Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Românii vorbesc tot mai spurcat


Eram în „Parcul Copiilor” zilele trecute cu unul din micuții mei. Mame, bunicuțe alături de copiii care râdeau cu poftă și care zburdau prin parc era tabloul pe care îl admiram cu plăcere. La o distanță de o bancă stau călare unul peste altul un grup de adolescenți. Fără nici o sfială, unul din băiețandri pupă o fetișcană de zor, în timp ce ceilalți îl încurajează. Nu a trecut mult și au început să vobească în gura mare tot felul de murdării. M-am uitat indignat la ei, crezând că-și vor da seama de ceva. Rușine de oameni? Nici nu auziseră de asta! Așa că m-am adresat lor cu un ton prietenesc dar ferm, amintindu-le că se găsesc într-un parc pentru copii. Iar noi părinții nu ne-am adus copiii în parc ca să le auzim spurcăciunile care le ies din gură. L-am încurajat pe tinerel, dacă tot are poftă de pupat, să se însoare cu fata și să se pupe în dormitor cât îi țin balamalele. M-au ascultat cu atenție, dar unul dintre ei, mai „versat” mi-a replicat:

Dacă nu vă convine, plecați în altă parte!

Deci tot eu eram într-un loc nepotrivit! Iar ei, golanii, erau cei persecutați de mine. Înțelegând cu cine am de a face, m-am ridicat, mi-am chemat copilul și am plecat. Nu vă spui unde! Dar când m-am întors, indivizii se evaporaseră.

Românii vorbesc tot mai spurcat. Oameni în toată firea, îi auzi rostind înjurături și vulgarități. Că în jurul lor se află din întâmplare o doamnă, un copil , o bătrânică sau un preot, nu contează! Cuvintele porcoase și murdare sunt tot mai des auzite pe străzile orașelor noastre din gura fetelor, a copiilor și chiar a bătrânilor.

Ce se întâmplă? Ce-i de făcut?

Ce-i de făcut într-o vreme când marea sportivă Serena Williams sare la gâtul arbitrului de linie și îl amenință cu moartea, și asta în fața spectatorilor și a camerelor de televiziune? Ce-i de făcut într-o vremea când politicienii noștri se fac unii pe alții în tot felul? Ce-i de făcut într-o lume în care cel mai bine plătit om de televiziune, David Letterman,  recunoaște că a făcut sex cu femei care lucrează pentru el și publicul prezent aplaudă?

Ce putem face noi în fața acestui val de vulgaritate?

Single Post Navigation

21 thoughts on “Românii vorbesc tot mai spurcat

  1. Din pacate pe zi ce trece tineretul se degradeaza tot mai mult….Din rau in mai rau,,,,

  2. ambasadorul on said:

    Ce-i de făcut, KRYS?

  3. Pai singurul lucru care sunt sigura ca poate functiona,,este sa ne rugam pentru ei si mai ales pentru parintii lor,cei care ar trebui sa se ocupe de educatia lor din timp si de formarea caracterului si personalitatii lor,,,
    Dar din pacate nu doar tinerii sunt cei care vorbesc spurcat ci si cei care ar trebui sa le fie modele,,adica cei mai mari ca ei,,mai in varsta,,,
    Dumneavoastra ce credeti ca ar fi de facut???

  4. @KRYS – Eu cred ca gresesti cand afirmi ca tineretul se degradeaza tot mai mult… Eu cred ca si batranii sunt la fel de degradati cred ca si pe vremea lor era la fel, doar ca azi cei batrani tind sa scoata la lumina doar ce a fost bun pe vremea lor si cumva reusesc sa impinga gunoiul sub pres. Si atunci era la fel ca acum, de fapt daca citim Biblia ne dam seama ca si in urma cu 2000, 3000 de ani era la fel ca si acum (vezi curvarul din Corint). Tocmai de aceea nu sunt de acord nici cu cantarea „tinere pe tine pacatul te-a stricat.” Biblia pe care eu o citesc spune ca „toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu.”
    Ce e de facut? Noi sa fim sare si lumina. Eu cred ca aceasta este solutia pe care o ofera Domnul Isus. Ce altceva putem face?

  5. Andrei,poate e adevarat ca cei mai in varsta au avut si ei o tinerete mai zbucuiumata cu care poate nu se mandresc,eu n-am de unde sa stiu pentru ca nu am fost acolo sa vad lucrul acesta,,,tu ai fost???Eu vad in ce stare e tineretul de astazi…Ti-e cum ti se pare starea tinerilor din ziua de azi???Buna,satisfacatoare,,,okay???
    Mi-e nu,,,sincer chiar nu m-i se pare ca sunt bine,,,deloc,,,
    Sunt de acord cu tine ca trebuie sa fim sarea si lumina in aceasta lume,,,dar ca sa putem face asta nu trebuie sa cerem sprijinul lui Dumnezeu prin rugaciune????

  6. @KRYS – Eu nu am spus ca tinerii de azi sunt ok, in nici un caz nu sunt ok, dar eu nu cred ca in trecut era mai bine decat este azi si nu cred ca cei care sunt acum in varsta atunci cand au fost tineri au fost mult mai buni decat tinerii de azi. Eu cred ca de la caderea omului in pacat lumea aceasta este la fel de stricata. Cred ca tinerii sunt stricati si au nevoie de Domnul asa cum si batranii sunt stricati si au nevoie de Domnul.
    Eu cred ca responsabilitatea noastra asa cum am mai spus este sa fim sare si lumina. Intrebarea care ar trebui sa o punem este cum putem fi in mod practic sare si lumina? Crescand dpv spiritual, cunoscandu-l pe Domnul mai bine prin Cuvant si rugaciune, incurajandu-i pe tinerii care sunt in biserici sa il urmeze pe Domnul si mai indeaproape, etc. Insa cred ca cel mai important lucru este sa ne schimbam noi fiecare in parte mai intai. Atunci cand ne vom uita mai mult la starea noastra personala si noi vom dori sa fim mai buni si mai sfinti atunci cred ca lumea asta se va schimba. Domnul sa ne ajute la aceasta.

  7. De acord ca poate k si cei mai in varsta au fost „stricati” in tineretea lor,,nu am spus ca nu,,,dar sa ne aducem bine aminte de lumea veche a lui Noe care a fost distrusa pentru ca pamantul era plin de silnicie,se casatoreau,,se desparteau,,se aflau din distractie in distractie,,,apoi aduti aminte de Sodoma si Gomora,de unde vine si termenul de Sodomiti adica homosexuali,si din pricina uraciunilor de tot felul Dumnezeu a hotarat sa arda Sodoma si Gomora,,,
    Deci gandeste-te ca in ziua de azi gasesti purtearea oamenilor din vremea lui Noe cat si purtarea oamenilor din Vremea Sodomei si Gomorei,,
    DEci lumea de azi,toti,mici si mari savarsesc din plin cele 2 motive pentru care au fost distruse lumile din vechime,,,
    Prin concluzie lumea de azi e de cel putin 2 ori mai stricata ,,
    Si da,,,sunt de acord ca fiecare om are nevoie de Domnul,,,si ca noi ar trebui sa fim marturia vie a Domnului Isus,,,si fie ca Domnul Isus sa ne ajute sa ii incurajam nu doar pe tinerii din biserica sa se apropie de Domnul ci si pe acei care nu ii cunosc,,,
    Domnul sa ne ajute sa facem voia lui in toate,,

  8. Problema vorbirii spurcate la Romani nu o vindeca numai pocainta . Ea se transmite in familie de la parinti la copii si la nivel de tara de la o generatie la alta . In Romania actioneaza demoni foarte rai pe latura aceasta . Spre exempu : neamtu spune ” Got sei dank ” ( Slava Domnului ) si romanii injura ca birjarii despre Dumnezeire , de aceea tara aceasta numita Romania este sub blestemul lui Dumnezeu . Pacate grele ale romanilor sint : mindria , hotia , vorbirea stricata si curvia .

  9. macar pocaitii daca ar fi altfel, dar din pacata si pocaitii sunt altfel doar duminica atunci cand isi pun cravata la gat si baticul in cap….in rest vorbim si ne comportam la fel de spurcat ca si cei din lume.

  10. ambasadorul on said:

    KRYS, Remo, andrei,

    ați atins problema familiei. Cred că acolo este un bun. Să ne creștem copiii în frica și ascultarea de Domnul.
    Dar este oare suficient?

  11. Doar printr-o crestere sanatoasa in frica si ascultare de Domnul,dupa cum spuneati Dumneavoastra putem sa ne crestem copii bine,,si sa ne rugam Domnului ca El sa ii insoteasca si sa le fie Indrumator in fiecare zi care o vor trai pe acest pamant,,,
    Pace Sfanta

  12. Primul izvor care contamineaza copiii spre vorbire spurcata este in familie . Si acest izvor curge prin parintii . Si de aici incolo tot asa .

  13. petruburac on said:

    De vorbit spurcat s-a tot vorbit, de catre toti oamenii. Problema e ca incepe tot mai mult sa se vorbeasca spurcat in public, in orice public.

    Cred ca ceea ce lipseste este luarea de atitudine. In cazul prezentat cred ca ati mers si ati chemat un politist sau un paznic ceva, si asa este corect. Politistii au rolul de a pastra ordinea publica, iar ordinea publica include interzicerea vorbirii spurcate in public.

  14. ambasadorul on said:

    Petruburac,

    spurcăciunea devine un divertisement național. Luarea de atitudine lipsește! Ai dreptate și avem nevoie de mai mult curaj!
    Soluția cu polițiștii funcționează pe moment dar boala rămâne.
    Cred că investiția în generațiile tinere este o parte din soluție.

    mult har!

  15. petruburac on said:

    Da, avem nevoie si de investitie in noile generatii tot asa cum spitalele au doctori ce fac operatii si doctori ce aplica tratamente.
    „Buba” trebuie taiata si curatita, si apoi tratata sa nu recidiveze.
    Cred ca Dumnezeu trebuie sa faca prin noi un fel de „taiere” acolo unde suntem.
    Noi suntem lumina lumii, si pentru cei din intuneric prima data suntem un „ghimpe” de lumina.

  16. ambasadorul on said:

    Și cum am putea să-i „tăiem” pe cei care vorbesc murdar în public? Crezi că formarea unei gherile pocăiești care pedepsește vorbirea murdară în public ar ajuta?

  17. petruburac on said:

    Nu m-am referit deloc la vreun fel de gherila.
    Ci la ceva foarte simplu: Cand cineva vorbeste urat noi sa nu tacem resemnati ci sa zicem simplu si clar:”Ar trebui sa-ti fie rusine.” Prima mare problema e ca prea multi tacem ca si cum n-ar fi deloc problema ca auzim cum Tatal nostru este injurat sau ceva de genul.
    Pur si simplu sa spunem ceea ce ar trebui sa spunem.

  18. ambasadorul on said:

    Perfect!
    Şi eu cred, dragă Petru, că pocăiţii trebuie să-şi trăiască credinţa nu numai prin fapte, dar şi prin vorbă! Trăire audio-vizuală!
    Câţi dintre noi am scris sau am telefonat la emisiunile de TV care folosesc cuvinte murdare pe post şi să ne exprimăm indignarea? Nu o facem, dar ne plângem!
    Tăcerea nu-i de aur în aceste cazuri! Dar, atenţie: este un preţ de plătit!

    Să ne ajute Domnul!

  19. nu numai ce nepocaiti fac asta si unii tineri din biserica dar ca nu vorbesc la fel de ,,porcos”.Stiu uni tineri care fac pe desteptii si cand e vorba de mers la munte sau altundeva toti vor dar cand e studiu Biblic ,,oh poi nu pot ca am teme, apoi io tre sa merg in oras si bla bla „de ce e lumea asa de rea?tot ce e trebuiesa ne sa ne rugam pentru ca Dumnezeu sa ne deschida mintea si sa ne ajute sa scoatem cuvinte intelepte din visteria inimii noastre!
    mult Har

  20. ambasadorul on said:

    Rahela,

    dar ca să scoți lucruri bune din visteria inimii, trebuie să pui lucurile bune acolo.
    Omul vorbește din prisosul inimii. Un pom rău nu are cum să facă roade bune!
    Domnul să aibe milă de noi. Ne rugăm pentru tinerii noștri!

  21. Pingback: Cum sa stii cine nu este evlavios in Biserica[9] « Ascultarea Credintei

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?