Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Câteva impresii de la congresul baptist


Au fost scrise deja articole din diferite perspective despre Congresul Baptist de la Timișoara.

Întotdeauna am o mare bucurie să-i revăd pe frații mei colegi de slujire și să îl putem lăuda pe Dumnezeu pentru tot ce face prin noi și în noi! Am fost plăcut impresionat de numărul mare de participanți și încurajat de frații care au depus efortul și au călătorit poate o noapte întreagă pe tren pentru a se alătura celorlalți.

Sufletul meu s-a bucurat de cântarea care a fost înălțată din gura a peste 900 de bărbați slujitori. Cred că nu foarte des avem o astfel de ocazie. Impresionant.

Am fost dezamăgit de momentul penibil al celor câteva zeci de bilete care au blocat procesul de votare la balcon. Nu am înțeles nici până astăzi ce s-a întâmplat. Aș vrea să înțeleg. Poate voi găsi pe cineva competent să-mi explice și mie. Nu vreau să cred zvonistica de după Congres. Până la proba contrarie cred că sunt doar zvonuri.

Am fost atent la rapoarte, luări de cuvânt și intervenții. Cel care a reușit să-mi capteze interesul și atenția a fost fratele Paul Negruț. Un raport biblic, concret, practic și realist. Frate Paul Negruț a fost și este în continuare vice-președintele cu educația.

Constatările fratelui și a celorlalți vicepreședinți din comunități noastre care se ocupă cu educație sunt demne de luate în seamă și au menirea nu să producă zâmbete ironice, ci o profundă cercetare și pocăință urmată apoi de o hotărâre de a nu mai pierde teren în fața dușmanului.

Iată câteva constatări:

  • răspândirea unor învățături distorsionate în legătură cu Persoana și lucrarea Duhului Sfânt ( învățături și practici de sorginte carismatică ).
  • învățături greșite cu privire la relația dintre Biserică și lume răspândită de mișcarea bisericilor emergente.
  • învățături greșite cu privire la natura, locul și rolul muzicii în Biserică.
  • învățături greșite cu privire la căsătorie, divorț și recăsătorie.
  • învățături greșite în legătură cu subvențiile de la Stat.
  • ordinarea în slujba de păstor, presbiter sau diacon a unor persoane care nu corespund din punct de vedere biblic pentru aceste slujiri.
  • introducerea unor cântece, pantomimă și teatru în cdrul serviciilor divine sau a întâlnirilor de tineret, care nu sunt în armonie cu învățătura și practica baptistă.
  • introducerea unor practici lumești la nunți ( îmbrăcăminte indecentă, bijuterii, dansul miresei, oficiul nașilor, băuturi alcolice ).
  • oficierea cununiei religioase în biserică a unor persoane care au trăit în păcat și care ar fi trebuit puse sub disciplină.
  • introducerea la înmormântări a cozonacilor sau a altor produse similare care seamănă cu parastasul.
  • introducerea practicii de ungere rituală cu undelemn în vederea vindecării. În unele biserici au fost organizate seri de rugăciune, veghe și ungere pentru vindecare.
  • preocuparea aproape exclusivă a multor tineri doar pentru muzică și filme.
  • îndepărtarea tinerilor de imnologia baptistă în favoarea unor muzici de discotecă sau melodii de sorginte carismatică.
  • apariția unor cazuri de muzică și dans la întâlnirile de tineret și nunți.
  • folosirea băuturilor alcoolice de către unii lucrători, precum și folosirea băuturilor alcoolice de către unele biserici la nunți și la ieșiri la iarbă verde.
  • colaborarea cu organizații internaționale care promovează ordinarea femeilor.
  • colaborarea cu organizații internaționale care promovează homosexualitatea și căsătoria între persoane de același sex.
  • exercitarea unor presiuni asupra bisericilor baptiste din diaspora de ase integra în uniuni  baptiste care tolerează relații intime  între tineri înainte de căsătorie, fumatul, consumul de băuturi alcoolice, dansul, ordinarea femeilor, homosexualitatea și căsătoria între persoane de același sex.

Credeți că aceste constatări sunt reale și alarmante?

Single Post Navigation

21 thoughts on “Câteva impresii de la congresul baptist

  1. Interesane opinii, ponderate, chiar daca sunt eludate si ale luari de pozitie ale fratelui Negrut.
    Intrebarea mea, neretorica, ci de maxima importanta este urmatoarea.
    Ati spus, citez:
    Constatările fratelui și a celorlalți vicepreședinți din comunități noastre care se ocupă cu educație sunt demne de luate în seamă și au menirea nu să producă zâmbete ironice, ci o profundă cercetare și pocăință urmată apoi de o hotărâre de a nu mai pierde teren în fața dușmanului.
    Cine este acest dusman? Prin lipsa identificarii acestuia, se pot intelege multe aici …

    Mai am o intrebare, scuze:
    introducerea unor cântece, pantomimă și teatru în cadrul serviciilor divine sau a întâlnirilor de tineret, care nu sunt în armonie cu învățătura și practica baptistă.”
    … and the problem is: […] ? Ce pagube produce o pantonima la o seara de tineret?

  2. Shifu on said:

    N-am nimic cu pantomima in biserici, dar – trebuie sa recunosc – nu-mi place… Am vazut o chestie din asta, cu pantomima, pe strada, facuta de niste americani. Nici pana astazi nu stiu din ce cauza a fost jenanta: ca a fost facuta de americani sau ca a fost pantomima… Nu cred ca daca era facuta de romani era mai de calitate, deci n-am nimic cu americanii sau cu romanii. Acum, revenind la pantomima, parca-i vad pe primii crestinii, adunati prin catacombe sa-l laude pe Domnul, facand pantomima… Adica, am vrut sa zic, parca nu-i vad pe primii crestini facand chestii din astea. Sau pe ucenicii Domnului vestind Evanghelia prin pantomima. Sau pe Domnul Isus facand pantomima… Doamne, Doamne…

  3. Pantomima e ceva greu de realizat, probabil ca ce sugereaza unii ca ar fi pantomima e de fapt un fel de incercare total nereusita, un no-name la care ii zice pantomima din lipsa de curaj. Eu am vazut o singura pantomima pana acum.

    Scenetele merg in tabere tematice, cu adolescenti si tineri, in anumite limite (se tinde foarte mult spre aspectul comic si usor se pot depasi limitele bunului simt). O spun din experienta.

  4. ambasadorul on said:

    Dyo,

    marele pericol pe care-l sesizez ( poate sunt doar eu ) este conformismul cu lumea din jurul nostru. Lumea nu ne mai întreabă nimic, pentru că nu mai este curioasă să afle nimic de la noi.
    Cât despre pantomină …îi las și pe alți cititori să-și dea cu părerea.

  5. ambasadorul on said:

    Îmi pun doar două întrebări acum:

    Câtă Evanghelie poate comunica o pantomimă?
    Câtă Evanghelie poate înțelege un privitor de pantomimă?

  6. Nicio Evanghelie.
    Salut aici si oricind si oriunde lucrarea facuta de fr Negrut Paul;
    Dumnezeu a pus atita „talant” in acest frate, incit nu ma mir de uneltirile Celui Rau, care incearca sa-l minjeasca mereu;prin oameni acre nu sunt de calitate;
    niciintr-un caz de calitatea dinsului;
    ma bucur sa aud ca s-a pus problema circului din biserici(pantomima, cintece, nu contari, etc)
    in ciuda „dusmanului”(satana, daca nu stie cineva care e dusmanul, atunci nici nu poate lupta impotriva a ceea ce face acesta).
    Cautam dusmani in cei care nu sunt de parerea noastra;
    in loc sa ne bucuram ca mai avem 7000de frati nepatati.
    Evanghelia poate fi auzita si tansmisa numai dupa modelul biblic.
    Slavit sa fie Domnul pentru fratele Paul;
    cine s elupta impotriva dinsului, se lupta impotrica Lucrarii lui Dumnezeu.
    Mi-au reinviat sperantele si o sa ma rog Domnului sa puna pe inima cit mai multor pastori, insanatosirea bisericii locale.

  7. Va rog frumos sa corectati inainte de postare, cu scuzele de rigoare; nu am recitit.
    Multa binecuvintare.
    Nu am inteles de ce nu s-a facut public ceea ce a spus fr Paul Negrut;
    doar critici (ca a zbierat, m-as mira; desi citeodata unii te fac sa urli)
    Ceea ce a fost esential nu am vazut nicaieri.
    Oare de ce?
    Numai aici, multumim.

  8. Nu pledez pentru pantonima; am vazut destule pana acum, si bune, si proaste. Parerea mea este ca alaturarea lor la capitolul probleme, alaturi de „invataturi distorsionate cu privire la Persoana si lucrarea Duhului Sfant”, este inadecvata, de prost gust.
    Prima intrebare este insa cea care mi se pare importanta; v-ati referit la un „dusman” generic (cel rau, poate), lucru care ar fi ok, sau la altc(in)eva?
    Parere personala: lumea nu ne mai intreaba nimic pentru ca nu aratam ca oameni care sa aiba acces la raspunsuri. Dupa cate conflicte suporta lumea evanghelica romaneasca … ce mai avem de oferit?

  9. Astazi avem multi pastori care nu au ce cauta intr-un loc, unde se hotaraste vesnicia cuiva.
    Unii , nu pricep nici ei, ce e gresit in practicile pe care le adopta( mereu au cev ade spus acestia impotriva fr Negrut, oare de ce?)
    Daca s-ar gindi mai serios la Scaunul de Judecata, unde ei vor fi mai aspru judecati,
    poate ar reveni la fostele lor preocupari; lasind pe cei care sunt chemati in mid sigur(absolut sigur) de catre Domnul.
    Pavel n-a facut scenete, teatru, pantomima.
    In Psalmi, spune „cintati o cintare inteleapta”;
    noi azi, anuntam pe unele Site-uri crestine „cintece” si „artisti”.(?????);
    eu nu doresc sa cint cintece Domnului, si nici sa fiu artista. 😦
    deci trebuie sa avem intelepciune in orice, mai ales in inchinarea pe care a o aducem Dumnezeului Cel Viu.
    Daca ne-am gindi cu seriozitate, in fata Cui stam; am face lucrurile cu totul altfel.

  10. anonim on said:

    Probabil ca unii incearca sa compara pantomima cu versetul unde scrie de epistola citita. Din pacate mi se pare ca suna a erezie.

  11. Stiu ca teoretic pantomima s-ar adresa altor grupuri tinta decat se adreseaza in realitate la noi. Ce am vazut eu tine de o sfera unde se invart haotic lipsa de imaginatie, jocul de scena fara talent, si in special setea de distractie.

    Poate ca o pantomima ar merge in comunicarea fata de persone cu anumite dizabilitati. Intr-o sceneta e foarte greu sa comunici ceva inedit, si mai greu intr-o pantomima.

    Cand se fac scenete in tabere, de exemplu, nu mesajul ei conteaza, cat originalitatea, capacitatea creativa si valoarea scenetei prezentate. Fiindca nu avem nevoie de scenete, desene, filme sau pantomime sa intelegem mesajul clar al Evangheliei care a fost dat deja intr-un mod anume omenirii.

    Din punctul meu de vedere pantomimele sunt ok, sa ne traiasca. Dar pana acum, cum spuneam, nu le-am vazut rostul. Doar pentru distractie eu nu le-as folosi nici macar intre tineri. Cand se fac astfel de actiuni pentru distractie se depasesc limitele foarte usor si bunul simt isi pierde din sens ca etalon intrinsec fiintei umane.

    Si cu muzica anumite feluri de muzica e, din acest punct de vedere, cam la fel. Am auzit o droaie de argumente aberante si voi mai continua sa aud ca deaia am urechi. Ele suna cam asa:

    Un om taia cu zel stalpul de lemn care sustinea terasa vecinului sau. Toporul mergea bine, tocmai fusese ascutit. Vecinul buimac il intreaba de ce face ceea ce face. „Ia nu ma mai judeca tu, fu raspunsul”. „Totusi, insista vecinul care urma sa-si vada terasa praf, cum poti face asa ceva?”. „Ia auzi, vecine, fu raspunsul dat intre doua topoare si-un scuipat in palme, nu inteleg de ce a taia un copac din padure, care tot lemn e, iti strica tie buna dispozitie, ca doar am si eu nevoie de lemnul asta, nu-l tai numa’ asa…”.

  12. george on said:

    „La inceput a fost Cuvantul … ”
    … apoi oamenii l-au inlocuit cu pantomima …
    Morala: cand ne plictisim de Cuvant, trecem la pantomima …
    Domnul sa va binecuvinteze cu darul deosebirii duhurilor, frate Dyo!

  13. Concluzionam repede, pe baza unor jocuri de cuvinte, fara vreo argumentare … oare asta isi doreste fratele Negrut?
    Este darul deosebirii duhurilor inca unul valid, din perspectiva baptista? Poate unul dintre pastori ne ofera un raspuns …
    Oricum, multumesc de binecuvantare.

  14. Primii crestini nu predicau de pe tablete Apple, nu proiectau cantarile in format Power Point pe ecran si nu vesteau Evanghelia pe pagini de internet. Noi … de ce o facem?

  15. Primii crestini nu traiau in minciuna. E bine sa le urmam exemplul?

  16. Pantomima pe strada in Romania e mai jenanta decat la intalnirile de tineret.

    Totusi, conteaza si unde pe strada. Unde anume si cu ce scop?

  17. Nu as fi chiar atat de idealist dar … da, ar fi tare bine sa le urmam exemplul in aceasta privinta.

  18. ambasadorul on said:

    Cum comunici conceptul de „har”, „pocăință”, „mărturisire” prin pantomimă?
    Nu înțeleg la ce ajută pantomima?

  19. poate ca e buna pantomima pentru cei care sunt surdomuti?

  20. Pingback: Topul postărilor în ultima lună | Ambasadorul

  21. Pingback: O dietă a cântărilor | Ambasadorul

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: