Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Fă lucrul unui evanghelist ( musafir fr. Cornel Tuns )


Fratele Cornel Tuns a terminat studiile de Masterat în Teologie la Master’s Seminary chiar în campusul bisericii păstorite de John MacArthur. De cinci ani lucrează cu International Mission Board. Colaborarează cu baptiștii de sud din America ca și plantator de biserică în localitatea Ciorogârla lângă București.  L-am cunoscut în timpul seminarului la București ca și profesor și prieten. Un foarte pasionat pentru evanghelizare personală și ucenicizare. Acasă organizează studii din Evanghelia după Ioan. Fratele Cornel Tuns este implicat activ și pe partea de echipare a lucrătorilor care nu au posibilitatea să meargă la Institutul Biblic, în special de rromi. Organizează și ține cursuri din Vechiul și Noul Testament la Arad, Medgidia si Giurgiu precum și despre doctrina păcatului și a mântuirii.

Pavel îi scrie tânărului Timotei, cu limbă de moarte: 
fă lucrul unui evanghelist! 
Timotei era un păstor tânăr dar chemat să facă evanghelizare.  

De ce?

Pentru că vremurile in care trăim sunt zilele din urmă și vremuri grele (2 Timotei 3).  Dar nu numai. În această vreme din urmă oamenii nu vor putea să sufere învățătura sănătoasă, ci îi vor gâdila urechile s-audă lucruri plăcute si își vor da învățători după pofetele lor (2 Timotei 4).

Cu puțină vreme în urmă în America s-a publicat o carte care v-a ajunge și-n Romania.  Cartea, “Love Wins” de Rob Bell. Autorul afirmă că dacă există iad într-o zi va fi gol pentru că dragostea câștigă.  Dacă autorul are dreptate atunci cuvântul Apostolului Pavel, “fă lucrul unui evanghelist”, nu-și are rostul iar orice efort misionar este inutil.

Un alt autor cu mai multi ani in urmă a scris despre evanghelizarea biblica (carte tradusă in limba Română, Evanghelizarea și Suveranitatea lui Dumnezeu de J.I. Packer).

Acesta scrie atât de clar si biblic, urmatoarele:

Din totdeauna și oriunde slujitorii lui Dumnezeu sunt sub mandatul de-a evangheliza; iar vorbind biblic despre evanghelizare (arată autorul) este direct relaționată cu suveranitatea lui Dumnezeu.  Dacă ești creștin tu deja crezi într-un Dumnezeu suveran pentru că te rogi Lui.  Tu deja crezi în suveranitatea lui Dumnezeu în mântuire din două motive:  îi multumești lui Dumnezeu pentru mântuirea ta și te rogi lui Dumnezeu pentru mântuirea altora.

Când vorbim despre suveranitatea lui Dumnezeu în mântuire, ne-ncurcăm și nu-nțelegem pentru că de fapt este vorba despre harul suveran a lui Dumnezeu; har arătat oamenilor pacătoși și puterea lui Dumnezeu arătată în acțiune pentru ai aduce pe păcătoși la Hristos.

În evanghelizare oameni sunt confuzi cu privire la acest lucru.  Mesajul biblic predicat sau vestit înseamna evanghelizare și nu rezultatul sau răspunsul oamenilor.  Evanghelism este doar predicarea Evangheliei.  Credința în Dumnezeul suveran și harul Lui dat celor nevrednici, este singura noastră speranța în a susține un efort evanghelistic.  Doar această credință ne dă curaj în evanghelizare.  Pentru că nici un om nu-L caută pe Dumnezeu, niciunul măcar scrie Pavel in Romani 3.

Iar atunci se ridică întrebarea: cum se face ca tu l-ai căutat și l-ai găsit, pe Dumnezeu?

Pentru mântuirea sufletului tău poți să-i mulțumești lui Dumnezeu.  Iar prin aceasta dovedești că și tu crezi într-un Dumnezeu suveran și te rogi Lui pentru mântuirea altora.

Cuvintele Apostolului Pavel  adresate lui Timotei cu doua mii de ani în urmă, vorbesc și în ziua de astăzi păstorului sau evanghelistului:

Dar tu fi treaz în toate lucrurile, rabdă suferințele, fă lucrul unui evanghelist, și împlinește-ți bine slujba.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Fă lucrul unui evanghelist ( musafir fr. Cornel Tuns )

 1. Frate Cornel,

  ați scris în articol că „Evanghelism este doar predicarea Evangheliei”.
  Asta înseamnă că doar prin predicare putem face evanghelizare?
  Ce facem cu pantomina?
  Filmulețele video?

 2. Cornel Tuns on said:

  Frate Adi,
  multumesc de intrebare. Eu zic ca putem face evanghelizare si dela om la om, nu doar prin predicare; dar, pantomima si filmuletele video nu isi au locul in biserica dupa cum inteleg Noul Testament (dar intr-o campanie de evanghelizare pot fi folosite cu intelepciune, dupa parerea mea). Prin evanghelie inteleg ca sunt pacatos si am nevoie de Hristos, asadar, nu ma indepartez de acest mesaj chiar daca modul de-a comunica e diferit.

 3. Cornel Tuns on said:

  Frate Adi,
  ca raspuns la intrebarea, Ce facem cu pantomima? Joel James scrie: „When it comes to divine revelation, words are better than pictures. Paul said to the Corinthians, „God was well-pleased through the foolishness of the message preached to save those who believe” (1 Cor 1:21, emphasis added). Sinners are not saved through the foolishness of the message drawn or danced. Salvation requires words—the words of Scripture read or the words of Scripture preached. In short, as a preacher of the gospel, you must deal with words. Since God revealed Himself in words, not pictures, you must have a basic knowledge of how words and language work.”

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: