Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Noi ce să credem?


Atâtea conferințe. Atâtea biserici. Atâtea cântări și concerte. Întâlniri peste întâlniri. Cărți peste cărți. Programe care mai de care. Invitații după invitații. Multe meniuri și multe mofturi.

Ce să facem cu toate astea?

Avem nevoie de discernământ! Abilitatea de a alege, de a diseca prin ceața care ne înconjoară. Puterea de a decide între minciună și adevăr, negru și alb. Valoros și trivial. Bine și cel mai bine.

Observ că ne este tot mai  greu să ne exersăm discernământul. De ce oare?

Iată câteva motive:

  • influența gândirii relativiste
  • comozi. Vestita replică ne bântuie și aici: „merge și așa”.
  • învățătură slabă în bisericile noastre. Nu mai predicăm doctrină și nu mai știm ce să credem.
  • lipsa disciplinei din biserici. De ce să ne mai chinuim să facem alegeri corecte când nu contează ce alegi. Tot acolo ești.

Dar un alt motiv pentru care nu mai știm să deosebim spiritual lucrurile este interpretarea greșită a Scripturilor.

Iată pe scurt cele cinci principii de interpretarea corectă a Scripturii:

  1. PRINCIPIUL LITERAL – adică citești Biblia și îi asculți sensul ei natural. Semnificațiile ei obișnuite. Biblia nu-i rebus sau puzzle. Nu căutăm mai întâi vreun sens ascuns. Este vorba despre principiul simplității. Când spune să mergi să încurajezi pe cel necăjit, exact asta vrea să spună!
  2. PRINCIPIUL ISTORIC – să înțelegi cadrul istoric. Să pui întrebări. Să cultivi vaste domenii de interogativitate. Cine? Cum? Unde? Către cine? De unde? În ce împrejurări? Dumnezeu a vorbit în timp și spațiu!
  3. PRINCIPIUL GRAMATICAL – interpretează cuvintele în armonie cu înțelesul lor din care a trăit autorul. Înțelege care sunt metaforele, ilustrațiile, pildele, antiteza, cuvintele de legătură. Iată un exemplu: când un obiect neînsuflețit este folosit pentru a descrie o ființă vie, avem de a face cu un sens figurat. Cuvintele pot fi mici, dar au înțelesuri mari.
  4. PRINCIPIUL SINTEZEI – înțelege mesajul ei în armonie cu toată Scriptura. Biblia se explică prin Biblie. Îmi amintesc că un individ din orașul în care am crescut a început o „mișcare” prin care dovedea cu versete că poligamia este plăcută Domnului. Concluziile noastre au nevoie de armonie teologică.
  5. PRINCIPIUL PRACTIC – cum aplicăm la viața noastră. Ce trebuie să fac? Sunt întrebări vitale pentru studiul Scripturii.

Ce alte instrumente de interpretare ați găsit? 

Single Post Navigation

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: