Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Cântare creștină


Iată ce numesc cântare creștină. Muzica creștină nu-i destinată pentru spectacol. Muzica sacră trebuie să-l reflecte pe Dumnezeu. Frații Groza reușesc să rămână „micuți” pentru ca El, Domnul, să fie cât mai mare prin cântare și slujirea lor.

Vă invit să ascultați liniștiți această cântare:

Anunțuri

Single Post Navigation

14 thoughts on “Cântare creștină

 1. Această „cîntare creștină” este un exemplu relevant și didactic pentru ce NU trebuie să fie azi o cîntare creștină.

  (M-am amuzat o clipă gîndindu-mă cum s-ar mai dezlănțui Marius Cruceru la adresa unor astfel de imposturi muzicale și scenice.)

  Este oarecum, în domeniul muzical din ghetoul evanghelic românesc, corespondența mediocrității stilistice a poeziei lui Adrian Păunescu. După cum poeziei păunesciene i se reproșează prozaismul, cu limbaj de secol al XIX-lea, fără idei poetice, exact la fel i se pot reproșa acestei cîntări că îi lipsește muzicalitatea (a nu fi confundată cu melodicitatea), după cum în centrul poeziei versificate a lui Păunescu stă verbul și substantivul, la fel, pe plan muzical, cîntarea asta nu are… viață metaforică. Care să (în)cînte…

  E ideologic-confesională, boală de care suferă evanghelicii din România, și să nu dăm vina pe comunism pentru aceasta, e aranjament parcă scos de la naftalină pentru Thankgiving Day sau Ajunul Crăciunului…

  Ambasadorule, presupun că nu predici precum predica bunicul meu acum 30 de ani… Sau chiar tatăl meu acum 25 de ani.

  Presupun că te adresezi unor oameni din secolul XXI, care, deși au aceleași nevoi spirituale ca și cei din alte secole, au, totuși, alte reflexe, alte așteptări, nu se mai deplasează cu căruță, ci cu mașina (iar unii chiar cu avionul, or fi șmecheri pentru că se mișcă mai repede?).

  „Bunicii” ăștia Groza parcă sînt din alte vremuri…

  Ca să nu mai vorbesc de aranjamentul muzical, făcut probabil pe o orgă…

  Aș putea să scriu multe pe tema asta (chiar mă pricep la muzică), dar cîntarea asta spune totul: Așa NU!

  Nici o clipă nu mi-a trecut prin cap că asta e muzică… sacră.

  E muzică… acră!

 2. Pingback: Muzică… acră « România Evanghelică

 3. Ambasadorule,

  VAAAAAIIII!!! Asta numesti tu muzica SACRA? SI asta numesti tu muzica ce nu face spectacol? Pai da contextul in care este cantata aceasta melodie este probabil Speranta si prietenii. Asta este spectacol in adevaratul sens al cuvantului. Este o incercare timida de a imita Gaithers, care este un specacol bine realizat. Si chiar, Alin Cristea are mare dreptate cand spune ca lumea a mai evoluat putin. Melodia de mai sus este un specacol de pe vremuri.

  Sa fii iubit!

 4. Frate Alin Cristea ,

  da-mi voie sa-ti spun ca, ai vorbit mari prostii despre aceasta cintare . Roaga-te Domnului sa-ti mai lumineze mintea ca sa judeci duhovniceste , nu fireste .

 5. Cornelia on said:

 6. Cornelia on said:

 7. ambasadorul on said:

  andrei,

  ai impresia că fr. Groza dă un spectacol cântând această cântare? Nicidecum!

  Mult har!

 8. ambasadorul on said:

  Mulțumim pentru link-uri!

 9. Ii place lui Rut. E foarte atenta. 🙂

 10. ,,mecca,, baptista (oradea) are o alta scara de valori (chiar spirituale).
  pentru unii fratii groza sant bunici deci nu prezinta interes dar paradoxal se dau in vant dupa muzica ,,culta,, medievala, chitara, cobza ,buhai, caval etc… care are o muzicalitate de exceptie.
  Dumnezeu sa ne ajute sa-l slujim dintr-o inima curata!

 11. ambasadorul on said:

  Sami,

  îl parafrazez pe fratele Marcu Nichifor, când spunea unui tânăr: odată ai avut ocazia să te rogi pentru tine, și atunci te-ai rugat tot pentru mine.
  Ai avut,dragă Sami, ocazia să-ți împărtășești preferințele muzicale, și tot despre „unii” ai vorbit.
  Păcat!

 12. Comentariul lui Sami nu are de a face cu subiectele discutate.

  Ambasadorul și-a exprimat o opinie, eu mi-am exprimat o opinie contrară.

  Eu nu fac parte din „acea” Mecca baptistă la care se referă comentatorul Sami, într-un mod neinspirat.

  Eu m-am format la Petroșani. 🙂

  Și muzical și spiritual.

 13. Si biblia este din alte vremuri si o credem si respectam.Cantarea crestina trebuie simtita cu sufletul.Petrosaniul nu e tocmai un etalon,Oradea-da.”Frate”Alin citeste:Col.4:6 si PS.49:3,Prov.10:11 si cate nu mai sunt de citit si aplicat.Domnul sa-ti dea har.

 14. Nu pot decît să zîmbesc.

  Pentru cine Oradea e etalon? Pentru mine mai puțin.

  După cum am menționat, eu la Petroșani m-am format, atît muzical cît și spiritual.

  În 2010 am avut a doua bursă de 2 săptămîni la Școala de vară de la Tescani și la început, cînd ne-am prezent fiecare dintre 15 participanți, eu am menționat cele două influențe formative de tip comunitar din viața mea: familia și biserica.

  Andrei Pleșu a întrebat: „Biserica baptistă din Petroșani, domnule Cristea?”, eu venind din Oradea. Și am răspuns fără nici o reținere: „Da.”

  Dar despre ce etalon vorbim? Despre cel muzical? Cel artistic?

  Aș putea să povestesc multe lucruri în acest sens. Cum am scris cu alte ocazii, eu am învățat să înțeleg muzica de la un… afon. Așa se zicea despre fratele meu, Emil Cristea, că e afon. Dar a cîntat și la instrument, și orchestra a condus, și, mai ales, a organizat un mic grup de Crăciun, care am cîntat din colindele românești pe care le înregistrase Madrigalul în străinăinate, înainte de ’89. Era cu totul altceva atunci să colindăm decît acum.

  Pe vremea cînd Vasile Maroșan a condus orchestra, tatăl meu l-a invitat la biserică, cred că de Crăciun, pe profesorul meu de vioară. Din cîte îmi aduc aminte, au trecut peste 30 de ani, profesorul a spus: Nu am crezut că se poate face așa ceva în Valea Jiului.

  Chestiunea cu etalonul mă face să zîmbesc, cum am spus, dar și să zîmbesc… amar.

  Asta-i gîndire tipic românească: Ce înseamnă Petroșani? Poate ieși ceva bun din Nazaret?

  Uitați-vă la mine. 🙂

  Și uitați-vă la alții care provin din satele României, că etalonul nu e întotdeauna la oraș. Sau în orașele mari.

  E adevărat că orașele mari oferă anumite condiții pentru dezvoltarea spiritului. Eu am dus-o pe fetița mea la Biblioteca Județeană din Oradea la 5 ani și jumătate, și la Filarmonică înainte de 5 ani. Desigur, așa ceva nu există în orașe precum Petroșani.

  Dar în Petroșani am avut ocazia să cînt cu tinerii și la biserică, și după biserică, și pe tren, și pe munte, am ascultat discuri cu muzică clasică la o verișoară, am cîntat cu chitara cu un prieten pe scara blocului, la etajul 4, am cîntat cu orchestra la biserica etc. Și, lucrul cel mai important, mi-am păstrat acel spirit pe care l-am dobîndit în familie și în biserică. Prin ’97 i-am și dus pe colegii mei (din grupa de teologie unde am fost lider) să vadă cu ochii lor ce le-am povestit, despre biserică și despre… Parîng!

  Sînt de 15 ani în Oradea și nu am avut parte nici de jumătate din ceea ce am avut parte în Petroșani, fie că e vorba de muzică, fie că e vorba de aspectul spiritual.

  Desigur, sînt alte alte vremuri, alte contexte…

  Dar să nu confundăm CUM arată un om cu statura lui interioară. Dumnezeu nu se uită la fața omului, ci la cum e în adîncul ființei lui.

  Etalon?

  Am întîlnit mulți oameni în viața mea, dar niciunul atît de respectat precum bunicul meu, care cred că a avut 4 clase. Tatăl meu a îngropat 6 bătrîni.

  Eu la Oradea nu am întîlnit astfel de etaloane. S-ar putea să existe, dar nu i-am întîlnit. Nu o să uit niciodată modul în care Doru Hnatiuc mi-a spus: Am fost la amvon cu bunicul tău…

  Să nu acordăm statutul de etalon unor oameni doar pentru notorietatea lor. Michael Jackson e celebru, dar nu constituie un etalon pentru mine. Și sper că nici pentru vreunul care citește pe-acilea…

  Modul în care privim la cineva / ceva ca fiind etalon poate să aibă consecințe dramatice. Dacă ne orientăm corect, s-ar putea ca să schimbăm ceva din jurul nostru.

  Omul sfințește locul.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: