Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Mersul regulat la biserică e dăunător copiilor?


Am auzit că nu ar fi bine să ne luăm copiii la biserică în mod regulat și consecvent, pentru a nu le induce o anumită repulsie pentru biserică care să se manifeste mai târziu în viață. Mă refer la copiii de vârsta preșcolară în sus. Se pot da și exemple, de prunci care au fost „obligați” de către părinții să meargă la biserică și când au crescut mari, nu au mai vrut să audă de ea. Sigur că putem veni și cu celelalte exemple; odrasle care au fost aduse ani de zile la biserică de către părinți și bunici, iar când au fost mari, au rămas „cu drag” în biserică.

E vorba de noroc?

Dacă copilul spune, „nu vreau să merg la biserică, vreau Tom & Jerry”? Ce ar trebui să fac ca să-i fie bine acum dar și în viitor? Să-l las acasă în seama lui Tom, de frică să nu prindă ciudă de Adunare? Sau să-i spun: „Astăzi e Duminică! Mergem la biserică și nu se negociază”!

Ce credeți?

De ce unii copii rămân în biserică, iar alții nu?

Single Post Navigation

9 thoughts on “Mersul regulat la biserică e dăunător copiilor?

 1. Mersul regulat la biserica e dăunător adulților!

 2. Pentru ca unii ajung sa creada adevarul Evangheliei mantuirii si devin astfel copii de Dumnezeu, iar altii nu.

  In alta ordine de idei, unii raman fiindca le place, altii pleaca fiindca nu le place; unii raman fiindca se potrivesc stilului, altii pleaca pentru ca prefera un stil diferit etc. Probabil aici se incadreaza si problema cu adusul la biserica, sau, adiacenta ei, enigma daca sa le spunem copiilor adevarurile Scripturii, sau sa asteptam sa le descopere ei la varsta maturitatii.

  Ar fi interesant sa stim de unde a plecat ideea exprimata in articol.

 3. I.H.G. on said:

  Daca mersul regulat la Biserica creeaza repulsie fata de Biserica, atunci ce sa spunem despre mersul la scoala?… Eu merg la servici in fiecare zi, dar nu imi pot permite sa capat „repulsie” fata de locul meu de munca…
  Intr-o dimineata Olivia, care are doar cinci ani, mi-a spus: „Mom, I don’t want to go to school; I don’t want to follow the rules!!” Se pare ca ea a realizat ca la scoala trebuie sa te conformezi anumitor reguli.In viata trebuie sa respectam reguli,si nu ne place.
  Inima unui copil se modeleaza mai usor decit a unui om batrin. Asadar, e adevarat ca copiii trebuie sa asculte de parinti, dar parintii au datoria sa le prezinte Adevarul Scripturii, si sa le arate adevaratul caracter al lui Dumnezeu, nu doar reguli si porunci omenesti. In rest, numai rugaciunile firebinti si mila Domnului ii poate tine pe copiii nostri aproape de El.Doamne, ai mila de noi!

 4. ambasadorul on said:

  IHG,

  am așteptat această intervenție. Ai perfectă dreptate.
  Sunt atâtea lucruri care se repetă în viață, dar nu ne plângem de ele că ne-ar plictisi sau ne-ar produce „repulsie”: mâncatul, dormitul, serviciul, etc.
  Marea problemă nu este mersul la biserică sau regulile impuse de părinți, ci diferența dintre ce este în biserică și ce este în casă, dintre ce spune tata și mama și ce se vede în viața lor.
  Cred că asta le produce copiilor „repulsie”.
  Salutări familie și în special lui Gică

 5. Brainerd on said:

  Copiii au repulsie ptr mersul la biserica datorita exemplului pe care il primesc de la parinti. Cand cei maturi merg apatici la Biserica copiii vad. Unii parinti sunt atat de stinsi cand trebuie sa mearga la Biserica incat te intrebi daca merg la Biserica sau la inchisoare.

 6. ambasadorul on said:

  Brainerd,

  am dat un test sub anonimat liceenilor în care le-am cerut să scrie trei critici la adresa bisericii și trei la adresa părinților. Mai mult de 80% dintre ei, au pus pe primul loc, ipocrizia părinților. Le cer să facă lucruri pe care ei nu le fac. Le cer să meargă la biserică, să citească, să se roage, dar una dintre tinere mi-a spus că nu l-a văzut pe tatăl ei NICIODATĂ rugându-se cu familia. Iar apoi, majoritatea au spus că părinții nu sunt interesați de nevoile și frământările lor personale. Interesant este că părinții au impresia că tinerii nu vor să-i asculte și de aceea nu fac nici un efort pentru a încerca vreo comunicare cu ei, în timp ce acești tineri în sufletul lor urlă după această comunicare. Cred că biserica de acasă este vitală pentru viitorul copiilor noștri.

 7. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (21.04.2010) « România Evanghelică

 8. Sa nu ne inselam singuri; copiii nostri vor putea gasi oricind defecte in noi, si uneori chiar lipsa de consecventa in ceea ce spunem si in ceea ce facem. E drept ca unii dintre noi au avut mentori, dar modelul de credinta nu il reprezinta nici parintii, nici pastorul, ci Domnul Isus. De-a lungul anilor am auzit marturii de la persoane care au spus ca au invatat de la parintii lor „cum sa nu faca”, si au ales sa stea aproape de Domnul. Am vazut case de oameni pocaiti la care doi dintre copii l-au urmat pe Domnul, iar al treilea s-a razvratit impotriva Bisericii. Asadar, in timp ce noi ne facem datoria sa ii invatam despre Domnul avem datoria sa ne rugam pentru ei, ca inimile lor sa se deschida Adevarului biblic, si sa ramina in Biserica Domnului nu pentru ca parintii sint credinciosi, nu pentru ca in Biserica nu ar fi si ipocriti, ci pentru ca Dumnezeu este credincios.

 9. ambasadorul on said:

  Prin har suntem mântuiți, prin credință și asta nu vine de la noi. Dacă copiii noștri vor rămâne lângă Domnul este doar HARUL lui Dumnezeu. Dar în același timp, avem datoria și responsabilitatea să-i creștem în frica și ascultarea de Domnul. Să ne rugăm pentru ei. Să postim, să le demonstrăm dragostea Domnului prin viața noastră. Și Domnul este credincios promisiunilor. Dar cum să creadă, dacă nu este nimeni să le spună, cum să înțeleagă dacă nu-i nimeni să le explice?
  Dar nu putem să așteptăm rod, fără să lucrăm!

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: