Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Dacă nu mai e popular, îl demitem?


Unii USL-liști au adus ca argument pentru demiterea președintelui Băsescu nepopularitatea lui. Succesul este totul. Popularitatea este vitală. Ești aclamat, meriți să stai. Ești huiduit, trebuie să pleci. Acest articol nu se vrea unul politic. Poate cu o altă ocazie 🙂 

Idolul succesului are mulți închinători fanatici. Și asta nu se întâmplă doar în politică. Ci, din păcate și în biserici. 

Am contactat în bisericile noastre o filozofie de lucrare bazată foarte tare pe „ținte”, „statistici” și „compartimente”. Păstorii și prezbiterii se întreabă tot mai des: „ce părere au coriștii, bătrânii, tinerii, familiștii, comitetul, etc ?” Nu știu de ce foarte mulți cred că trezirea spirituală înseamnă creștere numerică? Eu cred că în vremuri de trezire spirituală unele biserici trebuie să se golească. 

Aș dori să mă adresez celor ( destul de mulți ) care cred că „succesul” legitimizează lucrarea cuiva. Și mai personal vreau să mă adresez păstorilor  și prezbiterilor care sunt „luați în colimator” de cei care le calculează în fiecare zi „rata de succes în biserică”: 

 1. Ignoră presiunea succesului. Nu vei găsi nimic în Scriptură care spune că mărimea înseamnă succes. Mărimea unei biserici are de-a face cu geografia locului.
 2. Oamenii nu sunt numere. Oamenii sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Așa trebuie tratată fiecare persoană. 
 3. Refuză să idealizezi biserica. Și biserica ta locală este într-o stare de frământare. Și a mea. Noi trebuie să iubim biserica în care suntem, nu cea pe care o visăm. 
 4. Nu încerca să te transformi în Mesia. Nu le poți face pe toate și nu-i poți mulțimii pe toți. 
 5. Analizarea bisericii în mod repetat va duce la uciderea ei. Nu fă asta! Dacă scoți mereu planta din pământ să vezi dacă a crescut, o omori. 
 6. Nu uita Ioan 15:5.
 7. Ține minte că 95% din ceea ce faci este nevăzut de alții. Domnul vede și răsplătește
 8. Succes înseamă fidelitate față de Scriptură și integritate în slujire

Ce părere aveți? 

Single Post Navigation

7 thoughts on “Dacă nu mai e popular, îl demitem?

 1. Eu nu comentez partea religioasa a articolului tau ci pe cea politica
  Faptul c un presedinte nu e popular nu inseamna ca trebuie demis..asta e o manevra usl-isto-dictatoriala.
  Imi e sila in egala masura de USL si de PDL

  –Cu drag, Felicia

 2. Felicia,

  mulțumesc pentru comentariul tău. Partea politică a problemei este interesantă dar cred că nu la fel de importantă.
  Dar am o curiozitate?! Care crezi că este remediul pentru ca politicienii noștri să nu ne mai creeze silă?

  Mulțumesc!

 3. Frate Adi, mi se pare că aţi pus degetul pe rană! Spiritual, mai ales, dar şi… politic.
  Spiritual, esenţa stă în fraza „Eu cred că în vremuri de trezire spirituală unele biserici trebuie să se golească”. O frază în care cuvintele cheie pentru a o înţelege corect sunt „unele” şi „golească”.
  Din punct de vedere politic (deşi aş fi vrut să ma abţin) lucrurile, din păcate, stau puţin altfel la capitolul popularitate. Un lider social trebuie să fie popular, fiindcă altfel, o societate lipsită de viziune, orientare etc, aşa cum e societatea actuală (cea lipsită de Dumnezeu) nu va avea simţul direcţiei. Oamenii, în general, îi urmează pe cei cu popularitate (să ne amintim intrarea Domnului în Ierusalim!).
  Remediul pentru ca politicienii noştri să nu ne mai creeze silă este să-i sancţionăm neuitând că trebuie să-i iubim (ne putem ruga pentru ei, de exemplu, ca o dovadă a iubirii). Şi sancţiunea ar trebui să înceapă acum! Cu preşedintele, apoi, în toamnă cu ceilalţi. E mare nevoie de curăţenie în politica românească, altfel sila va fi mereu prezentă ca într-o încăpere plină de mizerie şi mucegai.
  Iertată-mi fie intervenţia atât de lungă!
  Binecuvântări!

 4. Frate MarinelBlaj,

  mulțumesc pentru intervenție.

  Popularitatea nu este întotdeauna egală cu neascultarea de Dumnezeu. Nu vreau să credem că spiritualitatea stă în acreala și înbufnarea împotriva altora. Dar un lider social ( și spiritual ) va fi aprobat de mulțime atâta timp cât nu îi deranjează.

  În seara aceasta am fost la adunare și ne-am rugat pentru dregătoriile țării în care trăim. O soră cerea iertare în numele Bisericii că prea puțin ne-am rugat pentru ei.

  Nu credeți că am ajuns aici și din cauza noastră, a Bisericii?

 5. Frate Adi, evident că nu se poate pune semnul egal între popularitate şi neascultare de Dumnezeu. Sunt în istorie oameni care au fost populari şi prin ascultarea de Dumnezeu. Şi nici mie nu-mi plac (dar absolut deloc!) „spiritualii” acri. Obişnuiesc să spun despre ei că parcă ar fi fost botezaţi în oţet, nu în apă!
  Fără îndoială că am ajuns aici din cauza noastră, a celor care nu ne-am luat în serios mărturia! Una care nu înseamnă, aşa cum greşit cred unii, doar evanghelizare prin propovăduirea Cuvântului, ci şi evanghelizare prin trăire! Există o latură socială majoră în mărturia creştină, care a fost neglijată nepermis în ultima vreme. Sunt multe de spus la capitolul acesta! Prea multe! Să mai vorbim despre implicarea unora dintre fraţii noştri în politică din raţiuni pure de oportunism?

 6. carmen on said:

  Mi-a placut articolul si si eu sunt de acord ca majoritatea nu are intodeauna dreptate.
  Se spune ca daca doi iti spun ca esti beat te duci si te culci. Dar daca intentiile lor sunt rele si vor sa te defaimeze si tu nu esti beat asta nu inseamana ca ei au dreptate.
  Odata cu cresterea costurilor la facturile de intretinere in asociatiile de locatari au aparut disensiuni. Vine figul si majoritatea nu vrea sa dea drumul la caldura, vine primavara cu cateva zile mai calduroase si majoritatea decide sa se inchida caldura . E corect? bineteles ca nu . Batranii si copiii care sunt mai putini vor suferii de frig si chiar se pot inbolnavi pentru ca asa a decis majoritate.
  Cand Pilat a intrebat multimea pe cine sa elibereze , ce a cerut majoritatea? si cand a intrebat ce sa se faca cu Domnul Isus ce a creut majoritatea?
  Crestinii sunt de multe ori minoritari desii umbla dupa Cuvantul lui Dumnezeu si deseori sunt priviti de majoritate cu dispret si uneori chiar batjocoriti sau omorati.
  Majoritatea in democratie poate decide gresit, pentru ca poate fi manipulata de minti abile si demonice .

 7. Democratia si congregationalismul au acest lucru in comun: deciziile sunt luate de majoritate. Acest 50% +1 din congregatii poate schimba pastori, vota iesire din denominatie, cenzura anumite invataturi, poate impune anumiti reprezentati. Si dupa cum parlamentul o demonstreaza 50%+1 se poate obtine artificial si prin manipulari.

  Acesta democratie nu se regaseste in Noul Testament: desi pentru unele aspecte se cere si aprobarea congregatiei, Biserica este condusa de apostoli si pezbiteri care au chemarea si autoritatea lui Hristos, cheile imparatiei cerului si sunt administratorii harului.

  In Noul Testament nu exista congregationalism si independenta, ci pana si apostolul Pavel da socoteala Sinodului de la Ierusalim (Fapte 15) iar bisericile nu sunt lasate in voia lor (desi au o anumita autonomie limitata) ci sunt responsabilizate si disciplinate atat de apostoli cat si de pastori si prezbiteri (ex. Tit, Timotei si altii).

  Exista anumite erori structurale fundamentale in lumea evanghelica de azi datorita faptuluic a pastorii sunt foarte santajabili iar congregatiile care in mare pot fi compuse de oameni fara discernamant teologic iar ORICE decizie eclesiala prin 50%+1 din vot.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: