Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Biserica nu-i fundație sau asociație familială!


Avem de-a face tot mai mult cu organizații para-bisericești care fac o seamă întreagă de activități, misiuni, ajutorări sociale, conferințe sau întâlniri de tineret. Esta aceasta un lucru benefic pentru Biserica lui Cristos?

Depinde!

Dacă aceste organizații sau fundații rămân în hotarele corecte, ele pot fi un ajutor pentru biserică. Atunci când vorbim despre credință, convingeri și practici, marea întrebare este: „Ce spune Biblia?”.

Dar ce spune Biblia despre fundații și asociațiile creștine?

Am putea să răspundem repede: Nimic!

Și atunci?

Atunci, unii cred că dacă Biblia nu vorbește clar despre anumite lucruri, avem libertatea să facem cum vrem, cum ne place și cum funcționează cel mai eficient.

Aceasta este o mare greșeală. Nu suntem liberi să facem ce vrem și cum ne place. Gândurile noastre și planurile noastre nu sunt conduse de pragmatismul americănesc care ne invadează bisericile. Ci, autoritatea care dă tonul este CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU.

Ce facem cu lucrurile pe care Biblia nu le tratează în mod clar? Le tratăm în lumina lucrurilor care sunt scrise foarte clar în Biblie.

Când Dumnezeu a dezvăluit maniera prin care va dezvălui lumii planul și misiunea Sa, aceasta a fost prin Biserică. Când apostolul Pavel l-a trimis pe Tit și Timotei să-i încurajeze pe credincioși, i-a trimis să edifice biserici, nu să deschidă fundații. Epistolele pastorale pe care le avem în Biblie sunt destinate unor …. biserici!

Cu alte cuvinte, Dumnezeu a ales să fie reprezentat în lumea aceasta de către Biserică!

Nu vreau să spun că fundațiile și asociațiile nu sunt valoroase pentru atât de mulți oameni. Dar nu sunt absolut necesare pentru viața creștină.

Asociațiile și fundațiile creștine pot ajuta biserica locală să-și împlinească scopul și mandatul în această lume, dar nu pot fi așezate pe celași raft alături de biserică.

Ce ar trebui să fie o asociație/fundație creștină?

Cred că ele vin alături de biserică pentru slujire. Ele pot ajuta biserica să slujească în anumite domenii: studenți, săraci, copiii orfani, familiști, misiune, construcții, etc. Ele sunt ajutoare. Fundația creștină nu este un partener egal cu Biserica!

Îmi amintesc discuția pe care am avut-o cu un reprezentat al unei asociații de misiune care dorea să lucreze alături de biserica noastră. Ne-am blocat la discuțiile despre cine va conduce misiunea de evanghelizare în satele din jurul Hațegului: asociația sau biserica locală?  Ei spuneau: noi dăm banii, noi conducem! Eu spuneam: voi dați banii, biserica conduce! Nu le-a plăcut și parteneriatul a murit!

Asociația/fundația creștină nu este:

 • principala sursă de învățătură a credinciosului.
 • primcipala sursă de părtășie a credinciosului.
 • principala sursă de autoritate pentru credincios.
 • principalul loc de slujire a credinciosului.
 • locul unde credinciosul mănâncă Cina Domnului.
 • locul unde credinciosul să fie botezat.
 • o organizație care să aibe autoritate asupra bisericii locale.
 • permanentă – se poate și ar trebui să fie dizolvate atunci când își pierde menirea.
Încă o dată, vreau să precizez că nu arunc cu noroi în fundațiile și asociațiile creștine care fac o lucrarea extraordinară alături de bisericile locale. Biserica locală are aliați în bătăliile pe care le duce în vremea de astăzi. Și unul din aliați este fundația sau asociația creștină.
Dar este doar un aliat.
Biserica este armata de care se folosește Dumnezeu pentru a ajunge la victoria deja câștigată!
Credeți că vreo asociație creștină va putea înlocui biserica locală?

Single Post Navigation

5 thoughts on “Biserica nu-i fundație sau asociație familială!

 1. george on said:

  Felicitari prntru abordarea acestui subiect extrem de important! Intr-adevar Biserica este armata, iar cei care – din diferite motive – stau departe/separati de ea sunt … dezertori. Exista un principiu pe care il gasim aplicat cu strictete de Biserica Primara: niciun credincios, misionar, invatator (si as adauga editura/evanghelizare/festival/”trupa” de muzica/concert/etc.) era sub AUTORITATEA unei biserici locale. Intrebarea care se punea evanghelistilor/invatatorilor itineranti era: „Cine te-a TRIMIS?”, iar raspunsul acestuia spunea multe. Dumnezeu isi manifesta autoritatea/randuiala numai prin Biserica locala.
  Stiu un caz tragi-comic de la unul din punctele de misiune, intr-un sat izolat, unde un astfel de „evanghelist” itinerant, dupa ce a vorbit de la amvon, a promis ca peste 3 zile vor veni 3 tiruri cu ajutoare in acel sat, dupa care a plecat . In ziua cu pricina, tot satul clocotea de nerabdare, ba chiar unul din prezbiteri si-a eliberat gradina (unde inca erau legume) pentru a parca macar un tir. Evident ca oamenii au stat toata ziua cu mina “streasina” fara sa apara nimic, iar rezultatul a fost … o mare rusine a adunarii si o invatatura de minte.
  Cea mai mare rusine pentru crestinismul american sunt tele-evanghestii care nu vor sa se supuna niciunui control (de fapt, unui control reciproc). Am observat ca in Romania bisericile-problema sunt (in proportie covarsitoare) cele non-denomination, care nu vor sa apartina cultelor existente (de ce oare?) si prefera sa functioneze ca “obscure” asociatii religioase. Liderii lor nu ajung niciodata slujitori, ci “guru” de un veleitarism jenant. Am in minte multe, multe exemple, dar prefer sa nu le dau.
  Nimeni nu mai sare gardul bisericilor evanghelice de astazi pentru simplul motiv ca acestea … nu mai au garduri. Aici ortodocsii, adventistii si tudoristii s-au dovedit mult mai intelepti si vizionari.

 2. George,

  mulțumesc pentru încurajare. Și din păcate aveți perfectă dreptate. Înainte de a dori să mutăm gardurile, trebuie să învățăm de ce au fost puse acolo!

  Mult har!

 3. Foarte corectă abordarea!
  Și când mă gândesc câte (și mai câte) colecte nu le-am făcut la asemenea asociații/fundații/organizații…

 4. Frate Cristian,

  poate o întrebare bună ar fi: ce biserică stă în spatele vostru? Care vă este păstorul căruia dați socoteală?

 5. Unele asociatii se nasc dintr-o refulare a unor oameni care vor sa faca ceva, dar sunt impiedicati sa lucreze chiar de Biserica locala. Sunt foarte multi oameni de calitate implicati in asociatii/fundatii crestine si care, din pacate, nu se mai implica in Bisericile locale.

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: