Ambasadorul

"Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos"

Ce vrei să faci: afacere sau slujire?


Și Avraam și apostolul Pavel au fost chemați de Dumnezeu să-I slujească în viață. Amândoi au fost disciplinați de Dumnezeu, au ascultat de El și și-au împlinit scopul vieții desemnat de Domnul. Dar este o diferență între cei doi bărbați: unul a acumulat cât a putut la vremea lui pentru el și ceilalți din jurul lui,  iar celălalt a renunțat la tot ce a putut în ascultare de Dumnezeu. De ce? Pentru că Avraam conducea o afacere, iar Pavel o slujire. 

Iată de ce o slujire nu poate fi condusă ca și o afacere. Afacerea are ca scop să acumuleze. Slujirea există să ofere totul și să sacrifice. Și cel care conduce o afacere cât și cel care este în slujire sunt chemați de Dumnezeu să fie buni ispravnici, disciplinați și să caute pe Domnul și neprihănirea Lui în primul rând.

La ce te-a cheamat Dumnezeu?

La a strânge sau la a dărui?

Asta nu înseamnă că nu poți sluji printr-o afacere. Dar, înseamnă că nu poți conduce o afacere ca și când ar fi o slujire și nici să conduci o slujire ca și când ar fi o afacere.

Se poate conduce o biserică ca și o firmă? 

Single Post Navigation

8 thoughts on “Ce vrei să faci: afacere sau slujire?

 1. Marinica D, on said:

  Buna si f actuala tema articolului.Ma aflam anul trecut intr-o biserica evanghelica dintr-un stat american.Cind tinarul pastor vorbea,se uita atent in ochii unui om influent,om de afaceri,membru in biserica si la anumite precizari importante,sau precizari pentru vre-o decizie,era atent daca respectivul om de afaceri incuviinta dind din cap destul de finut daca este da sau nu,iar pastorul se conforma.Jalnic!Biserica este compusa din cei rascumparati in jertfa Domnului Isus,familia lui Dumnezeu,vietile si sufletele lor.Afacerile,au personal de deservire si valori materiale,deci inconfundabil.Este INADMISIBIL de condus la fel.De condus la fel se poate,dar nu-i corect,e faliment sigur. ..Poate ar ajuta urmatorul exemplu dintre un medic si un preot,unul trateaza trupul si unul sufletul.Hai sa-i schimbam numai pentru o zi si sa-i punem in cabinete,pe medic la amvon si pe pastor la cabinetul medical pentru bolnavi..uau!

 2. george on said:

  Slujirea si afacerea opereaza cu prioritati, metode si scopuri total diferite:
  1. PRIORITATI si SCOPURI:
  Omul de afaceri se FOLOSESTE de (CONSUMA) oameni si IUBESTE reputatia, banii sau – pur si simpu – confortul sau si al familiei sale
  Slujitorul Domnului IUBESTE oamenii si se FOLOSESTE de (isi CONSUMA) banii, (intr-o anumita masura) familia sau chiar reputatia.
  2. METODE:
  Slujitorul Domnului, (atentie, nu am spus slujitorul amvonului!), spre deosebire de omul de afaceri, nu agreaza dictonul: “scopul scuza mijloacele”, fiindca Stapanul sau este interesat de integritate, nu de cantitate.

  Am observat ca unii traducatori de carti evanghelice din engleza nu stiu ca “CONSUMMATE” inseamna “DESAVARSIT”.
  Esti desavarsit EXACT in masura in care te consumi. E suficient sa spun HRISTOS si PAVEL si deja explicatiile sunt de prisos.

  Cu Avraam lucrurile stau putin diferit (cum foarte bine ati punctat). Instinctul sau de CONSERVARE (opus celui de CONSUMARE) l-a facut sa isi “salveze pielea”, abdicand de doua ori de la datoria de protector al sotiei sale.

  Raspunsul meu la intrebarea pe care ati pus-o in final l-am gasit in Ier. 48:10: “Blestemat sa fie cel ce face cu nebagare se seama lucrarea Domnului”

 3. Salom,
  Un topic ciudat/sintetic…Daca am ajuns sa comparam Biserica cu firma este n- sistem f grav! Biserica are un Stapan dar si lumea are un stapan!Ce ma bucura este ca Scriptura se implineste si Apocalipsa ne arata clar ce soarta vor avea firmele/bancile:
  Apocalipsa 18:2
  „A căzut, a căzut, Babilonul cel mare! A ajuns un locaş al dracilor, o închisoare a oricărui duh necurat, o închisoare a oricărei păsări necurate şi urâte;
  3. pentru că toate neamurile au băut din vinul mâniei curviei ei, şi împăraţii pământului au curvit cu ea, şi negustorii pământului s-au îmbogăţit prin risipa desfătării ei.”
  4. Apoi am auzit din cer un alt glas, care zicea: „Ieşiţi din mijlocul ei, poporul Meu, ca să nu fiţi părtaşi la păcatele ei, şi să nu fiţi loviţi cu urgiile ei!
  5. Pentru că păcatele ei s-au îngrămădit, şi au ajuns până în cer; şi Dumnezeu Şi-a adus aminte de nelegiuirile ei.
  6. Răsplătiţi-i cum v-a răsplătit ea, şi întoarceţi-i de două oricât faptele ei. Turnaţi-i îndoit în potirul în care a amestecat ea!”
  Apocalipsa18:10
  „Vai! vai! Babilonul, cetatea cea mare, cetatea cea tare! Într-o clipă ţi-a venit judecata!” –
  11. Negustorii pământului o plâng şi o jelesc, pentru că nimeni nu le mai cumpără marfa:
  12. marfă de aur, de argint, de pietre scumpe, de mărgăritare, de in subţire, de purpură, de mătase şi de stacojiu; nici feluritele lor soiuri de lemn de tiin, tot felul de vase de fildeş, tot felul de vase de lemn foarte scump, de aramă, de fier şi de marmură;
  13. nici scorţişoara, nici mirodeniile, nici miroznele, nici mirul, nici tămâia, nici vinul, nici untdelemnul, nici făina bună de tot, nici grâul, nici boii, nici oile, nici caii, nici căruţele, nici robii, nici sufletele oamenilor.
  Cam asta inseamna judecata lui Dumnezeu asupra „firmelor/bancilor” si astazi asistam la ceea ce se numeste criza financiara!
  Biserica nu este crizata de loc!Biserica se afla sub paza Celui PreaInalt si Capul ei este Hristos!Acum este timpul prosperitatii la maxim a Bisericii!Vine Mirele ei iubit!
  Tot acum este timpul sa amintesc Bisericii ca trebuie sa se roage pentru trezirea spirituala a Israelului fizic!Mesia se intoarce la ai Sai adica la poporul Sau, israelitii de astazi, inTara Sa numita dupa Numele Sau: Israel!
  Daca urmarim Noul Testament atat Templul din Yerushalaim cat si sinagogile erau frecventate de Domnul Iisus Hristos , ucenici si apostoli.Toate sarbatorile Domnului erau respectate ad literam (Levitic 23).Sarbatorile Domnului sunt descrise si in Apocalipsa.Nici vorba de desfiintare!Ele se desfasoara in timp si spatiu.
  Cine citeste sa inteleaga si cine aude sunetul Shofarului sa fie gata!
  Matan At Ata !Vino, Doamne Isuse!

 4. Salom,
  M-am gandit sa va aduc aminte Levitic 23:
  . Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
  2. „Vorbeşte copiilor lui Israel, şi spune-le: „Iată sărbătorile Domnului, pe care le veţi vesti ca adunări sfinte, iată sărbătorile Mele:
  3. Şase zile să lucraţi; dar ziua a şaptea este Sabatul, ziua de odihnă, cu o adunare sfântă. Să nu faceţi nici o lucrare în timpul ei: este Sabatul Domnului, în toate locuinţele voastre.
  4. Iată sărbătorile Domnului, cu adunări sfinte, pe care le veţi vesti la vremurile lor hotărâte.
  5. În luna întâia, în a patrusprezecea zi a lunii, între cele două seri, vor fi Paştele Domnului.
  6. Şi în a cinsprezecea zi a lunii acesteia, va fi sărbătoarea azimelor în cinstea Domnului; şapte zile să mâncaţi azime.
  7. În ziua întâia, să aveţi o adunare sfântă: atunci să nu faceţi nici o lucrare de slugă.
  8. Şapte zile să aduceţi Domnului jertfe mistuite de foc. În ziua a şaptea să fie o adunare sfântă: atunci să nu faceţi nici o lucrare de slugă.”
  9. Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
  10. „Vorbeşte copiilor lui Israel, şi spune-le: „Când veţi intra în ţara pe care v-o dau, şi când veţi secera semănăturile, să aduceţi preotului un snop, ca pârgă a secerişului vostru.
  11. El să legene snopul într-o parte şi într-alta înaintea Domnului, ca să fie primit: preotul să-l legene într-o parte şi într-alta, a doua zi după Sabat.
  12. În ziua când veţi legăna snopul, să aduceţi, ca ardere de tot Domnului, un miel de un an fără cusur;
  13. să adăugaţi la el două zecimi de efă din floarea făinii, frământată cu untdelemn, ca dar de mâncare mistuit de foc, de un miros plăcut Domnului; şi să aduceţi o jertfă de băutură de un sfert de hin de vin.
  14. Să nu mâncaţi nici pâine, nici spice prăjite sau pisate, până în ziua aceasta, când veţi aduce un dar de mâncare Dumnezeului vostru. Aceasta este o lege veşnică pentru urmaşii voştri, în toate locurile în care veţi locui.
  15. De a doua zi după Sabat, din ziua când veţi aduce snopul ca să fie legănat într-o parte şi într-alta, să număraţi şapte săptămâni întregi.
  16. Să număraţi cincizeci de zile până în ziua care vine după al şaptelea Sabat; şi atunci să aduceţi Domnului un nou dar de mâncare.
  17. Să aduceţi din locuinţele voastre două pâini, ca să fie legănate într-o parte şi într-alta; să fie făcute cu două zecimi de efă din floarea făinii, şi coapte cu aluat: acestea sunt cele dintâi roade pentru Domnul.
  18. Afară de aceste pâini, să aduceţi ca ardere de tot Domnului şapte miei de un an fără cusur, un viţel şi doi berbeci; să adăugaţi la ei darul de mâncare şi jertfa de băutură obişnuite, ca dar de mâncare mistuit de foc, de un miros plăcut Domnului.
  19. Să aduceţi şi un ţap ca jertfă de ispăşire, şi doi miei de un an ca jertfă de mulţumire.
  20. Preotul să legene aceste dobitoace într-o parte şi într-alta ca dar legănat înaintea Domnului, împreună cu pâinea adusă ca pârgă şi cu cei doi miei: ele să fie închinate Domnului, şi să fie ale preotului.
  21. În aceeaşi zi, să vestiţi sărbătoarea, şi să aveţi o adunare sfântă: atunci să nu faceţi nici o lucrare de slugă. Aceasta este o lege veşnică pentru urmaşii voştri, în toate locurile în care veţi locui.
  22. Când veţi secera semănăturile din ţara voastră, să laşi nesecerat un colţ din câmpul tău, şi să nu strângi ce rămâne de pe urma secerătorilor. Să laşi săracului şi străinului aceste spice. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.”
  23. Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
  24. „Vorbeşte copiilor lui Israel, şi spune-le: „În luna a şaptea, în cea dintâi zi a lunii, să aveţi o zi de odihnă, vestită cu sunet de trâmbiţe, şi o adunare sfântă.
  25. Atunci să nu faceţi nici o lucrare de slugă, şi să aduceţi Domnului jertfe mistuite de foc.”
  26. Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
  27. „În ziua a zecea a acestei a şaptea luni, va fi ziua ispăşirii: atunci să aveţi o adunare sfântă, să vă smeriţi sufletele, şi să aduceţi Domnului jertfe mistuite de foc.
  28. Să nu faceţi nici o lucrare în ziua aceea, căci este ziua ispăşirii, când trebuie făcută ispăşire pentru voi înaintea Domnului, Dumnezeului vostru.
  29. Oricine nu se va smeri în ziua aceea, va fi nimicit din poporul lui.
  30. Pe oricine va face în ziua aceea vreo lucrare oarecare, îl voi nimici din mijlocul poporului lui.
  31. Să nu faceţi nici o lucrare atunci. Aceasta este o lege veşnică pentru urmaşii voştri, în toate locurile în care veţi locui.
  32. Aceasta să fie pentru voi o zi de Sabat, o zi de odihnă, şi să vă smeriţi sufletele în ziua aceasta; din seara zilei a noua până în seara următoare, să prăznuiţi Sabatul vostru.”
  33. Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
  34. „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: „În a cincisprezecea zi a acestei a şaptea luni, va fi sărbătoarea corturilor, în cinstea Domnului, timp de şapte zile.
  35. În ziua întâi să fie o adunare sfântă: să nu faceţi nici o lucrare de slugă în timpul ei.
  36. Timp de şapte zile, să aduceţi Domnului jertfe mistuite de foc. A opta zi, să aveţi o adunare sfântă, şi să aduceţi Domnului jertfe mistuite de foc; aceasta să fie o adunare de sărbătoare: să nu faceţi nici o lucrare de slugă în timpul ei.
  37. Acestea sunt sărbătorile Domnului, în care veţi vesti adunări sfinte, ca să se aducă Domnului jertfe mistuite de foc, arderi de tot, daruri de mâncare, jertfe de vite şi jertfe de băutură, fiecare lucru la ziua hotărâtă.
  38. Afară de aceasta să păziţi Sabatele Domnului, şi să vă aduceţi darurile voastre Domnului, să aduceţi toate jertfele făcute pentru împlinirea unei juruinţe şi toate darurile voastre făcute de bună voie.
  39. În a cincisprezecea zi a lunii acesteia a şaptea, când veţi strânge roadele ţării, să prăznuiţi o sărbătoare în cinstea Domnului, timp de şapte zile: cea dintâi zi să fie o zi de odihnă, şi a opta să fie tot o zi de odihnă.
  40. În ziua întâi să luaţi poame din pomii cei frumoşi, ramuri de finici, ramuri de copaci stufoşi şi de sălcii de râu, şi să vă bucuraţi înaintea Domnului, Dumnezeului vostru, şapte zile.
  41. În fiecare an să prăznuiţi sărbătoarea aceasta în cinstea Domnului, timp de şapte zile. Aceasta este o lege veşnică pentru urmaşii voştri. În luna a şaptea s-o prăznuiţi.
  42. Şapte zile să locuiţi în corturi; toţi băştinaşii din Israel să locuiască în corturi,
  43. pentru ca urmaşii voştri să ştie că am făcut pe copiii lui Israel să locuiască în corturi, după ce i-am scos din ţara Egiptului. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.”
  44. Aşa a spus Moise copiilor lui Israel care sunt sărbătorile Domnului.
  Amen ve Amen

 5. Legea a spus.
  Domnul Isus spune altceva.

 6. Noi nu mai suntem sub Lege.
  Harul prin care am fost mintuiti spune sa o rupem cu toate cele care tin de datini si alte asemenea;
  El uraste zilele de sarbatoare;
  vrea o viata sfintita zi de zi;
  nu dupa calenarele sarbatorilor.
  Pe Hristos Il preamarim in tot ceea ce facem zi de zi; fie ca tinem o zi, fie ca le tinem pe toate;
  fie ca nu tinem niciuna, pentru Domnul o facem.

 7. Stimatii mei,
  Ma bucur sa vad atatea puncte de vedere diferite. Aceasta este frumusetea diversitatii.Si cum spunea marele nostru Caragiale-….din ciocnirea oualor ies puii si din ciocnirea ideilor iese progresul….- daca imi permiteti, spun si eu ideea mea:Ce inseamna pentru voi, nu sunt sub lege?De unde vine ideea asta ?A nu fi sub lege inseamna a fi un talhar, un anarhist,Noi suntem sub lege, sub paza (ocrotirea)legii.Ce te-ai face daca unul mai tare decat tine ar intra in casa ta si te-ar talhari, viola, ucide…..pentru ca nu ar fi o lege care sa l constranga?Ce ar fi sa ma urc la volan beat, pentru ca nu sunt sub lege?Legea e facuta pentru a fi respectata si …..daca nu o respecti…..cazi sub pedeapsa legii.
  Deci cand aud oameni care talmacesc cuvintele asa de simple ale apostolului Pavel „noi nu mai suntem sub lege” ma gandesc la eisi ma intreb,oare ce vor sa ascunda ei sub afirmatia asta?De ce le e frica?
  Un om cinstit respecta legea nu este sub pedeapsa ei(adica sub lege)
  Dumnezeu are o lege.Neamurile – spune Romani – si au facut o lege dupa care se invinovatesc sau dezvinovatesc.

 8. viorel chis on said:

  Subiectul intradevar pune in balanta puterea afacerii si rolul slujirii.In viata noastra personala fiinca sintem sub influienta pacatului si in implinirea poruncii din Genesa ;..”19. In sudoarea fetei tale sa-ti mananci painea, pana te vei intoarce in pamant, caci din el ai fost luat; caci tarana esti si in tarana te vei intoarce.”
  uitam de implinirea „LEGII DIVINE” si rolul slujirii dorim sa-l transformam in afacere cu profit cu chit ca multi zic ;”slujim Domnului si sintem slujitorii Domnului „inca cu certificate teologice si putere de pretentie votata in vot deplin majoritar.Dar oare asa sa fie?pentru unii da ,pentru altii nu .Cei cu pretentii se expun prin fapte si realizarile firesti ,iar cei in o adevarata slujire ii gasim dupa cum ii cunoastem pe cei descrisi pe paginile SFINTELOR SCRIPTURI .Putem sa schimbam aceste lucruri?Nicidecum.putem sa le discutam si rasfoind paginile Scripturii sa intelegem din ce cauza sint asa.Multi nu au timp de a fi ca cei din Bereea si astfel cei cu pretentii usor i-si ocupa posturile si primesc profiturile uitind de fapt ce ii asteapta chin cartea vietii va fi deschisa de cel indrept si despre care ce gasim scris?sa citim cu atentie in cartea apocalipsei capitolul 20 cu 11 la 15.Trist este ca multi se ghindesc doar azi la ceea ce firea doreste sa obtina si chiar prin pretentie neaga puterea DUHULUI SFINT SI RODUL LUI.Si astfel acestia nu pot sa nege puterea „Legii”fiinca ea ii cauta si ii expune in fata judecatorului de azi si pentru faptele firesti i-si asteapta sentinta ,insa persoana sfinta condusa de DUHUL SFINT detine roadele DUHULUI SFINT si acestea o scutesc de puterea si rolul Legii care de fapt este facuta si exzista pentru cei care pacatuiesc si incala legea divina.Iar ap.Pavel prin un capitol simplu si doar cu chiteva versete explica aceste lucruri si le gasim in Galateni capitolul 5 cu 16 la 26 Si prin versetele acestea mesajul astfel apare;”24. Cei ce sunt ai lui Hristos Isus si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei. 25. Daca traim prin Duhul, sa si umblam prin Duhul.”
  Daca aceste versete sint ignorate si mesajul devine necunoscut si atunci putini inteleg care este diferenta intre „SLUJIRE ” SI „AFACERE,SAU MESERIE”
  Domnul ISUS HRISTOS avenit sa slujeasca si sa implineasca porunca Tatalui Ceresc si ucenicilor lasa aceiasi porunca Matei 20 ;”25 Isus i-a chemat si le-a zis: „Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, si mai marii lor le poruncesc cu stapanire.
  26. Intre voi sa nu fie asa. Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi sa fie slujitorul vostru; 27. si oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi sa va fie rob.
  28. Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi.”
  Multi evita sa cunoasca mesajul si astfel azi se intimpla ceea ce vedem .ferice de cei care cunosc mesajul divin si nu devin victime si robi celor cu pretentii false pentru implinirea scopului lor firesc.Deci sa nu uitam de mesajul din matei 24 cu 24.si sa intelegem invatatura DOMNULUI ISUS HRISTOS fiinca in a doua epistola a lui Ioan ;ce gasim scris?Sa citim;”9. Oricine o ia inainte, si nu ramane in invatatura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine ramane in invatatura aceasta are pe Tatal si pe Fiul. „Deci;”Paziti-va bine sa nu pierdeti rodul muncii voastre, ci sa primiti o rasplata deplina……fiinca in Imparatia Tatalui si Domnului Isus Hristos ..”Nimic intinat nu va intra in ea, nimeni care traieste in spurcaciune si in minciuna; ci numai cei scrisi in Cartea Vietii Mielului.”Sa nu ne autoinselam asupra mesajului scris in Sfintele Scripturi!!!

Acum e rândul vostru. Ce părere aveți?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: