Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Ţine predica în limitele a ceea ce spune textul…


…şi a ceea ce poate primi auditoriul.

Sfinţii sunt doar oameni şi pot asimila doar o măsură de adevăr o dată. Cu cât e mai mare adunarea cu atât este mai largă paleta de nevoi şi nivele de creştere spirituală. Când îţi pregăteşti mesajul vizualizează „persoane reprezentative” din auditoriu – adolescentul confuz, familia tânără, văduva singură, tatăl şomer – şi pregăteşte-te ca şi când te-ai adresa lor personal.

Este suficient adevăr conţinut într-un text; nu ţopăi în toată Biblia pentru idei adiţionale. Dacă ţopăiala apare ca necesară probabil textul este prea restrâns şi e nevoie să-l extinzi.

Predicatorii pricepuţi au şi coşuri de hârtii şi le folosesc. Ei îşi dau seama că nu orice idee care apare să rezultat într-un mesaj, altfel predica ar deveni o monstruozitate. Dacă ideea ta centrală e clară şi corectă, vei şti ce idei să foloseşti şi pe care să le laşi deoparte pentru altă dată.

După ce a terminat pregătirea mesajului, predicatorul trebuie să facă ceea ce fac scriitorii şi editorii: trebuie să se uite la material şi să se întrebe: „Şi ce-i cu asta?” Dacă această predică este predicată ce schimbări va produce în viaţa cuiva? Dacă răspunsul tău este neutru, mergi înapoi la masa de lucru.

Predici pentru că trebuie să spui ceva sau pentru că ai ceva de spus?

( Warren Wiersbe & David Wiersbe )

Single Post Navigation

5 thoughts on “Ţine predica în limitele a ceea ce spune textul…

 1. Acest sfat e bun in cazul in care ai doar un stil de predica : cele subiectiv -textuale , dar pt predicile biografice ( cu trei variante ) si subiective ( cu doua variante ) nu functioneaza. De asemenea pt predicile ,,pe cliseu negativ ” . Nu cred ca tot ce spune un scriitor strain trebuie luat de buna . A aduce argumente biblice din alta parte a textului inseamna ,,Topaiala ” ? Domnul Isus cand le predica celor doi spre Emaus a,, topait ” prin Biblie ?

 2. ambasadorul on said:

  Wes,

  nu la argumentare se referă Wiersbe aici. Ci la construcţia mesajului. Un mesaj biblic trebuie să fie bazat în construcţia lui pe text biblic. Aplicaţiile pot să fie multiple. Şi este musai să fie argumetare biblică.
  Am auzit predici formate din mai multe predicuţe din mai multe textuleţe.

 3. hehe on said:

  Textul intotdeauna trebuie sa aibe un singur inteles dar poate avea mai multe aplicatii. Insa cred ca este important sa tinem minte ca textul nu poate insemna ceeea ce nu a insemnat niciodata. Referitor la intrebarea cu care ai incheiat postul eu cred ca trebuie sa predicam pentru ca textul are ceva de spus. Din nefericeire de prea multe ori se predica ideile oamenilor si nu ceea ce spune textul. De prea multe ori predicatorii ies din limitele textului doar ca sa spuna ceva.
  Personal cred ca predica topicala, sau subiectiva se apropie foarte mult de prapastia ereziilor fiindca in aceasta predica de cele mai multe ori predici idelie tale cautand texte scoase din context care sa le „propteasca”. Insa predicarea expozitiva, sau textuala porneste intotdeauna de la text, cautand intelesul textului din vremea de atunci iar predica este o punte de legatura intre atunci si acum.

  Cu privire la nevoile oamenilor, consider ca este important sa tii cont de nevoile lor insa din nou, cred ca predica intotdeauna trebuie sa porneasca de la text, de al sabia cu doua taisuri in fata careia nimic nu este ascuns. „Textu” este cel care ii cunoaste si pe tineri, si pe batrani, si pe cei cu nevoi sau fara nevoi, si cand ramai credincios textului biblic, intotdeauna nevoile oamenilor vor fi implinite mai bine decat ne asteptam noi. Insa intr-o lume in care accentul este pus mai mult pe partea antropologica, in care tot ceea ce incercam este sa vedem cum putem sa ne reparam pe noi insine si predicarea din pacate este concentrata prea mult asupra antropologiei. In felul acesta vom umple bisericile de oameni care vor veni pentru ca se simt bine atunci cand asculta predica, fiindca predicile spun ceea ce ei vor sa auda. Putine predici astazi mai scot in evidenta maretia lui Dumnezeu, o mantuire atat de mare, putine predici mai vorbesc despre pacatosi in mainile unui Dumnezeu manios…. hmmm ar mai fi multe de spus dar Domnul sa aibe mila!!!!

 4. ambasadorul on said:

  hehe,

  Un mare predicator le spunea studenţilor lui ce ar trebui să ţină minte întotdeauna: „the text, the text, the text”.

  Împărtăşesc aceeaşi frământare cu tine. Suntem bombardaţi de o teologie antropologică. O teologie care vine de jos. De aceea şi cele mai „atractive” predici sunt cele de genul „Cum să….” Cum să scapi de stres, cum să pierzi kilograme, etc. Reparaţii la minut doar pentru vopseaua de suprafaţă.

  Cuvântul este viu şi lucrător…

  Fii hotărât în predicarea Scripturilor!
  La timp şi ne la timp!

 5. hehe on said:

  In SUA una dintre cele mai mari biserici numara aproximativ 40,000 de membri activi: Lakewood Church in TX. Pastorul bisericii the pretty boy Joel Osteen poate da „clasa” orcui in ceea ce priveste acest gen de predicare care are de-a face doar cu sentimentle oamenilor. Din pacate aceste predici pot fi regasite si in bisericile noastre din RO intr-o forma mult mai subtila. Se pune accent pe cor, famfara, program, ATMOSFERA, si in multe biserici predicarea a fost redusa la 1520 de minute. Se predica foarte multe povesti, pe unde am fost, ce am vazut, se predica foarte mult despre aspectul exterior (nu ca nu ar trebui) dar este un exces de legalism, ce sa faci ce sa nu faci. Putini sunt aceia care mai pleaca astazi din biserica cu o imagine vie a cine este Dumnezeu, ce face Dumnezeu, foarte putin accent se pune in predicare pe schimbarea inimii. Eu personal cred ca daca am predica despre adevarata schimbare care vine de sus in jos direct in inima omului, am scapa de multe probleme in biserici fiindca Dumnezeu ar face doua lucruri importante: Ne-ar schimba pe de-o parte pe noi cei care predicam si i-ar schimba de asemenea pe cei care ne asculta.

  Domnul sa ne dea izbanda.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: