Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Cu așa „frați” nici să nu mâncați!


Probabil că ar fi trebuit să scriu ceva mai relaxant pentru că Sâmbătă și foarte cald. Dar sunt încă sub impresia textului din care trebuie să predic mâine, așa că nu mă pot abține. 1 Corinteni 5.

Apostolul Pavel spune:

Ci v-am scris să n-aveți nici un fel de legături cu vreunul care, măcar că își zice „frate”, totuși este curvar, sau lacom de bani, sau închinător la idoli, sau defăimător, sau bețiv, sau hrăpăreț; cu un astfel de om nu trebuie nici să mâncați. ( v.11 )

Ce categoric este apostolul! Ce duritate față de un frate de-al nostru! Să nu ai nici o legătură cu un „frate” care este defăimător sau iubitor de bani? Nu-i prea mult?

Dacă credeți că apostolul a avut doar o scăpare aici, iată ce le spune și tesalonicenilor:

În Numele Domnului nostru Isus Cristos, vă porucim, fraților, să vă depărtați de orice frate care trăiește în neorânduială, și nu după învățăturile pe care le-ați primit de la noi. ( 2 Tes.3:6 )

Și, dacă n-ascultă cineva ce spunem noi în această epistolă, însemnați-vi-l și să nu aveți nici un fel de legături cu el, ca să-i fie rușine. Să nu-l socotiți ca pe un vrășmaș, ci să-l mustrați ca pe un frate. ( 2 Tes.3:14,15 )

Iată că avem de-a face cu o poruncă, cu un imperativ destul de clar. Cuvinte ca și „să n-aveți nici un fel de legături”, „nici să nu mâncați”, „depărtați-vă”, „însemnați-vi-l” sunt cuvinte puternice care vor să ne facă să înțelegem că atunci când avem de-a face cu astfel de „frați” ei nu pot să facă parte din anturajul nostru apropiat.

Dar cum rămâne cu dragostea care acoperă totul? Nu-i mai bine să devenim buni prieteni cu ei și să avem astfel ocazia să-i îndreptăm, să fim pentru ei un exemplu? Nu ar fi mai bine să-i luăm cu noi în concediu și să le arătăm că nu-i urâm?

De aceea cred că apostolul Pavel a spus „să nu-l socotiți ca pe un vrășmaș”.  Textul din 2 Tes.3:6 nu-i o încurajare la bădărănie și nesimțire. Lipsa de politețe nu-i specifică pocăiților. Dar cu toate că ne păstrăm bunul simț și ne purtăm politicos și față de ei, nu construim prietenii strânse cu cei care nu trăiesc în conformitate cu Sfânta Scriptură. O astfel de prietenie ar fi ca și când am aproba stilul lor de viață și de purtare.

Cine sunt acești „frați” care trăiesc în neorânduială? Biblia ne face o prezentare a lor astfel ca să putem să-i însemnăm!

1) Oameni care se țin de nimicuri și se bagă în treburile altora. ( 2 Tes.3:11 )

2) Puturoșii și iresponsabilii ( 2 Tes.3:11 ) Oamenii care au prea mult timp liber încep uneori să caute problemele și să facă necazuri altora.

3) Curvarii ( 1 Cor.5:11 ) Un astfel de om nu are ce căuta în preajma soției și a copiilor. Acesta este murdar în gândire și în pofte.

4) Lacomii ( 1 Cor.5:11 ) Un om căruia nu-i stă mintea decât la lucrurile materiale. Pentru un astfel de om, banii mulți înlocuiesc în orice clipă adevărul, credința, biserica, dreptate.

5) Idolatrul ( 1 Cor.5:11 ). Este cel care se închină la tot și la toate. Dar este și pocăit. Merge și la Prislop dar și la catolici, îi place și de carismatici dar se închină și la Maica. Are mulți idoli. Pentru fiecare sărbătoare și pentru fiecare situație.

6) Defăimătorul ( 1 Cor.5:11 ). Nu-i subiect de discuție în care această persoană să nu arunce cu noroi și scuipat. Dacă te întâlnești cu el, îți vorbește de rău vecinul. Dacă se întâlnește cu vecinul, te vorbește pe tine. Când vorbește cu dirijorul, aruncă în coriști. Când se întlnește cu coriștii, dirijorul este făcut albie de porci. A murdări pe alții este o plăcere. Nu se plictisește niciodată să mai arunce o bârfă.

7) Bețivul ( 1 Cor.5:11 ). Mintea și comportamentul acestei persoane este scăpat de sub control. Alcoolul este șeful vieții sale.

8.) Hrăpărețul ( 1 Cor.5:11 ). Este cel care înșeală și minte pe alții. Le fură încrederea și chiar posesiunile. Este șmecher și chiar violent uneori.

9) Dezbinatorii ( Romani 16:17 ). Aceștia sunt formatorii de găști din cadrul bisericilor noastre. Se strâng la „părtășii” și „mese de dragoste” la „grupuri de rugăciune” pentru a vorbi despre cât de josnic și incapabil este păstorul sau comitetul. Ar încearc o nouă revoluție biserică dacă ar avea susținere. Nu-s de acord cu învățătura dată de la amvon și vor una nouă, mai actuală.

Cam aceștia sunt cei de care ar trebui să avem grijă și să nu avem prea multe legături cu ei! Ei au nevoie de rugăciunea noastră. Nu prietenia cu noi îi va schimba, ci prietenia cu Dumnezeul care poate schimba orice inimă! Lăsați-i în seama Domnului și rugați-vă pentru ei!

Reclame

Single Post Navigation

7 thoughts on “Cu așa „frați” nici să nu mâncați!

 1. Poti sa spui „Pacea Domnului” unor astfel de „frati”?

 2. Nick Dumitiu on said:

  Sunt surprins sa alfu ca postati asa ceva pe internet.Ma intreb daca „teologia” dvs., este coerenta sau nu. „Cu un astfel de frate nici sa nu macati”….Domnul Iisus a mancat si a iubit pana la capat. Ideea dvs. este destul de exclusivista fara a tine cont de faptul ca sunt unii eretici care s-au rupt din trupul bisericii neamului stramosesc ca sa formeze secte. Pentru acesta ar trebui sa nu mai avem nici o legatura? Puteti afirma ca Mantuitorul a declarat in mod clar ca doar secta baptista are mantuirea ?
  Cred ca sunteti un teolog mediocru insa imi cer iertare pentru acest lucru.
  Parintele Nick

 3. Pingback: 7 postări în Top 50 WP (26.07.2010) « România Evanghelică

 4. Domnule Nick, dvs puteti afirma ca Mantuitorul a declarat in mod clar ca doar secta ortodoxa are mantuirea? Eu cred ca dvs sunteti un preot mediocru. De ce? Pai il judecati pe omologul dvs ca este prea exclusivist, chiar daca dumnealui aduce texte biblice, cand colo dvs afirmati lucruri urate prin comentariul dvs. Nu cred ca sade bine unui preot care duminica pupa icoanele prin biserica sa spuna astfel de lucruri.
  Puteti explica ce inseamna „biserica neamului stramosesc”?

 5. Domnule Nick Dumitiu ,

  dumneata nu ai citit niciodata in Biblie ca oamenii nu au voie sa spuna ” parinte „= rabi niciunui om de pe pamant , decit Domnului Isus ?
  Bine ar fi daca te-ai pocai de pacate .

 6. ambasadorul on said:

  Nick Dumitiu,

  unde este incoerența?
  Multă binecuvântare!

 7. Cred că punctul 5 din proclamaţie 🙂 l-a deranjat pe father Nick.
  Îţi mărturisesc că nu mă deranjează să intru într-o biserică ortodoxă şi să mă rog lui Dumnezeu, chiar dacă de pe pereţi sau din altar mă „privesc” ţintă icoanele de sfinţi sau chipul Maicii Domnului.
  La carismatici nu m-aş duce, pentru că sunt un tip extrem de raţional şi detest exprimarea exagerată a emoţiilor, a trăirilor, în public.
  Nu mă închin icoanelor, dar pe mulţi dintre creştinii care li s-au închinat şi se închină şi astăzi nu cred că asta i-a împiedicat să ajungă în cer. Crezi că pînă la Luther nu a mai ajuns niciun orodox sau vreun catolic la Domnul? Sau după Calvin?
  Din păcate, în România cei care discriminează nu suntem noi, „ereticii”, ci alde Nick şi turma lui, care pescuiesc pe bloguri afirmaţii cam inflexibile cum a fost asta a ta, pentru a-şi justifica atitudinea agresivă.
  Deşi am avut de tras recent din pricina unui astfel de Nick, nu le port pică, dimpotrivă, aşa cum văd şi din răaspunsul dat de tine şi mă bucur pentru asta, dovedind că eşti un bun păstor. 🙂
  Mult har.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: