Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Cătălina Ponor la studiu biblic


Gimnastele românce au câștigat 12 medalii la campionatele europene. Echipa de senioare a României a câştigat, sâmbătă, medalia de aur la Campionatele Europene de gimnastică de la Bruxelles.

România a obţinut aurul continental după patru ani de la ultima performanţă similară. De altfel, acesta este cel de-al şaselea titlu european din palmaresul reprezentativei feminine de gimanstică a României.

Această performanță a echipei feminine de gimnastică m-a făcut gelos. Și eu îmi doresc o „medalie de aur”. Dar o doresc pentru toți ucenicii Domnului. Vreau ca această echipă de „alergători” să ajungă pe podiumul ceresc. Vreau ca Stăpânul să declare încântat că alergarea noastră a fost una bună. Asta doresc! Vreau să alerg pentru medalia de aur!

Care sunt caracteristicile unui medaliat de aur? Cum a ajuns Cătălina Ponor cu aurul legat de gât?

Iată două caracteristici din viața unui medaliat cu aur. Ele sunt valabile și pentru noi:

 • Medaliații de aur sunt hotărâți.
Cătălina Ponor a fost operată la inimă anul trecut, iar anul acesta a concurat cu succes la trei aparate: sol, bârnă și sărituri. Nu s-a oprit și nu s-a lăsat intimidată de necazurile care apar pe drum.
Iată cuvintele Sandrei Izbașa într-un interviu:

„nu este usor ca, la 15-17 ani cat avem noi, sa ni se rupa oasele in fiecare zi, sa ni se taseze vertebrele, sa plangem, sa ni se rupa palmele, sa concuram cu durere. Altii nu se gandesc la asta!”

Apostolul Pavel este bătut la Derbe și lăsat aproape mort în drum. După ce s-a sculat de acolo, apostolul a intrat din nou în cetate și a predicat Evanghelia. Pentru a fi pregătit de cunună, este nevoie de credincioșie și determinare.
 • Medaliații de aur se antrenează mereu. 
Abia au ajuns acasă, și sportivele au început antrenamentele pentru următoarea competiție. Fiecare zi are un program strict de antrenamente și exerciții. Sunteți curioși să știți cum arată programul obișnuit al acestor campioane?

Trezirea la ora 7.00, micul dejun la 7.30, școală între 8.00 si 10.00. Apoi, de la 10.00 la 12.30 antrenament. Apoi odihnă iar de la ora 17.00 până la 19.30 un nou antrenament, urmat de tratamente. La 22.30 culcarea.

Și asta în fiecare zi.

Cum stăm cu citirea Bibliei? Rugăciunea? Postul? Studiul Biblic? Dărnicia? Prezența la biserică? Slujirea altora?

Credem că în ritumul acesta vom ajunge la cunună?

 

Care mai sunt caracteristicile unui medaliat de aur? 

Single Post Navigation

4 thoughts on “Cătălina Ponor la studiu biblic

 1. Ei… mântuirea este prin har… deci nu trebuie să depui nici un efort.
  Înțelegerea locului și rolului harului este una din explicațiile delăsării spirituale din bisericile de astăzi.
  Dacă mântuirea este prin har (se înțelege că este un cadou 100%) atunci noi nu mai avem nimic de făcut. Dacă trebuie să facem și noi ceva, atunci este necesar să redefinim modul în care înțelegem harul.
  Dacă unde se va înmulți păcatul se va înmulți și harul, atunci de ce să luptăm pentru a nu păcătui? Păcătuim liniștiți și apoi ne rugăm să fim iertați. Aceasta este practica multor creștini de astăzi.
  Dacă harul ne-a dat deja mântuirea – medalia de aur – (și suntem învățați că nu o mai putem pierde), atunci orice efort pentru studiu, slujire, dărnicie, evanghelizare este doar facultativ. Așa… să nu ne plictisim.

 2. Oby,

  mulțumesc pentru comentariu.
  Medalia de aur nu cred că poate fi comparată cu mântuirea.
  Exact! Pentru ea nu trebuie să te antrenezi ani de rând, să suferi, să plătești cu sudoare și efort. Ea este primită prin Har!
  Dar, răsplata primirii cununii, a premiului, este cu totul alteva!
  Nu crezi?

 3. Este posibil să avem înțelegeri diferite în dreptul unor termeni.
  Eu înțeleg în felul următor:

  1. Suntem (așa ne naștem) păcătoși în însăși structura noastră. Starea păcătoasă în care ne găsim determină faptele păcătoase pe care nu avem puterea să nu le facem. Dacă aș exemplifica printr-o ilustrație aș spune că ne naștem bolnavi – infectați cu un virus ereditar. Aceasta este starea de păcat; natura păcătoasă. Și boala cu care ne-am născut are anumite simptome, manifestări, atitudini. Acestea sunt faptele păcătoase pe care le facem.

  2. Mântuirea este refacerea chipului lui Dumnezeu în om. Altfel spus vindecarea de păcat. Nu doar eliminarea simptomelor, ci a cauzei. Un om nou, nu un om vechi peticit (redecorat exterior).

  3. Această vindecare (mântuirea) este un proces lung, nu un act de moment. Este lupta cea bună, sfințirea vieții. ”Duceți până la capăt mântuirea…”

  4. Se realizează după planul lui Dumnezeu și prin puterea lui Dumnezeu. 100%

  5. Nașterea din nou a inimii (a nu se confunda cu botezul, care este doar un act simbolic exterior) este începutul procesului.

  6. Ascultarea deplină (”în totul, totului, tot”) este singura cale a omului de a se plasa în zona de vindecare (mântuire). Orice abatere (fie prin eliminarea unor porunci, fie prin adăugarea unor obiceiuri omenești) va face ineficient programul divin de recuperare morală. Vom rămâne nevindecați. Nemântuiți. Când Marele Medic ne dă tratamentul și noi ne permitem să îl modificăm, vom rămâne bolnavi.

  7. Harul este puterea prin care Dumnezeu ne iartă pentru trecut și ne capacitează pentru o viață pe deplin nouă. Harul este în același timp și milă și putere. Milă pentru păcatul înfăptuit și puterea necesară pentru a nu-l mai face. Cine se roagă să fie iertat pentru un păcat și apoi îl face din nou, dovedește prin asta că nu a acceptat harul. Majoritatea credincioșilor de astăzi doresc doar jumătate din har. Doar iertarea. Nu vor și puterea pentru a nu mai păcătui. Dar harul nu se dă cu jumătăți de măsură.

  8. Cel care se botează acceptă planul lui Dumnezeu pentru mântuirea lui. Nu este mântuit la botez. Doar a semnat contractul în urma căruia Dumnezeu poate începe lucrarea mântuirii (vindecării naturii păcătoase).

  9. Două elemente sunt esențiale din acest moment: Cuvântul lui Dumnezeu (Scripturile) și Duhul Sfânt. Cel ce vrea să fie mântuit (vindecat) trebuie să cerceteze metoda lui Dumnezeu. Aceasta este obligația noastră. Este testul. Prin învățătura Scripturii (numai prin această cale) Duhul lui Dumnezeu produce convingerea de păcat, înțelegerea standardului de neprihănire care trebuie atins și lupta care trebuie dusă. Este o luptă de totul sau nimic.

  10. Toate poruncile, legile și rânduielile lui Dumnezeu sunt parte a tratamentului.
  – Dărnicia este poruncită pentru a ne vindeca de egoism.
  – Slujirea este cerută pentru a ne trata de lene și nepăsare.
  – Iubirea vrăjmașilor este legiferată pentru a ne elibera de mânie, ură și răzbunare.
  – Sabatul este poruncit pentru a ne învăța să ne oprim.
  – Ascultarea de părinți, autorități civile și autorități religioase este necesară pentru a ne vindeca de dorința de înălțare de sine.
  – Iubirea de frați ne face în stare să viețuim laolaltă.
  Aș putea continua, însă cred că am fost suficient de explicit.
  Poruncile lui Dumnezeu descoperă starea morală a cerului și ne arată măsura spiritualității noastre. Alegându-le să fie norma viețuirii noastre, harul ne va învrednici să le urmăm.
  Cine spune că nu poate asculta face neputincios harul lui Dumnezeu.
  La început ascultarea fa fi extrem de grea, aproape imposibilă. Dar pe măsură ce ducem această luptă a ascultării devenim, prin lucrarea Duhului, tot mai puternici. Și într-o zi vom putea spune aceleași cuvinte ale celui care a fost vindecat de omul cel vechi al păcatului: ”…trăiesc, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine….” Atunci ascultare de poruncile lui Dumnezeu va fi naturală, deplină, permanentă și îmbucurătoare. Un om după chipul lui Dumnezeu va fi fericit să trăiască în ascultare de poruncile lui Dumnezeu. Acesta este omul cel nou. Cel care a dus până la capăt procesul mântuirii (vindecării naturii păcătoase).

  11. Unii vor finaliza procesul mântuirii (chipul lui Dumnezeu va fi refăcut în ei) și vor fi astfel pregătiți să intre în sfințenia desăvârșită a cerului. Alții nu vor fi vindecați. Cei ce încearcă metoda inimii împărțite, a harului pe jumătate, a ascultării opționale etc. Judecata lui Dumnezeu va arăta cine și de ce nu a fost mântuit. Și judecata acesta va începe cu ”casa lui Dumnezeu”.

  Îmi dau seama că în unele aspecte înțelegem diferit. Nu pretind că dreptatea este la mine. Însă aceasta este înțelegerea mea. Sigur, faptul că am scris foarte pe scurt aceste lucruri face mai dificilă înțelegerea lor. Dar pentru cei ce sunt deprinși cu Scripturile…

 4. costica h. on said:

  vindecarile in scriptura inseamna pur si simplu, vindecari.
  Mantuirea; a fi mantuit inseamna deasemenea mantuit.
  Nu cei ce inteleg, vor fi mantuiti, ci cei ce CRED in Domnul Isus!
  Mantuirea inseamna inoirea mintii si se vede acest lucru din faptele noastre.
  Matuirea este un miracol, iar sfintirea este in proces!

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: