Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Ce scop are Dumnezeu în disciplinare?


În textul din 2 Cronici 16:7-10, Dumnezeu îi oferă lui Asa ocazia să se pocăiască. Hanani este trimis să corecteze greșeala lui Asa și să-i spună cuvântul Domnului. Atunci când este confruntat, împăratul Asa reacționează previzibil:

Hanani s-a mâniat pe văzător și la pus la închisoare, pentru că era înfuriat împotriva lui.

Dacă nu poți să-l închizi pe Dumnezeu care a vorbit, atunci măcar pe mesagerul Lui.

Ce scop are Dumnezeu atunci când ne disciplinează?

 1. Răsplătește – este o pedeapsă pentru un păcat în care trăim. Dumnezeu dorește să producă în noi durere și această durere să ne facă să urâm păcatul. Este exact modelul pe care îl aplicăm copiilor. Îi disciplinăm atunci când vorbesc urât cu părinții și le producem o oarecare durere la funduleț. Scopul este ca ei să asocieze durerea cu vorbitul urât, astfel încât să renunțe la vorbitul urât pentru a nu mai experimenta durerea.
 2. Prevenire – este un fel de obstacol în drumul greșit pe care l-am ales. Uneori disciplina este ca și țepușul apostolului Pavel care l ferea de capcana mândriei.
 3. Educare – deseori nu învățăm anumite lecții decât atunci când plângem. Nu suntem dispuși să învățăm decât atunci când ajungem în „valea umbrei morții”. În durere, Iov a învățat lucruri noi despre el și despre Dumnezeu.
 4. Anticipare – ne legăm atât de tare de unele lucruri pământești încât uităm că suntem „străini și călători”. Așa că, câteodată e nevoie de disciplina Domnului pentru a ne ajuta să tânjim mai mult după Împărăția Lui. În durere parcă ne desprindem mai ușor de legăturile noastre pământești.

Dar sunt și două mari pericole în disciplinarea primită de care trebuie să ne ferim:

 1. Împietrirea – în loc ca disciplina să ne smerească, să ne facă mai învățabili, să devenim mai atenți la pașii noștri, devenim din ce în ce mai nesimțitori, ostili și împietriți. Devenim tot mai rezistenți la disciplinarea Domnului. Împăratul Asa după ce s-a împietrit în fața lui Hanani, ne spune Biblia că în al 39-lea an al domniei sale, s-a îmbolnăvit de picioare și avea dureri groaznice. Dar, în loc să se pocăiască, Biblia ne spune că Asa s-a împietrit și mai tare.
 2. Indiferența – vine peste noi încercarea, boala, necazul, durerea, și la urmă spunem: „eiii, ce să-i faci! Asta-i viața! Și cu bune și cu rele!” Și mergem mai departe păcătuind și fără ca încercarea și disciplina Domnului să schimbe ceva în viețile noastre.
Reclame

Single Post Navigation

One thought on “Ce scop are Dumnezeu în disciplinare?

 1. Otniela on said:

  Shalom!

  Cred ca ati atins punctele esentiale in mini-studiul dvs, din textul enuntat. ASA , ca imparat, a avut un start bun. Vedem lucrul acesta in tot capitolul 15. Se intampla insa ceva, cand in viata de credinta ne obisnuim, cu acea doza de confort spiritual – as spune cu acea UNGERE – de la inceput. Ne obisnuim cu starea noastra in care ( foarte adevarat ) am primit revelatiile. Si se instaleaza astfel un anumit CONFORT in care, din nefericire, traim iluzia ca si Dumnezeu vede lucrurile ca si noi. Vestea trista este ca nu se intampla deloc asa. Valorile lui Dumnezeu sunt altele, iar noi, ca sa le intelegem bine, trebuie sa stam conectati, in permanenta, la SURSA divina. Altfel ne vom trezi, pe nesimtite, ca nu mai suntem pe „lungimea de unda” a lui Dumnezeu. Adica Dumnezeu va dori un lucru, iar noi cu totul altceva.
  Este bine sa intelegem ca nu exista STAGNARE in umblarea noastra cu Domnul. In VIATA DE CREDINTA, noi ori urcam ( Glorie Lui ! ) ori coboram. Vedeti, ati vorbit despre impietrire.Inima lui Asa , cred si eu, a fost impietrita in ultima parte a vietii. Insa IMPIETRIREA este un PROCES. Un om pentru a ajunge in aceasta etapa nefericita parcurge niste pasi. Ce trebuia sa faca acest imparat cand a fost atentionat de profet? Trebuia sa se pocaiasca, nidecum sa se mai si manie. Numai pocainta aduce VREMURILE DE INVIORARE in viata unui individ, sau a unei Biserici. Cand deseori fratii dintr-o Biserica se roaga pentru TREZIRE, ei trebuie sa inteleaga ca aceasta nu vine fara o POCAINTA ADANCA care trebuie sa inceapa cu fiecare dintre noi.
  Ce inseamna POCAINTA? Inseamna schimbarea inimii! Inseamna rededicare, inseamna RECONSACRARE pe altarul sfant a lui Dumnezeu. NU este deloc o ” afacere ” usoara. POCAINTA DOARE, de multe ori, insa daca-L vrem MAI MULT pe Dumnezeu trebuie CONSACRARE. Ea ne va urca in Voia lui Dumnezeu perfecta, pentru fiecare dintre noi.
  Fie Mana Lui buna peste fiecare dintre noi, ca semn al binecuvantarii ! Amin!

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: