Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Evanghelia predicată de Robert Schuller – 1


schuller.jpg

Robert Schuller.

Pastorul Catedralei de Cristal din California.

cristal-cadedrala.jpeg

Una dintre mândriile capitalei californiene o constituie faimoasa “catedrala de cristal”. Altarul catedralei seamănă cu o estradă. Alături se află un mare ecran alb pe care se proiectează scene din Biblie. Nu lipsesc nici camerele video. Hală industrială, sală de teatru, studio de televiziune, orice poate fi această impunătoare catedrală slefuita din cristal opac, bătând în verde-albastrui, dar loc de rugăciune nu, spun cei obişnuiti cu lăcaşurile de rugăciune europene. Catedrala mai are marmură roz în exces, o orgă specială cu ţevi albe şi un imens parking afară, unde credincioşii pot asculta slujba fără să coboare din maşini. Această “modernizare a religiei” are ambiţia să arate că se poate conversa cu Dumnezeu stând răsturnat, comod, pe pernele unei limuzine.

Dar ceea ce mă dezgustă cel mai mult este mesajul predicat de pastorul Schuller.

De ce scriu criticând telogia lui Robert Schuller?Unii vor afirma că un astfel de demers este un gest negativ şi o lipsă de dragoste. Dar atunci când cineva învaţă pe alţii o învăţătură greşită şi aberantă, a critica o astfel de învăţătură nu este greşit. În 1 Tes. 5:21 apostolul Pavel ne cheamă să „cercetăm toate lucrurile, şi să păstrăm ce este bun.” Lipsa de dragoste va fi atunci când am închide ochii la faptul că atâţia oameni sunt duşi în rătăcire de astfel de învăţături. Să corectezi pe cineva care este greşit în învăţătura care o dă este un gest de dragoste. Iacov 5:19-20 „Fraţilor, dacă s-a rătăcit vreunul dintre voi de la adevăr, şi-l întoarce un altul, să ştiţi că cine întoarce pe un păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui un suflet de la moarte, şi va acoperi o sumedenie de păcate.”Dr. Schuller a afirmat de multe ori că dorinţa lui este de a ajunge la masele de oameni care nu merg la biserică. Când el şi soţia lui au ajuns în California, s-au întrebat cum să construiască o biserică. „Cine ar veni la biserica noastră?…Uitându-ne la câteva statistici, a fost foarte clar că jumătate din populaţia Americii nu merge la biserică. Atunci am primit răspunsul la întrebarea noastră. Oportunitatea noastră erau tocmai aceste mii de persoane care nu merg la nici o biserică. Va trebui să-i impresionăm şi să-i câştigăm pe acei oameni, care dintr-un motiv sau altul, nu sunt interesaţi de religia organizată.”[1]Aşa că Dr. Schuller crede că misiunea este chemarea vieţii lui. Dar el nu crede că împlinirea acestei misiuni se poate face prin proclamarea Evangheliei. Cum crede Dr. Schuller că va căştiga pe cei nemântuiţi? Cel mai important lucru este să afle ce vor aceştia. Şi a aflat că aceştia nu vor să audă despre Biblie sau despre iertarea păcatelor şi mântuire.„Ca şi misionar, am aflat că voi putea avea contact cu oamenii nu bazat pe o abordare teologică, ci pe un contact emoţional, al nevoilor umane….Cei care nu vin la biserică, care nu au o relaţie vie cu Dumnezeu vor respinge, vor ignora pe cei care vorbesc teologie, predicatorii sau misionarii care se apropie de ei cu Biblia în mână, cu telogie pe buzele lor şi cer oamenilor să-şi suspende necredinţa lor bazându-se pe afirmaţii teocentrice.”[2]

Dacă Dr. Schuller nu predică şi nici nu învaţă Biblia de la amvon, atunci care este mesajul pe care îl proclamă? Ziarista de la Los Angeles Times, Bella Stumbo, după un interviu cu Dr. Schuller, a scris: „Pe scurt, Robert Schuller crede că Dumnezeu l-a aşezat pe pământ să predice gândirea pozitivă.”[3]

Cei care l-au auzit predicând ştiu că Dr. Schuller avertizează foarte des cu privire la consecinţele gândirii negative. El a oferit ascultătorilor „cuvântul cel mai murdar: Imposibil! Acest cuvânt are efect distrugător. Gândirea se opreşte. Progresul ia sfârşit.”[4]

Altădată el a afirmat: „Orice ai face, niciodată nu verbaliza vreo emoţie negativă.”[5] Evanghelia pe care o predică Robert Schuller este că orice îşi propune cel care gândeşte pozitiv este realizabil.

Nu există vreo situaţie sau problemă care nu poate fi rezolvată.[6]

…succesul aşteaptă pe cel care niciodată nu spune niciodată.[7]

…iată care cred eu că este slujirea noastră. Să-i ajutăm pe oameni să realizeze că pot deveni mai mult decât şi-au imaginat vreodată.[8]

Pentru a sublinia cât de importantă este această învăţătură, Dr. Schuller a scris: „Cred în gândirea pozitivă. Este la aproape la fel de importantă ca şi învierea Domnului Isus.”[9]

Strâns legat de învăţătura gândirii pozitive este învăţătura despre succes. Dr. Schuller crede că Dumnezeu vrea să avem succes în orice facem. „Voia lui Dumnezeu pentru tine este clară…Dumnezeu vrea ca tu să ai succes. El ţi-a promis că „îţi va netezi cărările.” (Prov.3:6)[10] Chiar dacă Dr. Schuller a devenit mai temperat în ultima perioadă, aceasta este o învăţătură foarte importantă în arsenalul lui.

tasta-adi-condrea.jpg

voi continua…

mult har tuturor!


[1] Robert Schuller, Move Ahead with possibility thinking ( Old Tappan, NJ: Spire Books, 1967), pag.20[2] Robert Schuller, Self-Esteem: The New Reformation ( Waco, TX: Word Books, 1982), pag.12[3] Bella Stumbo, Schuller, „The Gospel of Succes,” Los Angeles Times, 29 May 1983, part 1, pag.24[4] Robert Schuller, You can become the person you want to be ( New York: Pillar Books, 1973), pag.65[5] Ibid., pag.39

[6] Robert Schuller, It is possible ( New York: Fawcett Gold Medal, 1978), pag.28

[7] Robert Schuller, Move Ahead with possibility thinking, pag.189

[8] Stumbo, „Schuller: The Gospelof Success”

[9] Michael Nason and Donna Nason, Robert Schuller: The inside story ( Waco: Word Books, 1983), pag.152

[10] Robert Schuller, Daily Power Thoughts ( Irvine, CA: Harvest House Publishers, n.d.), p.May 29

Single Post Navigation

2 thoughts on “Evanghelia predicată de Robert Schuller – 1

  1. Doar cine este nascut din nou prin samanta originala a Cuvantului lui Dumnezeu ,poate gandii pozitiv ! Ceilalti se straduiesc ,incearca dar fara sorti de izbanda prea mari .

  2. Ioan Alexandru G on said:

    Cu siguranţă în ultimele 5 decenii au fost oameni care au avut parte de naştere din nou autentică în urma ascultării mesajelor sale dar asta nu din cauza lui ci in pofida „evangheliei pozitive” pe care a reprezentat-o Robert Schuller, si mai degrabă din cauza Evangheliei Domnului Isus Christos care şi-a continuat lucrarea în inimile lor.

    De apreciat sunt și concluziile la care au ajuns liderii Megachurches-urilor Saddleback (Rick Warren) si Willow Creek (Byl Hybels) ucenici ai pioenierului Robert Schuller – în implementarea modelului de Biserica din anii ’90 „Seeker Sensitive” spunând că bisericile lor mega-ultra-gigantice :” produc cifre, numere dar nu și ucenici (discipoli). Bună transparența și asumarea falimentului spiritual…dar milioanele de dolari deja au curs in conturile lor!

    Maladia şi epidemia răspândită în jurul lumii evanghelice contemporane este că proclamă doar o evanghelie siropoasă, mieroasă..prea dulce, (şi unde e doar multă miere…e cam dizgratios)care cocoloşeşte şi felicită „stima de sine”. O Evanghelie în care îl transformi pe Dumnezeu în sluga intereselor şi ambiţiilor personale, în care îl cobori pe Dumnezeu la nivelul planurilor şi dorintelor tale.

    Nu este corect şi nici legal biblic să prezentăm oamenilor doar oferta generoasă a Harului, avantajele şi beneficiile Mântuitorului- fără să îl expunem pe ascultator şi la costurile uceniciei lui Christos.

    Mai mult ca oricând acum- se urmăreşte tronul, coroana şi cununa…fără purtarea crucii.

    Să predici Evanghelia lui Isus Christos fără cruce implicit va omite noţiunile de pocăinţă,păcat sau iad.

    „Mesajele despre Judecata lui Dumnezeu intr-o vreme a toleranţei sunt binevenite precum o furtună în mijlocul unui picnic” cu prietenii. Dave Branon (iţi strică toată distracţia şi entertainment-ul).
    Dovada stau oamenii care sunt dezamăgiţi după ce au înghiţit găluşca, gogoasa doctrinară a acestui sistem al propovăduirii prosperităţii sau a Evangheliei Succesului, a gândirii pozitive. La prima încercare, sau situaţie dificilă din viaţă au renunţat la creştinismul acceptat aşa de uşor la nivelul gîndirii.

    Un studiu foarte bine documentat al acestei iluzii spirituale,a utopiei raiului pe pamant il puteţi găsi aici „Dumnezeu are un plan minunat pentru viata ta” – Mitul Evangheliei moderne-Ray Comfort, 2011

    Ahh! şi era să uit…la unii aceste principii au rezultate şi sunt frumos împachetate în limbajul „binecuvântărilor” lui Dumnezeu. Problema e că aceşti oameni nu realizează ca banii pe care ii au, popularitatea,proprietăţile, renumele, faima şi reputaţia câştigată…nu sunt clădite pe Stânca Hristos -ci sunt roadele caracterului lor găunos alimentat cu satisfacţie de către Mamona-duhul care îi călăuzeşte şi „răsplăteşte”.

    Că ei iti vor spune că asta se datoreaza loialităţii lor faţă de „Word of Faith Movement” asta este alta mîncare de peşte….

    P.S. Şi ca să inchei într-o cheie pozitivă voi lăsa o selecţie de articole recomandate de pastori şi oameni cu influenţă spunându-vă doar atât :”despre morţi numai de bine”!

    http://nazireat4him.blogspot.ro/2015/04/robert-schuller-teologul-masoneriei.html

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?