Biserica nu-i fundație sau asociație familială!
Avem de-a face tot mai mult cu organizații para-bisericești care fac o seamă întreagă de activități, misiuni, ajutorări sociale, conferințe sau întâlniri de tineret. Esta aceasta un lucru benefic pentru Biserica lui Cristos?
Depinde!
Dacă aceste organizații sau fundații rămân în hotarele corecte, ele pot fi un ajutor pentru biserică. Atunci când vorbim despre credință, convingeri și practici, marea întrebare este: „Ce spune Biblia?”.
Dar ce spune Biblia despre fundații și asociațiile creștine?
Am putea să răspundem repede: Nimic!
Și atunci?
Atunci, unii cred că dacă Biblia nu vorbește clar despre anumite lucruri, avem libertatea să facem cum vrem, cum ne place și cum funcționează cel mai eficient.
Aceasta este o mare greșeală. Nu suntem liberi să facem ce vrem și cum ne place. Gândurile noastre și planurile noastre nu sunt conduse de pragmatismul americănesc care ne invadează bisericile. Ci, autoritatea care dă tonul este CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU.
Ce facem cu lucrurile pe care Biblia nu le tratează în mod clar? Le tratăm în lumina lucrurilor care sunt scrise foarte clar în Biblie.
Când Dumnezeu a dezvăluit maniera prin care va dezvălui lumii planul și misiunea Sa, aceasta a fost prin Biserică. Când apostolul Pavel l-a trimis pe Tit și Timotei să-i încurajeze pe credincioși, i-a trimis să edifice biserici, nu să deschidă fundații. Epistolele pastorale pe care le avem în Biblie sunt destinate unor …. biserici!
Cu alte cuvinte, Dumnezeu a ales să fie reprezentat în lumea aceasta de către Biserică!
Nu vreau să spun că fundațiile și asociațiile nu sunt valoroase pentru atât de mulți oameni. Dar nu sunt absolut necesare pentru viața creștină.
Asociațiile și fundațiile creștine pot ajuta biserica locală să-și împlinească scopul și mandatul în această lume, dar nu pot fi așezate pe celași raft alături de biserică.
Ce ar trebui să fie o asociație/fundație creștină?
Cred că ele vin alături de biserică pentru slujire. Ele pot ajuta biserica să slujească în anumite domenii: studenți, săraci, copiii orfani, familiști, misiune, construcții, etc. Ele sunt ajutoare. Fundația creștină nu este un partener egal cu Biserica!
Îmi amintesc discuția pe care am avut-o cu un reprezentat al unei asociații de misiune care dorea să lucreze alături de biserica noastră. Ne-am blocat la discuțiile despre cine va conduce misiunea de evanghelizare în satele din jurul Hațegului: asociația sau biserica locală? Ei spuneau: noi dăm banii, noi conducem! Eu spuneam: voi dați banii, biserica conduce! Nu le-a plăcut și parteneriatul a murit!
Asociația/fundația creștină nu este:
- principala sursă de învățătură a credinciosului.
- primcipala sursă de părtășie a credinciosului.
- principala sursă de autoritate pentru credincios.
- principalul loc de slujire a credinciosului.
- locul unde credinciosul mănâncă Cina Domnului.
- locul unde credinciosul să fie botezat.
- o organizație care să aibe autoritate asupra bisericii locale.
- permanentă – se poate și ar trebui să fie dizolvate atunci când își pierde menirea.
Ca sa raspund literar la intrebare spun:da,poate si numai acolo unde ordinea Scripturii este incalcata de interese sau orice alceva. .Dar dupa cum ai explicat destul de limpede si clar,Biblia nu lasa nicaieri loc pentru asa ceva.Ele sunt prin colaborare,de mult folos. Ingredientele dau gust placut la o mincare,dar bucatarul pune din care trebuiesc si cit trebuie.Ce-ar fi sa mincam o mincare unde „ingredientele” s-ar amesteca cum vor ele?De fapt in mod practic,diferenta raminerii in Cuvint si demnitate a facut-o Biserica.
Mulțumesc frate Marinică pentru comentariu. Apreciez participarea d-voastră.
Sărbători binecuvântate!
Lucrurile sunt amestecate.
Oare majoritatea lucrurilor pe care le fac fundatiile nu ar fi trebuit sa le faca Biserica?
In Romania fundatiile au aparut din mai multe motive, printre care:
– pastorii/bisericile nu erau pregatite pentru astfel de programe
– Bisericile s-au ferit (prin deschiderea de fundatii) de anumite suspiciuni/speculatii.
– ”portile” s-au deschis mai usor in fata fundatiilor
– etc.
Este la fel de gresit ca fundatia sa incerce sa contreleze biserica cum este gresit ca biserica sa controleze fundatia.
Nu sunt de acord cu exemplul tau. Daca fundatia vroia sa evanghelizeze de ce nu? Cine alcatuieste fundatia? crestini (prbabil din biserici diferite) . Orice crestin e chemat sa evanghelizeze.
Cand am timp poate o sa scriu mai mult.
Claudiu,
nu am spus că ONG-urile sunt rele. Ele fac rău atunci când își depășesc atribuțiile și repsonsabilitățile. Iar bisericile locale trebuiesc să se trezească și să facă ceea ce sunt chemate să facă.
Orice creștin este obligatoriu parte dintr-o biserică locală, dar nu-i obligatoriu parte și dintr-o fundație.
Nu crezi?
O organizatie nu poate fi considerata Biserica doar pentru ca membrii ei sunt crestini. Biserica este Biserica si organizatia/fundatia este cu totul altceva.
O asociatie formata prin concursul a 10 militari nu este armata.
Cu atat mai mult in ce priveste Biserica. Biserica este unica prin definitia ei si nu trebuie confundata. Dimpotriva, trebuie sa facem eforturi sustinute, pe termen lung, sa aprofundam tot mai mult si mai bine adevarul despre Biserica lui Dumnezeu.
E cult.
Draga”vesteabuna”,fii te rog mai explicit cu noi cei care mai scriem cite ceva la aceste teme crestine.Eu asa am priceput din ce ai scris:E cult..,adica E poate avea linga litera si inca 3 litere:ste ca sa reiasa Este.Acum,neexplicind celor simpli ca noi,nustiu cui ai precizat ca E cult,comentatorului dinaintea ta,ca pune cu seriozitate problema si poate l-ai apreciat,sau despre biserica?? Din cite stiu eu,biserica nu-i cult si nici-o asociatie,poate in zona ta.Eu astept sa spui cum si la ce te-ai referit,multumesc.
Da, frate Adi,s-ar putea ca biserica locala sa fie inlocuita de asociatii sau fundatii, DACA si numai DACA – biserica locala nu stie sa-si onoreze principiile de invatatura,partasie si slujire a membrilor sai conform perceptelor Bibliei, daca biserica pleaca urechea la traditii si deviaza de pe calea cea stramta urmand caile noilor reguli si statute ale unora din culte,care contravin Bibliei.
Dar, in SUA ,chiar pentru a preintampina acest amestec nebenefic, dintre biserica si asocatie sau fundatie, sau creat aceste fundatii pentru misionare, avand la baza membrii din cel putin 6-8 biserici de aceeasi denominatiune, care in baza unei imputerniciri prealabile date din bisericile lor, sa sustina lucrarea misionara a unor misionari ,avand diferite scopuri si cai care converg spre acelasi punct comun – evanghelizare.
Din nefericire multe din aceste fundatii si asociatii nu au avut succes in implementarea proiectelor lor, in general in Romania, intrucat nu au colaborat in mod deschis cu bisericile locale si nu au facut verificari prealabile foarte riguroase a persoanelor de contact si raspundere a proiectelor lor in Romania, acum dupa aproape 18-20 de ani de investitii ,avand un esec de in 80 % din proiecte.
Deci,pe scurt fratele Adi ,a atins un punct sensibil si real al acestor fundatii si asociatii, dar daca proiectele lor sunt bine canalizate si facute functionabile impreuna cu sprijinul bisericii locale, se pot obtine rezultate foarte bune si trebuie ca la randul ei biserica sa sprijineasca aceste fundatii , nu prin instrumente de control si regulii trasate, ci prin implicare si incurajare,prin dragoste frateasca,sustinere spirituala-=rugaciuni si chiarsustinere materiala,atata timp cat aceste fundatii respecta principiile biblice si proiectele lor consolideaza lucrarea de evanghelizare.
Dar,as vrea sa specific clar, caci nu sunt de acord cu ideea pe care ati subliniat-o ,fr.Adi, aceea in care ati specificat fundatiei, ca|- voi dati banii, iar biserica conduce…
-aceasta nu este corect , sau nu te-ai exprimat corect frate.
Mi se pare corect ca aceea fundatie sau asociatie care a apelat la parteneriatul cu biserica, sau pe scurt a apelat la ajutorul bisericii, sa fie ajutata in mod corect si concret , biserica ,dupa ce cunoaste exact totul despre proiect si decide ca este un proiect benefic si sub auspiciile cuvantului sfant, dupa un sfat in comitet, sa ajute cu consiliere ,cu sprijin material – financiar si uman ,devenind un partener al proiectului
, nu avand rolul numai a coordona finantele proiectului.
Scuze! ca un raspuns scurt si concret ,la intrebarea fr.Adi, din punct de vedere scriptural ,dupa Cuvantul Sfant_Fundatiile si Asociatiile nu sunt si nu pot fi Biserici.
La Multi Ani ! Dumnezeu sa reverse binecuvantarile Sale asupra tuturor crestinilor care-L iubesc cu adevarat pe Dl ISUS si cred in El.
draga ambasadorul(e) oricine (chiar si biserica) face rau atunci cand isi depaseste atributiile si responsabilitatile.
Trebuie sa stabilim despre ce vb atunci cand spunem biserica.
dpdv juritic, orice fundatie/asociatie poate fi biserica. Cele mai multe biserici independente sunt juritic ong-uri.
dpdv biblic (e mai complicat) sunt mai multe interpretari. In mare, biserica locala este formata dintr-o comunitate de oameni adunati in Numele lui Isus care practica ”acte cultice” .
dpdv obijnuit ne raportam la biserica ca locatie.
asmd.
”Orice creștin este obligatoriu parte dintr-o biserică locală, dar nu-i obligatoriu parte și dintr-o fundație.” hmm… Da si nu. Da, in sensul ca un crestin se dezvolta in cadrul bisericii . Nu pantru ca atunci cand spui obligatoriu faci sa para ca daca nu faci patre dintr-o biserica locala nu esti crestin. (Ar fi nedrept fata de fratii nostrii din inchisori sau de cei care inca nu s-au stabilit)
Sunt de acord cu tine daca ai vrut sa spui ca fiecare crestin e chemat sa faca parte din biserica dar nu si din fundatie.