Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Adunarea Generală: închinare sau întinare? ( 1 )


Și biserica noastră ca și multe altele din țară se apropie cu pași iuți de Adunarea Generală.  Anul acesta vom alege și un nou comitet. Responsabilitate mare, decizii înțelepte, călăuzire divină. De toate avem nevoie și mai ales de … har și binecuvântarea Domnului.

Fratele pastor Daniel Brânzei, pastor la biserica baptistă din Anaheim, Statele Unite, a scris un articol despre Adunarea Generală în bisericile baptiste și ce a învățat bun de la frații americani.

Voi posta în săptămâna viitoare câteva fragmente semnificative din acest articol. Dedic această postare tuturor fraților și surorilor din Hațeg și nu numai, care se pregătesc pentru sărbătoarea de la Adunarea Generală.

Adunarea generala, adunare de sarbatoare!

Scriu aceste randuri in luna Ianuarie, luna parca predestinate sa fie o luna de tensiuni si temute sedinte de adunari generale ale bisericilor. Ma rog impreuna cu voi ca totul sa se termine cu bine si sa nu avem “discutii”, in urma carora sa ramana rani pe care va trebui sa le tot bandajam si vindecam in urmatoarele unsprezece luni ale anului, pana la urmatoarea adunare generala …

Scriu pentru ca, in urma contactului cu bisericile americane, biserica noastra a invatat sa se comporte altfel in luna Ianuarie si pentru ca s-ar putea sa invatam unii de la altii cum sa facem ca luna aceasta sa fie mai placuta.

Ce am invatat?

Mai intai ca sedinta nu trebuie tinuta in luna Ianuarie. Aceasta luna vine dupa luna Decembrie, o luna a bucuriei, plina de servicii divine si activitati care ne secatuiesc de puteri. Este foarte greu sa pregatesti o sedinta anuala a biserici in mijlocul sarbatorilor de iarna!

Luna Ianuarie ar trebui pusa de o parte pentru lansarea unui nou an, pentru o saptamana de rugaciune si mai ales pentru … odihna.

Noi, la Bethel, am mutat sedinta anuala a bisericii in Septembrie, cand mai toti se intorc din concedii si se incheie “anul fiscal” american.

In al doilea rand, am invatat ca sedinta anuala trebuie gandita altfel. Am fost la americani si am vazut o sedinta cu adevarat “de lucru”, cu rapoarte, primiri de membrii, planuri bugetare aprobate si multumiri pentru ajutorul Domnului si pentru osteneala celor care au lucrat un an intreg pentru ca restul adunarii sa o duca bine.

La noi, adunarea generala este inca “bolnava de naravurile societatii comuniste”. Practicam din plin “critica si autocritica revolutionara”, suntem plini de banuieli si dam dovada de multa “vigilenta proletara”.(Tov. GH. GHEORGHIU-DEJ catre G. Calinescu: Tovarase Calinescu, va rog sa ma credeti ca au fost criticati acei tovarasi care lucreaza pe frontul culturii. Noi nu sintem multumiti cu cele date intelectualitatii pentru ajutorul pe care il dam intelectualitatii. Noi cind ne adunam in sedintele Biroului Politic ne adunam pentru a ne critica unii pe altii.”) Fiecare om din jur ne este un potential “dusman de clasa”, iar nemultumirea este ridicata la rangul de singura conditie pentru … progres!

Am observat ani de zile ca nimeni nu … multumeste; nici Domnului si nici celor ce s-au ostenit timp de douasprezece luni … Pluteste in aer o tensiune spirituala amenintatoare si, nu de putine ori, cel mai bun sfat pe care-l putem da celor mai tineri sau mai proaspat in credinta este sa … nu vina la adunarea generala, “pentru ca acolo sunt discutii la care numai cei mai “duhovnicesti” pot … rezista  …”

Analizate dupa rezultate, adunarile noastre anuale sunt de obicei:

–         adunari de multa vorba

–         adunari de exprimarea nemultumirii

–         adunari de platire a unor polite

–         adunari de demostrare a loialitatilor de “grup” sau “familie”

S-a impamantenit ideia ca, daca vrei sa fi promovat in lucrare, trebuie sa intri intr-o adunare pe poarta “demolatorilor”! Trebuie sa sti sa analizezi si sa critici la sange … Dupa care trebuie sa sti sa vorbesti in asa fel incat sa te prezinti drept singura posibila iesire din impas. Trebuie sa sti sa te faci necesar si … indispensabil. Trebuie sa le dovedesti toturor celorlalti ca n-au facut pana atunci nimic bun si ca nu vor putea face nimic nici de acum inainte, daca vor continua sa se lipseasca de prea scumpa ta persoana si .. de prea inalta ta intelepciune …

Am invatat de la americani, care n-au avut experienta “criticii si autocriticii constructive”, ca adunarea anuala este o adunare de lucru, nu de discutii. Astfel de adunari tin la ei in jur de 30-45 de minute si se termina cu o bataie (scuzati termenul) pe umar si cu un “Good job!” spus celor ce s-au ostenit un an de zile.

I-am intrebat cum de au reusit. Ei m-au intrebat: “Cum de ati reusit voi … sa faceti ce ati facut dintr-o adunare a “familiei copiilor lui Dumnezeu” ?”

Sa le luam pe rand:

…. data viitoare!

Mult har și spor în rugăciune!

Single Post Navigation

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: