alb?

Răspunsul meu a fost și rămâne: I don*t know! 😦

Poate mă ajută cineva să aflu răspunsul că mă tot gândesc la pomii văruiți în alb!

Am mai observat că și stâlpii de telegraf sunt văruiți în alb.

Chiar că I do not know!

chei04

Single Post Navigation

13 thoughts on “Întrebare dilematică

 1. …varul este un bun dezinfectant.

 2. ambasadorul on said:

  Teo,

  m-am gândit și la asta, dar de ce și stâlpii de beton?

 3. Asta este obicei de pe vremea lui ” nea Nicu ” .

 4. Stalpii vopsiti in alb se vad mai bine de soferi dar la unii nu conteaza ca tot ii indoaie ! Copacii sunt protejati de omizi .

 5. Da,bunicii mi-au explicat cand eram mic ca,copacii sunt dati cu var pentru a impiedica diferite insecte sa se urce pe trunchiul lor sa ajunga la frunze.

 6. Frate păstor, problema e veche. Citez din Topîrceanu:

  Cînd se ia cîte-o măsură,/Lumea-njură/Pe agentul sanitar/Şi-l intreabă fără noimă:/Ce-ai cu noi, mă?/Pentru ce sa dăm cu var?…

  dar nu căpătăm vreun răspuns, nici noi, nici lumea. 🙂

  Eram cu o tabără de alpinism aproape de cabana Cumpăna, prin Făgăraş. De pe pod, într-o rîpă, băieţii amenajau tabăra. Ştiţi cu ce au început? Cu văruiala, fireşte! Instructorul mi-a spus, rîzînd: „Răzvane, te rog du-te tu la ei şi spune-le să înceteze să spurce natura, că dacă mă reped eu la ei, mi-e că-i iau la tăvăleală.”
  Cu alte cuvinte, în ciuda tendinţei noastre de a nu accepta majoritatea tainelor, pe asta cu varul ar trebui să o acceptăm ca atare. 🙂

 7. ambasadorul on said:

  dar stâlpii de beton?

 8. Iulia Andris on said:

  Stateam in camera de alaturi la inmormantarea strabunicului meu cand, o femeie, a spus pe un ton autoritar: „Intoarceti repede oglinda aia!” si altcineva, s-a grabit de a intors oglinda. Se vedea ca era ca si ceva normal, insa tot nedumerita am ramas si am intrebat:
  -De ce se intoarce oglinda?
  -Ca asa se face cand moare cineva.
  -De ce?
  Tacere. Din vreo 10 cati erau in acea camera ori dadeau din umeri ori nu ziceau nimic ori murmurau „ca asa se face”, „…asa-i obiceiu”.

  Un alt exemplu ce sta la baza teoriei formelor fara fond? Dar de undeva trebuia sa vina chestia asta si ceva s-a pierdut pe drum (si culmea, s-a pierdut chiar esentialul). M-am dus acasa si internetul mi-a raspuns imediat ce sta la baza acestei practici de origine ocula, pe care traditia a mentinut-o ca doar…asa se face.

 9. ambasadorul on said:

  Frate Cristi,

  dacă-i taină, taină să rămână 🙂
  Dăm cu var și gata.

 10. Iosif Lupu on said:

  Se dau pentru a proteja scoarta copacului de diverse atacuri ale viermilor, insectelor si a diferitelor gaze care ar putea ataca copacul si a-l imbolnavi. Deci cu rol sanitar. Evident nu se intampla 100% aceasta metoda ca mijloc de protejare dar ajuta.

 11. ambasadorul on said:

  Vă mulțumesc pentru lămuriri. Acum sunt mai relaxat la volan și mă pot bucura de priveliști fără să mă mai frământ cu varul de pe pomi 🙂

 12. Jeremy Necredinciosu on said:

  Eu cred ca exista o alta explicatie pentru varuirea pomilor si stalpilor in Romania. Aceasta aparent fara noima operatiune detine niste taine gnostice, accesibile deci doar unor initiati!! Varuiala indiscriminanta face din tara noastra o „land of choice”. Ii da o unicitate mirobolanta, un „ceva” ezoteric, ambiguu, dar cu nuante virgin-albacazapadice si in plus, varul acesta este un element indispensabil in starnirea mirarii unor englezi blazati care vor ramane astfel cu o amintire nepieritoare despre cea mai frumoasa si interesanta tara de pe planeta!

 13. ambasadorul on said:

  Jeremy,
  🙂
  Bănuiam că există și o explicație coerentă 🙂

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: