Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Păstori tineri îngrijorați de starea cultului baptist


Iată o scrisoare pe care am primit-o de la un coleg păstor și care cred că exprimă opiniile, sentimentele și zbaterile multor păstori din generația mea. Public această scrisoare cu toată inima:

Stimati frati colegi,

Sunt si ingrijorat si extrem de preocupat de starea Cultului nostru la ora actuala, din pricina mai multor directii si decizii care se observa la nivel national. Sunt cercetat de mai multa vreme de exemplul unei anumite categorii de oameni din lista vitejilor lui David, fiii lui Isahar care se pricepeau in intelegerea vremurilor si stiau ce trebuia sa faca Israel (poporul Domnului) – I Cronici 12:32. De aceea scriu aceste randuri sa va chem sa fim preocupati de priceperea vremurilor noastre, in lumina Domnului si calauzirea Duhului Sfant al lui Dumnezeu, pentru a sti ce decizii sa luam impreuna cu cei pe care ii slujim.

In urma ultimei informari (news-letter) primite prin e-mail de la Uniunea Bisericilor Baptiste din Romania, mi-am dat seama ca ne aflam la o rascruce de drum in istoria Bisericii Baptiste din Romania. Inteleg ca suntem pe punctul de a da mana cu statul, fara a mai tine cont nici de principii biblice si nici de pretul pe care cei dinaintea noastra au fost gata sa il plateasca pentru separarea Bisericii de Stat.

Mai ales pe cei din generatia tanara, care venim sa preluam stafeta si sa fim gata pentru a duce Evanghelia mai departe, curata si nediluata, va chem sa fim cu luare aminte si cu bagare de seama la ceea ce se petrece sub ochii nostri. Va chem sa aducem inaintea Domnului in rugaciune si chiar sa inaintam celor din conducerea Cultului un document din care sa reiasa faptul ca nu suntem cu totii de acord cu aceasta hotarare.

In primul rand nu cred ca exista vreun for superior fata de cel adunat in Congres care sa ia asemenea hotarari, iar ceea ce inteleg ca a facut Consiliul in sedinta la Comanesti a fost sa se ridice peste o hotarare a Congresului si chiar sa o modifice.

Apoi, nu numai ca hotararea aceasta nu s-a votat intr-un cadru statutar in fiecare Comunitate, dar si daca ar fi fost votata o asemenea hotarare la nivelul Comunitatilor prin adunarea generala a acestora, ea nu are cum sa stea in picioare datorita faptului ca vine in contradictie cu Statutul si cu hotaririle Conferintei nationale si ale Congresului Cultului.

In cele din urma, stiu ca au fost Comunitati in tara (si acest lucru poate fi verificat) unde fratii au cerut celor din Consiliu sa nu se grabeaca, sa nu inregistreze o asemenea hotarare ca sa nu fie ingenuncheta Biserica inaintea Statului, dar nu au fost ascultati. De asemenea, stiu ca alti frati, atunci cand s-a ajuns in cele din urma la acel vot pe care il socotesc nestatutar, invalidat, au cerut inregistrarea votului nominal pentru a fi clar cine sunt cei care doresc luarea acestei decizii si cine sunt cei care stau impotriva. Cerinta aceasta a fost refuzata, astfel ca nu stim, cum ar fi normal, cine si ce a votat.

Cred ca suntem responsabili, ca slujitori chemati de Domnul in aceste vremuri, de dragul Lui si al Bisericii Sale rascumparate cu pretul sangelui Domnului Isus, sa fim responsabili fata de cei dinaintea noastra, care au platit pretul, precum si fata de cei care vor veni dupa noi, sa ramanem tari si sa impartim drept Cuvantul. Chiar daca vom fi in minoritate, avem de pierdut numai pe termen scurt, dar in mod sigur, pe termen lung avem de castigat.

Doresc sa va cer din toata inima sprijinul in rugaciune si sfaturi. Astept raspuns si sugestii din partea fiecaruia si va rog sa trageti in continuare acest semnal de alarma impartasindu-l si altor frati si fiind gata sa plangem intre tinda si altar ca Domnul sa se indure de noi.

Va salut in Numele Domnului si va doresc mult har si spor in cele sfinte.

Proverbe 16:23 – Cine are o inima inteleapta, isi arata intelepciunea cand vorbeste, si mereu se vad invataturi noi pe buzele lui.

Isaia 3:10 – Bine de cel neprihanit! Lui ii va merge bine, caci se va bucura de rodul faptelor lui.

Slujind Domnului,

Cristian Mihoc
Pastor Biserica Baptista „Betel”, Botosani
Vice Presedinte (Educatie), Comunitatea Bisericilor Baptiste, Suceava

Oare cei din fruntea cultului vor considera astfel de răspunsuri tot ca și călăuzire din partea Domnului?

Single Post Navigation

10 thoughts on “Păstori tineri îngrijorați de starea cultului baptist

 1. Jeremy Necredinciosu on said:

  Nu il cunosc pe fratele Cristi insa ii apreciez initiativa. Am o singura temere insa in ce priveste acest demers laudabil, si anume ca va ramane in stadiul de protest online.E destul de vocal corul nemultumitilor dar atata vreme cat se canta doar pe bloguri pare dat pe „mute”. Ma intreb cine va fi primul care isi va ridica glasul intr-o conferinta nationala de exemplu, riscandu-si reputatia si fiind gata sa faca fata „amortizorilor oficiali de zgomot” ai Uniunii. Ma intreb retoric, de-aia nu am pus semnul intrebarii! Cred ca dincolo de incercarile timide de a scoate capul din transee am avea nevoie de niste lideri curajosi, persoane marcante si respectate, care sa fie cuprinse de frisonul sfant al unei revolte de mult asteptate impotriva pacatului ce pare ca se asterne ca o negura de plumb, bacoviana, peste baptismul romanesc. Ei ar putea coagula masa unei fratietati sincere dar debusolate, confuze insa gata de actiune, care ar vrea sa faca ceva dar nu stie ce si cum. Ar putea fi purtatorii de cuvant ai celor, poate,mai putini si mai putin reprezentativi, dar care in vremurile acestea de razboi spiritual aleg sa lipaie apa (Jud. 7). Unii lideri spirituali, admirabili de altfelin rectitudinea lor morala, au stins fermentul acesta vital al actiunii, deznadajduind in fata celor pe care-i vad in continuare la carma fratietatii pentru o buna vreme de acum incolo, altii, cu coloana mai putin calcifiata isi asteapta cu rabdare cate o mizerabila sinecura si uite asa ne trezim ca ni s-a acordat o sansa si generatia noastra a ratat-o. Pe de alta parte mai sunt unii care se tem ca nu au anvergura necesara sa duca la bun sfarsit o lupta de uzura cu un adversar incomod ce se preteaza la metode cunoscute celor ce au strabatut cu demnitate bezna comunista. Nimic nu justifica, insa, inactiunea. Scriind aceste randuri mi-aduc aminte de Farel, care dupa ce a aprins scanteia revoltei si a rasturnat randuiala papista din Geneva a realizat ca mai departe nu mai putea merge pe cont propriu si infrangandu-si orice reticenta l-a invitat pe Calvin sa desavarseasca ceea ce incepuse el. Eu nu mi-am pierdut nadejdea si astept inca, ramanand intr-o tema muzicala, un solo la inceput melancolic, tanguitor, ce apoi sa se transforme intr-un cor triumfator.

 2. ambasadorul on said:

  Jeremy,
  și eu sper ca acest protest să nu fie doar o precipitare bezmetică, un accent spontan fără durată. Nu cred că este vremea contemplărilor, ci la fel ca și tine sunt convins că este nevoie de o acțiune care să aibe suită.
  Vremea pe care o trăim îmi aduce aminte de Aaron care făcuse poporul să fie „fără frâu, spre batjocura vrăjmașilor săi”. Avem nevoie de un Moise care se așeze la ușa taberei și să strige: „Cine este pentru Domnul să vină la mine”.

  Domnul să aibe milă de noi!

 3. batrinul on said:

  Oare e chiar initiativa onor a fr.Mihoc,corifeu al UEO,ori cumva e a altor „genii”oradene.Nu de alta, abia am terminat-o cu pigmeii,si acum pe unii ii apuca ingrijorarea!Doamne ai Mila de noi!

 4. Brainerd on said:

  Nu as fi intervenit, insa am senzatia ca batranul are o tenta de dezaprobare fata de aceasta initiativa. Retineti urmatorul lucru: „orice initiativa care nu merge la pas cu sistemul comunist, este o initiativa buna”. Asa zisi slujitori care vin cu astfel de proiecte, de colaborare cu Statul, au o vasta experienta de vechiul regim. Consider ca ar trebui sa se tina cont de toate parerile, pentru ca unele au mai multa calauzire Divina.

 5. Biserica nu are treaba cu statul . Cind cineva iti da bani degeaba , atunci are dreptul sa te cheme la raport .

 6. batrinul on said:

  Brainerd,sint perfect de acord cu tine,nici eu nu sint de acord cu parteneriate si diverse”combinatii stat- biserica”,dar eu ma refeream la „virful de lance” reprezentat de onor fr.Mihoc.

 7. Pingback: Un an nou…ar trebui si (o)pozitie noua « CAP PATRAT

 8. Nu era suficient sa se semneze „un slujitor umil al Domnului”???????? Noi suferim de sindromul titulaturilor!!

 9. Brainerd on said:

  Anonim, tin sa te incurajez, daca nu suferi de astfel de sindromuri, sa nu te cobori la nivelul lor, prin expresia „noi suferim”. El, sau ei, sufera, si Domnul sa aiba mila de toti.

 10. ambasadorul on said:

  Anonymous,

  într-o vreme în care anonimii sunt tot mai sfătoși și moraliști, nu ar fi fost suficient!

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: