Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

La ce s-o fi gândit Dumnezeu când a inventat căsătoria?


Când fariseii au lansat o nouă rundă de teste și ispitiri împotriva Domnul Isus, unul din subiectele alese a fost divorțul și recăsătorirea ( Matei 19 ).

Căsătoria, divorțul și recăsătoria sunt probleme importante în viața membrilor unei biserici. Răspunsurile la întrebările de genul acesta au consecințe pentru toată viața: să mă căsătoresc? Să divorțez? M-a lăsat pentru alta; pot să mă recăsătoresc? Răspunsurile la astfel de întrebări sunt vitale și ele trebuiesc găsite în Sfânta Scriptură.

Este o problemă importantă și pentru conducerea unei biserici. Prezbiterul sau diaconul trebuie să fie bărbatul unei singure neveste. Biserica trebuie să-și cunoască poziția în aceste aspecte. Biserica trebuie să fie capabilă să identifice ce este păcătos și ce nu este păcătos.

În fața vicleșugului sub forma întrebării „Oare este îngăduit unui bărbat să-și lase nevasta pentru orice pricină?”, Mântuitorul le întoarce privirea și atenția asupra proiectului inițial al lui Dumnezeu în ce privește căsnicia.

Cum a gândit Dumnezeu de la început căsătoria? Căsătoria lui Adam și Eva este modelul perfect pentru toate căsătoriile din rasa umană. Dacă înțelegem conceptele din Geneza 2:24 înseamnă că înțelegem relația de căsătorie.

De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa și se vor face un singur trup. ( Geneza 2:24 )

  1. În planul inițial al lui Dumnezeu, primul element pentru o căsătorie perfectă este separarea. Asta înseamnă că între cei doi ( bărbat & femeie ) începe o nouă relație. Cei doi ies din sfera de autoritatea a părinților, a prietenilor. Unii tinerei abia așteaptă să se desprindă de părinți. Motivele lor nu sunt întotdeauna foarte duhovnicești. Îi îndemn pe tineri să mai aștepte dacă părinții nu sunt de acord cu căsătoria lor.
  2. Al doilea element este lipirea. Aici nu se are în vedere în special intimitatea fizică. Ci loialitatea și afecțiunea. A te lipi de nevastă înseamnă să o cauți cu pasiune, cu zel și energie. Cum rămâne soțul îndrăgostit de soția lui? Răspunsul este unul singur: muncești! Nu la grădină sau la mașina din garaj. La relația cu partenera. Cred cumva că dacă am câștigat persoana potrivită și am convins-o să se căsătorească cu mine , de acum încolo totul decurge de la sine? Fals!
  3. Al treilea element este intimitatea. O intimitate sexuală, emoțională și relațională.
Doctorii Ed & Gaye Wheat ne oferă câteva avertismente demne de luat în seamă despre intimitate.
Iată câteva piedici în calea intimității: 
  • Obiceiul de a critica = multe cupluri ajng să se critice deschis unul pe celălalt în speranța îmbunătățirii comportamentului celuilalt și cad în obiceiul unei critici inconștiente. O pisălogeală constantă la scară mică întrețesută în conversația zilnică. Cuvintele de încurajare sunt cele care pregătesc cadrul pentru o intimitate frumoasă în căsnicie.
  • Mânie și sentimente refulate = indiferent cât de mascate sunt vor ucide intimitatea.
  • Falimentul de a comunica = asta înseamnă disponibilitatea de a asculta și de a fi vulnerabil.
  • Prea mult televizor sau internet = ecranul încurajează pasivitatea. Nu mai ai energia necesară pentru a dezvolta o relație intimă. Aceasta se poate transforma într-o hipnoză, încât să nu-ți mai dai seama cât de mult timp aloci internetului sau televizorului. Ce ne dorim: o viață pasivă cu ochii pironiți la ecran sau o relație intimă cu partenerul de căsătorie?

Single Post Navigation

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?