Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Bărbatul și femeia = conflict?


Știți cartea Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus scrisă de Dr. John Gray? Am participat cu ceva vreme în urmă, la un grup mic care studia această carte. Chiar mă gândesc cum de am ajuns acolo nefiind căsătorit??? Nu-mi mai amintesc! Dar cred că la vreun familist i s-a făcut milă de mine și s-a hotărât să mă pregătească 🙂

Cred că e o carte bună, chiar dacă nu sunt de acord cu titlul. Și bărbații și femeile sunt din același material: țărână. Dar, înțelegem că Dr. Gray a vrut să ne comunice că cei doi se pot comporta de parcă ar fi de pe alte planete. Și suntem de acord cu asta!

Vă propun ( bărbaților și femeilor ) să „rumegăm” împreună câteva din afirmațiile cărții și să le filtrăm prin Biblie și experiența personală.

Începem:

Pentru a se simți mai bine, bărbații se retrag în vizuina lor ca să-și rezolve singuri problemele care îi preocupă.

Pentru a se simți mai bine, femeile se adună împreună și vorbesc deschis despre problemele lor.

Așa cum un bărbat este satisfăcut rezolvând detaliile încurcate ale unei probleme, tot așa femeia este satisfăcută vorbind despre detaliile problemei ei.

Are dreptate?

Găsim acest model și la primul cuplu: Adam și Eva?

Sunt ceva experiențe personale? Cum le-ați rezolvat?

Single Post Navigation

4 thoughts on “Bărbatul și femeia = conflict?

 1. Scurt comentariu: Deși bărbatul și femeia sînt făcuți amîndoi din țărînă, totuși de reținut faptul că Dumnezeu nu a reluat procesul creației femeii ca în cazul bărbatului. A fost un fel de… geneză secundă (cum mi-am intitulat mai demult o compoziție instrumentală).

  De reținut și faptul că Scriptura vorbește de al doilea Adam, nu și de a doua Eva.

 2. Cred ca e superficiala imaginea. Barbatii se retrag pentru ca trebuie sa gandeasca problema si modul cum sa comunice. Ei trebuie (ca datorie) sa inteleaga ce fac.

  Poate cartile astea au fost scrise pentru o generatie care s-a trezit in relatie de casatorie si nu-si da seama ce-i cu ea.

  Barbatul nu se retrage sa se simta mai bine, pentru ca trebuie sa plecam de la faptul ca el vegheaza asupra familiei. Deci, el nu-si pune problema de a se simti mai bine, ci, eventual, de cum sa fie mai responsabil. E adevarat ca-i este mai usor sa se retraga sau sa taca.

  Tocmai tacerea sotului (care e buna pana la un punct) naste in femeie implinire atunci cand discuta anumite probleme cu alte femei (si nu doar). Despre anumite probleme chiar trebuie sa vorbeasca, despre altele nu – sunt rezervate doar cadrului familial.

  Partea cu detaliile e confuza, pentru ca pare ca se refera la notiuni diferite folosindu-se acelasi termen. Detaliile incurcate sunt totuna cu detaliile despre care vorbesc femeile intre ele?

  Ce stiu sigur e ca femeile au capacitatea incredibila de-a vorbi toate odata si despre chestiuni diferite, in acelasi timp. Pot sa le urmaresc din afara, dar daca as participa la discutie m-as pierde, deci, la asta ma refer cand spun „incredibil”.

  Nu cred ca barbatii sunt incapabil de relatie, cum sugereaza cartile si citatele. Dimpotriva. Scriptura ne arata care e valoarea unui patriarh, ni-l prezinta pe barbat la poarta cetatii in relatii. Ca s-au degradat mult toate de atunci, e altceva. Vorbim despre esenta aici.

  Problemele nu se pot rezolva in casnicie de unul singur. Discutarea problemelor deschis nu e intotdeauna o solutie buna. In casnicie nu se urmareste satisfactia personala, ci cea a celuilalti, in cadrul Scripturii si a principiilor ei.

 3. ambasadorul on said:

  ascultareacredinței,

  5 femei pot vorbi toate odată și fiecare știe ce a spus cealaltă.
  E într-adevăr incredibil dar este o capacitate lăsată de Domnul acolo. Problema mare apare atunci când soția nu găsește un partener capabil de conversație în soțul ei. Femeia va căuta în mod „instinctiv” pe cineva în stare să asculte și să discute. De obicei este vecina, colega, mama sau coafeza.
  Bărbații, la rândul lor, au abilitatea de a găsi soluții fără prea multă vorbărie. Nu au nevoie de o relație apropiată pentru a-și rezolva dilemele.

  Cred că bărbatul trebuie să învețe să vorbească/asculte în mod activ. Iar soția să „simtă” momentele în care e nevoie doar să …tacă! E un proces de-o viață!

 4. @Alin Cristea: E adevarat, Scriptura nu vorbeste, cel putin explicit, despre o a doua Eva. Insa specifica faptul ca acest Al doilea Adam are si El o sotie, care a luat nastere tot dintr-un „somn adanc”, tot dintr-o coasta care, odata strapunsa, a certificat faptul ca „i-a iubit pe ai sai pana la capat” (Ioan 13.1), pana la moarte. Isaia profetea despre aceasta „samanta de urmasi” care va aparea ca urmare a suferintelor Lui, vorbind despre Biserica.

  Mi-a placut ideea de geneza secunda; eu i-as spune „geneza fecunda” – a dat viata din viata altuia, ceea ce e valabil si in cazul lui Adam, si a lui Cristos 😉

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: