Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Scrisoare deschisă către bisericile baptiste


Fratele Paul Negruț transmite pe blogul personal o scrisoare deschisă către bisericile baptiste din România:

Scrisoare deschisa catre Bisericile Crestine Baptiste din Romania

Iubiti frati,

Salutari sfinte in Numele Domnului nostru Isus Hristos, Acela care a parasit gloria Cerului si S-a nascut in ieslea din Betleem si Care, dupa ce a sfarsit lucrarea de rascumparare, S-a inaltat din nou in glorie. In timpul calatoriei nostre pe pamant, Cuvantul Scripturii ne indeamana „Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre, adica la Isus, Care pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea si sade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu” (Evrei 12:2).

Iubiti frati, va trimit acest mesaj prin intermediul acestei scrisori deschise pentru a va aduce la cunostinta faptul ca pentru prima data in istoria de peste 150 de ani a credintei baptiste in Romania, Cultul Baptist se indrepta incepand de la liderii ei intr-o directie nebiblica si periculoasa in domeniul relatiei cu Statul.

In calitate de copil al lui Dumnezeu si membru al Cultului Baptist din anul 1972, pastor al Bisericii Crestine Baptiste Emanuel din Oradea din 1982 pana in prezent,  presedinte al Uniunii Baptiste intre anii 1999-2007 si vicepresedinte cu educatia biblica in Executivul Uniunii din 2007 pana in prezent, consider ca sunt dator inaintea lui Dumnezeu sa ma adresez bisericilor  cu dorinta de a ne uni in rugaciune si fapta pentru a opri indepartarea Cultului Baptist de Sfintele Scripturi, de doctrina baptista sanatoasa si de Statutul Cultului Baptist.

Din pricina faptului ca situatia pe care v-o supun atentiei a fost facuta public pe situl Uniunii Baptiste –  stiri baptiste- la sfarsitul lui octombrie si inceputul lui noiebrie 2009, cred ca sunt dator inaintea lui Dumnezeu si a bisericilor sa raspund tot public.  Despre ce este vorba?

Din motive de sanatate nu am putut participa la sedinta Consiliului Uniunii de la Comanesti din data de 28 octombrie, 2009. Am aflat insa de la fratii care au participat si mai apoi din Procesul Verbal al sedintei ca s-a votat acceptarea de fonduri de la stat pentru „proiecte sociale, culturale, educationale si reparatii si constructii de biserici.”

Consider ca aceasta decizie este impotriva invataturilor Scripturii in ceea ce priveste relatia Biserica-Stat. Acest subiect a fost discutat in anii trecuti la Consiliul Uniunii in urma prezentarii unor referate doctrinare de catre patru membri ai Consiliului (fr. Ioan Rancu si Paul Negrut au prezentat argumentele biblice si doctrinare pentru a nu primi bani de la stat, iar fr. Viorel Iuga si Otniel Bunaciu au prezentat argumentele biblice si doctrinare pentru a primi bani de la stat).

In urma acestor dezbateri si in baza convigerii ca in conformitate cu Sfanta Scriptura, Biserica trebuie sa fie separata de Stat, Consiliul Uniunii a votat in unanimitate ca in Cultul Baptist din Romania sa nu se accepte bani de la stat pentru salarii, pentru contructii si reparatii de biserici. In legatura cu concesionarea unor terenuri pentru constructii de case de rugaciune, Consiliul a recomandat bisericilor sa cumpere si sa intabuleze terenul pentru a nu depinde de autoritatile statului si pentru a nu periclita proprietatea bisericii asupra cladirii.

In problema scolilor s-a decis urmatoarele:

a)    scolile teologice care pregatesc lucratori sa nu primeasca subventii de la stat;
b)    datorita faptului ca liceele baptiste acopera invatamantul obligatoriu si sunt integrate in invatamantul de stat, sa continue in acest fel pana cand va fi posibil sa se transforme in scoli confesionale private.

De asemenea, s-a acceptat ca fundatiile sau asociatiile care nu au activitate cultica ci sociala sa primeasca subventii de la stat cu singura conditie ca banii sa nu intre in contabilitatea bisericii.

Hotararea Consiliului Uniunii a fost apoi ratificata de Conferinta Nationala de la Deva.
Tema relatiei Biserica-Stat s-a discutat din nou atat in comisia de redactare a Statutului cat si in Consiliul Uniunii, iar la Congresul Cultului din mai 2007, decizia de a nu accepta subventii de la Stat a fost consfintita in Statutul de organizare si functionare al Cultului Crestin Baptist din Romania. Astfel, Articolul 5, par. 3 din Statut afirma clar principiul separatiei Bisericii de Stat:

„Autonomia Cultului Crestin Baptist, in sensul Constitutiei Romaniei, se manifesta si prin faptul ca acesta, din motive doctrinare, nu accepta subventii financiare din partea statului pentru activitatea cultica si pentru functionarea sa.”

Membrii Consiliului Uniunii care, la propunerea fr. Otniel Bunaciu, Presedintele Uniunii, au votat pentru acceptarea subventiilor de la Stat, au argumentat ca Statutul este neclar in aceasta privinta, si prin urmare Consiliul este indreptatit sa schimbe hotararile anterioare privitoare la acest aspect. Personal cred ca atat hotararile precedente ale Consiliului, Conferintei cat si ale Congresului consfintite in Statut sunt cat se poate de clare. A afirma ca acest articol este neclar si ca poate fi interpretat ca „activitatea cultica si functionarea sa” nu include si cladirile Bisericii insemna incalcarea si a Art. 47, par. 1 si 2, care afirma:

„Bunurile sacre ale bisericii sunt: lacasurile de cult cu terenurile si anexele aferente, casele pastorale pentru personalul duhovnicesc, terenurile si bunurile mobile destinate activitatilor si practicilor de cult si institutiilor cultice de invatamant, cimitirele confesionale.”

„Bunurile sacre ale bisericii se afla sub protectia Legii nr. 489/2006, in sensul ca sunt imprescriptibile si insesizabile.”

Este limpede din aceste doua articole ca activitatea cultica si functionarea bisericii include atat personalul duhovnicesc si membrii bisericii cat si bunurile sacre, adica si casele de rugaciune impreuna cu tot patrimoniul bisericii.

Pe cale de consecinta,  din punct de vedere legal, consider ca hotararea Consiliului Uniuinii de a accepta subventii de la Stat este nula de drept, pentru ca incalca in mod flagrant Statutul Cultului Crestin Baptist din Romania.

Consiliul nu poate vota impotriva Statutului!

Din punct de vedere doctrinar, hotararea Consiliului Uniunii incalca unul dintre principiile fundamentale ale credintei baptiste – separatia Bisericii de Stat –  si introduce o invatatura si practica periculoasa care transforma Biserica intr-o anexa a Statului dupa modelul fuzionarii Bisericii cu Statul in vremea Imparatului Constantin cel Mare, model cunoscut in istorie sub denumirea de „cezaro-papism.”

Domnul Isus a delimitat clar sfera de responsabilitate a Statului cand a spus: „Dati Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.” Bisericile nu sunt ale Cezarului, ci sunt ale lui Dumnezeu. Aceasta intelegere doctrinara a noastra este clar exprimata in Marturisirea de Credinta a Cultului Crestin Baptist:

„Noi credem si marturisim ca autoritatea Statului este de la Dumnezeu, fiind imbracata cu putere pentru pastrarea dreptului, ordinii si pedepsirea raufacatorilor” (Capitolul Biserica si Statul).

Biblia si Marturisirea de credinta nu recunosc faptul ca Statul are ca prerogativa data de Dumnezeu de a finanta Biserica. Aceasta prerogativa este asumata de Stat cu scopul de a transforma Biserica intr-o anexa a Statului. Trebuie precizat aici, ca in conformitate cu invataturile Sfintelor Scripturi, lucrarea Evangheliei este sustinuta din darnicia benevola a celor credinciosi.

Din punct de vedere procedural, este limpede ca membrii Consiliului Uniunii care au votat pentru acceptarea subventiilor de la Stat, sub pretextul ca si baptistii contribuie la bugetul Statului, nu fac altceva decat sa instaureze autoritatea Statului asupra Bisericii. Cine finanteaza acela si dicteaza!  In acest fel, sunt calcate in picioare credinta biblica, Statutul si toate hotararile anterioare in aceasta privinta. Banul devine mai important decat doctrina.

Consider ca, din motive biblice, doctrinare si Statutare, la proxima sedinta a Consiliului Uniunii se impune revenirea asupra acestei decizii care duce Cultul Baptist intr-o directie gresita. Personal ma disociez de o asemenea hotarare si ma alatur membrilor Consiliului Uniuni care au cerut respectarea Bibliei, doctrinei baptiste si Statutului.

Pentru marturia clara in fata istoriei si a bisericilor trebuie consemnat faptul ca au argumentat biblic si au votat impotriva acceptarii subventiilor de la Stat pentru activitatea si functionarea cultica urmatorii frati din Consiliu:

(mentionez ca am discutat cu unii dintre acesti frati care au sesizat in scris faptul ca au votat impotriva acestei decizii, dar sesizarea nu le-a fost luata in seama pentru corectarea procesului verbal)

din Comunitatea Caras – Mihai Mihut, Ilie Milutin, Danut Vrancila,
din Comunitatea Cluj-  Cornel Veres, Vasile Tamas, Liviu Cioflica,
din Comunitatea Oradea – Dorin Hnatiuc si Marius Cruceru,
din Comunitatea Braila – Ovidiu Ghita,
din Comunitatea Oltenia – Ioan Maior,
din Comunitatea Bacau – Ionel Chivoiu,
din Executivul Uniunii – Vicepresedinde cu Misiunea, Viorel Candreanu.

Dintre membrii Consiliului care nu au fost prezenti la Comanesti, dar care si-au exprimat clar popzitia de a nu primi subventii de la Stat mentionez :

Comunitatea Crisului Alb, Sebis – Dorel Popa,
Comunitatea Cluj – Vasile Paul,
Universitatea Emanuel din Oradea – Ilie Tundrea,
Executivul Uniunii –Vicepresedinte cu educatia biblica –Paul Negrut.

Este posibil ca si alti membri ai Consiliului care nu au fost prezenti la sedinta de la Comanesti, dar cu care nu am reusit sa vorbesc personal,  sa sustina pozitia de a nu primi subventii de la Stat. Daca sunt, ii rog sa-si precizeze pozitia in mod public, mai ales ca exista aceste probleme legate de refacerea procesului verbal intr-o forma care sa redea realitatea.

De asemenea, cu toata dragostea si responsabilitatea inaintea Domnului sfatuiesc bisericile si nu accepte subventii de la Stat, ci, chiar cu riscul unor greutati financiare, sa vegheze la pastrarea nealterata a credintei baptiste pentru a nu transforma bisericile intr-o anexa a Statului.  Fiul lui Dumnezeu s-a nascut intr-un staul si s-a culcat intr-o iesle ca sa ne invete ca lucrarea Evangheliei nu depinde de resursele materiale ci de ascultarea de Dumnezeu.

Ma rog Domnului sa trezeasca duhul celor asezati pentru o vreme in pozitii de decizie si sa ne intoarcem cu post si rugaciune la Tatal luminilor de la care se coboara orice dar bun si desavarsit.

Pastor Paul Negrut

Single Post Navigation

16 thoughts on “Scrisoare deschisă către bisericile baptiste

  1. Fr. Paul Negrut are dreptate si sustin ideea , ca Biserica sa nu aiba treaba cu Statul . Biserica trebuie sa-si rezolve problemele materiale din surse proprii .

  2. batrinul on said:

    Impresionant,o lacrima imi”joaca”in coltul ochiului,ce lucruri elevate si „profunde ne propune spre reflexie Dr.Negrut la sfirsit de an.Ramin profund impresionat si nu imi permit acum sa exegetez scrisoarea domniei-sale.

  3. ambasadorul on said:

    Bătrâne,

    ar trebui să plângem de-a binelea … pentru noi și pentru bisericile noastre.

    un an binecuvântat îți doresc!

  4. batrinul on said:

    Ar trebui sa plingem intradevar atunci cind toti vor pune umarul(si genunchiul jos la rugaciune)pentru mai binele Lucrarii in bisericile noastre.Sint perfect de acord cu onor dr.Negrut,si stiu ca nu-i nevoie de „cerseala”de la stat,ca sa traim in Domnul.Dar unii (probabil in zone mai vestice),iar altii se incalzesc (sau nu se incalzesc deloc) cu coceni in Lacasul de adunare. Si stii mai bine scump frate cum e prin jud.Botosani,Iasi,Vaslui si chiar prin altele.

    Ciudat ca fr.Oti Bunaciu „propune”,eu cred ca doar a prezentat cum sta treaba cu subventiile,nu stiu dar am senzatia ca iarasi se da o tenta de”oradea imaculata” si „bucurestiul cel rau si aservit”,mda.

  5. Florin T. H. on said:

    Chiar daca nu este, poate, cel mai valoros sau important ca in ultima zi a anului sa scrii comentarii la subiecte afisate pe bloguri, totusi, stim ca la Domnul timpul si evenimentele, efortul sau investitia noastra au alte unitati de masura, astfel ca ceea ce pentru unii este ceva de genul: “ ce rost are risipa aceasta? “, pentru Domnul este: “un lucru frumos pentru Mine”.
    Subiectul afisat nu este unul palpitant, cel putin la prima vedere , dar este unul cu bataie lunga, ce va avea urmari (roade) doar mai tarziu. Si chiar daca nu vom apuca sa vedem roade, trebuie sa credem cu toata convingerea, asemenea lui Pavel, ca va veni vremea cand “lucrarea fiecaruia va fi data pe fata: Ziua Domnului o va face cunoscut caci se va descoperi in foc. Si focul va dovedi cum este lucrarea fiecaruia.”. (ICorinteni3:13).
    Aspectul care as vrea sa-l subliniez este acela ca vrajmasul a reusit sa desparta slujitorii Domnului in doua parti (nu vreau sa se inteleaga in doua tabere): unii sustin cu argument biblice un aspect, o luare de pozitie, un crez, iar altii sustin tot cu argument biblice – opusul.
    Aceasta este babilonie sau bataie de joc. Oare Duhul Sfant este pus la o parte si nu mai lucreaza in noi si printre noi?
    Domnul Isus spune ca “El (Duhul ) are sa va calauzeasca in tot adevarul; caci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi ce va fi auzit, si va va descoperi…” (Ioan16:13). Urmatoarele versete din Ioan 16, adica v. 14 si 15 ne arata ca sursa este unica: Dumnezeu Tatal, Domnul Isus, Duhul Sfant, asa se face ca cei ce au Duhul vorbesc o limba si nu ca la Babel, o limba sau un cuvant sau un subiect deviat in o mie de pareri.
    Trist, foarte trist si ne intrebam pana unde vor mai derapa lucrurile, daca tocmai cei pusi sa pazeasca, sa pastoreasca turma lui Christos se comporta astfel.
    Nu am decat o adanca mahnire si apoi mila si rugaciune catre “Tatal luminilor, in care nu este nici schimbare, nici umbra de mutare” (Iacov1.17), ca El, prin Duhul Sfant sa faca lumina, unitate si sa vina si peste noi, in aceste vremuri de pe urma Duhul Sfant, ca la inceputul Bisericii, care i-a facut pe cei multi care au crezut, “o inima si un suflet” (Fp. Ap. 4:32).
    In rest cred ca pozitia fratelui Negrut este corecta, nu pentru ca a spus-o dansul, ci pentru ca este potrivita cu adevarul.
    Harul Domnului nostru Isus Christos sa fie cu noi, cu toti si in Noul An.

  6. ambasadorul on said:

    Frate Florin,

    vă mulțumesc pentru intervenția bine venită chiar și în ultima zi a anului. Și eu mă alătur rugăciunii pentru unitate și lumină. Dar unitatea biblică va fi realizată doar în jurul Adevărului. În astfel de vremuri, de criză și compromis, este nevoie de oameni de caracter și de curaj sfânt. Avem nevoie de fiii lui Isahar, care înțelegeau vremurile și „știau ce trebuie să facă Israel” ( 1 Cronici 12:32 ) Mă rog ca Dumnezeu să ne binecuvânte în acest an cu discernământ, cu ochi deschiși și să fim în stare să interpretăm Cuvântul scris al lui Dumnezeu și să-l aplicăm la evenimentele prezente.
    Domnul să ne dea har și în anul acesta!

    multă pace!

  7. Brainerd on said:

    Sunt cu totul de acord cu ceea ce ne invata Cuvantul lui Dumnezeu. Cred ca insasi expresia de colaborare cu Statul, suna negativ. Suntem chemati sa depindem de Dumnezeu. O singura mentiune as avea pentru fratele Paul Negrut: „sa coboare si dumnealui la acelasi nivel financiar cu cei care din ingrijorare si lipsuri, tind sa apeleze la Stat”. E usor sa aratam inspre ieslea lui Cristos, cat timp nu suntem noi in iesle. E usor sa pledam pentru dependenta de Dumnezeu, cat timp noi nu stim ce inseamna a duce lipsa. Multi pastori bogati sunt de acord sa nu colaboreze cu Statul, si pentru ca au un statut foarte bun financiar. As aprecia pe unul ca fratele Marcu Nichifor, daca ar avea mesajul acesta.

  8. ambasadorul on said:

    Brainerd,

    o singură mențiune: care este nivelul financiar al fratelui Paul Negruț? Și de ce de fiecare dată când se discută acest subiect se sare la salariul fr. Paul? Care este legătura dintre subvenții și salariul fr. Paul? Știi cumva cât salariu are fratele? Ai grijă la folclorul baptist! Este extrem de molipsitor!
    Cunosc păstori care nu sunt bogați și nu sunt de acord cu subvențiile de la stat!

  9. Brainerd on said:

    Frate Adi,
    personal nu sunt interesat sa aflu salariul fratelui Paul Negrut, doar ca mi se intampla uneori sa vorbesc cu oameni, unii necredinciosi, si sa le vorbesc despre una sau alta, si apoi sa mi se inchida gura de unii dintre ei, mai informati decat mine, spunandu-mi ca fratele traieste intr-o casa cat un palat. Acelasi lucru mi s-a intamplat si despre fratele Petru D. Cand cineva m-a luat la ocazie, am incercat sa vorbesc cu el despre Domnul, si el mi-a zis cateva lucruri despre fratele, caci locuia in Timisoara, de nu am mai stiut ce sa ii mai spun. Noi de multe ori spunem, uitati-va la Domnul Isus, nu la oameni. Oare asa sa fie? Nu incerc sa denigrez pe nimeni, nu sunt din nici o tabara, nici sud, nici vest, dar cred ca unii slujitori si-au pierdut dreptul de a mai vorbi despre calea ingusta. Cel putin in anumite domenii.

  10. batrinul on said:

    As fi interesat sa vad si reactii la raspunsul Uniunii Baptiste la ravasul deschis al fr.dr.P.Negrut.Mie, personal mi se pare pertinent!

  11. @“sa coboare si dumnealui la acelasi nivel financiar cu cei care din ingrijorare si lipsuri, tind sa apeleze la Stat”.

    Nu cred ca din „ingrijorare si lipsuri” unele biserici au apelat la „ajutorul” Satului. E usor si de dovedit (cel putin pentru 2009, fiindca bisericile care au cerut sume la stat sunt listate pe saitul dedicat cultelor).

    Acesta e un basm, un argument de linistit constiinta cum imi zicea recent un frate. Altele sunt adevaratele motive.

  12. Motivul de baza mentionat in „clarificari…” observ ca este: „supunerea fata de autoritati”. Dar, sa stim ca: „Slova omoara, Duhul da viata”. Sub slova, in regimul trecut, majoritatea pastorilor au ajuns, cu mult regret, „supusi” autoritatilor. Credinciosii care au suferit in inchisori erau socotiti „dusmani ai statului”.
    Sa veghem, sa deosebim duhurile si vremile!

  13. Brainerd on said:

    ascultareacredintei, eu sunt mai mult de partea fratelui Paul Negrut de cat crezi tu, si de cat esti tu, crede-ma. Am zis din start ca sunt 100% de acord cu scrisoarea aceasta, observatia mea, si cred ca este pertinenta daca suntem obiectivi, este ca de pe un piedestal al bogatiei si al suficientei financiare, este mult mai usor sa te opui ajutorului Statului.Eu nu mie imi luam apararea, ptr ca eu exact asa voi face, voi rabda mai bine lipsurile decat sa colaborez cu Cezar, dar stiu pe multi care sunt lipsti si de cele mai elelmentare lucruri. Tie iti este usor sa vorbesti ptr ca nu esti in pielea lor.

  14. Draga Brainerd, ai citit ce am scris eu? Nu ma refer la fr. Paul Negrut in ce am scris. Si vreau sa subliniez – nu din saracie lucie vreau unele biserici si unii sa ia bani de la Stat. Am folosit termenul „lucie” pentru a trimite la o expresie folosita de apostolul Pavel, pentru a ne cerceta pe noi insine si a ne implica mai degraba in „trimiterea de ajutoare” sfintilor.

    @ „ascultareacredintei, eu sunt mai mult de partea fratelui Paul Negrut de cat crezi tu, si de cat esti tu, crede-ma.”

    Nu am o astfel de credinta cu privire la dvs, i.e.: nu stiu si nu cred nimic in legatura cu „partea” despre care vorbiti ca o luati. Nu puteti cunoaste daca si cat sunt eu de partea fr. Paul Negrut. Nu va pot crede cu privire la afirmatii legate de intimitatea gandului meu :). Dar, va pot spune eu – sunt aceeasi parte cu fratii si suorile care nu sunt de acord cu fonduril de la Stat, in aceasta chestiune. Si, poate si in altele, dar trebuie sa le luam pe rand.

    Da, de acord ca-mi este mai usor sa vorbesc decat altora. Dar, nu cred ca stiti asta dvs. Cat stiu despre lipsa e o chestiune personala. Nu va inteleg afirmatiile in care imi judecati anumite „taine” ale inimii.

    Inchei revenind la subiect: sa ne rugam ca Dumnezeu sa lucreze in asa fel incat sa revenim la separarea de Stat in tot ce tine de partea financiara.

  15. chivoiu ionel on said:

    Ce copii sunteti .Vreti pastori saraci ? Eu am avut salariu de 10 000 000 acum am 8 000 ooo din cauza crizei . Dar,chiar daca as avea numai 3000 000 si tot nu doresc subventi de la Stat . Iar daca as fi iubit banii mai mult ca pe Dumnezeu m-as fi vindut pe bani securitati in tinpul sistemului trecut ,asa cum au facut unii. Cum poate trece cuiva prin cap ca pastori slujesc pentru banii ? Eu iubesc mintuirea frate si pe Cel care mi-a dat o ,de acea slujesc si fii convins ca as faceo si fara bani. Si mai este ceva. Daca ai sa critici pastoriI prin scrisori trimise pe internet , nu ajuti cu nimic lucrarea Domnului . Daca te nemultumeste ceva da un telefon sau dute de vorbeste cu persoana respectiva .
    Fiti ceva mai atenti nu va faceti rau uni altora ca sunteti frati.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: