Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Fratele Otniel Bunaciu își prezintă viziunea


Am primit printr-un e-mail, viziunea fratelui Otniel Bunaciu, actualul președinte al Uniunii Baptiste din România. Este prezentată viziunea lui pentru următorii patru ani.

Fratele Oti Bunaciu va candida pentru un al doilea mandat în fruntea baptiștilor la Congresul baptist din luna Mai.

Al doilea candidat este fratele Viorel Iuga, pastorul bisericii Speranța.


O viziune pentru misiune, evanghelizare, crestere spirituala si implicare

Acum patru ani, propunerea pentru viziunea oferita Congresul Bisericilor Baptiste din Romania era exprimata prin SMS (Sarbatorire, Marturisire, Slujire). Sarbatorire insemna afirmarea identitatii de crestini baptisti, a istoriei de 150 de marturie in Romania si de 400 de ani in lume. Marturisire se referea la nevoia de evanghelizare si misiune, preocuparile in aceasta directie fiind: evanghelizarea cu Franklin Graham, dezvoltarea misiunii prin sprijinirea bisericilor din Serbia, sustinerea unui misionar indigen in Asia Centrala, infiintarea Conferintei bisericilor din diaspora europeana si a conferintelor pentru biserici rurale din cadrul Uniunii. Slujirea s-a realizat prin infiintarea departamentelor: tineret, scoala duminicala pentru copii, lucrarea cu surorile, calendarul de studiu biblic, editura UBR si a colectelor de sustinere a celor afectati de dezastre (cutremurul din Haiti si inundatiile din tara). Pentru toate aceste realizari ii dau slava lui Dumnezeu si multumesc colegilor din Comitetul Executiv al UBR si din Consiliul Uniunii, colaboratorilor angajati ai Uniunii si a celor din Comunitati si biserici care au slujit cu jertfire precum si tuturor fratilor si surorilor care a sustinut Uniunea Baptista din Romania.

In anul 2011, cu ocazia Congresului Bisericilor Baptiste din Romania, indemnul pe care il am pentru slujirea in cadrul Uniunii pentru urmatorii ani este exprimat prin cuvantul:

VEZI

Viziune pentru misiune

Evanghelizare pentru crestere

Zidire pentru consolidare

Implicare in comunitate

Este nevoie de o VIZIUNE mereu proaspata care sa insufleteasca pasiunea bisericilor baptiste pentru misiune. In acest sens ma rog ca D u m n e z e u  s a  c r e a s c a entuziasmul deja existent in bisericile noastre pentru slujirea misionara. Misiunea a fost intotdeauna un catalizator al unitatii dintre biserici deoarece acestea vin impreuna pentru a se implica in Marea Trimitere.

Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei și le-a zis: Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile botezându-i în numele Tatălui și al Fiului Și al Sfântului Duh. (Matei 28:18-20)

VEZI

EVANGHELIZAREA ramane o activitate vitala a bisericii locale prin care marturia Evangheliei este proclamata spre mantuirea celor pacatosi. Faptul ca acum majoritatea credinciosilor baptisti se afla in mediul urban ridica provocari dar si oportunitati in ce privește modul în care comunicarea si marturia trebuie sa fie facuta in aceste vremuri.

Când a văzut gloatele, I s-a făcut milă de ele, pentru că erau necăjite și risipite ca niște oi care n-au păstor. Atunci a zis ucenicilor Săi: Mare este secerișul dar puțini sunt lucrătorii! Rugați dar pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Lui. (Matei 9:36-38)

VEZI

ZIDIREA prin educarea si cresterea spirituala a membrilor este esentiala pentru ca “fiecare baptist sa fie un misionar” potrivit modului in care noi intelegem ca toti suntem chemati sa il slujim pe Dumnezeu in cadrul vocatie pe care El ne-o da si pe care Duhul Sfant ne imputerniceste sa o ducem la indeplinire.

După ce le-a spălat picioarele, Și-a luat hainele S-a așezat iarăș la masă și le-a zis: Înțelegeți voi ce v-am făcut Eu? Mă nuiți Învățătorul și Domnul și bine ziceți că sunt. Deci dacă Eu, Domnul și Învățătorul vostru v-am spălat picioarele și voi sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora. Pentru că Eu v-a dat o pildă ca și voi să faceți cum am făcut Eu. (Ioan 13:12-15)

VEZI

IMPLICAREA in comunitate este chemarea de a raspunde nevoilor lumii in care traim asa cum a raspuns si Domnul Isus Hristos. Pentru ca stim ca Dumnezeu este cel care a creat si conduce lumea in care traim noi nu ramanem indiferenti ci demonstram prin implicarea noastra dragostea lui Dumnezeu si preocuparea Lui pentru nevoile unei lumi cazute si indepartate de Creator.

…Veniți binecuvântații Tatălui Meu de moșteniți Împărăția care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând și Mi-ați dat de mâncat, Mi-a fost sete și Mi-ați dat de băut, am fost străin și M-ați primit, am fost gol și M-ați îmbrăcat am fost bolnav și ați venit să Mă vedeți, am fost în temniță și ați venit pe la Mine. (Matei 25:34-36)

BIOGRAFIE PERSONALA

Otniel Ioan Bunaciu

Data nasterii: 1 decembrie 1959

Locul nasterii: Bucuresti, Seminarul Baptist unde am copilarit si am ramas pana acum in slujire.

Familie: casatorit cu Camelia, un copil David.

Slujire: Pastor Biserica Baptista Providenta din Ferentari, Presedinte Uniunea Bisericilor Baptiste, Profesor Universitar si Decan la Facultatea de Teologie Baptista, Universitatea din Bucuresti.

Studii: licenta in inginerie Facultatea de Utilaj Tehnologic, licenta si masterat in teologie la Regentʼs Park College, Universitatea Oxford, doctorat in teologie la Institutul Teologic Protestant din Cluj.

Participare in slujire in afara Romaniei: profesor vizitator: Southwestern Baptist Theological Seminary (Southern Baptist), Palm Beach Atlantic University, TCMI, Austria, IBTS, Praga, Colegiul Teologic Pedagogic din Chisinau, Seminarul Teologic de la Minsk, Belarus, membru in Comisia de Etica al Aliantei Mondiale Baptiste, membru in bordul Seminarului Teologic Baptist al Federatiei Europene.

Implicare in comunitatea locala: fondator al Proiectului Rut, slujire dezvoltata cu Biserica Providenta care sustine o scoala finantata fara ajutor de la stat pentru aproximative 200 de copii de rromi din cartierul Ferentarii si din Republica Moldova si un program de pregatire de slujitori misionari din adunari de rromi (Gypsy Smith) in colaborarea cu Comunitatea din Bucuresti.

L-am cunoscut pe fratele Oti în timpul Seminarului. A fost dirigintele ( coordonatorul ) anului meu. Un frate cu care poți să vorbești liniștit și relaxat fără să îți dea impresia că are ifose sau apucători de vedetă. Sociabil , ușor de abordat și poate puțin prea ocupat, fratele Oti poate să-ți devină repede un bun tovarăș. Așa l-am cunoscut eu.

Dar nu îmi propun să-l analizăm pe fratele Oti ( deși și aceasta trebuie făcută la un moment dat ). Aș dori însă să descifrăm împreună documentul care conține viziunea fratelui pentru cultul nostru în următorii 4 ani. Sper să avem un astfel de document venit și din partea celuilalt candidat la conducerea Uniunii.

Apreciez creativitatea fratelui Oti de a ne prezenta viziunea sa într-o manieră ușor de identificat și reținut. Anul trecut ne-a prezentat un SMS iar anul acesta ni se prezintă expresia „VEZI”.

Personal, prefer o stategie în locul unei viziuni frumos aranjată și prezentată. Reclama e frumoasă, dar vorba evreului: „eu cu ce mă aleg?”

Înțeleg că fratele Oti ne îndeamă la misiune, creștere, consolidare și implicare în comunitate, dar aș aștepta din partea președintelui câteva strategii concrete de a ne împlini aceste scopuri.

Baptiștii fac misiune. Este loc pentru mai mult și mai bine, dar facem. Bisericile baptiste sunt implicate în fel de fel de acțiuni sociale, se țin conferințe și seminarii de consolidare. Deschidem grădinițe, școli, orfelinate. Deschidem biserici și filiale în zone dificile pentru evanghelici. 

Ce să facem în fața provocărilor actuale?

Cum să ne implicăm într-o societate postmodernă? Ce facem cu văduvele și văduvii noștri? Ce facem cu familiile despărțite de emigrația economică? Ce facem cu divorțații? Dar cu recăsătoriții?  Care este relația baptiștilor cu statul? Cum stăm cu mărturisirea de credință? Cum să ne raportăm la politic? Ce înseamnă pentru un baptist să fie relevant? Cum să ne apărăm doctrina și învățăturile biblice fundamentale? Ce facem cu păstorii care fac slujirea fără să aibe susținerea financiară a bisericuțelor pe care le păstorește? Ce facem cu păstorii care au dovedit că nu au nimic de-a face cu această slujire? 

Sunt doar câteva întrebări … … 

Vă rog să observăm împreună punctele tari și dar și cele slabe ale viziunii prezentate de fratele președinte Otniel Bunaciu. 

Single Post Navigation

One thought on “Fratele Otniel Bunaciu își prezintă viziunea

 1. Mie mi se pare limbajul de lemn. Creștinii si-au pierdut marturia. În orasele mici „ne vad” oamenii. Să nu vă spun „cum” ne vad.
  De la indecența în îmbrăcăminte, consum de alcool, divorțuri și alte feluri de mărturii jalnice, îți este jenă să chemi pe cineva la evanghelizare.
  La ultima evanghelizare s-a spus ca nu-și mai au efectul dorit (fr Gaina si Mihaita a spus fiecare în predică) cu recomandarea să fim noi mărturii care fac evanghelizare.
  Faptul ca se aduc cântăreti ca și mijloc de atragere a oamenilor, mi se pare NE-BIBLIC.
  Avem frați în adunare care cântă mult mai duhovnicește și sunt chiar talentați.
  Descurajarea este mare.
  Cum de nu vede nimeni din cei care „ar trebui să vadă” că suntem de groază?
  Stiți cum umblă unele surori?
  Cu spinarea complet goală, fusta acoperă doar lenjeria intimă; decolteul dispare, pentru ca au doar doua bretelute.
  La slujire este expoziție de picioare, fustele sunt scurte, iar cele care stau picior peste picior ofera o imagine absolut jenantă.

  La ce bun alegeri daca nu se reformează crestinatatea?
  Suntem goi, saraci si orbi.
  Oare frații nu mai văd ceea ce trebuie să vadă?
  Eu nu pot duce pe cineva la biserică, dacă e un om serios, că nu am unde. E teribil de grav.
  Ăsta e creștinismul nostru.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: