Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Fratele Viorel Iuga își prezintă intențiile


Tocmai ce am observat că Revista Creștinul Azi a prezentat pe cei doi candidați la funcția de președinte a Cultului Baptist.  Aici este prezentat fr. Viorel Iuga.

Iubiţi fraţi şi surori în Domnul nostru Isus Cristos

Fiind rugat să vă spun câteva lucruri despre mine şi despre intenţiile mele pentru viitor, am decis să vă împărtăşesc succint următoarele: M-am născut într-o familie de credincioşi baptişti, am crescut în biserică, m-am dăruit lui Dumnezeu la 14 ani şi în limita posibilităţilor, cu urcuşuri şi cu coborâşuri, am încercat să Îl slujesc cât mai bine. Urmând chemarea Domnului am urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti, diferite alte cursuri teologice, iar mai târziu, după 1990, mi-am continuat studiile teologice în Orlando, Florida.

Din februarie 1997 slujesc în „Biserica Creştină Baptistă Speranţa” din Arad, iar prin deciziile fraţilor am slujit şi în anumite compartimente ale Comunităţii zonale şi ale Uniiunii Baptiste. Din mai 1989 sunt căsătorit cu Didina Eugenia. Dumnezeu m-a binecuvântat cu o soţie care a sacrificat mult şi care întotdeauna mi-a oferit timpul necesar pentru lucrare. Tot El ne-a binecuvântat cu 3 copiii, dintre care 2 sunt în viaţă, sunt ai Domnului şi Îl slujesc cu bucurie. Fără ca să îmi propun acest lucru, Dumnezeu a decis să mă folosească şi în domeniul materialelor scrise.

Cu ajutorul şi călăuzirea Lui am reuşit să public peste 55 de cărţi şi broşuri pe tema familiei, tineretului, bisericii etc. În ultimii 14 ani am încercat să investesc mult în familiştii şi în pregătirea tinerilor pentru viaţa de familie. În sensul acesta am scris materiale, am organizat conferinţe, am conferenţiat în şcoli şi în universităţi din ţară şi din străinătate, am înregistrat materiale audio, video, am participat la diferite emisiuni TV etc. Acum sunt obligat să fac câteva precizări. Eu nu am visat neaparat la lucrările acestea. Nu m-am considerat niciodată talentat, capabil sau pregătit pentru ceea ce am făcut. Fiecare lucru bun pe care l-am făcut a fost rezultatul îndurării lui Dumnezeu. Aproape de fiecare dată I-a trebuit mult timp să mă convingă de faptul că El Se poate folosi şi de slăbiciunile mele.

M-am simţit nevrednic de privilegiile oferite şi am încercat mereu să le spun tutuuror că greşelile îmi aparţin iar lucrurile bune vin de la Părintele Ceresc. În conjunctura prezentă, fără să îmi doresc specific şi într-un mod surprinzător, unii fraţi m-au rugat să candidez la slujba de preşedinte al Cultului. Le-am spus dumnealor şi vă spun şi dumneavoastră: eu nu mă văd pregătit pentru această slujbă.

Din câte cunosc eu situaţia din ţara noastră, şi consider că o cunosc puţin, avem nevoie de schimbări urgente şi majore. Sunt convins că fiecare baptist trebuie să îşi revizuiască şi să îşi sfinţească viaţa. Felul în care înţelegem Scriptura, felul în care vedem relaţiile pe orizontală şi pe verticală nu se „citesc” doar din Mărturisirea noastră de credinţă. Oamenii ne „citesc” viaţa de zi cu zi. Fiecre baptist trebuie să fie conştinet de faptul că este o mărturie. Caractrul nostru, acţiunile noastre, corectitudinea, dragostea, punctualitatea, sensibilitatea, onestitatea, mila, tot ceea ce facem sau nu vorbesc despre ceea ce sunem.

În consecinţă, cel care va ajunge să slujească în calitatea de preşedinte trebuie ca în dependenţă totală de Dumnezeu şi în colaborare sfântă cu toţi fraţii să fie gata să să muncească şi să găsească acele metode prin care toţi să ne verificăm, pocăim, rededicăm şi implicăm. Cu promisiunea că voi spune delegaţilor dumneavoastră la Congres cum voi încerca să mă implic concret (în cazul în care Domnul va decide să mă aşeze în slujba aceasta), vreau să vă rog frumos următoarele lucruri. Haideţi să fim ceea ce trebuie în particular şi în casele noastre. Să fim creştini buni, soţi buni, soţii bune, părinţi buni, bunici buni. Să cerem putere de sus şi să ne comportăm frumos cu vecinii, cu oamenii din cartier, cu cei de pe stradă şi cu cei din parc. Să fim cetăţeni buni, să ne comportăm exemplar la locul de muncă şi să vorbim frumos cu toţi oamenii. Dacă vom fi ce trebuie, Domnul se va bucura şi ne va răsplăti. El va decide ce primim aici şi ce ni se rezervă în veşnicie. Să ne rugăm dar ca voia Domnului să se facă în viaţa noastră, în casele noastre, în bisericile noastre şi în Cultul nostru.

Un dependent de călăuzirea, de mila, de înţelepciunea şi de puterea lui Dumnezeu. Viorel Iuga

Același lucru mă întreb și în fața fratelui Viorel Iuga.

Ce să facem în fața provocărilor actuale?

Cum să ne implicăm într-o societate postmodernă? Ce facem cu văduvele și văduvii noștri? Ce facem cu familiile despărțite de emigrația economică? Ce facem cu divorțații? Dar cu recăsătoriții?  Care este relația baptiștilor cu statul? Cum stăm cu mărturisirea de credință? Cum să ne raportăm la politic? Ce înseamnă pentru un baptist să fie relevant? Cum să ne apărăm doctrina și învățăturile biblice fundamentale? Ce facem cu păstorii care fac slujirea fără să aibe susținerea financiară a bisericuțelor pe care le păstorește? Ce facem cu păstorii care au dovedit că nu au nimic de-a face cu această slujire? 

Sunt doar câteva întrebări … … 

Fratele Iuga promite că va spune delegațiilor de la Congres cum se va implica concret în această slujire. Să nu fie poate prea târziu, frate Iuga. 

Domnul să vă dea har și călăuzire. 

Vă rog să observăm împreună punctele tari și dar și cele slabe ale prezentării intențiilor fratelui Viorel Iuga. 

Single Post Navigation

23 thoughts on “Fratele Viorel Iuga își prezintă intențiile

 1. Spuneti frate Adi ce vi se pare gresit?
  Ca si pastor”vedeti” mai bine.
  De ce ziceti „sa nu fie prea tirziu?”daca fratele Iuga tot nu doreste sa devina presedinte.
  Mi-a placut cum predica si am citit citeva carti, care au fost bune pentru indrumare in viata de toate zilele.
  Mie mi se pare (si nu numai mie) ca fratele Bunaciu nu s-a achitat bine de slujba avuta.

 2. ambasadorul on said:

  Sora Elisa,

  cum să nu dorească fratele Iuga dacă candidează la funcția de președinte?
  De ce vi se pare că fratele Bunaciu nu s-a achitat de slujbă?
  Cum vedeți d-voastră, din afara cercului de păstori?

 3. „Le-am spus dumnealor şi vă spun şi dumneavoastră: eu nu mă văd pregătit pentru această slujbă”

  Îmi place foarte mult fratele Iuga. I-am citit multe dintre cărți. Una dintre cărțile dumnealui le-am studiat chiar cu tinerii din biserica noastra. Este un om pe care-l apreciez.

  Dar faptul ca spune ca nu este pregatit pentru aceasta slujba, dar a ales totusi sa candideze….Hm, mi se pare un pic contradictoriu.
  Cum ar fi daca la adunarea generala a unei biserici, pastorul candidat sa le spuna: Frati si surori, nu sunt pregatit, dar daca vreti ma puteti alege ca pastor al vostru.

  Ma voi bucura pentru fratele Iuga asa cum ma voi bucura si pentru fratele Otniel daca va castiga. Mi-e indiferent cine va fi ales. Vorba turcului: eu oricum nu castig nimic 🙂

 4. ambasadorul on said:

  Frate Sabi,

  și eu îl apreciez pe fratele Iuga și pe fratele Oti. Le-am citit cărțile și am avut experiențe frumoase alături de ei.
  Dar acum, ei candidează pentru o slujire în care și noi suntem implicați și avem o responsabilitate.
  Oare este indiferent cine ne conduce? Eu nu aș crede ….
  Frate Sali, mă bucur că ai avut ocazia să vizitezi penitenciarul de la Poarta Alba. Domnul să îți dea har în toată slujirea pe care o faci!

  Paște Fericit 🙂

 5. ambasadorul on said:

  Sora Elisa,

  De ce am spus „să nu fie prea târziu”?
  Pentru că delegații la Congres sunt interesați de intențiile celor doi. Vor să-și facă o părere înainte de a ajunge la Congres. Doar informări în plenul Congresului nu cred că este suficient pentru a convinge.
  Se pot face vizite în comunități, biserici unde se poate discuta față în față cu candidații.

 6. bogdan on said:

  Nu va fi prea tarziu pentru fratele Iuga. Vine biserica Emanuel de la Oradea cu „masina de votat” si sa vezi ce bine functioneaza. Doar acum patru ani nu a fost „unsa” cum trebuie si a scartait dar au demonstrat la alegerile de la comunitate ca intre timp au facut „reparatii capitale” si vei vedea ca fratele Iuga chiar daca nu doreste, chiar daca nu are nici o viziune, chiar daca ar fi oricum sa fie tot va castiga.
  Eu personal il apreciez pe fratele Iuga. Intotdeauna l-am ascultat cu placere, cred ca Dumnezeu l-a folosit, Il folosesti si cred ca ar putea fi chiar si un presedinte de cult la un moment dat. Singurul lucru care pe mine personal ma intristeaza sunt manipularile care se fac. Vorbesc in cunostinta de cauza. AIci la Oradea la alegerile de la comunitate manipularile facute au fost mai ceva decat la partidele politice. Domnul sa aibe mila de noi si sa ne ajute sa stam in post si rugaciune pentru a alege oamenii potriviti nu in urma manipularilor ci in urma rugaciunii si a postului. In cele din urma vorba poetului de cantare 🙂 Isuse dintre toti Te-aleg mereu.

 7. ambasadorul on said:

  Bogdan,

  Eu mi-aș dori ca cei doi candidați să își prezinte strategia de conducere a cultului cât mai clar și vizibil.
  Cultul Baptist nu-i format doar din biserica Emanuel.
  Bogdan, nu mă provoca să scriu despre manipulări de alegeri la comunitate 🙂
  Dar, s-ar putea să trebuiască să ne clarificăm ce înseamnă manipulare. Poate confundăm lucrurile.

  Postul și rugăciunea nu înseamnă lipsa deciziilor și a unor alegeri.
  Postul și rugăciunea nu ne împinge la nepăsare și indiferență. La tolerarea unuor oameni care nu se califică pentru o anumită slujbă. Ceva de genul „Domnul să aleagă între ei, că pe mine nu mă interesează”. Asta se numește lene. Lenea de a gândi, de a pune întrebări, de a discerne.
  Mult har!

 8. putin era si te provoca bogdan sa scrii ceva despre ce s-a petrecut la deva.
  eu as vrea sa castige alegerile oti bunaciu, ca fratii din vest mai ales cei de la oradea ne-au cam facut de rusine in ultimul timp.(me refer la luptele dintre negrut si ton)

 9. ambasadorul on said:

  Sami,
  înțeleg că pentru tine este importată … geografia. Dacă nu este din vest, este un bun președinte. Mda, este și ăsta un criteriu.
  Nu cred că fratele Țon s-a bătut doar cu fr. Negruț. Eu cred că a lovit cam în toți baptiștii. Dar asta este o altă discuție.

  Mult har.

 10. Sami,
  daca as stii cine esti, dar oricum”te-am mai intilnit in lumea virtuala”nu e cazul sa vorbesti de luptele dintre fratii Ton si Negrut; spui lucruri nefondate; fr Paul nu are de mult vreme legaturi cu domnul Iosif Ton; vom da socoteala de vorbele acestea aruncate;
  ce ar avea de impartit fr Paul cu rsepectiva persoana.
  Se cunoaste trecutul domnului cu pricina si nu e cazul sa mai dezgropam mortii.
  Sa se indure Dumnezeu de el.
  Frate Adi,
  ma intrebati ce am impotriva fr Bunaciu? sau cam asa ceva.
  Anul trecut un frate a facut o sesizare la U.B. nu a primit un raspuns corect.
  Nu s-a implicat, n-a cercetat.Daca aveam eu o problema asemnatoare si gaseam atita indiferenta, plecam negresit din Cult.
  L-am auzit predicind de doua ori, fara putere.
  Are asta importanta?
  Suntem scoliti dar viata nu este schimbata cu daruirea fata de frati si fata de Lucrarea lui Dumnezeu, care nu se face cu bagare de seama.
  La nivel de uniune nu se face nimic pentru scoaterea paginismului din adunari;
  de la nuntile noastre care sunt foarte lumesti; nu se ia atitudine la divertisementul din adunare, care tine loc de liturghie.
  Este o diferenta majora intre inchinarea in biserica ortodoxa si cea evanghelica;
  unde in Sanctuarul lui Dumnezeu se mai spune cite o glumita, se mai si ride;
  de ce? doar noi suntem pocaitii acre vor mosteni Cerul.
  Nu, crestinii formalisti nu vor mosteni Cerul;
  nu se iau masuri impotriva indecentei imbracamintii, care constituie un sacrilegiu la inchinare; se da prea mult pret pe infrumusetarea chipului.
  Nimeni nu ia nici o masura; un presedinte de Cult, care trece , banuiesc, prin atitea
  biserici, este el multumit de masura la care s-a ajuns?
  (La faptul ca fratii si surorile nu sunt treziti prin disciplinare la realitatea cruda, care le va fi fatala, dar va fi prea tirziu.)
  la standardul nostru de copii ai lui Dumnezeu?
  Supara pe cineva idolul pagin german, bradul, care troneaza plin de podoabe, plin de beculete rosii strident, beteala rosie.
  In Casa Regelui care si-a dat viata atirnat de un lemn blestemat, dupa ce a varsat singe sfint,, pentru pacatele noastre, ne purtam batjocoritor si credem ca suntem bine.
  Toate aceste lucruri nu ne fac sa ne rusinam, nici pe noi, nici pe presedintii nostri.
  Nu cred ca ma mai intereseaza cine va fi, daca nu se va schimba nimic, de ce sa-mi fac iar suparare?
  Rabd pina intr-o zi; cind voi ramine acasa si voi asculta cintarile care plac si predicile
  care ma zidesc pe net.
  Am ascultat azi Tatal nostru cintata de corul unei BO;
  mi-a indus o stare de adinca coplesire sufleteasca, m-a trezit la realitate;
  Doamne cit de diferit ne inchinam noi si cit de vesel.

 11. Credeti ca e corect spus Paste fericit?
  e biblica aceasta urare?
  Mamei mele nu cred ca i-ar fi placut sa stie ca acum ne salutam asa.
  Mie nu-mi suna decloc bine, e ceva care nu merge.
  Mi se pare atit de nepotrivit.
  N-am spus niciodata aceste cuvinte si nu le voi spune.

 12. ambasadorul on said:

  Sora Elisa,

  citind întâmplarea de la Poarta Alba, am folosit salutul „Paște fericit” pentru fratele Sali 🙂
  http://musulmanii.wordpress.com/2011/04/20/viata-de-dincolo-de-gratii/

  Cristos a Înviat!

 13. Frate Adi nu voiam sa va fac o observatie d-vstra; in general ma refeream la acest „nou” salut atit de impropriu.
  Mintuitorul merita toata slava in veci amin !
  si mi se pare, ca „ne luam” dupa lume in multe lucruri, care daca ar ramine simple
  asa cum ne-au fost date, ar avea alt parfum.
  Domnul sa ne ajute sa fim o buna mireasma.
  In privinta comentariilor, eu scriu ce ma doare, dvstra le puteti taia colturile, ca sa ramina patratoase; daca credeti ca folosesc moderate gata. 🙂
  Mult Har si bucurii ceresti.

 14. george on said:

  Eu, in general, folosesc urarea „Va doresc un Paste meditativ!”

 15. „Oare este indiferent cine ne conduce? Eu nu aș crede ….”

  Frate Adi, privind lucrurile din Ali-Baba, da, imi este indiferent cine ne conduce. E tot una ca va fi fratele Bunaciu sau Iuga.

  Personal as vrea ca noi baptistii, conducerea, sa sa gandeasca mai mult la extinderea misiunii in tara noastra. Nu-i rau sa trimitem misionari in China de exemplu, dar cred ca e biblic sa incepem de aici. Si avem, din pacate, locuri unde inca nu a ajuns Evanghelia aici in Romania.
  Din perspectiva asta, privind lucrurile dintr-un loc ca Ali-Baba, zic ca imi este indiferent.

  La Poarta Alba a fost foarte interesant. Cu ajutorul Lui Tata speram sa mergem cel putin de doua ori pe luna.

  Cristos a Înviat 🙂

 16. ambasadorul on said:

  Frate Sali,

  iată că și privind lucrurile din Ali-Baba, nu este indiferent cine ne conduce.
  Ar fi interesant să auzim perspectivele celor doi candidați atunci când vorbim despre misiunea în zonele albe ale țării nostre.

  Adevărat a Înviat 🙂

 17. bogdan on said:

  Ambasadorule,

  Imi cer scuze ca iti raspund asa tarziu. Tie nu ti se pare manipulare atunci cand unul dintre cei mai proeminenti lideri din cultul acesta da telefoane acasa la anumiti pastori si le spune cu cine sa voteze, in cazul nostru le spune sa voteze cu fratele dansului. Sigur discutia este mult mai complexa. ca si sali sabri nu prea ma intereseaza cine este in fruntea cultului sau a comunitatii ca oricum nimeni nu face nimic. Aici la Oradea in ultimii 8 ani comunitatea a fost inexistenta. Nici nu a stricat nici nu a ajutat. Si daca ar fi castigat altii care au pierdut la fel ar fi fost. Din nou repet pe mine ma deranjeaza principiile care sunt puse in practica si care sunt total NEBIBLICE! Toti isi vad de interesele lor proprii si de putere exact ca si partidele politice care sunt la conducerea tarii. inca nu am auzit pe nimeni sa vina cu o viziune clara si sa spuna uite ce ar trebui sa facem, sau incotro ar trebui sa mergem. Cand spun viziune ma refer la ceva ce trece dincolo de puterile noastre, la o lucrare pe care doar Dumnezeu ar putea s-o faca.

 18. Dar Oltenia? de ce e mai aproape Spania si Austria ca Oltenia?
  Mreu auzi, cind am fost in Austria, La Paris, In Spania de la amvon;
  mai rar la fartii batrini sau bolnavi, si tot atit de rar in Oltenia, unde
  ocultismul si paginismul tin lumea in lanturile lor.

 19. @ Elisa
  incerc si eu sa-mi dau cu parerea. Ma surprinde legalismul care iese din tine. Te gandesti numai la ce i-ar fi placut la maica-ta si la bunica-ta sa auda nu si la ce este biblic sau nu. Ce este rau cu urarea Paste fericit? Care cuvant din aceasta urare este nebiblic? De ce este rau sa fii fericit de Pasti? Eu personal chiar cred ca avem suficient de multe motive sa fim fericiti de Pasti. ALaturi de celelalte urari, nu gasesc nici o vina in aceasta urare. Este regretabil insa modul legalist in care tu vii si iti impui nu punctul de vedere biblic ci punctul de vedere al mamei tale. „N-am spus niciodata aceste cuvinte si nici nu le voi spune” este o fraza care arata „sfintenia” ta de tip fariseic. Pentru astfel de oameni Domnul Isus intotdeauna a avut cateva cuvinte potrivite spun eu si anume: vai de voi!!!!!!!!!!!!

 20. ambasadorul on said:

  Sora Elisa,

  mă bucur pentru sinceritatea comentariilor.
  Mult har vă doresc și eu!

 21. ambasadorul on said:

  Frate Bogdan,

  nu am dat drumul la comentariu pentru că nu era momentul prielnic pentru astfel de comentarii.
  Sunt convins că nu l-ați confruntat pe acel proeminent lider al cultului și să-l avertizați de pericolul în care se află. Dar se pare că sunteți mult mai liber să comentați despre el pe bloguri. Nu comentez despre comunitatea de Oradea pentru că nu o cunosc, dar am o bănuială: cred că sunt destui în comunitate care nu sunt de acord cu d-voastră.
  Resping afirmația: „toți își văd de interesele proprii și de putere”.
  Nu, frate Bogdan, unii își văd de interesele lor și de putere.
  Am întâlnit și păstori care au pus interesul Împărăției Domnului și a fraților mai presus de interesul personal. De ei ar trebui să vorbim și pe ei ar trebui să-i votăm.
  Am întâlnit și oameni cu o viziune clară și biblică care numai prin puterea Domnului ar fi putut să o împlinească.
  Domnul să fie cu noi.

 22. Domnule Bogdan,
  mama mea ar fi avut acum 103 ani; daca ai veni in Caransebes si ai intreba despre ea, multi ti-ar spune ca era o femeie a rugaciunii, desi s-a dus la Domnul de 21 ani.
  Fericirea de Pasti nu e cuprinsa pe paginile Scripturii ci doar bucuria invierii din morti a Mintuitorului.
  ‘Tonul tau e tipic; Domnul sa te binecuvinteze cu ce stie El ca e mai bine pentru sufletul tau, ca el sa fie cu adevarat fericit ACOLO SUS .
  Acest pamint oricum va arde ca un gunoi si tot ce e pe el acum; daca avem o fericire
  ca traieste Hristos in noi, asta conteaza.

 23. Pingback: Topul postărilor în ultima lună | Ambasadorul

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: