Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Schimbare în politica comentariilor


Cred că febra comentariilor acide și răutăcioase a cam trecut. Ne-am mai obișnuit cu blogurile și comentariile fără patimă. Inspirat fiind și de alți blogeri am decis să fac vreo două modificări în ce privește sistemul de comentarii pe acest blog:

 1. Se va putea comenta direct și fără a mai aștepta moderarea mea. Am încredere în comentatorii mei!
 2. Se mai poate comenta și sub anonimat dar nu este ceva ce recomand. Dacă această regulă este abuzată, probabil că o voi schimba. Sfatul meu este să comentați sub numele real. Știți cine sunt eu și cred că este corect ca și eu și ceilalți să vă cunoaștem identitatea.
 3. Puteți să puneți și întrebări. Probabil că și alții se frământă cu aceleași dileme.
 4. Puteți să nu fiți de acord cu mine sau cu alți comentatori. Dar, vă rog să o faceți cu respect și îngăduință. Nu suntem la „ușa cortului”, ci într-o „ambasadă” 🙂
 5. Îmi păstrez dreptul să șterg comentariile pe care le consider nepotrivite pentru acest blog. Dacă comentariul este în afara subiectului, jignitor, abuziv, murdar, pornografic, amenințător sau reprezintă vreo reclamă sau link spre nu știu ce site-uri, atunci voi șterge fără nici o ezitare aceste comentarii.
 6. Comentariile d-voastră vă aparțin. Asta înseamnă că uneori nu reprezintă și opinia sau părerea mea. Faptul că veți comenta pe blogul meu că „laptele este negru” nu voi fi eu responsabil de această afirmație. Chiar dacă apare pe blogul acesta.
 7. Dar îmi rezerv dreptul de a putea publica sau reproduce într-un articol separat comentariile d-voastră.

Dorința mea este să găzduiesc un dialog civilizat, curat, biblic și încurajator pentru toți cei ce citesc și participă la discuțiile de pe acest blog. 

Credeți că ar mai fi vreun principiu care ar ajuta dialogul de pe blog? 

Single Post Navigation

26 thoughts on “Schimbare în politica comentariilor

 1. Regula nr. 1 este… cu cîntec. Din experiența Pătrățosului, ar trebui să știi că nu trebuie să ai mare încredere în comentatori. Aceștia vor testa limitele libertății de expresie pe blogul tău (care o fi ambasadă emanuelistă, dar nu o altfel de ambasadă).

  Eu am făcut asta, (semi)intenționat, pe mai multe bloguri evanghelice: testez limitele libertății de expresie (la acest test cei mai mulți au picat, mai ales bloggerii-pastori; de asemenea, pe lista de discuții Masa Rotundă, de acum cîțiva ani, a lui Iosif Țon, am afirmat că acesta nu încurajează libertatea de expresie).

  Sînt conștient că libertatea de expresie nu înseamnă orice, oricum, oriunde. (Despre acest subiect s-a discutat și se va mai discuta. Pe cuvîntul meu!)

  Regula Nr. 1 ar trebui să fie în legătură cu ADEVĂRUL.

  În lista regulilor nu văd a se menționa această o astfel de regulă fundamentală, care asigură CREDIBILITATEA.

  Dacă vei scrie că nu există cuvîntul mogul în DEX, iar cititorii vor verifica și vor vedea că există, cum îți vei păstra credibilitatea?

  Eu am o listă cu oameni care dezinformează, mai mult mai mai puțin regulat, în blogosfera evanghelică.

  Unii bloggeri / comentatori au putut fi astfel avertizați din timp despre acești dezinformatori / mincinoși.

  Alții se aruncă în comentarii FĂRĂ să aibă o minimă informație despre ce hram poartă comentatorii care îi provoacă.

  Pe blogul Vindecătorului, cineva a scris, cred că acum un an, că eu aș fi fost exmatriculat de la Institutul Biblic Emanuel (acum Universitatea Emanuel). Ceea ce este o minciună. Dimpotrivă, am fost un lider al studenților dintr-o grupă de teologie din cea mai bună perioadă de 20 de ani a instituției. Am contribuit la „schimbarea feței Institutului”, cum s-a exprimat, nu o dată, unchiul tău, Doru Hnatiuc, care ne-a fost coordonator de grupă (Și ce dacă?).

  Doară nu crezi că uit, atunci cînd intru pe blogul tău, că ești nepotul lui Doru Hnatiuc.

  Așadar, dacă vrei să ai credibilitate în fața mea (a celor ca mine), atunci trebuie să văd că ești un ambasador al adevărului, ceea ce implică, uneori, incomoda responsabilitate de a demasca minciuna.

  Bloggerii-pastori dau tot mai multe semne că NU vor să plătească prețul implicării în dezbateri publice legate de adevăr și minciună.

  O problemă legată de această disponibilitate de a fi în ringul public susținînd adevărul și demascînd minciuna are de a face cu… pierderea timpului.

  Procedurile de dezinformare ne fac să pierdem mult timp pentru a verifica anumite informații și pentru a concepe un discurs public moderat, lucid, polemic și, dacă se poate, neplictisitor.

  Eu nu am milă pentru cei care mă fac să pierd timpul cu astfel de răspunsuri publice.

  Așadar, dacă dorești să ai un spațiu public curat, credibil, interesant, trebuie să și plătești prețul pentru așa ceva.

  Deocamdată nu sînt convins că vrei să plătești prețul.

 2. ambasadorul on said:

  Frate Alin,

  nu încerc să te conving de nimic.
  Se pare că te-ai grăbit să dai tonul la „cântec”.
  Cât despre „conducerea bisericii” ai falsat rău de tot și fără milă dar cu dragoste am șters remarca!

  Domnul să ne ajute să ne sărăm vorbirea și scrierea!

  Mult har!

 3. Iată că rezultă, de aici, și o a două regulă importantă: Respectul față de comentatori.

  Cînd oamenii citesc ceea ce scrie un blogger, aproape sigur că ei pornesc de la prezumția că acesta vrea să îi convingă de ceva.

  Cînd bloggerul citește comentariile, ar trebui să pornească de la prezumția că cel puțin unii dintre comentatori vor să-l convingă de ceva.

  Altfel, nu cumva ne pierdem vremea?

  Mă refer la întîlnirea în spațiul public.

  Doar din 2 replici, deja s-a conturat o dilemă: eu am menționat, în treacăt, că nu uit veștile rele pe care le-am auzit despre conducerea bisericii pe care o păstorești.

  Ai șters această mențiune din comentariul meu FĂRĂ a indica că ai modificat comentariul meu (și în ce fel).

  Deja ai devenit suspect, și pentru că nu ai arătat respect față de comentator și pentru că ai avut o reacție suspectă la chestiunea ridicată.

  Așadar, pe de o parte eu am menționat o chestiune referitoare la conducerea bisericii pe care o păstorești (chestiune pe care nu țineam să o discutăm acum, aici), iar tu, pe de cealaltă parte, afirmi ceva nu despre chestiune, ci despre mine, cică aș fi „falsat rău de tot și fără milă”.

  Măi, omule, ce știi tu despre mila mea? Ești pe lîngă subiect!

  Eu am fost la subiect.

  Reiau:

  Regula nr. 1 ar trebui să fie în legătură cu adevărul

  Regula nr. 2 ar trebui să fie în legătură cu respectul față de cititori / comentatori.

 4. Daniel on said:

  Frati mei in Domnul ,daca aveti ceva de impartit sau discutat ,va rog cu respect sa nu folositi blogosfera pentru asta…nu ar trebui ca blogurile crestine sa fie pentru zidirea spirituala a celor care il citesc?si nu pentru tachinare.
  In speranta ca comentariul meu nu va fi gresit interpretat, va urez din inima sa fiti binecuvantati de Domnul .
  Pace sfanta !!!

 5. ambasadorul on said:

  Frate Alin,

  Mult har să ai de la Domnul!

 6. ambasadorul on said:

  Daniel,

  îți mulțumesc pentru intervenție.
  Îmi doresc și mă rog pentru acea călăuzire și discernământ pentru a putea oferi încurajare și edificare celor ce citesc acest blog și aceste comentarii.

  Să ne ajute Domnul!

 7. ALEXANDRA on said:

  Iti multumim fr.Adi pentru increderea acordata noua comentatorilor.Cred ca fiecare dorim sa ne incurajam uni pe altii sa discutam ,sa avem o partasie frumoasa oriunde si oricand ,fie si prin intermediul blogurilor,asa putem fi legati unii cu alti prin dragostea lui Dumnezeu ,oriunde ne-am afla.
  Domnul sa ii calauzeasca prin harul sau pe toti cei care detin astfel de bloguri.
  Amin. SA ne ajute Domnul

 8. Ba tocmai blogosfera evanghelică o folosim pentru ce avem de împărțit și de discutat.

  Blogosfera evanghelică reprezintă unul dintre spațiile publice de dezbatere. (care nu poate fi manipulat precum alte spații publice confesional-localiste).

  Păi nu Marius Cruceru, Întîiul Bloggger al Baptiștilor Români, nu făcea apel la bloggeri și la creștinii de rînd să îi ia la rost pe pastori?

  Iată o chestiune importantă de dezbătut: La ce folosește blogosfera evanghelică? Ce fel de ambasade s-au infiltrat în blogosfera evanghelică?

  Văd că ambasada asta, a lui Adrian Condrea, nu vrea să comunice cu mine. Sau, cel puțin, a intrat în silenzio stampa.

 9. ambasadorul on said:

  Frate Alin,

  nu refuz comunicarea și dispus să o păstrez dar doar în anumite limite.

 10. ambasadorul on said:

  Alexandra,

  îți mulțumesc tare mult pentru încurajare.
  Să ne ajute Domnul!

 11. bogdan on said:

  Frate Adrian,

  Nu te lua dupa Alin. Este un caz pierdut. Alin Cristea este un adevarat Vadim Tudor al Baptistilor si nu merita ascultat. Chiar nu merita sa-ti pierzi timpul cu el. Biblia spune ca dupa roadele lor ii veti cunoaste. Roadele lui Alin se vad pe asa zisele bloguri ale sale… Vezi cuvantul pe care l-a folosit destul de des in ultimul timp si care incepe cu liter c…. asta este rodul lui Alin Cristea.

 12. aneta on said:

  fr. condrea, daca vrei sa ai un blog frumos ca si pana acum baga-l la spam pe individul cristea, este un paria pe toate blogurile crestiene;

 13. bogdan on said:

  subscriu la cele scrise mai sus. Alin Cristea nu merita bagat in seama si cel mai tare l-ar afecta sa nu ii mai pomenim numele deloc. Oricum prezenta lui in blogosfera chiar nu conteaza. Scrie si vorbeste doar prostii.

 14. Mulțumesc celor ce mi-au semnalat cuvintele murdare și de mahala folosite de Alin Cristea pe blogurile sale și nu numai. Încurajat și sfătuit de unii dintre d-voastră l-am trecut pe comentatorul Alin Cristea la SPAM în acest blog. Alin Cristea a încălcat regulile de comentarii ale acestui blog.
  Domnul să vă dea mult har tututor.

 15. maricel on said:

  v-as ruga sa fiti mai explicit referitor la Vadim Tudor: cine este si cu ce a gresit ?
  multumesc.

 16. Marcel,

  subiectul Alin Cristea este închis pe acest blog.
  Mulțumesc!
  Mullt har!

 17. @ambasadoul, dacă așa sunt tratați OAMENII care lasă comentarii (pertinente) pe blogul dv. de către ceilalți comentatori, atunci eu am mari rezerve în a mai comenta pe acest blog. Mi-este frică să expun ceea ce cred din cauză că voi fi încolțit. De asemenea, politica de comentarii a dv. are mari lipsuri, dar măcar protejați-vă OAMENII de josnicia minicinoșilor care comentează aici, pentru Numele lui Dumnezeu…

 18. Dragă Andrei,

  mulțumesc pentru sinceritatea comentariului tău. Câteva observații însă:
  1. nu ne-ai lăsat să înțelegem la ce tratament faci referire.
  2. dacă comentariul este pertinent dar și duhovnicesc nu avem de ce să ne fie frică. Nu cred că ești atât de naiv să crezi că atunci când exprimi o opinie sau un crez te aștepți ca toată blogărimea să te aplaude.
  3. Tocmai pentru că sunt convins că politica de comentarii are lipsuri am încheiat articolul cu o întrebare la care ai fi putut răspunde. Astfel contribuția ta era benefică. Doar criticând fără să dai și o soluție, nu prea ne ajuți!
  Oricum, mulțumesc și Domnul să-ți dea har!

 19. Nu ați înțeles nimic din comentariul meu… Ce trist….

 20. Andrei,

  și nici nu te-ai străduit prea tare să mă faci să înțeleg.
  Domnul cu tine și har în sesiune.

  Cu aceeași tristețe,
  Adrian Condrea

 21. Pingback: Topul postărilor în ultima lună | Ambasadorul

 22. Fii mai bland si mai smerit, poate ca a inteles… totusi… ceva.

 23. După răspuns, nu, nu a înțeles nimic… Poate are doar bănuieli, impresii. Suntem prea ocupați să înțelegem OAMENII atunci cînd cuvintele lor ne orbesc.

 24. Pai si-atunci, daca dupa raspuns l-ati judecat, nu e posibil sa va fi orbit cuvintele lui si sa nu-l fi inteles?

  Ma refeream, asadar, la atitudine, nu la raspuns.

 25. Riscul cel mai mare cu care te poţi trezi peste noapte este să laşi pe cineva necunoscut să posteze cîteva cuvinte anodine, chiar o felicitare sau o încurajare, făcute cu vclenie, iar a doua oară, cînd se vede liber, să-ţi facă blogul varză cu cine ştie ce măscări.
  Moderarea comentariilor e ca lacătul de la casă pentru hoţi: ei ţi-ol pot sparge oricum, dar a nu-l avea, e ca şi cum i-ai invita să-ţi calce locuinţa cînd tu eşti plecat.
  La mine intră direct o sumedenie de persoane- dar eu nu sunt pastor!-, din cel puţin trei motive: pe unii mi-ar fi nu ştiu cum să-i ţin în aşteptare- ex. pe tine :), pe Nicolae Rădoi, pe Daniel Brânzei sau Daniel Mitrofan; pe alţii, cum sunt A. Dama, Rodica Botan, Sali Sabri, etc. îi ştiu şi-i iubesc, îi respect şi nu mă aştept decît la lucruri bune venind de la ei; alţii au verbul mai aprins, dar sufletul le e sensibil, sunt poeţi în primul rînd, ex. Daniel Costache, Lia; şi nu în ultimul rînd, cei cu care am avut ciorovăieli amicale şi le dau voie să-şi exprime imediat, la cald, opinia, ex. Cristian Ionescu, Dionis Bodiu, etc.
  Un blog de pastor, dacă-mi dai voie să te sfătuiesc, nu trebuie lăsat ca loc de zburdălnicie pentru oricine. A te încrede în oameni e un păcat şi nu ştii cine sunt fraţi şi cine nu.
  În general, nu-mi place să spun numele celor ce se află la moderare sau la spam, pentru că blogul nu e nici iad, nici purgatoriu, nici eu Dumnezeu. Eu pot greşi, nu ei… Ne ştim şi e destul atît 🙂
  Îmi place cum răspunzi la cei ce te jignesc şi Domnul să-ţi înmulţească răbdarea şi să-ţi păstreze neştirbită blîndeţea gîndurilor.

 26. Frate Cristian,

  vă mulțumesc tare mult pentru comentariu și sfat. Și pentru încurajare.
  Când voi fi plecat de acasă, voi fi atent și voi pune totuși un lacăt pe ușa comentariilor.
  Dacă voi avea de-a face cu comentatori dificili, voi aplica fără nici o reținere Tit 3:10.

  Domnul să vă dea har și sănătate!

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: