Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

De ce nu dansez pentru tine? – 2


Emisiunea „Dansez pentru tine”. Mi-au trebuit câteva minute să-mi dau seama despre ce este vorba. De dragul aproapelui, o pereche dansează pentru a câștiga ceva. Să nu ne înșelăm. Nu-i vorba de caritate și nici de binefacere. Este show. Un „spectacol armonios și dramatic de dans”. Și divertisemtul aduce bani, și nu puțini.

Am aflat că în spatele cortinei, „sacrificiile” celor care dănțuiesc pentru binele semenului au fost considerabile: căderi de calciu, probleme cu genunchii, entorse, întinderi de ligamente, nevralgii intercostale, vânătăi, perfuzii și calmante.

Și pentru ce? Pentru că show-ul „must go on”.

Când am auzit ultima dacă că cineva din bisericile noastre are probleme cu genunchii de la statul în rugăciune?

Să auzi că cineva a făcut o entorsă mergând pe dealurile României cu Evanghelia?

Să „ne lăudăm” cu vânătăi luate pentru că am vestit pe Cristos, și pe El răstiginit.

Căderi de calciu pentru că am stat în mijlocire și post pentru aproapele nostru care se îndreaptă spre iad.

Nu, nu sunt adeptul terapiei prin durere. Dar toate aceste sacrificii depe ringul de dans sunt demne de o cauză mai nobilă și mai dumnezeiască.

S-a dansat și în Exod 32

Poporul a șezut de a mâncat și a băut; apoi s-au sculat să joace. ( v.6b )

Contextul dansului nu este postul, rugăciunea, predicarea Cuvântului, ci muzica dată la maxim, mâncarea și băutura. Cred că dansul de aici nu a fost un îndemn divin, ci unul cu o alcoolemie cam ridicată. Rezultatul dansului și a încăpățânării poporului: mânia și judecata lui Dumnezeu.

Este mai ușor să te bâțâi pretinzând că-i „sărbătoare în cinstea Domnului” decât să stai și să aștepți în răbdare și credincioșie coborârea lui Moise de pe munte. E mai ușor să transpiri la dans, decât să amorțești pe genunchi. E mai ușor să închini un pahar „în cinstea Domnului”, decât să-ți închini trupul Domnului ca o jertfă vie. E mai ușor să te scuzi, decât să admiți că ai rămas fără frâu. E mai ușor să spui că alții sunt de vină, decât să admiți că râd vrășmașii Domnului de noi.

E mai ușor, dar nu mai plăcut Domnului.

Single Post Navigation

9 thoughts on “De ce nu dansez pentru tine? – 2

 1. Iosif Lupu on said:

  NU am dansat niciodata, nu stiu sa dansez, nu cred ca voi dansa vreodata la vre-un eveniment, doar ca vreau sa spun ca a dansa in sine nu este un pacat, am aceasta convingere si stiu ca majoritatea credinciosilor evanghelici chiar, sunt de acord cu mine. Nu este nimic gresit sau pacatos in manifestarea sincer a bucurie in situatii exceptionale si bine stim cu totii despre traditiile si cultura poporului evreu la care mereu facem referire , la obiceiurile de la nuntile lor, nunti la care insusi Mantuitorul a participat si nu este facuta nici o referire la acest lucru. IN Vechiul Testament exista pasaje prezentate cu secvente de dans pe care v-as ruga mult sa le comentati ( cand David s-a intors triumfator, sau cand David a dansat de fericire ) si despre care nimeni nu poate deduce ca ar fi „gesturi” gresite, pacatoase. Contextul si cadrul in care astazi au loc dansuri si manifestari lascive, incarcate de senzualitate, cu conotatii pacatoase , sunt cauza pentru care crestinii evita sa se expuna si cred ca acestea ar trebui discutate pentru ca ele sunt cauza provocarii starii de euforie insotita de dans. Dansul in sine repet, conform propriilor convingeri, fara a influenta pe cineva si a-i „largi” liberatea pe care uneori nici eu nu o am, Nu este un pacat. CEi care nu m-ati inteles va rog sa ma iertati si sa ma intelegeti…accept si sunt gata sa primesc si critici de la cei de alte pareri. In cer nu stiu daca vom dansa, dar pe langa cantarea noua, pe langa inchinarea adus Mielului ..zi si noapte Ii vom „sluji” …intelegeti voi ce e de inteles.

 2. ambasadorul on said:

  Iosif,

  mulțumesc pentru sinceritate în exprimarea convingerilor personale.
  Voi reveni la subiect.

  mult har!

 3. trebuie sa recunoastem ca altii isi castiga painea in diferite feluri. Unii predica, altii scriu, sau sapă zilnic, altii dau la porci toata ziua si altii danseaza.

  Iar ochiului ii place ce vede la ProTv.
  dar ai dreptate.

 4. litlevio on said:

  despre aceasta emisiune stiu ca dureaza foarte mult. enorm!!!!!!!!!!!!!! si sunt multi oameni care se uita. multi pocaiti care se uita. am vazut si eu recent putin din aceasta emisiune (intr-o anumita imprejurare)si tocmai atunci cand ma uitam era un moment(cred ca asa obisnuiesc ei) in care nu se dansa ci acordau un cec de 3000 de euro unei familii oarecare. dupa vorba, dupa portul , dupa inclinatiile lor(a familiei)mi-am dat seama ca erau pocaiti(baptisti sau penticostali). mi s-a parut si inca mi se pare foarte ciudat ca au aparut intr-o astfel de emisiune, chiar daca nu dansand. astept raspuns

 5. ascultareacredintei on said:

  E de remarcat faptul ca reactia lui Dumnezeu fata de atitudinea poporului a fost transanta: poporul s-a stricat. Dumnezeu a vrut sa-l nimiceasca.

  Scriptura identifica doua surse pentru mania lui Moise, atunci cand a vazut privelistea cu poporul dezlantuit in nebunia lui, cu tablele Legii fiind in mana, iar una dintre ele este faptul ca poporul dantuia fara frau…

  Sa nu ne spuna aceasta nimic? Pe langa toate acestea, tot contextul de aici sugereaza un sens negativ atunci cand se aminteste vreodata de dansul israelitilor. E de bun simt a intelege conotatia si sa nu mai presam textul spre a stoarce ceea ce nu contine.

 6. Cel mai bun site pe care le-am vazut,Mult inaitne!

 7. Am dansat cit m-au tinut puterile;
  sa nu mai aud de dans; dansam cind eram o pacatoasa:
  cum sa-mi mai placa aceleasi lucruri? . 😦
  dansul este pacat!!!!
  pentru ca iti pui toata inima si toate gindurile la ceva pur pamintesc.
  David cred ca a jucat; nu este acelas lucru.

 8. ambasadorul on said:

  Care este diferența între dans și joc, sora Elisa?

 9. Pai, cred ca jocul romanesc, cum ar fi calusarii. 🙂
  nu e tocmai pacatos…iti vine bucurie si nu stii ce sa faci cu ea…
  desi mie nu mai imi vin asemenea „idei”.
  Cautam sa gasesc ceva inofensiv, ma gindeam la jocul din batatura satului…
  acestea nu sunt lascive ca si dansurile, nu stirnesc senzatii pacatoase; ci de eliberare,
  ca un fel de gimnastica. 🙂
  Cred ca David a jucat batindu-se peste picior , nu luind o femeie in brate (o sora de ex.) si dansind cu ea.
  Multi gasesc insa o scuza in ceea ce a facut David, uitind ca in primul rind ,el avea o inima daruita in intregime Domnului; ceea ce punem noi „mai la urma”, este tocmai esentialul: inima.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: