Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Multiplicarea bisericilor prin roire sau lovire?


Am citit nu de foarte mult timp, un articol al unui misionar care vorbea despre multiplicarea bisericilor. Fratele din Italia ne propunea un model care cred că este deja consacrat în România: multiplicarea prin roire.

Am citit cu interes articolul și am recunoscut în el câteva principii pe care le respect. Dar teama mea este că și aici este valabilă zicala: „teoria ca teorie, dar practica ne omoară”.

Am vizitat un apicultor veteran din biserica noastră și l-am întrebat cum stă treaba cu roirea la albine.

Dacă cineva vrea să roiască dintr-o biserică în mod corect, ar fi bine să se consulte cu experimentatele albinuțe.

Vă ofer doar două din principiile roitului la albine pe care bătrânul apicultor mi le-a dezvăluit:

1) Roitul se face în bună înțelegere.

Se constată că într-un stup sunt mai multe conducătoare. ( Apropo, care este pluralul pentru „matcă”? ) Și atunci, se organizează roirea. Dar, asta se face nu pe ascuns, nici pe la spate, ci în perfectă înțelegere.

Se planifică foarte bine plecarea. Se pregătește stupul pentru despărțirea de cele care vor pleca. Nu se bat conducătoarele între ele, nu se manipulează și nici nu se șantajează. Totul se face cu bună înțelegere.

S-a ajuns să se „discute” în stup despre roire pentru că familia a crescut și nu mai este loc în stup. De aceea se roiește. Este mare aglomerație de conducătoare și lucrătoare. Este prea multă miere și dulceață în același loc.

Eiii bine, acesta este modelul de roire și pentru bisericile noastre. Atunci când este prea multă miere și dulceață la un loc, e timpul să vă împărțiți. Mergeți și faceți o biserică dulce și în alt loc al orașului.

2) Roiul este format din toate „categoriile sociale”.

Adică, când se face planificarea roitului, conducătoarele își împart poporul. Roiul nu este format doar din tinerii și tinere. Nu se face un stup doar cu cei cărora la place Hill Song. Nu se face un stup doar cu prietenele. Se pleacă cu de toate: cu conducător, cu soldați, cu lucrătoare, cu mame, cu familii, cu copiii, cu trântori.

Interesant, nu? Aud că noile biserici vor să fie relevante. Dar prin asta se înțelege că biserica este formată din cei cu care „mă înțeleg bine”.

Când ați auzit că noul „pastor” din oraș  a luat cu el printre alții și pe cei divorțați și cu probleme de băutură, șomeri, și câțiva țărani și a făcut o biserică noua și relevantă?

Maestrul apicultor mi-a mai spus un principiu la roirea albinelor, dar pe acesta nu îl spun.

Dar, poate albinele știu ele ce știu 🙂

Single Post Navigation

4 thoughts on “Multiplicarea bisericilor prin roire sau lovire?

 1. O gluma confesională din America: Un metodist îi spune dojenitor unuia din Southern Baptist: „Măi, voi vă hârjoniți ca pisicile care miorlăie și se bat noaptea!“
  Baptistul îi răspunde: „Da, așa este, dar tocmai de aceea sunt pisici pretutindeni …“

 2. O sa-l intreb pe fiul meu cum e cu roitul, sa aflu care e principiul atit de secretos?. 🙂

 3. ambasadorul on said:

  să-mi spuneți și mie când aflați 🙂

 4. Problema apare fiindca oamenii isi doresc nu Biserica, ci club. Sa se simta ei bine. Crestinism fara sacrificiu si fara batai de cap, in fotoliu si cu servitori. Cel mai mare e cel servit de toti si care e mai puternic.

  Faptul ca exista astfel de „roiri” dovedeste faptul ca exista astfel de oameni in Biserici, fie ca „roiesc” fie ca nu. Iar aceasta ar trebui sa ne preocupe. De ce exista acesti oameni, de ce sunt atat de multi, de ce Biserica nu reactioneaza in vreun fel la prezenta lor, sau, daca reactioneaza, de ce in asa fel incat nu se intampla, de fapt, nimic.

  Si mai intervine aici, apropos de tinereti, si o boala a evanghelicilor care sunt fascinati nu de cer, ci de America sau alte zone (din filme, de pe Internet si basmele din stirile politice). Ei vor sa se simta bine cu muzica de pe net, populara acolo (fara vreo relevanta aici, in viata lor sau in viata altora, fara putere si impact), cu hainele de acolo (desi clima difera uneori), cu frezele de pe net (idolii moderni, formatorii ieftini cu haine scumpe) etc.

  Legat de albine… ele lucreaza. Crestinii de astazi…

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: