Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Vegheați și la volan!


Am primit de la fratele Nistor ( juristul comunității baptiste de Hunedoara ) următorul articol care ne-ar mai motiva la „cumpătare” atunci când suntem la volan:

Practic, de la 1 ianuarie, un punct-amenda „costa” 67 de lei, adica 10% din salariul minim brut pe economie, aceasta reprezentând cea de-a treia „scumpire” a sanctiunilor rutiere din 2008 pâna în prezent.

Valoarea unui punct-amenda a crescut cu aproape 12%. Practic, de la 1 ianuarie, un punct-amenda „costa” 67 de lei, adica 10% din salariul minim brut pe economie.

Nu purtati centura, scoateti din buzunar si 201 lei!

Astfel, soferii prinsi la volan fara centura de siguranta risca, pe lânga cele doua puncte de penalizare, amenzi cuprinse între 134 si 201 lei, fata de maximum 180 de lei cât plateau pâna acum. Sanctiuni similare vor primi si conducatorii auto care prefera sa foloseasca, la volan, telefonul mobil în loc de hands-free.

În plus, soferii care depasesc cu 30 kilometri/ora viteza maxima admisa sau opresc fara motiv pe banda de urgenta a autostrazilor vor risca amenzi din clasa a II -a (4 sau 5 puncte-amenda), adica între 268 si 335 de lei (fata de maximum 300 de lei în prezent).

Insultele din trafic, aspru pedepsite

Amenzile cresc si mai mult pentru conducatorii auto care nu opresc la „STOP” sau pentru cei care depasesc cu 40 kilometri/ora viteza maxima admisa. Acestia vor plati amenzi din clasa a III- a (6 sau 8 puncte – amenda), adica vor scoate din buzunar de la 402 la 536 de lei (fata de maximum 480 de lei acum).

Sumele cele mai mari vor „îngrasa” însa bugetele primariilor din buzunarele soferilor nervosi care-si insulta „colegii” din trafic, de la cei care transporta copii sub 12 ani pe locurile din fata ale masinilor, blocheaza intersectiile sau depasesc cu 50 de kilometri/ora viteza maxima admisa. Acestia risca amenzi usturatoare încadrate în clasa a IV-a a sanctiunilor (de la 9 la 20 de puncte-amenda), adica vor plati între 603 si 1.340 de lei (fata de maximum 1.200 de lei cât erau nevoiti sa scoata din buzunar pâna acum).

Masina de serviciu, tinta politistilor

Ultima categorie de contraventii, cele din clasa a V-a, este valabila doar în cazul firmelor sau al institutiilor statului si se aplica, de regula, atunci când reprezentantii acestora refuza sa comunice politistilor numele angajatilor care au încalcat Codul Rutier, în timp ce se aflau la volanul masinilor de serviciu. Aceste sanctiuni merg de la 21 pâna la 100 de puncte – amenda, adica de la 1.407 la 6.700 de lei (fata de maximum 6.000 de lei în prezent).

ÎN TOP

Depasirea limitei de viteza, cea mai frecventa abatere

Potrivit politistilor, pe primele locuri în „topul” celor mai frecvente abateri de la Codul Rutier stau depasirea vitezei maxime admise cu 10-20 de kilometri/ora si lipsa centurii de siguranta – în cazul soferilor sau a castii de protectie, în cazul motociclistilor (toate sanctionate cu 2-3 puncte-amenda, de la 134 la 201 lei). Aceste abateri sunt urmate în „top” de depasirea vitezei maxime admise cu 30-40 de kilometri/ora; nerespectarea regulilor la întoarcere si mers înapoi sau la schimbarea benzii de circulatie, soldate cu tamponari; nepastrarea distantei fata de autovehiculul din fata, urmata de accidente usoare si folosirea telefonului mobil la volan.

Toate acestea le aduc conducatorilor auto indisciplinati nu doar amenzi de câteva sute de lei, ci si puncte de penalizare („contabilizate în asa-numitul cazier al soferului”). Si, atentie! La 15 puncte de penalizare, cumulate într-un interval de sase luni, ramâneti fara permis pentru 30 de zile. „În total, legea prevede sanctiuni pentru aproximativ 35 de încalcari ale regulilor de circulatie. Asa se face ca, anual, la bugetele primariilor se aduna miliarde de lei vechi de la soferii indisciplinati”, au explicat oficiali ai Politiei Rutiere.

Reclame

Single Post Navigation

One thought on “Vegheați și la volan!

  1. De scumpit tot omul stie sa o faca.. daca ar face si niste sosele pe care sa poti umbla decent, ca intr-o tara civilizata, nu ar fi nevoie de astfel de amenzi

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: