Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Să mai păstrăm amvonul în față?


Amvonul este pentru mine mai mult decât un mobilier bisericesc. Este mai mult decât un pupitru pe care să așezi Biblia. Amvonul a devenit pentru unii cam incomod. Ochiul artistic și pragmantic nu-l mai poate suporta foarte mult. Am mai observat că în special la sărbători sau nunți apare întrebarea: „nu vă supărați, amvonul, se poate da la o parte?” Dar, care este problema cu el?

Bine a observat Mark Dever când a spus:

În cultura noastră în care avem tendința de a ne izola, unde fiecare este confuz și fiecare confundă pe fiecare, este potrivit să ne adunăm împreună și să ascultăm pe cineva care stă în fața noastră, vorbind în locul lui Dumnezeu, dăruindu-ne Cuvântul Său, iar noi neoferind nimic altceva în schimb decât ascultarea noastră.

Pentru mine amvonul este un simbol. Un simbol al lucrării extraordinare a Cuvântului în viața omului. Un simbol al proclamării unei salvări unice. Un simbol al procesului de înnoire a gândirii noastre. Un simbol al înțelepciunii lui Dumnezeu. U simbol al predicării lui Cristos Cel răstignit.

Tot Mark Dever spune:

Mai mult decât parcările, scaunele, saluturile sau programele și muzica, sau oricare dintre lucrurile menționate la început, chiar mai mult decât pastorul, contează ceea ce este predicat – Cuvântul lui Dumnezeu.

Nu pot să-mi imaginez o biserică unde nu se predică Cuvântul. Înțeleg că amvonul poate fi din lemn, marmură sau sticlă. Dar, el trebuie să fie. Să fie central. Predicarea Cuvântului trebuie să reprezinte punctul culminant al întregului serviciu divin. Îmi amintesc o vreme în care clădirile bisericilor noastre erau construite în jurul amvonului. De acolo se închega toată clădirea și toată slujirea bisericii. Amvonul este și mă rog să rămână un simbol la care să nu renunțăm.

În luna august, vom demara câteva lucrări de amenjare în biserica noastră. Amvonul actual va fi înlocuit cu un altul. Îmi doresc un amvon mult mai central, din lemn pentru a se potrivi cu restul lemnului din sala bisericii. Îmi doresc un amvon pe care să aibe loc nu doar o Biblie, ci chiar două Biblii mari deschise una lângă alta!

Și acum vine provocarea! Este și o rugăminte la voi. Aș vrea să vă invit să-mi trimiteți un model de amvon. Poate chiar cel de la care predicați sau ascultați predica în fiecare duminică. Ne va fi de mare ajutor.

Mulțumesc mult și Domnul să vă dea har în tot ce faceți.

Vă arăt acum amvonul de la care predicăm de câțiva ani aici la Hațeg. A fost primit cadou. Este din marmură neagră și este greu ca și o stâncă! Simbolizează statornicia și siguranța Cuvântului în comparație cu tot ce este trecător.

( Puteți trimite fotografii și pe mail-ul meu: adicondrea@gmail.com ) Voi posta modelele de amvon pe blog ca să le vedem cu toții. NU uitați să luați aparatul de foto duminică la biserică 🙂

Single Post Navigation

5 thoughts on “Să mai păstrăm amvonul în față?

 1. andrei on said:

  Daraga ambasadorule,

  Mi se pare foarte confuza postarea ta in sensul ca uneori ma lasi sa inteleg ca cel mai important este CUvantul si totusi alteori inteleg ca foarte important este amvonul ca si obiect central si indispensabil in biserica.
  Eu sunt de-acord cu tine cand spui caci Cuvantul si predicarea sunt importante dar toata chestia cu amvonul mi se pare ca este spuer exagerata chiar legalista.
  Domnul Isus a vorbit din barca si a predicat Cuvantul (din ce o fi fost facut amvonul?), primii crestini vorbeau in catacombe si predicau Cuvantul chiar daca nu aveau in fata lor ditamai amvonul din lemn. Cred ca punem prea mult accent pe lucruri care intr-o zi vor arde cu troznet, inclusiv amvoanele din ce or fi ele, lemn, piatra, marmura, am vazut si din faianta. Eu nu zic ca nu trebuie sa avem amvon dar marimea sau din ce este facut sau chiar si cum sa fie facut este irelevant.

 2. andrei on said:

  Parerea mea este ca amvonul care il aveti acum in biserica este unul foarte bun, nu mai dati bani pe altul. Investiti in oameni, si in sufletele oamenilor!

 3. Asa amvon frumos n-am vazut , si umblat cam sunt . Nu-l schimbati , as lua crucea , nu ca sunt contra ei ci ca la prima vedere amvonul aduce a piatra funerara sau poate chiar este … locul unde se ,, ingroapa ” pastorii 🙂 Se poate imbraca in lemn de culoarea din biserica .

 4. ambasadorul on said:

  Mulțumesc Wes pentru sugestia de îmbrăcare în lemn. O idee bună!

 5. Otniela on said:

  Da, sunt pentru pastrarea amvonului in Biserica. Este foarte important sa se pastreze decorul de Biserica. Se creeaza o stare de reverenta, de respect. In fata Domnului nu se poate veni oricum! Trebuie sa aducem la Casa Domnului TOT ce este mai BUN, mai FRUMOS, si mai SFANT. Trebuie sa dam AUTORITATE CUVANTULUI, si toate serviciile trebuie sa-L aseze in centru pe ” Christos cel Rastignit”. Amin!

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: