Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Obiceiuri care ne fură energia


Ziarul „Adevărul” publică la rubrica „stil de viață” în ediția electronică un articol care merită reținut: „obiceiuri care ne „secătuiesc” de energie”.

Zilele trecute priveam de la geamul bucătăriei și mă delectam observând trecătorii sau mașinile care treceau pe bulevard. Am observat că unii bătrâni au o anumită vigoare, prospețime, vitalitate în mers, în gesturi, în conversații. Chiar dacă se ajută de un baston, mersul lor este încă perseverent și fără ezitări. Dar am remarcat și un tânăr a cărui mers șovăielnic și în reluare îmi dădea impresia că duce în spinare o mare povară nevăzută. Mergea cocoșat și pasul era greoi. Între el și mașina bengoasă care-l aștepta erau cam vreo 15 pași. Secătuit de putere s-a scufundat în scaunul din dreapta al mașinii răspunzând la telefonul din dotare. Acest tânăr este reprezentativ pentru o întreagă generație de tineri care sunt obosiți și după ce au băut red-bull.

Iată un fragment din articol:

Dacă ai tendinţa de a folosi în mod excesiv internetul sau telefonul mobil, este bine să ştii că aceste obiceiuri pot avea numeroase consecinţe negative. Astfel, verificarea permanentă a mesajelor de pe telefon sau de pe e-mail, discuţiile pe chat sau pe site-urile de socializare consumă mult timp şi energie, îţi distrag atenţia, te obosesc şi te împiedică să-ţi desfăşori activităţile de zi cu zi. În plus, numeroase studii au demonstrat că persoanele dependente de calculator nu fac suficientă mişcare, fiind predispuse către obezitate şi către alte probleme asociate acesteia. Aşadar, încearcă să îţi organizezi mai bine activităţile de zi cu zi şi nu permite ca internetul sau telefonul mobil să te acapareze cu totul.

Studiile arată că, la nivel global, circa 65% din populaţie nu doarme suficient în timpul săptămânii şi încearcă să recupereze somnul pierdut în weekenduri. Acest lucru duce la dereglarea ceasului biologic şi cauzează o serie de tulburări la nivelul întregului organism. Rezultatul? Lipsă de energie şi stări de iritabilitate. Pentru a evita acest lucru, respectă recomandările medicilor în ceea ce priveşte cele 7-8 ore de somn pe noapte şi încearcă să mergi la culcare şi să te trezeşti zilnic la aceleaşi ore.

Multe persoane sunt convinse că dacă mănâncă mai mult vor avea mai multă energie şi vor fi mai active. Astfel, acestea au şi tendinţa de a consuma alimente bogate în carbohidraţi şi în zaharuri, ce îngreunează funcţionalitatea întregului organism şi provoacă somnolenţă. Pentru a avea mai multă energie, este indicat să consumi alimente în cantităţi mici la fiecare 3-4 ore.

Deşi cafeaua este cea care te ajută să-ţi începi ziua în forţă, dacă depăşeşti două ceşti pe zi vei obţine exact efectul opus. Astfel, cu cât vei bea mai multă cafea, cu atât te vei simţi mai lipsit de energie, deoarece această băutură deshidratează, iar organismul depune un efort suplimentar pentru a elimina reziduurile rezultate.

Lipsa aerului proaspăt duce la o acumulare de toxine în organism, creşte nivelul de stres şi scade activitatea neurologică. De aceea, potrivit specialiştilor, persoanele care petrec mult timp în încăperi închise se simt mai lipsite de energie şi sunt mai predispuse către depresii. Aşadar, ia din când în când câte o pauză şi fă cât mai multe plimbări în aer liber!

Specialiştii susţin că sentimentele precum ura sau furia, mila sau tristeţea afectează starea mentală şi te „secătuiesc” de energie. De aceea, dacă te confrunţi cu astfel de emoţii negative, este important să încerci să găseşti o soluţie pentru a le depăşi şi pentru a-ţi redobândi vitalitatea. În caz contrar, există riscul de apariţie a depresiei sau a altor tulburări emoţionale.

Reclame

Single Post Navigation

2 thoughts on “Obiceiuri care ne fură energia

  1. cum sa respecti orele de somn si sa ai mese regulate cand lucrezi in ture?
    si de stress cum sa scapam?
    „specialistii” nu au avut si aceste aspecte in vedere?

  2. Pingback: Renunţare. « Eduard Louis

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: