Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Ce se întâmplă dacă nu citim?


Aseară am avut o întâlnire profitabilă pentru toți bărbații care am fost prezenți. Musafirul nostru, fratele Sergiu Dobre ne-a motivat într-un mod excelent la citire. Cât mai mult și cât mai pasional. Ce? Biblia și nu numai.

M-am întrebat după întâlnire, care ar fi efectele lipsei de citire a cărților?

Un efect ar fi exprimarea noastră greoaie. Nu ne găsim cuvintele, versetele. Dăm în bălbâială atunci când cineva ne întreabă vreo referință. Bagajul de cunoștințe ne este foarte limitat. Iar de cultură generală nici nu mai menționăm. Cultura generală depinde însă și de alți factori: anturajul, educația de acasă, școala, serviciul, disciplina personală, perspectiva asupra vieții.

Informațiile se găsesc la mai tot pasul. E suficient să gugălim bine și avem toate șansele să aflăm răspunsul corect. Dar să știm „să legăm două cuvinte”, să folosim cuvinte mai puțin comune, sunt în proporție de 90% rezultatul lecturării. Lectura cărților ne formează un vocabular bogat și plăcut urechii ascultătorului.

Puțini sunt cei care pot merge la „vrei să fii miliardar” pentru că știu anii între care a domnit Petru Șchiopu. Știu! Nici eu nu am auzit de el, dar Wikipedia 🙂 ne asigură că a fost unul din domnitorii Moldovei. Puțini sunt cei care știu să conjuge un verb la supin. Dar nici nu-i tare important asta. Citind însă putem ajunge să le învățăm fără să ne dăm seama. Cineva spunea că este ca mersul pe bicicletă. Nu mergi la școală ca să înveți să stai pe bicicletă, ci trebuie doar exercițiu.

Mulțumesc fratelui Sergiu D pentru provocare și motivare. A fost o încântare să fim împreună!

Apropo, care este utima carte pe care ați citit-o? ( în afară de Biblie și cartea de cântări 🙂

Single Post Navigation

8 thoughts on “Ce se întâmplă dacă nu citim?

 1. Da, trebuie sa citim!

  Un alt beneficiu este ca descoperim ca majoritatea problemelor teologice la care ne gandim nu au fost inventate de noi… Sfera se largeste si mintea are la ce framanta.

  La fel ca in orice alt domeniu, si cartile trebuie sortate. Sunt multe, ca ofertele din supermarket, dar mult mai putini oameni se inghesuie spre rafturile lor…

  Cititul dezvolta aspectul abstract al mintii, propune imaginatiei un exercitiu bogat. Filmul, de exemplu, ofera mintii si subiectul de interes si modul de reprezentare al acestuia. Cititul ofera mintii subiectul de interes, dar o lasa pe aceasta ca, prin imaginatia individului, care e unica pentru fiecare persoana, sa ajunga la intelegerea mai mult sau mai putin bogata a esentialului si a modului in care acesta se poate translata in cadrul realitatii imediata (al practicii).

 2. ascultareacredinței,

  ce cărți ne sugerezi să citim?

 3. Brainerd on said:

  Adevarul este ca ceea e citim, felul in care citim si cat de mult citim pot transforma personalitatea unei persoane atat in bine cat si in rau.

 4. Brainerd on said:

  V-as recomanda ptr zidire spirituala cartile din V.T. Amos si Ioel, cu un plus de recomandare ptr slujitori. Iar o carte, alta decat Biblia, Viata si jurnalul lui David Brainerd, de Jonathan Edwards. Dupa Biblie, nici o carte nu ma ajutat atat de mult cum m-a ajutat aceasta carte. Si inca ma ajuta :).

 5. Brainerd,
  mulțumim pentru recomandări. S-a notat!

 6. Legat de intalnire? Teologie sistematica si Scrieri de patristica. Se pot imprumuta si de la Biblioteca Bisericii carti bune.

 7. …ma numar printre cei care admit ca citesc destul de putin, si ma lupt dar inca nu suficient cu mine, sa mai las tastatura si sa-mi iau cartea in brate..

  acum citesc „Dragoste si respect” a lui Emerson Eggerichs, putin cam plictisitoare, prezinta un principiu foarte bun, dar il detaliaza mult prea mult, dupa parerea mea si asteapta sa fie citita ” Binecuvantare sau blestem” scrisa de Derek Prince, sunt destul de curios s-o incep….

  astept si alte recomandari…

 8. Alin,

  mulțumim pentru recomandări.

  Aștept să văd ce părere ai despre Derek Prince.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: