Nu numai constatări. Sunt și soluții!
Am scris ieri despre constatările de la congres din domeniul educației creștine în cutul baptist. Iată și câteva propuneri:
- promovarea unui program de citire zilnică a Scripturii.
- promovarea grupurilor de rugăciune și ucenicie sub coordonarea păstorului și a comitetului bisericii.
- încurajarea și promovarea studiilor biblice și a predicilor cu conținut doctrinar; studiul sistematic al doctrinelor.
- încurajarea păstorilor de a-și veghea turma în mod real.
- verificarea și coordonarea din partea păstorului a punctelor de pe programul serviciilor divine.
- transmiterea unor mesaje clare din partea comunităților și a Uniunii în legătură cu învățăturile și practicile neconforme cu Scriptura.
- dezbaterea acestor aspecte de doctrină și practică în cadrul întâlnirilor Consiliului Uniunii și Conferinței Naționale.
- definirea clară a teologiei închinării și a locului și rolului muzicii în biserică.
- precizarea locului și rolului misionarismului independent în Bisericile Baptiste.
- promovarea doctrinelor baptiste atât în predicare, studiu biblic și conferințe, cât și prin promovarea unei literaturi religioase adecvate.
Aveți și alte propuneri?
Inca o propunere: promovarea unui studiu biblic coerent si sistematic precum Istoria Binecuvantarii, pe nedrept lepadat, chipurile pentru ca ar fi fost „prea greu”, de catre o multime de biserici si, mai grav, de catre Uniune.
Eu as promova formarea de oameni care sa faca astfel de studii pentru bisericile locale, cel mult zonal. Nu cred intr-un studiu unitar pe toata tara, de o asemenea anvergura.
Poate ca a fost prea greu pentru unii.
Iată o idee excelentă.
Asta înseamnă să punem de-oparte o echipă care să gândească și să construiască studii pentru biserică?
Nu stiu, daca exista astfel de oameni, poate ca da. Sau pastorii, presbiterii, altii cu dar. Important e ca liderii unei biserici sa inteleaga unde se afla aceasta si unde trebuie sa fie adusa, prin crestere spirituala. Apoi sa fie realizate studii biblice folositoare pentru aceasta crestere spirituala.
Din pacate, din ce am observat eu, cand e studiu nu e practica, iar cand e multa implicare lipseste maturitatea din lipsa de studiu. Aici inca astept sa inteleg ce-i de facut.
Punctul 2 mi se pare esential.
Nu este musai sa fie toate bisericile pe acelasi pas, daca tinem cont ca sunt atatia ani de studiu iar unele biserici au mers cu credinciosie deja o bucata de drum.
Si nu este obligatoriu sa fie facut la nivelul promovat de Beni; cel ce conduce studiul poate sa il adapteze nivelului bisericii in care slujeste.
Cel mai important, nu cred ca un plan ca IB, sau oricare altul, poate fi impus bisericilor; in schimb, el poate fi promovat, iar bisericile incurajate sa il urmeze … este cu totul altceva.
Deocamdata si la noi in biserica suntem un grup de cativa frati care pregatim studiile pentru fiecare duminica, cu un avans de cateva luni. Din pacate, IB nu a fost adoptat la noi; asta nu impiedica pe nimeni din cei ce faciliteaza studiul, sa foloseasca resursele oferite de cei de la Cluj …
PS. nu cred ca exista la ora actuala o resursa mai buna de aparare a credintei baptiste decat Istoria Binecuvantarii. Este o parere personala … si subiectiva, recunosc.
Pingback: Topul postărilor în ultima lună | Ambasadorul